Jyväskylän kaupunki » Jyväskylän Kangas » FAQ

FAQ

FAQ – Usein kysytyt kysymykset

Q: Mikä on Kangas?

A: Kangas on Jyväskylän kaupungin merkittävin aluekehityshanke, entinen paperitehdas ja tulevaisuuden älykäs kaupunginosa, jossa yhdistyvät yritystoiminta, opiskelu, asuminen ja vapaa-ajanvietto. Tällä hetkellä Kankaalla toimii jo 35 – 40 yritystä ja alkuvuodesta 2016 oppilaitokset (Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä) käynnistävät toimintojaan Kankaalla. Ensimmäiset asukkaat muuttavat Kankaalle alkuvuonna 2017. Tavoitteena on, että vuonna 2040 Kankaalla työskentelee 2 100 ihmistä ja asuu 5 000 asukasta.

Q: Millaista rakentamista Kankaalle on tulossa?

A: Kankaalle rakennetaan monipuolista asunto- ja toimitilatarjontaa. Skanska ja YIT rakentavat ensivaiheessa kaksi vapaan rahoituksen asuntokohdetta. Kohteet sijaitsevat vanhan tehtaan piipun välittömässä läheisyydessä Piipputorilla Tourujoen rannalla. JVA rakentaa Kankaalle vuokra- ja palveluasumiskohteen. Vanhan paperitehtaan kiinteistöön rakennetaan tiloja oppilaitoksille ja yrityksille. Uusi paperitehdas puretaan uudisrakentamisen tieltä. Koska Kankaan pysäköintiratkaisut tullaan tekemään keskitettynä pysäköintinä, Jyväs-Parkki rakentaa alueelle pysäköintitalon. Tavoitteena on monipuolisen asumisen ja yritystoiminnan alue.

Q: Mitä tarkoittaa Viisas Kangas?

A: Kankaasta tulee Jyväskylään edelläkävijäkaupunginosa. Viisas Kangas tarkoittaa sitä, että suunnittelussa huomioidaan kokonaistoimivuus yksilöiden ja elinkeinoelämän kannalta. Ratkaisut toteuttavat resurssiviisauden ja kestävän kehityksen periaatteita. Resurssiviisaus ilmenee muun muassa keskitettyinä ratkaisuina pysäköinnissä, jätehuollossa sekä energia- ja kunnallistekniikassa. Myös digitaaliset palvelut ja kyberturvallisuus ovat keskeinen osa alueen suunnittelua. Alueella hyödynnetään aurinkoenergiaa sekä kaukolämpö että –kylmäratkaisuja.

Q: Miksi Jyväskylä investoi Kankaaseen?

A: Jyväskylä on kasvukeskus, joka haluaa tarjota asukkaille, yrityksille ja oppilaitoksille uusia älykkäitä asumisen- ja yrittämisen sekä elämyksellisyyden alueita. Kangas on kaupungin merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Jyväskylä tulee jatkossakin olemaan vetovoimainen kaupunki muun muassa korkeakoulujen tutkimuksen ja koulutuksen ansiosta.

Q: Miten suuri investointi on kyseessä?

A: Kokonaisinvestoinnin arvo on noin miljardi euroa vuoteen 2040 mennessä.

Q: Mitä Kankaalla on tällä hetkellä?

A: Kankaalla vanhan paperitehtaan siipiosaan on kunnostettu tilat ensimmäisille uusille toimijoille: Jyväskylän koulutuskuntayhtymälle (Luova kampus) ja Humanistiselle ammattikorkeakoululle (HUMAK). Oppilaitokset muuttivat tammi-/helmikuussa 2016 tiloihin. YIT ja Skanska käynnistivät asuinrakentamisen ensimmäiset kohteet As. Oy Jyväskylän Albertinpihan ja As. Oy JKL Rainan alkuvuodesta 2016.

Q: Miten Kangas siirtyi kaupungin omistukseen?

A: Kankaan paperitehtaan toiminta lakkasi alkuvuonna 2010. Sappi Finland Oy myi M-real Oyj:lle Kankaan tehdaskiinteistöt 7.7.2010 takaisin omistettuaan ne noin vuoden ajan. Jyväskylän kaupunki päätti tässä yhteydessä käyttää etuosto-oikeuttaan ja alue siirtyi kaupungin hallintaan 2.11.2010. Jyväskylän kaupunki käynnisti osayleiskaavan laatimisen alueelle 7.12.2010. Osayleiskaavatyön pohjaksi järjestettiin arkkitehti-ideakilpailu v. 2011. Osayleiskaava eteni ehdotusvaiheeseen vuoden 2013 keväällä ja sai lainvoiman syksyllä 2014.

Q: Milloin Kankaalle pääsee muuttamaan?

Kankaan Piippurannassa on valmistunut useita asuinrakentamisen kohteita. Tutustu kohteisiin: www.skanska.fi/kangas ja www.yitkoti.fi/kangas

6 kommenttia kirjoitukseen “FAQ”

 1. Marianna Tarvainen
  28.04.2017 @ 23:57

  Hei,

  olen opiskellut Kankaan kampuksella syyskuusta 2016 lähtien ja olen hyvin pettynyt Kankaan alueen nykyisiin järjestelyihin sekä rakennusvaiheista tiedottamiseen. Minulla, tai muillakaan kanssaopiskelijoillani, ei ole tietoa siitä, mitä koulumme ympäristössä tulee tapahtumaan seuraavan vuoden aikana ja mitkä alueen ratkaisut ovat pysyviä, ja mitkä määräaikaisia. Tullaanko koululle aina kulkemaan hillittömän kiertolenkin kautta kävellen ajoradalla? Mihin koulun ruokala on tulossa, jos sellaista on edes tulossa? Ja vaikka kankaalla on jo paljon opiskelutoimintaa, ei sinne pääse kätevästi julkisen liikenteen nykyisillä reitityksillä tai aikatauluilla.

  Lisäksi todettakoon vielä lisähuomautuksena, ettei kankaan alueen rakentamisessa mielestäni ole toistaiseksi hyvä idea puhua kokonaisvaltaisesta resurssiviisaudesta tai kestävästä kehityksestä, kun vuodesta toiseen opiskelijat syövät paperilautasilta muovihaarukoilla ja varsinaisia ekologisia tai kestäviä ratkaisuja ei ole kampuksella ainakaan vielä juuri näkynyt.

  Ystävällisin terveisin,
  turhautunut opiskelija
  Marianna Tarvainen

 2. oksata
  04.05.2017 @ 15:31

  Hei Marianne,
  Kiitos kommentistasi ja pahoittelut, että nyt vasta vastaamme.

  Kangas on tosiaan keskeneräinen alue vielä pitkään ja siksi myös reitit ja moni muu asia muuttuu tämän tästä. Parhaiten Kankaan kehityksestä pysyy kärryillä seuraamalla http://www.kangasverkko.fi -sivustoa ja some-kanavia (@kaupunginkangas). Oppilaitosten yhteyshenkilöille toki menee myös ajantasaista tietoa.

  Itse pyöräilen Kankaalle vuoden ympäri useammasta suunnasta viikoittain. Vaikka Kankaalle joutuu vähän kiertelemään, on reitti mielestäni sujuva ja suhteellisen turvallinen. Linkkiliikennettä Kankaalle joudutaan vielä odottamaan jokunen vuosi, kun sopivat kadut aikanaan valmistuvat. Tourulantien ja Lohikoskentien pysäkeille on noin puoli kilometriä matkaa.

  Resurssiviisaus ja kestävä kehitys on toki haastavaa rakentuvassa monitoimijaympäristössä. Pysyvälle ravintolalle ei nyt ole olemassa sopivia tiloja ja siksi tällainen tilapäisjärjestely on tehty. Ehkä kuitenkin arjen sujuvuuden kannalta kätevämpi näin, kun vaikkapa bussikuljetus kouluille. Toivotaan, että Kangas rakentuu vauhdilla niin saadaan sopivia tiloja käyttöön ja riittävästi asiakaskuntaa myös mukaville ruokapaikoille parakin ja kertsiastioiden sijaan.

  Toivottavasti opiskelu Kankaalla ja muuttuvassa ympäristössä on kuitenkin myös antoisaa!

  Aurinkoisen kevään toivotuksin,
  Tanja Oksa
  verkostopäällikkö
  Jyväskylän kaupunki

 3. Mikko Leppäaho
  14.12.2017 @ 21:01

  Hei,

  Työmatkalaisen näkökulmasta olisi kiva tietää, kuinka Kankaan alue on huomioinut joukkoliikenteen. Suunnitelmissa on paljon hienoja ja moderneja sanoja, mutta ihan niistä konkreettisista asioista kuten pysäkeistä yms. ei juuri ole selvyyttä? Onkohan JKL -liikenteen kanssa ollut jotain suunnitelmia alueen joukkoliikenteen järjestämisestä? Haaveissa olisi, että pääsisi pohjoisen suunnasta ilman omaa autoa Kankaalle töihin 🙂

 4. oksata
  05.03.2018 @ 14:01

  Hei Mikko,
  Kun katuverkko on saatu Kankaalla riittävän valmiiksi, pystytään julkinen liikenne ohjaamaan Kankaan kautta. Tällä hetkellä lähimmät linja-autopysäkit löytyvät Tourulantieltä ja Lohikoskentieltä, niistä matkaa Kankaan alueelle on noin puoli kilometriä.

  Aurinkoisen kevättalven toivotuksin,
  Tanja Oksa
  verkostopäällikkö
  Jyväskylän kaupunki

 5. Eva
  18.02.2018 @ 14:19

  Hei

  Tulevissa rakennushankkeissa toivoisin huomioitavan myös urbaanit lapsiperheet, jotka arvostavat tilavaa asumista kävely- ja pyöräilymatkan päässä keskustasta.

  Piippurannan rakentamisesta lapsiperheet näyttävät jääneen vähemmälle huomiolle ainakin asuntojen neliömäärän suhteen.

  Toivoisinkin, että yksiörakentaminen unohdettaisiin ja varsinkin 50-60 neliön kolmioiden rakentamista harkittaisiin jatkossa tarkkaan. Kysyntää olisi varmasti yli 80 neliön asuinnoille, varsinkin mikäli neliöhinnat eivät kipua kohtuuttomiksi (esimerkiksi Taulumäentie 53:een on valmistumassa hyvin suunniteltuja perheasuntoja kohtuullisilla hinnoilla, josta myös Kankaan suunnittelussa toivoisin ottavan mallia).

  Olisiko mahdollista siis rakennuttaa alueelle myös taloja, joissa olisi simppelipohjaisia 80-85 neliön kolmioita ja mieluusti myös neliöitä? n. reilu 3000 euron neliöhinnoilla ko. asunnoille riittäisi varmasti kysyntää lapsiperheiden keskuudessa! Neliöhintoja voisi tinkiä mm. panostamalla taloyhtiösaunaan asuntokohtaisten saunojen sijaan.

 6. oksata
  05.03.2018 @ 14:39

  Sama vastaus löytyy kohdata Sydänkortteleiden arkkitehtuurikilpailu:

  Hei Eva,
  Sama huoli on noussut esiin meilläkin Kankaan kehittäjien kesken. Tokikaan asia ei koske vain Kangasta vaan kyseessä on valtakunnallinen asia; uusien kerrostaloasuntojen keskikoot ovat pienentyneet viime aikoina.
  Kankaan osalta pohditaan päivitettävänä olevassa asunto-ohjelmassa ratkaisumalleja monipuolinen asuntokoon takaamiseksi. Tällä hetkellä Kankaalla on rakenteilla TA-yhtiöiden toimesta asumisoikeusasuntoja, joiden joukossa on myös isompia asuntoja. Tuo kohde valmistuu syksyllä 2018.

  Kiitos palautteesta ja aurinkoisia kevättalven päiviä!
  Tanja Oksa
  verkostopäällikkö
  Jyväskylän kaupunki

Kangas in English »
Ideointiprojekti Kaupungin Kangas »

RSS

tiedotteet

Joulumieltä Kankaan joulunavauksesta 2.12. klo 12-15

Tule hakemaan joulumieltä Kankaalta!   […]

Comments Off on Joulumieltä Kankaan joulunavauksesta 2.12. klo 12-15

Kankaan Arkki nousee vanhan paperitehtaan kylkeen Jyväskylään

Jykian ja YIT:n yhteishanke, seitsemänkerroksinen […]

Comments Off on Kankaan Arkki nousee vanhan paperitehtaan kylkeen Jyväskylään

Jyväskylän Kankaan kimppakaaroilla kurvaillaan kaasulla

Jyväskylän kaupunkiTiedote viestimille 10.10.2018 Jyväskylän […]

Comments Off on Jyväskylän Kankaan kimppakaaroilla kurvaillaan kaasulla