Tehdään yhdessä

aktiviteetitJ-Napin asiakasraadin rekrytointitilaisuus järjestettiin 8.12. – tässä tekstissä J-Napin tuore harjoittelija, sosiaalityön opiskelija Jenna, kertoo tuon tapaamisen fiiliksistä. Tämä teksti on myös Sinulle, joka pohdit lähtisitkö itsekin J-Napin tapahtumaan tai tulisitko käymään J-Napin maanantaihengailussa. Tekstin kirjoittajan tavoitteena on harjoittelunsa aikana kehittää J-Nappiin uudenlaisia palautteenantotapoja ja lisätä nuorten osallisuutta.

Vaikka perjantain tilaisuuden nimi olikin ”asiakasraadin rekrytointitilaisuus”, ei tarkoituksena ollut niinkään perustaa säännöllisesti kokoontuvaa asiakasraatiryhmää, vaan laajemmin tiedustella J-Napissa käyviltä nuorilta millaiset tavat antaa palautetta tuntuvat mieluisilta ja millaisiin tapahtumiin olisi kiva tulla ja miksi. Lisäksi ohjelmassa oli päättää mitä J-Napin maanantaihengailuissa tehdään alkuvuodesta.

Mitä nuoret sitten ajattelivat palautteenannosta? Palautetta kyllä annetaan mielellään, mutta nuoret kokivat vahvasti, että palautteenannon tulisi tapahtua heti tapahtuman yhteydessä, eikä esimerkiksi myöhemmin internetin välityksellä kotona. Palautteenannon tulisi olla myös helppoa ja yksinkertaista, jotta kynnys palautteenantamiseen olisi mahdollisimman pieni. Erityistä kiinnostusta herätti ns. hymynaamakone, josta voisi painaa millaiset fiilikset on jäänyt tapahtuman tai käynnin jälkeen. Ideointi oli runsasta ja huumoriakin oli mukana. Harry Potteristakin tuttuja tyylejä ehdotettiin ja nauru raikasi (toivottavasti naapuritoimistot eivät häiriintyneet)!

Jatka lukemista

Sinulla on ääni!

Kuntavaalit 2017 ovat hyrähtäneet käyntiin. Ennakkoäänestää voit 29.3.-4.4.2017 ja viimeinen mahdollisuus sunnuntaina 9.4.2017. J-Nappi ja nuoret lähtivät samoin tein sankoin joukoin täyttämään kansalaisvelvollisuuttaan, osittain ruoannälkäisinä. Yksinkertaistettuna: kävimme eilen äänestämässä ja sen jälkeen syömässä.

img_0198

Palautetta tapahtumasta

 

 

 

Kuka minä olen?

Itsetunto vaikuttaa hyvinvointiin ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen. Itsetuntoa on mahdollista kehittää ja vahvistaa, vaikka se olisikin kokenut kolauksia.

Oheinen kuva voi auttaa pohtimaan omia tuntemuksiaan ja ajatuksiaan sekä auttaa jäsentämään sitä, kuka minä oikein olen ja mitä minä tarvitsen.

Kuva on kirjasta: Toivakka, Sari ja Maasola, Miina 2012. Itsetunto kohdilleen! PS-kustannus, Juva.

itsetunto

Paikkoja myös ilman sitoutumista!

”Sinun on sitouduttava käynteihin, muuten asiakkuus lopetetaan”, ”Et ole tarpeeksi motivoitunut, kun aikoja jää käyttämättä”, ”Ryhmässä käyntiin tulee sitoutua”. Kuulostaako tutulta?

Sitoutuminen vaatii panostusta, johon moni ei välttämättä pysty esimerkiksi mielenterveysongelmien tai päihteidenkäytön vuoksi. Toisaalta sitoutumiseen vaikuttaa myös toiminnan mielenkiintoisuus ja siitä saatava hyöty.

Minusta tuntuu kurjalta, että liian moni nuoremme joutuu pois jostain toiminnosta sen vuoksi, ettei ole riittävän sitoutunut tai motivoitunut. Mielestäni sitoutuminen on asia, jota voi oppia, mutta ensin tulee olla mahdollisuus paikkoihin, joissa sitä voi opetella. Moni nuori aloittaa jonkin kivan ryhmän tai muun aktiviteetin, mutta se päätetään usein jo muutaman poissaolon jälkeen. Tämä voi olla kova pettymys nuorille, jotka ovat saaneet itsestään niin paljon irti, että ovat ylipäätään rohkaistuneet aloittamaan jonkin toiminnan.

Uskon, että jos nuorilla olisi enemmän paikkoja, joissa ei olisi sitoutumispakkoa, motivaatio voisi olla parempi, kun ei tarvitsisi pelätä ”hylkäämistä”. J-Napissa on pyritty vastaamaan tähän haasteeseen siten, että emme kovin helpolla luovuta niidenkään asiakkaidemme kanssa, joilla on vaikeuksia sitoutua ajoillemme. Lisäksi järjestämme ryhmiä, joihin voi tulla silloin kun jaksaa, ei joka kerta. Meneillä olevalla Porkkana-hankkeellamme ”palkitaan” asiakaskäynneistä, joka myös voi auttaa sitoutumiseen tai ainakin motivaatioon, edelleen ilman pakkoa. 

Kun tulee tunne, että ”minut hyväksytään, vaikka en aina pystykään pitämään kiinni ajoista”, luo se varmasti motivaatiota yrittää enemmän ja onnistumisen kokemuksia.

Mitä mieltä te olette, onko helpompi sitoutua, jos ei tarvitse sitoutua? :)

Kevätpäiviä odotellen,

Katri
kukka

Elämä on valintoja, valitse oikein

Elämä on täynnä valintoja. Jokainen päättää itse, miten elämänsä elää ja millaisia valintoja tekee. On kuitenkin tärkeää, että elää siten, ettei loukkaa tai satuta omilla valinnoillaan muita. Vieläkin ensiarvoisemman tärkeää on, ettei omilla valinnoillaan satuttaisi myös itseä.

Oikeiden valintojen tekeminen voi olla joskus vaikeaa. Jos on toiminut elämänsä aikana aina tietyllä tavalla, voi toimintaa olla vaikea muuttaa. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä.

Elämän valinnoissa jokaisen tulisi siis arvostaa sekä itseään, että myös muita. On tärkeää arvostaa itseä ja sitä kautta oppia toimimaan niin, että valinnoillaan luo itselleen arvokasta onnellista elämää. Toisten arvostaminen ja kunnioittaminen ovat myös aivan yhtä tärkeitä. Kun läheisilläsi on hyvä olla, on myös itselläsi usein hyvä olla.

Olkaamme siis nöyriä elämälle! Vain katsomalla peiliin, voimme tulla paremmiksi. Uskallatko?

– Ihmisen arvon näkee hänen tavassaan kohdella lähimmäisiään –

Hanna-Mari Partanen
sosiaalityöntekijä
Nuorten aikuisten palvelukeskus

WP_000076