Kaupungintalon kulmilta: Alavilla mailla hallanvaara Kaupungintalon kulmilta: Alavilla mailla hallanvaara

Kaupunginvaltuusto teki kesäkuun alussa päätöksen pitää vuoden 2015 veroprosentit kuluvan vuoden tasolla ja kaupunginhallitus antoi lautakunnille suunnittelukehyksen, jonka pohjalta talousarvioesitykset tulee tehdä. Ensi vuoden talouden raami näyttää erittäin ahtaalta eivätkä sitä yhtään helpota viimeisimmät kansantalouden kehitystä koskevat ennusteet.

Veroprosentteja koskeva päätös poistaa yhden suuren talouteen liittyvän epävarmuustekijän, joten käyttötalouden suunnittelu on nyt selvästi helpompaa kuin ilman sitä. Perille on nimittäin helpompi päästä, jos tietää minne on menossa. Nyt selvänä ykköstavoitteena on säästöjen aikaansaaminen eikä aikaa tuhraannu mahdollisen veronkorotuksen arvuutteluun. On syytä muistaa, että päätös koskee vain yhtä vuotta. Veroprosentteja päästään miettimään ja tarvittaessa nostamaan taas ensi vuonna.

Kyyti voi olla kylmää, mikäli käyttötalouden kasvua hillitseviä päätöksiä ei saada aikaan. Kehyksen tavoitteena on ”vain” nollakasvu. Talouden tervehdyttäminen valtuuston hyväksymässä aikataulussa eli vuoteen 2016 mennessä olisi edellyttänyt menojen huomattavaa leikkaamista tähän vuoteen verrattuna.

Kaupunginvaltuuston hyväksymän talouden tasapainotusohjelman mukaiset palveluverkkoja koskevat supistukset eivät ole edenneet päätöksiksi odotetulla tavalla. Niihin joudutaan palaamaan ennen pitkää, sillä vaihtoehtona on itse palvelujen supistaminen ja siitä lienee vielä vaikeampi saada aikaan päätöksiä.

Talouden puolesta ei kannata olla huolissaan, sillä se tasapainottuu lopulta varmasti. Palvelujen puolesta on sen sijaan syytä olla vakavasti huolestunut mikäli tasapainottuminen tapahtuu hallitsemattomasti kriisin kautta.

Talouden raporteissa on ollut paljon myönteistä: talousarvio näyttää toteutuvan aikaisempia vuosia paremmin myös ikuisen ylittäjän eli erikoissairaanhoidon osalta ja sairauspoissaolojen ja sen myötä sijaisten käyttö vähenee. Saattaa siis olla mahdollista, että talous saadaan tasapainoon ilman äärimmäisiä toimenpiteitä eli palvelujen rajua leikkaamista ja veroprosentin huomattavaa nostamista. Jos niihin joudutaan, niin silloin tulee kaikille kylmä.

Ari Hirvensalo
talousjohtaja

Kommentoitnti on suljettu.