Yksi on joukosta poissa

Olen ollut J-Napissa sossuna enemmän tai vähemmän aktiivisesti keväästä 2013 alkaen. Tulin aluksi tekemään vain kuukauden sijaisuuden, joka muuttui kolmeksi kuukaudeksi ja sitten vuosiksi. Vuoden 2014 alusta olen ollut täällä oikeastaan koko ajan. Joka kerran, kun olen ollut lähdössä sijaisuuden päätteeksi, työkaverit ovat nauraneet partaansa ja todenneet kokemuksen syvällä rintaäänellä, että ”et sä mihinkään lähde!” Meillä on Napissa sellainen sisäpiirin vitsi (joka usein kyllä on niin äänekäs, että sen kuulevat ulkopiiriläisetkin), että olemme kuin vanha pariskunta: näemme toisiamme aika paljon, ja välillä volyymi nousee aikamoiseksi väittelyiden tuoksinassa. Töihin tullessa tuntuu siltä, kuin olisi ollut täällä töissä jo ainakin 10 vuotta. J-Napin porukka on hitsautunut niin yhteen, että tuntuu vaikealta ajatella itseään missään muussa porukassa. Täällä on ollut jokaiselle oma paikka tehdä työtä, toinen toistaan tiimissä tukien. Siksi tuntuukin haikealta sanoa, että olen jäämässä tästä porukasta pois. Hanna-Mari palaa opintovapaaltaan 1.6. ja minä jään pois näistä hommista 19.5.

On tuntunut hieman vaikealta sanoa nuorillemme, että olen lähdössä. Epäilen, että he kestävät nämä uutiset paremmin kuin minä. Odotettavissa toukokuun lopussa saattaa olla muutama itkuntyrskähdys, vaikka onneksi Hanna-Mari ei ole silloin toimistolla pahentamassa tilannetta (hän on ehtinyt jo kerran itkeä lähtöäni aiemman työsuhteen lopussa). Itselleni henkilökohtaisesti J-Napissa työskentely on tuntunut valtavalta etuoikeudelta: en voisi kuvitella parempaa yksikköä. Tai parempi se voisi olla oikeastaan vain, jos saisimme lisää  työntekijöitä ja resursseja toimintaansa. Anna-Kristiina onkin ilmoittanut kovaan ääneen useassa tilanteessa että ”J-Nappia parempaa työpaikkaa et kyllä tule löytämään!” ja hän on varmasti ihan oikeassa. Harvoin käy niin, että mielenkiintoisen työn ja työtä tukevan tiimin lisäksi voi saada vielä mahdollisuuden kehittää toimintaa jatkuvasti. J-Napin nuoret ovat meille kaikille syy tulla päivästä toiseen toimistolle, lähteä kotikäynneille sekä verkostopalavereihin.

J-Napin voisi tiivistää siten, että täällä sua kutsutaan nimellä. Hyvä esimerkki tästä on eräs tilanne nuoren kanssa, kun kysyin häneltä, varataanko hänelle sossun aika, tarkoittaen siis itseäni. Hän sanoi, että varataan vaan, ja kirjoitti muistilapulle valmiiksi ”sossun aika”. Katsoin kalenterista hänelle ajan ja  hän totesi, että eihän tämä mikään sossun aika ole, vaan aika Nellille, ja viivasi sossun yli. Meidän nuoremme ovat koko J-Napin nuoria, ja sen vuoksi täältä lähteminen on hieman helpompaa. Ne nuoret, joiden kanssa olen saanut työskennellä, ovat hyvissä käsissä täällä J-Napissa. 

Oma jatkosijoituspaikkani sijaitsee etelässä, tosin en vielä tiedä, missä. Melko varmasti voin kuitenkin sanoa, että J-Napista voi lähteä, mutta J-Nappi ei lähe susta. Aion viedä J-Napin arvot ja työtavan mukanani uusiin haasteisiin.

Iso kiitos nuorillemme, työkavereille sekä yhteistyökumppaneille!

Aurinkoista kevättä toivottaen,

Nelli

Nellin kuva

Kevättä kohti

Kevään aikana J-Napin työntekijäkokoonpano vakiintuu sen verran, että sijaisena toiminut Nelli Kähärä lopettaa työt 19.5. ja virassa oleva sosiaalityöntekijä Hanna-Mari Partanen palaa töihin 1.6. Eli Nelliä tavanneet nuoret tapaavat jatkossa tuttuun tapaan Hanna-Maria 1.6. alkaen. Jos Hanna-Mari ei ole entuudestaan tuttu, voit lukea hänen esittelynsä täältä.

 

Vaikka ulkona on sateinen ja kylmä keli, J-Napissa meillä on ajatukset jo kesässä. Juhlistetaan siis 10.5. Kesäkauden aloittajaisia Tivolin merkeissä. Tavataan maailmanpyörän edessä kello 13 tiistaina. Tivolihan tulee siis tuttuun tapaan Hippokselle toukokuussa. Kesäkauden aloittajaisiin ei tarvitse ilmoittautua. J-Nappi piffaa lippuja laitteisiin ja pientä syötävää, eli osallistuminen on nuorillemme maksutonta. Ota ihmeessä mukaan kaveri tai perheenjäsen. Tervetuloa!

Terveisiä sosiaalialan asiantuntijapäiviltä!

Kävimme viime viikolla Sosiaalialan asiantuntijapäivillä haistelemassa ja tunnustelemassa, mitä sosiaalialalla oikein tapahtuu tällä hetkellä. Päivillä paljon puhututti uusi ammattihenkilölaki, joka vahvistaa sosiaalityöntekijöiden osaamisvaatimuksia (eli ihan kuka tahansa ei voi jatkossa toimia sosiaalityöntekijänä), toimeentulotuen siirtäminen Kelaan ja monenlaiset asiakkaan kohtaamiseen ja osallisuuteen liittyvät asiat.

Asiakkaan kohtaamiseen liittyvissä asioissa puhututti myös vanha kuomamme, sosiaalinen media. Kuunnellessamme sitä, miten eri palvelut ovat somessa ja tavoittavat vaikkapa nuoria netin välityksellä, J-Nappilaisten sydäntä lämmitti. Kun J-Nappi aloitti toimintansa vuonna 2013, sosiaaliseen mediaan menemistä pidettiin ehkä jossain piireissä vähän hölmönä: miksi niin pitäisi tehdä? Nyt, kolme vuotta myöhemmin, on herätty siihen, että ihmiset viettävät paljon aikaa sosiaalisessa mediassa, ja sossujen on tietenkin oltava siellä, missä ihmiset ovat. J-Napin ajatuksena on alusta lähtien ollut mennä lähemmäs nuoria: kotiin, kouluun, työkkäriin, Kelaan, someen ja kaikkialle, mihin nuoret meitä toivovatkin.

Päivistä saimme paljon uutta tietoa, ja oli mukava tavata kollegoita ympäri Suomen. Päällimmäisenä mieleemme painui kuitenkin se, että sisältö vain lisäsi tunnetta siitä, että J-Napissa todella tehdään edistyksellistä ja arvokasta työtä. Oman kilpensä kiillottaminen ei ole tässä kohtaa yhtään liioiteltua: olemme pystyneet jatkuvasti koko J-Napin olemassaolon ajan pitämään kiinni siitä, että asiakas on toimintamme keskiössä. Emme jää kuitenkaan omahyväisyyteemme loikoilemaan, vaan aiomme jatkossakin pitää huolta siitä, että kehittäminen ja kriittinen ajattelu ei tästä tönöstä lopu!

 

kroketti

Kaikki kokkailemaan J-Nappiin!

J-Napissa on suunnitteilla maaliskuulle kokkikerho. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin (ja yhtenä maanantaina) pari tuntia kerrallaan, kellonaikakaan ei ole paha, 15-17. Ajatuksena on, että ryhmäläiset saisivat itse päättää, mitä ryhmässä kokkaillaan tai leivotaan. Ensimmäiset ehdotukset ovat olleet juustokakku ja kaikenlaiset vegeherkut. Vetäjinä ryhmässä toimivat sossu Nelli ja sosiaalityön opiskelija Anni-Leena, joka aloittaa J-Napissa harjoittelunsa 7.3.

 

Jos kokkailu nappaa, ilmoita siitä omalle työntekijällesi J-Napissa! Ryhmään valitaan enimmillään 10 osallistujaa, jotta mahdumme kokkailemaan tuolla Ailakinkadun toimistorakennuksen toisessa päässä. Muistuttelen myös kaikkia nuoriamme, että torstaisin pelaillaan Pleikkarilla ja WiiU:lla sekä lautapelejäkin löytyy, muun muassa oma suosikkini Menolippu.

WP_20151210_001

Tasavertaisuus ei tarkoita ”kaikille saman verran”

Sosiaalityöhön myös J-Napissa liittyy kiinteästi raha, rahanjakaminen ja erilaiset etuudet. Keskustelemme asiakkaiden kanssa usein siitä, millaisia päätöksiä he saavat toimeentulotuesta ja Kela-etuuksista. Kelan etuuksiin sosiaalityöntekijät voivat vaikuttaa aika vähän, joten tavallisesti niihin liittyvä keskustelu on melko neutraalia: selvitellään yhdessä, miksi jotain etuutta ei ole myönnetty, tai miksi sitä on tullut pienempi määrä kuin aiemmin.

DSC_0002 (2)

 

Jatka lukemista