Jos metsään haluat mennä nyt!

Blogikirjoitus 9 kuvaMetsähallituksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan luontoilu kohentaa elämänlaatua. Luontoilun myötä mieliala ja itsetunto kohenevat ja kielteiset tunteet, kuten ahdistus, vähenevät. Päänsärky lievittyy, verenpaine, syke sekä lihajännitys alenevat.

Mistä tällainen luontoilun vaikutus ihmiseen sitten johtuu? Mielestäni nykypäivän ihmisillä on usein kiire ja he eivät kerkeä pysähtymään antaakseen aikaa itselleen. Lisäksi ihmiset altistuvat päivittäin erilaisille ääniärsykkeille: autojen pärinä, kanssaihmisten tuottama puheensorina sekä kaiuttimista tuleva musiikkia. Näyteikkunat ovat toinen toistaan hienompia ja luovat teollisesti valmistettuja visuaalisia ärsykkeitä. Luontoilu antaa ihmiselle mahdollisuuden rentoutua, pysähtyä ja kuunnella omia ajatuksiaan sekä tunteitaan, koska ympärillä on vain luonnon omat äänet sekä ajan muokkaama, puhdas metsämaisema. Eivät kaupungin tuottamat ärsykkeet. Jatka lukemista

Sovittelutoimistoa tutuksi vol 4

PäiviVaikka olen välillä kirjoitellut blogiin tiuhempaankin, nyt vasta hokasin etten ole itseäni esittelyt vaikka muut ovat sen jo vuorollaan tehneet. Nyt on siis jo aika.

Olen Päivi Rintala 29-vuotias Etelä-Pohjanmaan kasvatti. Vaikka nyt olen jo pitkään asunut ja elellyt jyväskyläläisenä, sydämmessä virtaa vahva pohojanmaan veri.  Jyväskylään aikanaan tulin opiskelupaikan perässä ja toki alkuun sen toivossa. Opiskelupaikka lohkesi ja sosionomin paperit nappasin koulusta ulos 2009. Koulu oli se, mikä itseasiassa toi minut vuonna 2007 sovittelun pariin, sillä lähdin tekemään asiakastyön harjoitteluani Keski-Suomen sovittelutoimistoon. Silloin hurahdin sovitteluun aivan täysillä ja kouluttauduin heti vapaaehtoiseksi sovittelijaksi. Opiskelujen ohessa tein välillä myös sijaisuuksia toimistolle.

Kuukausi valmistumisen jälkeen maaliskuussa 2009 ura urkeni sovittelun parissa. Nyt ihmetyksekseni huomaan jo olleeni saman työpöydän takana reilu 5 vuotta. Aika menee nopeasti kun on mukavaa ja näin olen sen myös itse todennut. Nautin työstäni! Nautin yhteistyöstä meidän vapaaehtoisten kanssa, yhteistyöstä poliisien, syyttäjien ja sidosryhmien kanssa sekä yhteistyöstä asiakkaiden kanssa.

Sovittelu palveluna on mielestäni varsin ihastuttava, sillä se on vapaaehtoinen. Jokainen voi itse määritellä haluaako sovintoa lähteä etsimään. Jos vastaus on kyllä ja halua ja tahtoa asian sopimiseen löytyy, miltei aina myös ratkaisu löytyy. Ja mikä hekumallinen fiilis se on, kun vaikeaan ja kipeään asiaan löydetään molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.

Sovittelu ei ole mikään helppo asia, vaan sen käyttäminen vaatii myös asiakkailtaan paljon. Sovittelussa kun itse tulee hoitaa omaa asiaansa ja joutuu joskus miettimään myös kompromissejakin, mitä olisi itse valmis sovinnon eteen tekemään ja mistä luopumaan. Aina ei sovintoa löydy, mutta aina kuitenkin kannustan yrittämään, sillä eihän sitä koskaan etukäteen tiedä.

Nyt olen jälleen palannut koulun penkille. Tällä kertaa kouluni sijaitsee Vantaalla, Rikosseuraamusalan johtaminen ja kehittäminen YAMK on opintokokonaisuuteni ja koulu on Tikkurilan Laurea. Olen innoissani koulutehtävien kautta kaivautunut työkenttäni alkujuurille ja möyrinyt myös sovittelun historian uumenissa. Tällainen perehtyminen tekee hyvää niin ammatillisesti kuin omaa uteliaisuuttanikin ruokkien.

Tällä hetkellä kesälomiin on kolmisen viikkoa aikaa! Nyt tukka tötteröllä sovitteluasioiden pariin, jotta ehtii kaikki valmiiksi ennen lomia! Palataan!

Päivi

 

Nautitaan auringosta

250913_Simon_VKR9 PieniKevät on sitä aikaa, kun koulut loppuvat ja aurinko alkaa pilkahdella taivaalla, linnut laulavat ja ihmiset ovat muutenkin hyvällä tuulella tulevan kesän johdosta.

Kävelin tässä yksi päivä Jyväskylän Kauppakatua pitkin kotiin ja katselin ihmisiä, katselin kuinka he ovat puhjenneet kukkaan aikaisen kevään myötä. Suuri joukko ihmisiä Kauppakadulla ja jokainen vietti keväistä päiväänsä omalla tavallaan, osa oli kahville yksin, osa taas suurella porukalla, osa söi jo kevään ensimmäisiä jäätelöitä, kun taas osa vain katselin ympärille istuskellen rappusilla. Jatka lukemista

Kevään viimeiset rutistukset

JKL 015 pieniAina näin kevään kynnyksellä sitä katsoo kalenteriaan ja laskee kuinka monta koulutehtävää olisi vielä tekemättä ennen kuin voi huokaista, sammuttaa koneen, unohtaa koko koulun ja nauttia kesästä. Minulla niitä olisi enää kaksi tekemättä, mutta silti se tuntuu liian isolta urakalta. Aurinkokin paistaisi niin kauniisti pihalla, että tekisi mieli vain istahtaa aurinkotuolille, nostaa jalat ylös ja lukea hyvää kirjaa.

Viime syyskuusta asti on taas jaksettu rämpiä uusi kouluvuosi koulutehtävien, harjoittelun ja tutustumiskäyntien viidakossa. On muun muassa kuunneltu eri ammatinharjoittajien esityksiä heidän työstään, käyty pitämässä monikulttuurista läksyparkkia ja yritetty haastatella kuvitteellista asiakasta motivoivalla työotteella. Monenlaista on siis mahtunut tähänkin opiskeluvuoteen ja täytyy kyllä sanoa, että lomailu tulee tarpeeseen. Jatka lukemista