Holhousta vai hyvinvointia?

 

Tarvitaanko turvaverkkoja?

Tarvitaanko turvaverkkoja?

Jyväskylässä järjestettiin valtakunnalliset aikuissosiaalityön päivät tammikuussa, jossa sain esitellä J-Napin uudenlaista aikuissosiaalityönpalvelua yhdessä henkilöstön kanssa. Puheenvuoromme oli päivän ensimmäinen ja saadun palautteen mukaan se oli ”ansiokas” ja perinteistä poikkeava, piristävä esitys, jossa toisin tekeminen tuli selkeästi esille mm. J-Napin esittelyvideon kautta. Humoristinen lähestymistapa näytti uppoavan yleisöön.

Aikuissosiaalityön päivät herättivät monenlaisia ajatuksia. Tilaisuudessa oli esillä äskettäisen kyselytutkimuksen tuloksia, jossa 50% suomalaisista  ilmoitti kokevansa, että Suomessa holhotaan liikaa. Vastaajista 56% mielestä sosiaaliturvan vuoksi ihmiset eivät ota vastuuta itsestään. Heidän mielestään hyvinvointivaltion palvelut ja etuudet passivoivat ihmisiä. Oma ajatukseni tästä on lähes päinvastainen. Hyvinvointivaltion ja sosiaalityön keskeisin tehtävä on auttaa ihmisiä aktivoitumaan. Ihmetellä voi myös, miten hyvinvointipalveluja vähentämällä pidetään yllä nykyistä ”menestyvää”, luottamukseen perustuvaa yhteiskuntaa, jossa yhteiskunnan tukiverkot ovat vielä jonkinasteisesti olemassa? Mitä sinä blogimme lukijana ajattelet? Jatka lukemista

Ryhmäilyä

kukkaJ-Napin ryhmätoiminta on pyörähtänyt taas liikkeelle!

Käynnissä on Asuminen haltuun ryhmä, jossa myös J-Nappi on mukana. Ryhmään on jo rekrytoinnit tehty. Asuminen haltuun ryhmässä käydään läpi asumiseen liittyviä asioita kuten vuokralaisen ja vuokranantajan oikeuksia ja velvollisuuksia. Tavoitteena ryhmässä on vahvistaa asumisen taitoja ja mahdollisuuksia saada oma asunto ryhmän jälkeen. Seuraava Asuminen haltuun ryhmä starttaa keväällä. Ilmoittautua voivat kaikki halukkaat (ei tarvitse olla J-Napin asiakas). Kevään ryhmästä tiedotetaan myöhemmin tarkemmin.

Nyt alkamassa on J-Napin oma Raharyhmä, joka on ajalla 13.3.-24.4.14 torstaisin klo 14-16 (paitsi aloituskerta 13.3, joka alkaa klo 15.00). Raharyhmässä käsitellään taloudenhallinnan asioita: budjetointia, säästämistä, velka-asioita, etuuksia ym. kaikkea talouteen liittyvää. Ryhmä kokoontuu J-Napin alakerran kokoustilassa Matarankatu 6 B 1 kerros. J-Napin asiakkaat voivat ilmoittautua ryhmään oman työntekijän kautta.

Muut ryhmätoimintamme keväälle ovat vielä suunnitteilla. Juuri Sinä voit vaikuttaa J-Napin ryhmätoimintoihin ehdottamalla hyviä ideoita ryhmiimme! Otamme mielellämme ideoita vastaan! Ryhmien sisältö on tarkoitus olla asiakkaiden näköistä.

Alustavia suunnitelmia on ollut myös kesän ajalla vedettävästä ulkoliikunta/ulkopeliryhmästä. Ryhmässä voisi olla esimerkiksi nurmikolla tehtävää jumppaa/joogaa tms, ulkopeleistä mölkkyä, krokettia… Siis rentoa yhdessä olemista ja tekemistä 🙂

 
Aurinkoisin tunnelmin kohti kevättä!

Hanna-Mari Partanen
sosiaalityöntekijä
Nuorten aikuisten palvelukeskus
0504361814

Tiesitkö tämän Lohesta?

Miten käy paistetun lohen D-vitamiinille?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksen mukaan aikuinen saa riittävästi (10 mikrog/vrk) D-vitamiinia jos päivittäisen maidon ja ravintorasvan käytön lisäksi syö viikottain 2-3 kertaa kalaa. Suosituksen vitamiinitaulukon neljä alaviitteessä on kuitenkin huomautus, joka mutkistaa asiaa: ”Suositeltava saanti on valmiista ruoasta saatava ravintoainemäärä. Ruoanvalmistuksen ja käsittelyn aiheuttamat ravintoainetappiot on otettava huomioon ruokavalioiden suunnittelussa”. Maito ja ravintorasva nautitaan usein sellaisenaan ilman kuumennusta, mutta miten käy kalan, joka on luonnollisista D-vitamiinilähteistä paras? Jatka lukemista

Uusi raharyhmä alkamassa 13.3.2014

On taas se aika keväästä, kun aletaan suunnitella uuden Raharyhmän toimintaa!

Tällä kertaa vetäjinä toimivat sossut Hanna-Mari Partanen ja Nelli Kähärä. Raharyhmä alkaa 13.3. kello 15.00. Ensimmäinen kerta on poikkeuksellisesti klo 15-17.30, muina kertoina kokoonnumme klo 14-16.

Raharyhmä pidetään tänä keväänä torstaisin. Paikkana Suvanto-kokoustila J-Napin alakerrassa, Matarankatu 6 B.

Raharyhmässä käydään läpi rahankäyttöön, velkaantumiseen ja oman talouden suunnitteluun liittyviä asioita. Mukaan tulee vierailevia puhujia. Sisältöjä suunnitellaan myös ryhmäläisten toiveiden ja tarpeiden mukaan.

J-Napin asiakkaat voivat ilmoittautua mukaan oman työntekijän kautta. Tervetuloa mukaan!

Tunnuslukuja, toimintaa ja taloutta – kiirettä pukkaa

Tarkoituksenani oli koostaa tämä kirjoitus maanantaiaamuna  ennen kello seitsemää.Toisin kävi. Herääminen venyi suunniteltua pidemmäksi eikä blogille jäänyt aikaa ennen töihin lähtöä.  No, tässä hieman vastuualuejohtajan maanantaipäivän koostetta ja illan mietteitä.

 Päivän työt käynnistyivät lautakunta-asioiden valmistelulla: miten saadaan lastensuojelun palvelutakuu toteutumaan lastensuojelutarpeen selvitysten osalta. Ehdotukset siihenkin löytyivät. On kuitenkin tärkeää, että lastensuojeluilmoitusten käsittelyssä palvelutakuu toteutuu. Kiireisiin tilanteisiin puututaan heti ja muut ilmoitukset käsitellään seitsemän vuorokauden aikarajassa.

Päivän aikana oli useita asioita työn alla samanaikaisesti. Osa tehtävistä vaatii tiimityötä ja se meillä sosiaalipalveluiden johdossa toimii hyvin. Esimerkiksi vuoden 2013 toimintakertomusta työstämme palvelujohtajien, talouspalvelupäällikön ja sovellusasiantuntijan kanssa vuoropuheluna. Tilastojen, tunnuslukujen ja tekstien kokoaminen on monivaiheinen prosessi. Valmisteluaikataulut ovat tiukat muiden tehtävien ohessa. Onneksi yhteistyö toimii ja jokainenvastaa osuudestaan sovittujen aikarajojen puitteissa, jotta kokonaisuus saadaan valmiiksi.

 Toimintakertomuksessa kuvataan edellisen vuoden toiminnan, talouden ja tavoitteiden toteutumista. Viime vuoden osalta voimme sosiaalipalveluissa olla monelta osin tyytyväisiä. Palvelutarpeiden kasvuun pystyttiin vastaamaan pääosin omaa toimintaa kehittämällä. Saatu asiakaspalautekin oli melko myönteistä. Erityisen tyytyväisiä olivat Lotilan nuorisokodin avotyön asiakkaat ja J-Napin asiakkaat. Myös kriittistä palautetta saatiin joistakin palveluista. Se on tärkeää huomioida palveluiden edelleen kehittämiseksi.

Työpäivään mahtui henkilöstöasioita, kuluvan vuoden talouden ennakointia jne. Iloisena asiana koin aikuissosiaalityön ja kuntouttavien palveluiden uudet asumisentuen hankesuunnitelmat. Asuminen on perusasia ja sen turvaaminen myös eritavoin elämänvaikeuksissa oleville kuntalaisille on ensiarvoisen tärkeää. Jyväskylä on ollut mukana valtakunnallisessa pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisen hankkeessa. Sen mahdollistamin tukitoimin pitkäaikaisasunnottomuus on vähentynyt hankkeen alun luvusta 88 viime vuoden lukuun 33.

Työpäivä venyi tavalliseen tapaan hieman pitemmäksi. Otin läppärin kotiin seuraavien päivien töiden valmistelua varten. Toimintakertomus on työn alla  ja valmistuu keskiviikoksi ja päätyy sittemmin päättäjien luettavaksi. Toivottavasti osa kertomuksesta tavoittaa myös kuntalaisiakin. Tehokkaan viestinnän ansiosta näin varmasti tapahtuukin.

 Aurinkoista  helmikuuta toivotellen

Ulla