Info: Ulla Kuittu

Olen Ulla Kuittu ja työskentelen sosiaalipalveluiden palvelujohtajana Jyväskylän kaupungilla.

Jyväskylän Nuorten aikuisten PALVELUKESKUS

Nimi on kuvaava: palvelukeskus. J-Napissa nimi on totta myös käytännössä. Asiakkaat otetaan yksilöinä vastaan.

Palveluissa ihmisten kohtaaminen on tärkein tapahtuma. Kohtaamisessa välittyvät tapaajien erilaiset taustat, tuttuus, tarpeet, roolit, motiivit, ihmiskäsitykset, oma mielenmaisema, henkilöhistoria, tilanne josta on tapaamiseen tullut ja niin edelleen. Myös työntekijät tulevat asiakastilanteeseen paitsi ammattiroolissaan, myös omana itsenään.  

Mistäpä hyvä palvelukokemus sitten muodostuu? Tärkeää on varmasti kuulluksi tuleminen ja tapaamisesta jää tunne heti palvelutapahtuman jälkeen tai myöhemmin, että tapaamisella oli merkitystä. Joskus merkitykset voi tiedostaa vasta pitkänkin ajan kuluttua. Palvelun vaikuttavuutta ei voi ulkoapäin määritellä vaan se on itse koettava ja tunnistettava.Asiakas ei ole passiivinen palvelun kohde vaan aktiivinen osallistuja.

 Asiakkuudet myös päättyvät. J-Napissa ne päättyvät viimeistään silloin kun, asiakkaan nuoruus ikävaiheena päättyy. Toki asiakkuuksia alkaa ja päättyy muutenkin. Joskus asiat voivat olla pahastikin solmussa, mutta vaikeistakin asioista voi päästä yli vaikka läheisten ja J-Napin tuella ja elämä kantaa jälleen. Jokainen uusi päivä on mahdollisuus- se kannattaa muistaa.

Kaikkien yhteinen kirjastomme

wp_20170516_06_18_28_proKirjastolla on keskeinen merkitys kansan sivistyksen kulmakivenä satavuotiaan Suomen historiassa.  Kirjasto tarjoaa kaikille tasavertaiset mahdollisuudet muun muassa tiedonhankintaan ja kirjallisuuteen.  Nykyajan uusiutuvissa kirjastoissa kirjojen ja lukuaineiston lisäksi on saatavilla paljon muutakin, kuten musiikkia, videoita, videopelejä ja tietysti e-kirjojakin.  Käytännössä jokaiselle löytyy jotakin.

Useimmat meistä ovat tottuneet kirjaston käyttämiseen lapsuudesta lähtien.  Lapsuudesta voi muistua hyvinä hetkinä mieleen kirjaston satu-tuokiot ja myös hetket kotiin lainattujen kirjojen parissa.  Jossakin vaiheessa tapahtui sitten siirtymä lasten- ja nuortenkirjojen osastolta aikuisten kirjojen lainauspuolelle. Lukeminen  onkin meillä  Suomessa yleinen harrastus ja toivottavasti se säilyy ja kasvaa myös nuorten keskuudessa.

Kirjasto tarjoaa elämyksiä arkeen ja lainaaminen on maksutonta. Jos kirjastossa käynnit ovat harventuneet tai jääneet väliin, suosittelen piipahtamista vaikka lähikirjastoon. Tarvittaessa kirjaston työntekijöiltä saa opastusta kirjaston käyttöön ja lainaamiseen. Reippaasti vaan!

 

Hei huomaatko – kevät tulee

v__012aJoka vuosi valon lisääntyminen hämmästyttää ja ilahduttaa yhtä paljon.  Auringon valo ja lämpö johdattavat mielikuviin lähestyvästä kesästä.  

Keväisinä päivinä on luontevaa lähteä ulos ja liikkumaan. Ilman suurempia suorituspaineita voi vaikka kaivaa sukset tai luistimet varastosta ja testata vieläkö taidot ovat hallinnassa.  Itse suuntasin viikonloppuna Päijänteen jäälle. Lauantaina tuli pilkittyä ahvenkukon ainekset ja sunnuntaina ihailtua Korpilahden keskustan ja vanhan nelostien maisemia jäältä käsin. Kevään tulosta kannattaa nauttia jokaisen itselleen sopivalla tavalla.

Aurinkoista kevättä kaikille toivotellen Ulla Kuittu, sosiaalipalvelujen palvelujohtaja

v__ffab

Unien monet merkitykset

Uniongelmaiselle voi olla hyväksi sulkea kaikki elektroniset laitteet jopa kaksi tuntia ennen nukkumaanlähtöä!

Uniongelmaiselle voi olla hyväksi sulkea kaikki elektroniset laitteet jopa kaksi tuntia ennen nukkumaanlähtöä!

Nukkuminen ja riittävä lepo ovat hyvinvoinnin kulmakiviä. Itsestään selvyys silloin, kun uni tulee ajallaan ja aamulla herää levänneenä ja virkeänä. Aina näin ei kuitenkaan syystä tai toisesta ole. Nukkumaan meno voi viivästyä ilta- ja yöpainotteisen elämänrytmin takia. Usein huolet, stressi ja kiireinen elämäntapa voivat olla univaikeuksien taustalla.

Unihäiriöihin on tarjolla monenlaisia konsteja ja vinkkejä, joilla voi yrittää nukkua paremmin. Jos oma-apu ei riitä, kannattaa ilman muuta turvautua lääkärin tai muun asiantuntijan ammattiapuun.

Lisää luettavaa aiheesta löytyy muun muassa seuraavasta linkistä:

http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/unen-merkitys

Terveisin
Ulla

ARVOTTAVANA PERUSTULOPORKKANAA

V__E54FMeillä J-Napissa on oivallettu, että palkitseminen on ihmiselle parempi kannuste kuin rangaistuksella uhkailu. Esimerkkinä humaanin palvelukulttuurin edistämisestä on porkkana-hanke. Jos et tiedä, mikä se on, ota selvää aiemmista blogikirjoituksista tai J-Napin henkilöstöltä.

Valtion tasolla on myös  pohdittu kyseistä dilemmaa. Hallitusohjelman kärkihankkeeksi kirjattu perustulokokeilu on lähtenyt lakiesityksenä lausuntokierrokselle. Perustulokokeilun olisi tarkoitus alkaa vuonna 2017.

Perustulokokeiluun pääsee mukaan 2000 Kelan työttömyysturvaa saavaa 25 – 58- vuotiasta henkilöä arvonnan eli satunnaisotannan perusteella koko maassa. Kokeiluun pääsevien perustulon tasoksi esitetään 560 euroa kuukaudessa, joka olisi verovapaata.   Kokeilussa selvitetään muun muassa, edistääkö perustulo työllistymistä ja voidaanko perustulon avulla vähentää tuloköyhyyttä ja kannustinloukkuja.

Kokeiluryhmää ja määrää on arvosteltu suppeaksi, mutta aloitus on joka tapauksessa perusteltua tehdä. Ehkäpä kokeilu tuo odotettuja myönteisiä tuloksia ja sen myötä perustuloon oikeutettujen kansalaisten määrä laajenee. Lisää tietoa esim. Kelan sivuilla ja lausuakin ehtii 9.9.mennessä STM:lle. http://www.kela.fi/perustulokokeilu

http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sosiaali-ja-terveysministerio-pyytaa-lausuntoja-osittaisen-perustulokokeilun-toteuttamisesta

Värikästä syksyä kaikille!
Ulla