Kesälomat 2013

Mataransilta

Hanna-Mari palaileekin jo lomaltaan maanantaina, mutta meillä muilla ne ovat vasta edessä. Jaanalla ja Elinalla on sijaisena Nelli Kähärä, joihin Jaanan ja Elinan asiakkaat voivat olla yhteydessä heidän lomiensa aikana. Puhelinnumero on sama kuin Jaanalla ja Elinalla, mutta sähköposti Nellillä on tietenkin oma.

Jaana on lomalla 1.7.-28.7.2013 ja Elina 22.7.-19.8.2013.

Kimmolla on lomalla 1.7.-28.7.2013. Hänellä ei ole sijaista. Hätätapauksissa voit olla yhteydessä esimerkiksi Mobileen.

Anna-Kristiina on lomalla 29.7.-28.8. Hänellä ei ole sijaista. J-Napin asiakkaat voivat soittaa Jaanalle tai Hanna-Marille, jotka ovat koko elokuun töissä. Huhtasuon tk:n sosiaaliohjauksen asiakkaat voivat soittaa Hannikaisenkadun sosiaaliasemalle kiireellisissä asioissa.

Toimisto on kuitenkin avoinna koko kesän tuttuun aikaan 8.00-16.00.

Vuoden viestintäteko 2012 -ihan mahtavaa!

Kesäherkkuja

Seija tarjoili herkkuja kiitokseksi kuluneesta someilusta

Twitterin ja Facebookin seuraajamme ovatkin varmaan jo kuulleet, että J-Napin somettelu on saanut kaupungin Vuoden viestintäteko 2012 -palkinnon. Tämä tunnustus on saanut meidät kaikki työntekijät hehkumaan innosta ja ylpeydestä! Omasta työstä on aina hienoa saada palautetta ja tämä palkinto kruunaa hyvin alkaneen vuoden muut saavutukset somettelujen osalta.  Jatka lukemista

Raittiita nuoria on aiempaa enemmän

Mediuutiset 26.6.2013

Raittiita nuoria on aiempaa enemmän 

Nuorten terveystapatutkimuksen 2013 mukaan raittiiden nuorten osuus 12–16-vuotiaista tytöistä ja pojista on nyt suurimmillaan koko 2000-luvun aikana.
Tutkimusjaksolla 2011–2013 raittiiden 14-vuotiaiden poikien osuus nousi 66 prosentista 69 prosenttiin ja tytöillä 58 prosentista 67 prosenttiin. 16-vuotiaiden ikäryhmässä raittiiden poikien ja tyttöjen osuudet nousivat myös hieman.
Tosi humalaan kuukausittain juovien 14-16-vuotiaiden osuus on vähentynyt vuosituhannen vaihteesta. Vuosien 2011-2013 välillä myös 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien humalajuominen on alentunut. 12-vuotiaiden humalajuominen on pysynyt harvinaisena.

Tupakointi vähentynyt

Nuorten päivittäinen tupakointi on vähentynyt. Nuorten terveystapatutkimus 2013 mukaan 12 prosenttia 14-18-vuotiaista nuorista tupakoi päivittäin. Vuosituhannen alussa 25 prosenttia nuorista tupakoi päivittäin.
Tupakkaa oli nyt kokeillut 16-vuotiaista alle puolet, kun 2000-luvun alussa jopa kolme neljästä. Myös alaikäisten tupakkaostot kaupoista, kioskeista ja huoltamoilta ovat vähentyneet kahden viime vuoden aikana.
Nuuskan kokeilut ja käyttö ovat lisääntyneet vuosituhannen alusta. 18-vuotiaista pojista nuuskaa on kokeillut jo useampi kuin joka kolmas. Tyttöjen kokeiluluvut ovat pysyneet koko tutkimusjakson ajan selvästi alhaisempina.

Sähkötupakka kiinnostaa

Tutkimukseen osallistuneista nuorista vain noin 12 prosenttia ei tiennyt, mitä sähkösavukkeet ovat. Vaikka nuoret tiesivät sähkösavukkeista, valtaosa ei ollut kokeillut niitä.
Vähintään kerran sähkösavukkeita olivat kokeilleet 16- ja 18-vuotiaista pojista 29 prosenttia, 18-vuotiaista tytöistä 27 prosenttia ja 16-vuotiaista tytöistä 21 prosenttia. Useammat käyttökerrat olivat vielä kohtuullisen harvinaisia.
Vesipiipun polttamiskokeilut ovat melko yleisiä nuorilla, mutta useammat käyttökerrat harvinaisempia. Suurin osa vastanneista ei ollut koskaan kokeillut vesipiippua.

Tampereen yliopisto toteuttamaan kyselyyn vastasi 4 158 iältään 12-18-vuotiasta nuorta. Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama tutkimus on toteutettu joka toinen vuosi vuodesta 1977 lähtien.

Väkivaltaiset videopelit lisäävät aggressiivisuutta

25.6.2013

Ohion osavaltion yliopistossa tehty tutkimus viittaa siihen, että väkivaltaisten videopelien pelaamisen vaikutukset saattavat kasaantua ajan mittaan ja johtaa aggressiivisen käyttäytymisen lisääntymiseen.
Tutkijat antoivat ranskalaisen yliopiston 70 opiskelijalle tehtäväksi pelata väkivaltaista tai väkivallatonta videopeliä 20 minuutin ajan kolmena perättäisenä päivänä. Väkivaltaista peliä pelanneilla opiskelijoilla aggressiivinen käytös lisääntyi ja he odottivat toisten kohtelevan heitä vihamielisesti ja aggressiivisesti kaikkina niinä päivinä, joina he pelasivat kyseistä peliä, kun taas väkivallatonta peliä pelanneilla ei ilmennyt muutoksia aggressiivisuudessa tai toisten vihamielisyyden ennakoinnissa.

Lähde: Journal of Experimental Psychology

Tämä on vain yksi tutkimus tuhansien joukossa, mutta kuitenkin……….

Mietteitä syviä…

Aina joskus näkee uskomattoman todentuntuisia unia. Näin itse sellaisen tovi sitten.

Unessa olen lääkärin vastaanotolla. Nousen hoitolaverilta, ja lääkäri kertoo minulle lyhyen, mutta sitäkin ytimekkäämmän diagnoosin: ihosyöpä. Yritän kysellä mitä se oikein tarkoittaa ja mitä nyt tapahtuu. Lääkäri on supertyly. Hän toteaa napakkaan sävyyn, että minun olisi pitänyt olla tomerampi. ”Mikset vaatinut lääkäriaikaa itsellesi aikaisemmin?” Syyllistyn. Saan tietää, että syöpäni on kolmannen asteen syöpä, toisin sanoen kuolettava. Mitään ei ole tehtävissä syövän parantamiseksi. Loppu selviää myöhemmin, minulle ehkä ilmoitetaan jossain vaiheessa uusi aika lääkärille, tai sitten ei. Lääkäri ei osaa sanoa mitä tapahtuu. Näkemiin ja ovi kiinni.

Minulle jää valtava hämmennys ja epätietoisuus siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja toisaalta harmi saamastani kohtelusta. Päällimmäisenä on kuitenkin tyhjyys, olen juuri saanut kuolemantuomion. On aika hurjaa, kun millään ei enää ole mitään väliä. Lopullisuuden tunne yllättää. Ihan sama mitä teen, se ei kuitenkaan auta.

Unesta herätessäni ensimmäinen ajatukseni oli, että varaan saman tien ajan ihotautilääkärille, pätkähdän laverille ja siitä en nouse ennen kuin jokainen kehossani oleva luomi on tutkittu. Huh, onneksi se kuitenkin oli vain unta! Toisaalta uneni olisi hyvinkin voinut olla totta.

Eräs entinen, viisas työkaverini totesi kerran, että länsimainen ihminen on tottunut hallitsemaan elämäänsä ja pitämään oman elämän langat käsissään. Kun törmää tilanteeseen joka ei ole omassa hallussa, on asiaan vaikeaa suhtautua. Unen myötä pohdiskelin nöyryyttä. Voisi puhua nöyryydestä elämän edessä. Kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta toisaalta meissä jokaisessa piilee valtavasti voimavaroja, jotka saatamme löytää vasta tiukan paikan edessä.

Toisena asiana unesta mieleen jäi lääkärin työskentelytapa. Aikamoista kohtelua, jos en olisi ollut shokissa, olisin todennäköisesti kihissyt raivosta. Nyt meillä J-Napissa on meneillään asiakaspalautekysely. Tavatessamme asiakkaita olemme jakaneet lappusia, joissa on ohjeet kyselyyn vastaamiseksi. Jos et vielä ole vastannut kyselyyn, nyt hop hop puhelinta käteen. Palaute on väylä, jonka kautta voit vaikuttaa!