Tereveisiä Savonmualta! Esittelyssä Elina Asikainen

Kuka, mikä, mistä?

Olen Itä-Suomen yliopiston koulima sosiaalityöntekijä Savon sydämestä eli Kuopiosta. Valmistuin joulun alla 2012 eli olen alalla aika tuore tapaus. Olen kuitenkin opiskelujen ohessa työskennellyt Kuopion kaupungin aikuissosiaalityössä ja se, mikä työkokemuksena uupuu, korvataan vastavalmistuneen innolla!

Jyväskylään muutin kaksi viikkoa sitten. Huudsien vaihto iskostui kallooni vasta ensimmäisenä työpäiväni, kun kokoushuoneen pöydällä lojui Keskisuomalainen tuttuakin tutumman Savon Sanomien sijaan. Eipä siinä mitään: Jyväskylä on hieno kaupunki ja olen viihtynyt täällä todella hyvin!

Vapaa-aikani kuluu vähän kaikennäköisen sälän äärellä. Tykkään paljon eläimistä ja joskus kuuleekin väitettävän, että minulla on ikioma eläintarha. Pidän liikkumisesta ja luonnosta, mutta myös PS3–pelailu, leffat sekä sarjat ovat ihan nappijuttuja. Pidän myös piirtämisestä ja valokuvauksesta sekä matkustelusta niin sisämaassa kuin ulkomaillakin. Tällä hetkellä haaveena New York tai Japani!

Miten minä sitten tänne päädyin?

Puhtaasti kiinnostuksen vuoksi. Tarkastelin pro gradu tutkielmassani (elikkäs niiku lopputyössäni) 18—25-vuotiaiden nuorten kokemuksia ja odotuksia aikuissosiaalityöstä sekä heidän tuen tarpeitaan. Graduprosessin loppuvaiheilla havaitsin mol.fi -sivuilla sellaisen työpaikkailmoituksen kuin Nuorten aikuisten palvelukeskus. Silloin napsahti: tuonne on pakko päästä! Eikun hakemukset eteenpäin.

Ja täällä sitä nyt ollaan. Minulle on suuri ilo ja kunnia päästä osallistumaan Nuorten aikuisten palvelukeskuksen toimintaan ja kehittämiseen. Toimin täällä sijaisena ja kuvioissa olen mukana ainakin vuoden 2013 loppuun. Toivon, että kuluvan vuoden aikana pääsen syventämään ammatillista osaamistani sekä ideoimaan nuorisosiaalityön kehittämistä. Työssäni tähtään kuuntelemaan ja kunnioittamaan asiakasta. Asiakastyöskentelyssä pidän ylipäätään tärkeänä kumppanuussuhdetta työntekijän ja asiakkaan välillä. Tällöin työskentelyn lähtökohdaksi määrittyvät yhteistyö ja dialogisuus.  Uskon, että 1) oppiminen on vuorovaikutuksellista ja molemminpuolista ja että 2) yhteispelillä päästään parhaaseen mahdolliseen työtulokseen ja löydetään mielekkäimmät ratkaisut elämän erilaisiin pulmakohtiin.

Toivottavasti tavataan pian! Tsemppistä ja sporttista kaikille alkaneeseen vuoteen!

Läsnäoloo Perkele!

Hienostelua Raatihuoneella

J-Nappi vieraili tällä viikolla Tampereella. Siellä pidettiin Aikuissosiaalityönpäivät aiheella ”Toisin ajattelu, toisin toimiminen”. Aihe on ollut myös meille ajankohtainen kuluneen vuoden. Olikin mukavaa saada tukea omaan kehittämiseen ja toimintaan. Suunta on oikea!

Meille J-Napissa vaikuttavammaksi kokemukseksi nousi paikallisen Legioonateatterin esitys valehtelusta. Siinä keski-ikäinen nainen kertoi omaa suhdettaan valehteluun: siitä kun hän ensimmäisen kerran valehteli ja tajusi sen hyödyllisyyden. Siitä kuinka hän käytti valehtelua saavuttaakseen henkilökohtaista hyötyä, mutta samalla satutti itseään ja läheisiään. Siitä kuinka hänen elämänsä muuttui, kun hän lakkasi valehtelemasta itselleen.  Jatka lukemista

Näin löydät meidät

J-Napin toimistolle Matarankatu 6 B:n voi tulla useammasta suunnasta. Oikean oven löytyminen voi kuitenkin tuottaa päänvaivaa. Tähän olemme juuri keksimässä erilaisia ratkaisuja. Yksi on näiden kuvallisten ohjeiden kirjoittaminen tänne ja Facebook-sivuillemme (olethan käynyt tykkäämässä!).

Kun ylität Tourujoen kaupungista tullessasi, tulet aikalailla ulko-ovemme eteen. Ensimmäiset kaksi taloa, jotka jäävät kävelytien oikealle puolelle ovat Matarankatu 4 ja 6. Me olemme siis numero 6:ssa. Monet jyväskyläläiset tuntevat tämän myös Ylen talona.

Linja-autolla kulkevat jäävät taas talon toiselle puolelle. He  myös todennäköisesti kävelevät ensimmäiseksi A-oven ohitse. Sen takaa löytyy Gloria sekä kansalaistoiminnankeskuksen opastus. Heiltä kannattaa kysyä tietä tarvittaessa! Tarkoituksena on kuitenkin kävellä A-oven ohitse, talon laitaa B-oven luokse. Tämän kävelytien tunnistat siitä, että se jää Matarantalojen väliin.

Samasta B ovesta kuljetaan myös ravintola Jokikievariin. Lisäksi oven vieressä on kuvassakin näkyvä talon kartta. Jatka lukemista

Luottamuksesta ja avoimesta mielestä syntyy hyviä asioita

Viime vuoden ajan Tampereen ja Lapin yliopiston InnoTuo -hankkeemme on saanut tilaisuuden olla mukana tutkimassa ja kehittämässä Jyväskylän Nuorten Aikuisten Palvelukeskusta. Kehittäjäporukkaan kuului erilaisia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Tekemisen perustana on ollut ajatus, että asiakkaita, eli nuoria aikuisia, opittaisiin vielä nykyistä paremmin ajattelemaan kumppaneina. Toinen perusta on ollut yhteistyön tiivistäminen ammattilaisten kesken. Työkokouksissa opettelimme porukalla pyöräyttämään omia ajatusmallejamme ympäri muun muassa yrittämällä asettua asiakkaan saappaisiin. Tehtävä ei ollut helppo ja vaati osallistujilta avointa mieltä.

Työkokousten aikana huomasin, että kohtaamamme sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiset uskovat vahvasti oman työnsä merkitykseen. Kokousten aikana olemme käyneet välillä kiivaitakin keskusteluja, kun erilaiset näkemykset ovat kohdanneet. Kuitenkin yhdistävänä asiana on ollut, että kaikki ovat sitoutuneet kehittämään parempia palveluja nuorille. Jatka lukemista

Nuorten aikuisten palvelukeskuksen toiminta käynnistyi 1.1.2013

Onnea ja menestystä J-Napille!

Jyväskylän kaupungin uuden sukupolven organisaation yksi keskeinen kehittämishanke oli nuorten aikuisten palvelukeskus, joka nyt vajaan vuoden suunnittelun jälkeen aloitti toimintansa 1.1.2013 Matarankadulla. Koko toiminnan peruslähtökohta on nuorten osallisuus ja konkreettinen osallistuminen palvelukeskuksen kehitystyöhön sekä toiminnan jatkuvaan arviointiin, mihin tämäkin blogi osaltaan pyrkii. Yksikön keskeisenä ja kantavana toimintaperiaatteena on, että kohtaamme nuoret aikuiset kumppaneina, koska te tiedätte oman elämänne asiat paremmin kuin me työntekijät. Meidän tehtävämme ”asiantuntijoina” on kuunnella ja kohdata teitä nuoria ja tuoda erilaisia konkreettisia vaihtoehtoja, mahdollisuuksia ja esittää kysymyksiä, jotka saavat teidät pohtimaan omaa tilannettanne sekä mahdollisen huolenne huojentumista. Kumppanuus ei kuitenkaan synny itsestään vaan se pohjautuu luottamukseen, joka vaatii syntyäkseen kohtaamista, aikaa ja aitoutta. Vuorovaikutusta toiminnassamme ohjaa ratkaisujen löytyminen eivätkä ongelmat.

Uuden yksikön henkilöstöön kuuluu kolme sosiaalityöntekijää, sairaanhoitaja, sosiaaliohjaaja, joka toimii myös terveyskeskuksen sosiaaliohjaushankkeessa ja yhteinen johtaja sovittelutoimiston kanssa. Toimintaterapeutin resurssi ostopalveluna on vielä valmisteilla. Keski-Suomen sovittelutoimisto on osa JNappia ja henkilöstönä on vastaava ohjaaja, kaksi ohjaajaa ja sihteeri sekä yli 60 vapaehtoista sovittelijaa. Muina keskeisinä resursseina ovat mm. asumispalvelut yhteistyössä Jyväskylän Nuoriso- ja palveluasunnot ry:n kanssa, vapaaehtoistyö ja ryhmätoiminnat yhteistyössä Mataran muiden toimijoiden kanssa sekä kehittämistyössä mukana olevat verkostokumppanit. Jatka lukemista