Jyväskylän kaupunki » Jyväskylän Kangas » Vanhusasumisen kehittäminen

Vanhusasumisen kehittäminen

Kankaalle on laadittu asumisen toimintasuunnitelma, jonka tavoitteena on turvata asumistuotannon monipuolisuus eri rakentamisvaiheissa. Alueelle on tulossa koteja perheille, sinkuille, opiskelijoille, ikääntyville – Kangas on siis koti kaikissa elämänvaiheissa.

Vanhusasumisen ensimmäinen kohde, Piippuranta, rakentuu Kankaalle vuosien 2016-2017 aikana. Kohde on Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:n (JVA) rakennushanke ja sille on ARA:n ehdollinen varaus investointiavustukselle ja korkotukilainalle. Tarkoituksena on rakentaa monipuolista asumista tarjoava talo, johon tulee 60-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö sekä vuokra-asumista senioreille ja muille asukkaille.

Piippuranta_näkymä

Havainnekuva JVA:n vanhusasumisen kohteesta

Kankaan vanhusasumisen huippuyksikön hankkeet

Keski-Suomen liiton kehittämisrahasto rahoitti Kankaan vanhusasumisen kehittämistä välillä 1.1.2015-31.3.2016. Hankkeen toisena toteuttajaosapuolena oli Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Rahoituksen turvin haettiin Kankaan vanhusasumisen toimintamalleja eri asumismuotojen välille sekä Living Lab -ympäristöä ja -toiminnan lähtökohtia.

Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy (JVA) sai TEKES:ltä Innovaatiot julkisissa hankinnoissa -rahoitusta, jonka avulla tehtiin laajassa yhteistyössä tarvemäärittely tiloille ja tekniikalle sekä suunnitteluohjetta vanhusasumisen tarpeisiin. Tarvemäärittelyssä käytiin läpi eri käyttäjäryhmien kanssa sitä, millaisia tiloja tarvitaan.

Tuotoksia

Benchmarking eli malleja muualta:

Tiekartat:

Kokonaiskuva:

 • Yhdessä luotu vanhusasumisen VISIO
 • Living Lab –ympäristö osana Kankaan vanhusasumisen huippuyksikköä  loppuraportti Keski-Suomen liitolle

Tarvemäärittely ja suunnitteluohje:

Lisätietoja:

Projektityöntekijä Anna-Liisa Heiskala, Jyväskylän kaupunki, p.014 266 7272, anna-liisa.heiskala[at]jkl.fi
Projektipäällikkö Tanja Oksa, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 7693, tanja.oksa[at]jkl.fi
Toimitusjohtaja Timo Hyttinen, JVA, p. 014 266 7073, timo.hyttinen[at]jkl.fi

 

3 kommenttia kirjoitukseen “Vanhusasumisen kehittäminen”

 1. arja Drexler
  13.10.2015 @ 13:39

  Olen erittäin kiinnostunut muuttamaan tähän ns. seniori-taloon ja haluasin seurata sen rakennusvaiheita ja mahdollisuutta varata asunto. Olemme noin 70-kymppisiä ja toivomme myös yhteistä tekemistä ja toimintaa talossa.

 2. Taija Lappeteläinen
  20.10.2015 @ 13:28

  Hei Arja. Kiitos viestistäsi. Mukavaa kuulla, että olette kiinnostuneita meidän senioriasunnoista. Kankaalla nimenomaan yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovat kantavia ajatuksia. Julkaisemme kohta lisää tietoa blogissamme: http://www3.jkl.fi/blogit/kangasjyvaskyla/?cat=50 Jatkakaahan hankkeen seurailua. Tähän tietoon seniorihankkeen valmistuminen olisi vuonna 2017. -Taija

 3. Marja Järvinen
  13.04.2018 @ 18:09

  Etsin seniorikoteja, -asuntoja ja Jyväskylässä tuntui olevan tosi vähän tarjontaa. Olisin todella kiinnostunut kankaan senioriasunnoista, koska valmistuu. Olen 70+

Avaapa sanainen arkkusi