Kiitos ja näkemiin

Siirryn toisiin tehtäviin joksikin aikaa, joten aikani on kiittää ihania nuoria sekä yhteistyö-kumppaneita. Jatkossa minut löytää Uusi sairaala –projektin parista kehittämässä yhtenäistä asiakas- ja potilastietojärjestelmää.

J-Napin nuoret ovat avoimia, suurisydämisiä ja rohkeita. Uskaltakaa unelmoida ja pitää niistä kiinni. Te pystytte siihen!

Sijaiseni aloittanee heinäkuussa, joten pääsette tutustumaan sitten uuteen työntekijään.

Rentouttavaa kesää kaikille!

Katri

P.S. Talvinen kuva sopii tähän kesään.. Hrr

img_0104-p

Kun läheinen uupuu

FOT5E6D
Nuorten päihde- ja mielenterveysongelmat eivät kosketa vain nuorta itseään vaan myös ympärillä olevia ihmisiä. Usein läheiset ja tuttavat ovatkin niitä, jotka ovat ensimmäisenä huolissaan nuoren päihteidenkäytöstä tai mielenterveydellisistä ongelmista.

Nuorta autettaessa on kuitenkin muistettava myös se, että pahimmillaan auttaminen voi kääntyä itseään vastaan. Aamulehdessä 3.1.2016 entinen päihderiippuvainen ja potilasjärjestön varapuheenjohtaja Reeta Kroner kirjoittaa että ”päihderiippuvaisesta irti päästäminen on itsestä ja toisesta välittämistä.”

Hän toteaa, että ” Sillä välin, kun etsin omaa pohjaani, läheiseni nostivat kädet pystyyn. He hakivat apua ja ryhtyivät minun sijaan hoitamaan itseään.
Yksin jääminen oli kamalinta, mitä saatoin kuvitella. Se oli myös paras ja ainoa apu, mitä läheiseni pystyivät tarjoamaan minulle silloin, kun kieltäydyin ottamasta hoitoa vastaan. Enää ei ollut taskuja joilla käydä eikä käsiä silittelemässä päätä. Lopulta ahdistus kasvoi sietämättömäksi, ja olin valmis tekemään mitä tahansa, ettei minun tarvitsisi jatkaa päihteiden käyttöä. Oli pakko muuttua.”

Monesti mietimme myös J-Napissa, milloin läheisen tuki muodostuukin esteeksi esimerkiksi riippuvuudesta eroon pääsemiseksi. Tämä on hankala asia, sillä toki lähimmäisen rakkaus, apu, tuki ja turva ovat tärkeitä. Jossain vaiheessa on kuitenkin hyvä päästää irti tai ainakin löyhätä otetta. Antaa nuorelle itselle mahdollisuus hakea ja ottaa vastaan apua. Olla lähellä, tavoitettavissa, mutta samalla ei antaa mahdollisuutta olla ottamatta ulkopuolista apua vastaan.
Se, että ei ”pelasta” nuorta joka tilanteesta esimerkiksi maksamalla velkoja, ei ole hylkäämistä vaan välittämistä. Joskus tämä on ainoa keino muutoksen aikaansaamiseksi.

Apua läheisille tarjoaa Jyväskylässä mm. psyykkisesti sairastuneiden omaisille ja läheisille Keski-Suomen mielenterveysomaiset –FinFami ry https://www.finfamiks.fi/toiminta/
Alkoholistien läheisille al-anon vertaistukiryhmät: http://www.al-anon.fi/ryhmat

Lähde:
Mielipide: Päihderiippuvaisesta on päästettävä irti – läheiset saattavat mahdollistaa riippuvuuden
http://www.aamulehti.fi/ihmiset/mielipide-paihderiippuvaisesta-on-paastettava-irti-laheiset-saattavat-mahdollistaa-riippuvuuden-24179298/ Luettu 12.1.2017

Voimia läheisille,

Katri

Joulu on taas

On taas vuosi vierähtänyt ja vähitellen siirrymme vuotta 2017 kohti.

Jos olet Jyväskylässä joulun aikaan, muistutan muun muassa Nuorten taidetyöpajan joulusta, joka on lauantaina 24.12. kello 15-19 Matarankatu 6.

http://www3.jkl.fi/blogit/taidetyopaja/wp-content/uploads/nttp/Joulu-pajalla.jpg

Lisäksi Matarankadulla jaetaan ruokaa 24.12 klo 13.30 alkaen.

Myös Suvimäen klubitalolla voi nauttia joulutunnelmasta aattona 24.12. klo 9.30-12.30. Osoite: Rajakatu 41.

J-Napin joulua juhlimme eilen ja oheisesta kuvasta voitte katsoa, millaisia toiveita nuoret ja työntekijät asettivat vuodelle 2017!

HYVÄÄ JOULUA JA ONNEKASTA UUTTA VUOTTA
TOIVOTTAA J-NAPIN TIIMI!
tuuri2
joulutoiveet

Chat aukeaa 12.12.2016

kuvachatVihdoin ja viimein saamme chatin käyttöömme lisäämään ja helpottamaan asiointia sosiaalityöhön ja esimerkiksi toimeentulotukeen liittyvissä kysymyksissä!

Chat-palvelu on aikuissosiaalityön (Hannikaisenkadun sosiaaliasema ja J-Nappi) asiakkaille ja muille sosiaalityöhön liittyvissä kysymyksissä apua kaipaaville tarkoitettu asiointikanava.

Chat on auki maanantaisin ja perjantaisin kello 14-16 ja keskiviikkoisin kello 15-17.

Chat aukeaa muun muassa aikuissosiaalityön sivuilta:

http://www.jyvaskyla.fi/sosiaalipalvelut/sosiaaliasemat/aikuissosiaalityo

sekä J-napin sivuilta:

http://www.jyvaskyla.fi/nuortenaikuistenpalvelukeskus

TERVETULOA VIRTUAALIASIOINNIN PARIIN!