Mitä ne sossut siellä kyselee?

Jani keskeytti lukion, koska lukio ei ollut hänen mielestään sopiva paikka luovalle ihmiselle.

Jani päätti hakeutua työharjoitteluun media-alalle. Opintoraha päättyi opiskelun päätyttyä ja äiti ohjasi Jania hakemaan työvoimatoimistosta työharjoittelupaikkaa, Kelalta asumistukea ja sosiaalitoimistosta toimeentulotukea.

” Mitä ihmeen papereita nämä ovat? Miks ne näitä haluaa? Miks näiden pitää olla näin vaikeita? Miks mun pitää mennä sossulaan?”

”Miks ne naiset siellä kyselee kaikkia mun asioita? Pitäis saaha vain rahaa vuokraan ja elämiseen kun sitä ei oo. No voinhan mä niille vastaillakki jos sieltä kerran rahaa saa. Hyväähän ne kai vaan tarkottaa… ”

Tämmöstä se on.  Ei enää riitäkään että sanoo tarvitsevansa rahaa vuokraan ja ruokaan. Tilanne muuttuu kun kysytään rahaa viranomaisilta eikä vanhemmilta. Vanhemmat tuntevat sinut ja tietävät tilanteesi. Viranomainen, Kela tai sossu ei tunne sinua. Sossu haluaa tietää mikä elämän tilanteesi on ja mitä sinä toivot ja haluat elämältä jatkossa, jotta hän pystyy sinua auttamaan.

Sitten kun käsitellään raha-asioita, pitää näyttää paperilla kaikki tosiasiat, jotta viranomainen voi uskoa sinua ja tehdä päätökset. Laki määrää niin. Sossulassa tapaamasi työntekijä voi toki uskoa sinun puhettasi, mutta laki velvoittaa tekemään laskelmat saamastasi rahasta niin, että kaikki tulot ja menot pitää ensin todistaa paperilla. Semmoista se byrokratia on.

Näistä linkeistä löydät tietoa siitä kuinka haetaan rahaa asumiseen ja elämiseen.

http://www.jyvaskyla.fi/sote/sosiaalinentuki/toimeentulotuki/maaraytyminen

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/050901130444HV?OpenDocument

 

 

 

 

 

Avoimet ovet töihin ja kouluun – tartu tilaisuuteen

Jos sinulla on aikaa etsiä elämällesi suuntaa niin sopivaa apua olisi juuri nyt tarjolla 🙂

Jyväskylän aikuisopistossa on avoimet ovet keskiviikkona 31.10. kello 14-18 os. Viitaniementie 1 A. Siellä on sinulle ja muille nuorille tarkoitettuja tietoiskuja, jossa kerrotaan mm. oppisopimuskoulutuksesta ja yksilöllisistä opiskelumahdollisuuksista aikuisopistossa. Juuri sinulle sopivan opiskelun suunnittelu voidaan aloittaa siellä heti paikan päällä, joten nyt ei kannata hukata hyvää tilaisuutta. Aikuisopiskelussa voidaan ottaa huomioon kaikki aikaisemmat opinnot vaikka ne olisivat jostain syystä jääneet kesken. Tai sitten kaiken voi aloittaa ihan alusta. Tuossa avoimien ovien tapahtumassa on mukana asioista kertomassa aikuisopiston lisäksi myös Jyväskylän oppisopimuskeskus, Jämsän ammattiopisto ja Jyväskylän aikuislukio.

Lisää tietoa löytyy täältä: http://www.jao.fi/?deptid=10923

Ja toinen loistava tilaisuus nuorille on ensi viikolla torstaina 8.11. kello 13-15 Jyväskylän työvoimatoimistossa eli TE-keskuksen auditoriossa, os. Vapaudenkatu 58 A, 1.kerros.  Siellä on Nuorten messut – oikeat mahdollisuuksien markkinat, jossa esitellään sekä koulutusmahdollisuuksia että työmahdollisuuksia ja neuvotaan tärppejä kuinka nuori voi näppärästi saada jalan työelämän oven väliin. Tarjolla on myös yrittäjien innostavia uratarinoita ja ideoita – mistä se kaikki oikein alkoi.

Joten laita nyt nämä päivät ylös puhelimen muistiin ja kalenteriin tai lappu jääkaapin oveen – mikä nyt sinun muistisi apuna parhaiten toimii. Tai pyydä kaveria muistuttamaan ja tulkaa yhdessä.  Ethän nuku onnesi ohitse – oikea aika etsiä omaa polkua on juuri nyt!

 

 

 

OLETKO TURVALLINEN JA TURVASSA?

Kun täyttää ajokortin saamiseen vaadittavan  18 v iän, moni haluaa lähteä autokouluun mahdollisimman pian. Autokoulussa käydään monia autoiluun ja auton käsittelyyn sekä ajamiseen liittyviä asioita läpi, opetellaan ajamaan autoa liikenteessä. Siellä käydään läpi myös päihteiden vaikutuksia autoiluun. Jännittää ja suurimpana kysymyksenä varmaankin on, milloin saan ajoluvan? Tuleeko tuolloin mietittyä myös ajokortin myötä saatavaa vastuuta. Vastuu liittyy itseen ja kanssakulkijoihin. Omat asenteet vaikuttaa  ja määrittää tuleeko painava kaasujalka ja tarttuuko rattiin alkoholin vaikutuksen alaisena.

Poliisin tietoon viime vuonna tuli tilastokeskuksen mukaan 21 500 rattijuopumusta, näistä puolet oli törkeitä yli 1.2 o/oo. Naisia asia kosketti 2500 kuljettajalla. Naiskuljettajilla korostui vaihe, jossa vasta on saanut ajokortin. Alkoholinkäyttö alentaa kynnystä tarttua rattiin. Porukassa vietetään iltaa ja pidetään hauskaa, illan edetessä saattaa tulla tarvetta vaihtaa maisemaa, silloin etsitään yleensä vähiten humalassa oleva ja saatetaan porukalla innoittaa ajamaan. Näistä tapahtumista saamme monesti lukea ikäviä uutisia seuraavan päivän lehdestä.

Alkoholinkäyttö liikenteessä on todistetusti turvallisuusongelma, rattijuopumustapauksissa vuosittain kuolee n. 80 ja loukkaantuu 960 henkilöä.  Miten  suhtaudut kännissä ajoon, lähtisitkö itse  kännisen kyytiin? Entä jos turmassa loukkaantunut/ kuollut, onkin lähimmäisesi?

Otatko myös vastuun ajokortin myötä?

 

Työhuoneen sisustuksella on väliä

Viimeisin työhuoneen muuttoni tapahtui vain pari viikkoa sitten, kun siirryin Huhtasuon terveysasemalla yläkerrasta alakertaan uusien sairaanhoitajien ja lääkäreiden alta. Ensimmäistä kertaa pääsin myös itse sisustamaan huoneeni alusta loppuun (nollabudjetilla). Perinteisten virastotuolien sijaan valitsin kaupungin varastolta lavitsan, vanhanaikaisen puisen vuodesohvan. Lapsille muutamat pienemmät puiset tuolit ja ystävältä leikkikaluja. Neljän hengen pöytä- ja tuoliryhmän huoneen nurkkaan –liekö voisi joskus kahvitella asiakkaan kanssa? Kirjoituspöydän ikkunan alle niin, ettei se ole minun ja asiakkaan välissä. Nurkkaan apupöydän ja työkaverilta siihen päälle viiruvehkan. Jatka lukemista