Joskus mielikin kaipaa palveluita

Mielen hyvinvointi ei ole vakiotila vaan se vaihtelee meillä jokaisella. Elämään kuuluu erilaisia tunteita ja vaiheita, kriisejä ja yllätyksiä, jotka voivat ilmentyä psyykkisinä oireina.  Joskus kuormittuneisuus voi olla pitkäkestoista tai niin raskasta, että omat voimavarat ja selviytymiskeinot eivät tunnu riittäviltä. Silloin on syytä hankkia ulkopuolista apua.

Jyväskylässä on monenlaisia palveluita nuorille. Koululaisille ja opiskelijoille oppilashuollon palvelut mahdollistavat matalankynnyksen palvelua. Kaupungin psykososiaaliset palvelut tarjoavat psykologipalveluita myös muille kuin opiskeleville nuorille aikuisille. Alla olevista linkeistä on mahdollista löytää erilaisia palveluvaihtoehtoja. 

ww.koppari.fi/

www.jyvaskyla.fi/sote/mielenpolut

Usein kuultua on, että nuorten palvelut ovat pirstaleisia ja niihin on vaikea päästä. Jyväskylän kaupungin nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ovat tiedostaneet asian. Suunnitteilla on matalankynnyksen nuorisovastaanotto, johon nuori voi tulla ilman lähetettä. Palvelussa nuori saa apua mielenterveys- ja psykososiaalisiin ongelmiinsa. Palvelu kootaan eri hallinnon alojen olemassa olevista resursseista, kuten toimittiin myös J-Napin käynnistämisessä. Usein voimavaroja uudella tavalla kokoamalla saadaan entistä vaikuttavampia palveluita aikaiseksi. Ainakin J-Napin asiakkaat ovat antaneet kyselyissä positiivista palautetta.

Nuorisovastaanoton suunnittelun edetessä kartoitetaan nuorten aikuisten näkemyksiä mielenterveys- ja psykososiaalisiin pulmiin keskittyvästä palvelumallista. Näin uudesta palvelusta saadaan mahdollisimman hyvä.

 Aurinkoista kevään jatketta meille kaikille! 

 Aurinkoa

Kurkiauran kärjessä?

HRkirjan kansi37-6518-7Kurkien lentomuodostelman tarkoitus on saada aikaan mahdollisimman pieni ilmanvastus, jolloin säästyy energiaa. Kurkiaura käyttää hyväksi lennossaan ryhmän voimaa. Ne jakavat vastuuta, välillä johtavat ja toisinaan ovat peesissä ja saavat ilmavirtauksesta tukea ja samalla oppivat. Toisen tuella päästään aina pidemmälle kuin yksin. Tämä metafora sopii erinomaisesti kuvaamaan sitä yhteistyötä, tukea ja apua, mitä jokainen meistä elämässään tarvitsee. Ja se kuvaa erinomaisesti J-Napin toiminnan kehittymistä ja tausta-ajattelua.

Asiakkaiden mahdollisuus osallisuuteen ja aktiivisuuteen niin omassa elämässään kuin palveluiden jatkuvassa kehittämisessä ja arvioinnissa rohkaisevat meitä työntekijöitä innovatiiviseen työskentelyyn. Ajattelemaan ja tekemään toisin, kohti todellista asiakaslähtöisyyttä. Nuorten ideoiden ja palautteen lisäksi tarvitaan laajaa ammatillista toimijajoukkoa ja verkostoa yhteistyöskentelyyn. Henkilöstöllä on jo valmiiksi paljon tietoa asiakkaiden odotuksista, jonka huomioiminen on keskeistä kehittämistyössä. Yhteiskunta ja toimintaympäristö muuttuvat kiivaasti ja tarvitaan uudenlaisia työtapoja ja osittain luopumista vanhasta. Erilaisten näkökulmien tarkastelu ja uskallus pohtia asioita itselle vieraasta näkökulmasta, luo yhä uusia mahdollisuuksia toimia toisin. Jatka lukemista

Hyvää kansainvälistä sosiaalityön päivää!

Tänään 18.3. on kkv-sospäiväansainvälinen sosiaalityön päivä, joten minulla on oiva tilaisuus kertoa hieman sosiaalityöstä ja sosiaalityön asiakkaista. Sosiaalityön tavoitteena on ihmisten hyvinvoinnin lisääminen vaikuttamalla yhteiskunnalliseen muutokseen, ihmissuhdeongelmien ratkaisuun sekä itsenäiseen elämänhallintaan. Sosiaalityössä työskennellään ihmisen, hänen tilanteensa ja ympäristönsä kanssa. Sosiaalityön periaatteita ovat ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittaminen sekä yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen pyrkiminen. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että sosiaalityöntekijän on puolustettava asiakkaan ihmisoikeuksia kaikissa tilanteissa ja kunnioitettava jokaisen ihmisen oikeutta tehdä omat valintansa. Sosiaalityöntekijän tulee myös lisätä asiakkaan mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä, kohdata asiakkaansa kokonaisvaltaisesti ja kunnioittavasti sekä suojella asiakkaan yksityisyyttä. Sosiaalityöntekijän tulee lisäksi vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Tämä tarkoittaa muun muassa syrjinnän vastustamista sekä erilaisuuden hyväksymistä. Sosiaalityöntekijän on huolehdittava, että käytössä olevat palvelut ja etuudet jaetaan tasapuolisesti sekä vastustaa yhteiskunnassa epäoikeudenmukaisia päätöksiä ja toimintatapoja. Jatka lukemista

Tarina uuteen heittäytymisestä

DSC_0495m1Tahdon kertoa teille tarinan sinisilmäisestä maalaistytöstä, jonka siniset silmät ovat nykyään ehkä hiukan enemmän vihreät. Tytön lapsuus oli kuin pumpulissa elämistä. Asuttiin pienellä paikkakunnalla, oli vaikka minkälaisia harrastusmahdollisuuksia ja vanhemmat tukivat niissä. Suorituspaineita oli, opettajat odottivat vähintään kasipuolia. Mitään dramaattista tytölle itselleen ei ole edelleenkään tapahtunut, mutta hänen silmänsä ovat auenneet. Tyttö päätti jo yläasteella, että haluaa tutustua isänsä kotimaahan, Hollantiin ihan oikeasti siellä asumalla. Olihan hän siellä käynyt jo lomilla noin kerran vuodessa, mutta lomailu ja oikeasti arkipäivän eläminen on varmasti ihan eri asia. Vuonna 2013 tämä haave kävi vihdoinkin toteen monen mutkan ja sinnikkään yrittämisen jälkeen.

Tyttö päätti tutustua tämän opiskelijavaihdon aikana ihan kaikkiin, jopa niihin joiden ääni ärsytti ja mielipiteet olivat ristiriidassa omien ajatusten kanssa. Puoli vuotta on kuitenkin todella lyhyt aika ruveta valikoimaan, että kuka on tutustumisen arvoinen ja kuka ei. Hän päätti heittäytyä kokemusten vietäväksi ja suostui kaikkiin mahdollisiin tapaamisiin, menemisiin ja tapahtumiin.

Mitä tästä seurasi? Jatka lukemista

Rock, rauha ja rakkaus

oma kuvaOlen Satu Liimatainen ja työskentelen sovittelutoimistossa ohjaajana. Olen paljasjalkainen jyväskyläläinen ja ikää on napsahtanut mittariin 41 vuotta. Se on ihan kauheaa, koska olo on kuin kaksikymppisellä vaikka peilistä tuijottaa keski-ikäinen täti. Mutta ei kai se määrä vaan laatu…Vapaa-aikani vietän puolisoni, eläintemme, perhepiirin ja ystävien kanssa. Musiikki, luonto ja luomujutut ovat mulle tärkeitä. Lisäksi katson mielelläni elokuvia, joista kauhut, trillerit ja romanttiset leffat ovat suosikkeja.

Olen luonteeltani iloinen, sosiaalinen, energinen ja vilkas. Mua kutsutaan monesti luonnonlapseksi. Itse löydän sieluni sopukoissa asustelevan hipin ja rokkitytön. Kaiken tuon lisäksi olen itsepäinen kuin muuli. =) Olen myös seikkailunhaluinen ja siksi kaikki uusi saa minut liekkeihin. Sopii mulle! Niin… ja pakko on vielä tunnustaa, että olen ihan mahdoton siirappi eli romantikko. Mun mielestä Rakkaus on maailman siistein juttu ja sitä on joka puolella kun vaan pysähtyy katsomaan ja tuntemaan. Suosittelen. Jatka lukemista