Jyväskylän kaupunki » Jyväskylän Kangas » Tiedotteet

Skanska käynnistää ensimmäisen asuinrakennusprojektin Kankaan alueella Jyväskylässä

Kirjoitettu | 27.11.2015 | Ei kommentoitu

Jyväskylän kaupunki on myynyt Kankaalta ensimmäisen asuinrakentamisen tontin Skanskalle. Samalla Skanska teki käynnistyspäätöksen ensimmäisen asuntohankkeen rakentamisesta alueelle. As. Oy Jyväskylän Rainan rakentaminen alkaa joulukuussa 2015, ja sen arvioitu valmistumisaika on alkuvuosi 2017.

As. Oy Jyväskylän Raina nousee Piippurannan asemakaava-alueelle.

Tontti sijaitsee Kankaan Piippurannan asemakaava-alueella, jonka kaava on tullut voimaan toukokuussa 2015. ”Asuntoja kohtaan on ollut mukavasti kysyntää”, kertoo hankekehityspäällikkö Noora Sokero Skanskalta. As. Oy Jyväskylän Raina nousee Kankaan sydämeen Tourujoen, vanhan punatiilisen piipun ja keskusaukion läheisyyteen. Osoite on Piipputori 1.

Rainan ilme on suunniteltu kunnioittaen vanhan tehdasmiljöön punatiilipintoja. Harjakattoiseen rakennukseen tulee 8 kerrosta ja 46 uutta kotia, joiden koot vaihtelevat 32,5 neliön yksiöistä 72 neliön kolmioihin.

”Olen erittäin iloinen tonttikaupasta. Tämä on konkreettinen askel kohti uutta upeaa ja monimuotoista Kankaan kaupunginosaa, jossa uudentyyppisellä asumisella on vahva jalansija. Nämä päätökset eivät tässä markkinatilanteessa ole itsestäänselvyyksiä, mutta luotamme tulevaisuuteen vahvasti Kankaan hankkeen kohdalla”, kommentoi Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

”Olemme innoissamme Kankaan alueen rakentamisen etenemisestä, sillä siellä näkyvät monet asiat, jotka ovat Skanskalle tärkeitä: energiatehokkuus ja ympäristöarvot, alueen kehittäminen kokonaisuutena eläväksi ja toimivaksi kaupunginosaksi sekä tiivis yhteistyö eri osapuolten kanssa”, sanoo Skanskan yksikönjohtaja Jorma Mustakangas.

Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Tulevaisuudessa Kangas on 2 100 työpaikan ja 5 000 asukkaan koti.

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki, tonttipäällikkö Ora Nuutinen, puh. 014 266 5073, ora.nuutinen[at]jkl.fi

Skanska Talonrakennus Oy, hankekehityspäällikkö Noora Sokero, p. 0400 976 904, noora.sokero[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2014 oli noin 835 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 179.

1 kävijä tykkää.

Aurinkoenergian hyödyntäminen käynnistyy Jyväskylän Kankaalla

Kirjoitettu | 19.11.2015 | Ei kommentoitu

Jyväskylän kaupungin tytäryhtiöt Jyväskylän Energia Oy ja Education Facilities Oy ovat solmimassa palvelusopimuksen aurinkosähkön toimittamisesta Jyväskylän Kankaan vanhan paperitehtaan siipiosaan. Aurinkosähkön osuus tulee olemaan noin viidesosa siipiosan sähkön kokonaiskulutuksesta. Aurinkovoimala asennetaan siipiosan katolle ja aurinkosähkön tuotanto käynnistyy alkuvuodesta 2016.

Jyväskylän Energia Oy vastaa aurinkovoimalan investoinnista, asennuksesta ja operoinnista. Jyväskylän Energia myös omistaa aurinkovoimalan seuraavan 10 vuoden ajan, jonka jälkeen omistus ja vastuut siirtyvät kiinteistön omistajalle. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt energiatuen investointihankkeelle.

- Aurinkosähkö kiinnostaa asiakkaitamme. Olemme luoneet palvelukonseptin, jonka avulla pystymme tarjoamaan asiakkaille vaivattoman tavan hyödyntää aurinkosähköä kiinteistössä. Nyt solmittava palvelusopimus on meille ensimmäinen laatuaan, sanoo projektipäällikkö Tytti Laitinen Jyväskylän Energialta.

Aurinkosähköjärjestelmän toimittajaksi on valittu keuruulainen Solartukku Oy. Aurinkopaneelien käyttöikä on 25-30 vuotta.

Kankaalla on visioitu aurinkoenergian hyödyntämistä suunnittelun alkumetreiltä asti. Piippurannan asemakaavan määräykset kannustavat aurinkoenergian hyödyntämiseen. Rakennukset on suunnattu asemakaavassa aurinkoenergian tuoton kannalta optimaalisesti. Nyt vanhan paperitehtaan siipiosaan solmittava palvelusopimus on hyvä päänavaus aurinkosähkön hyödyntämisestä Kankaalla, koska se kohdistuu ensimmäiseen rakennushankkeeseen.

- Aurinkosähkön käyttöönotto parantaa osaltaan resurssiviisautta Kankaalla. Aurinkopaneelit eivät tuota päästöjä käytön aikana. Pääasialliset ympäristövaikutukset tulevat aurinkopaneelien tuotantovaiheessa, kertoo projektipäällikkö Erkki Jaala Jyväskylän kaupungilta.

Aurinkoenergiasta hyödynnetään nykyisin vain murto-osa. Yleinen harhaluulo on, että Keski-Suomessa aurinko ei paista riittävästi. Vain keskitalvella, jolloin aurinko on hyvin matalalla, aurinkoenergiaa ei juuri saada talteen. Siipiosan katolla aurinkopaneelit kallistetaan etelään päin paneeleihin osuvan auringon säteilymäärän maksimoimiseksi.

Lisätiedot:
projektipäällikkö Tytti Laitinen, Jyväskylän Energia -yhtiöt, p. 040 5000 489
Kankaan projektipäällikkö Erkki Jaala, Jyväskylän kaupunki, p. 0400 857 300

Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Tulevaisuudessa Kangas on 2100 työpaikan ja 5000 asukkaan koti.

4 kävijää tykkäävät.

Syyskangastuksia tuo Kankaan pergamenttihallin täyteen tapahtumia

Kirjoitettu | 05.11.2015 | Ei kommentoitu

Kankaan vanhan paperitehtaan pergamenttihalli toimii upeana näyttämönä Syyskangastuksia-tapahtumalle. Kulttuurin monitoimitapahtuma järjestetään 11.-21.11.2015, ja sen aikana nähdään niin tanssia, elokuvia, runoutta kuin valokuviakin. Tapahtuma on osa prosenttikulttuuriperiaatteella Kankaalla järjestettävää kulttuuritoimintaa.

Pergamenttihalli on houkuttanut erityisesti tanssitaiteilijoita. Tanssiteatteri Kramppi tuo tapahtumaan erikoisesitykset Kappale kauneinta kehoa – ja pylly –koreografiasta sekä Näkyjä-teoksesta, jonka musiikki myös julkaistaan levynä. Jyväskylän tanssiopisto ja Keski-Suomen tanssin keskus tarjoavat tanssin ammattilaisten ja harrastajien koreografioita Show up! –illassa.

Kankaan tehdasta on kuvattu ja dokumentoitu ahkerasti. Viimeisin sato on nähtävillä Paloja Kankaalta –valokuvanäyttelyssä, jossa nähdään kulttuuriympäristöpäivillä järjestettyjen valokuvakierrosten tuotoksia. Näyttely on avoinna Syyskangastuksia-tapahtumien yhteydessä. Toisenlainen taltiointi Kankaalta nähdään Company Uusi Maailman elokuvan Maailma X –esityksessä. Surrealistinen epäsirkuselokuva on kuvattu Kankaan vanhan tehtaan miljöössä.

Syykangastukset kutsuvat myös osallistumaan. Pergamenttihallin koko 2400 m2 avautuu lounasdiscoilijoille hyvän onnen perjantaidiscon merkeissä 13.11. Ilmaisessa tilaisuudessa voi käydä piristymässä lounastunnin aikana ja jatkaa vireänä viikonlopun viettoon. Toinen uusi kokeilu on koko perheelle tarkoitettu Lasten syyssoppa –tapahtuma 20.11., jossa lipun hintaan kuuluu esitysten ja työpajojen lisäksi lounaskeittoannos.

Tapahtuman päättää poikkitaiteellinen Salakuuntelu-klubi 21.11., jossa kirjallisuuteen ja runouteen yhdistyvät musiikki, videotaide, valot ja varjot.

Tapahtumaa ovat Jyväskylän Kankaan lisäksi tuottamassa Company Uusi Maailma, Jyväskylän tanssiopisto, Keski-Suomen elokuvakeskus, Keski-Suomen Kirjailijat, Keski-Suomen tanssin keskus, Luovan valokuvauksen keskus, TaidePiiLO taaperoille ja Tanssiteatteri Kramppi.

Lisätietoja:
kulttuurituottaja Vilja Ruokolainen
vilja.ruokolainen@jkl.fi
050 3118 564

 

 

Syyskangastuksia

Kulttuurin monitoimitapahtuma 11.-21.11.2015 Kankaan pergamenttihallissa, Kympinkatu 3

 

KE 11.11. klo 20.15 Tanssiteatteri Krampin Näkyjä -teoksen kaikuja ja levynjulkistustapahtuma. Näkyjä on aistikylpy ja kokemuksellinen matka, jossa jokainen kokija saa luoda oman tarinansa. Teosta esitettiin vuosi sitten marraskuussa kahdeksan kertaa loppuunmyydyille katsomoille. Syyskangastuksia -tapahtuma antaa mahdollisuuden vierailla teoksessa vielä kerran ja hankkia teoksen musiikki levyllä. Liput 10 € / 7 € / 20 € (levy ja tapahtuma). Ennakkovaraukset liput@kramppi.fi. Lisätietoja saa tapahtuman fb-sivuilta.

TO 12.11. klo 18 Paloja Kankaalta -valokuvanäyttelyn avajaiset ja lyhytelokuva 125-vuotiaasta Jyväskylästä. Paloja Kankaalta –näyttelyn valokuvat on otettu kulttuuriympäristöpäivänä 13.9. järjestetyillä valokuvakierroksilla, joita vetivät valokuvataiteilijat Rune Snellman ja Esa Ylijaasko. Näyttely on avoinna Syyskangastuksia –tapahtumien yhteydessä. Avajaisissa nähdään vuonna 1963 valmistunut lyhytelokuva 125-vuotias Jyväskylästä (16mm). Yhteistyössä Jyväskylän Kangas, Luovan valokuvauksen keskus ja Keski-Suomen elokuvakeskus. Vapaa pääsy.

PE 13.11. klo 12-14 LOUNASTUNNIN DISCO. Liikettä perjantaihin lounastunnin piristeeksi – klassikot soimaan ja 2400 m2 käyttöön. Vapaa pääsy. Discoilijoille on jaossa alennuslippuja Minimanin kiinteistössä toimivan Mokkariina-lounaskahvilan perjantailounaalle.

LA 14.11. klo 14 KAPPALE KAUNEINTA KEHOA – JA PYLLY. Tanssiteatteri Krampin oodi tanssivan kehon ainutkertaiselle upeudelle, tuttuudelle ja outoudelle, itselle ja toisille. Liput 10 € / 5 €, ennakkovaraukset liput@kramppi.fi

SU 15.11. klo 16 SHOW UP! Jyväskylän tanssiopiston omien koreografioiden katselmus ja Keski-Suomen Tanssin keskuksen ammattilaisten ilta, ohjelmassa mm. Elli Pulkkisen Talvi-soolo sekä work-in-progress -teoksia. Liput 2 € ovelta.

PE 20.11. klo 10.30 LASTEN SYYSSOPPA
Lautasellinen soppaa, tanssia ja taiteilua Lasten oikeuksien juhlapäivässä. Ohjelmassa mm. Karoliina Lahdenperän teos Prinsessaton, demo Toni Esselin ja Saga Elglandin teoksesta Miks ei hirvi tanssi? sekä TaidePiiLOn Jouluteltassa non-stop joulukorttivärikylpy perheen pienimmille.
Liput 10 € / 5 € ja perhelippu 20 € (kaksi aikuista ja 1-2 lasta) sisältävät keittolounaan. Jotta osaamme arvioida tarjoilun, otamme mielellämme ennakkovarauksia osoitteeseen info@sisasuomentanssi.fi. Lipunmyynti ovelta klo 10 alkaen. Järj. Keski-Suomen Tanssin Keskus, TaidePiiLO taaperoille ja Jyväskylän Kangas

PE 20.11. klo 19 MAAILMA X. Company Uusi Maailman surrealistinen epäsirkuselokuva, joka on kuvaus eräästä arkitodellisuudesta. Sisältää jääkarhuerotiikkaa, aliluonnollisia tapahtumia ja muutoksia eturaivossa. Kesto noin 37 minuuttia, K-12. Lisätietoja elokuvasta www.uusimaailma.org. Liput 5 € ovelta.
LA 21.11. klo 18 SALAKUUNTELU #3: musiikkia, runoutta, valoa, varjoja, videotaidetta.
Vierailevat esiintyjät: Tiina Lehikoinen & Hanna Råst.
Järjestää: Keski-Suomen Kirjailijat ry, Olli Moilanen & työryhmä. Vapaaehtoinen pääsymaksu.

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Vanhenisiko Kankaalla?

Kirjoitettu | 20.10.2015 | Ei kommentoitu

Kankaalla kaivurit kaivelee, kunnallistekniikkaa rakennellaan Rusokinkadun suunnasta ja muutakin rakentamista on jo käynnissä. Samaan aikaan suunnittelua viedään eteenpäin monen kohteen osalta ja hyvin monella tasolla; on visioita ja unelmia ja toisaalta hyvin käytännönläheistä ja yksityiskohtaistakin suunnittelua.

Kankaan vanhusasumisen yksikön suunnittelussa mennään samalla tavalla eteenpäin. Visioidaan toimintoja ja yritetään luopua olemassa olevista ajatusmalleista, ja toisaalta taloa suunnitellaan jo hyvin konkreettisella tasolla. Taloon on tulossa tehostettua palveluasumista, senioreille suunnattua vuokra-asumista sekä tavallista vuokra-asumista. Talon asukkaiden laaja ikärakenne mahdollistaa aivan uudenlaisen toimintamallin luomisen. Ikääntyneiden määrän lisääntyessä onkin oikeastaan pakko etsiä uusia toimintamalleja, joilla mahdollistetaan ikäihmisten asuminen kotona mahdollisimman pitkään. Tavoitteena on luoda Kankaalle toimintamalli, jossa talon asukkaat ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja aktivoituvat toimimaan yhdessä. Jyväskylä ei ole ikääntymisen haasteen edessä yksin ja on jo olemassa paljon toimintatapoja, joista yritetään poimia ne parhaiten meille Jyväskylään sopivat palat ja soveltaa niitä. Kankaalle on haettu ajatuksia niin muualta Suomesta kuin Hollannistakin.

Hollannin muistisairaiden kylän pääkatu

Hollannin muistisairaiden kylän pääkatu

Vierailut muualle tuovat kaivattua tuuletusta omiin ajatuksiin ja tarjoavat uusia, yllättäviäkin ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin. Hollannissa muistisairaiden kylässä lähtökohtana on, että asukkaat saavat jatkaa niiden asioiden tekemistä, joista ovat aina pitäneet, turvallisessa ympäristössä jonka tunnistavat esim. ravintolaksi tai teatteriksi. Ravintolassa työskennellessään hoitotyön ammattilaiset käyttäytyvät ja pukeutuvat kuten ravintolan tarjoilija ja kaupassa kuten kaupan myyjä. Kylä näyttää samalta kuin mikä tahansa Hollantilainen kylä. Kun muisti on huomattavasti heikentynyt, ympäristö ja hoitajien tapa toimia tukee kylän asukkaita muistamaan. Aivan yhtä pitkälle Kankaalla ei varmastikaan päästä kuin tässä kylässä, mutta keskeisimpiä toiminta-ajatuksia ainakin itse toivon näkeväni myös Kankaan vanhusasumisen yksikössä.

Hollannin muistisairaiden kylän kerhohuone musiikkia varten

Kylän kerhohuone musiikkia varten

Eniten itselläni jäi mieleen muistisairaan elämänhistorian huomioiminen hoidossa. Parhaillaan talon ja toimintojen suunnittelussa mietitään millaisilla teknologisilla ratkaisuilla asukkaiden arkea voitaisiin tehdä turvallisemmaksi ilman, että samalla luodaan turvattomuuden tunnetta tuomalla jotain vierasta iäkkäiden kotiympäristöön. Teknologia ei saa tai voi korvata aitoja ihmiskontakteja. Teknologia tuleekin nähdä enemmän mahdollistajana, auttajana ja tukijana. Lisäksi teknologiaa voidaan hyödyntää monella tavalla; Osana ikääntyneen jokapäiväistä elämä, tukemassa hoitajan työtä tai antamassa informaatiota esim. kuntoutuksen vaikuttavuudesta tai helpottamassa hoitotyön suunnittelua. Usein teknologia koetaan vieraana ja pelottavana – sen koetaan hankaloittavan arkea sen sijaan, että se antaisi meille jotain uutta. Osaltaan tähän haetaan ratkaisua kehittämällä Living Lab –toimintaa. Se mahdollistaa erilaisten teknologisten ratkaisujen, tuotteiden ja palvelumallien testaamisen ja kehittämisen aidossa ympäristössä, todellisilla käyttäjillä. Eri osapuolet (ikäihmiset ja heidän läheisensä, hoitotyön ammattilaiset ja teknologian tarjoajat) saavat mahdollisuuden uudenlaiseen vuorovaikutukseen, jonka kautta on mahdollista kehittää entistä parempia ratkaisuja.

Jyväskyläläisittäin olemme uuden äärellä ja meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus toteuttaa asioita rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Kangas on poikkeuksellinen alue sijaintinsa, mutta myös koko alueen suunnittelun osalta. Minä ja moni muu tekee parhaansa viihtyisän Kankaan eteen. Tärkein on muistaa, että isoin este on lähes aina omien korvien välissä.

Anna-Liisa Heiskala

Anna-Liisa Heiskala,
projektityöntekijä ja sosiaalityöntekijä Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluista,
kenet vanhempien ollessa töissä hoiti kotona asunut mummu, ja kuka kouluiän kynnyksellä totesi, että otettaisiinko meillekin yksi, niin olisi mummulle kaveri, kun iltauutisissa puhuttiin vanhusten kotihoidosta.

3 kävijää tykkäävät.

Kankaan vanhan paperitehtaan siipiosa harjakorkeudessa

Kirjoitettu | 09.10.2015 | Ei kommentoitu

Jyväskylän Kankaalla on alueen kehittämisen ensimmäinen rakennusvaihe jo pitkällä. Vanhan paperitehtaan siipiosan uudistushankkeen rakennustyömaan harjannostajaisia vietettiin 9.10.2015.

1800-luvun loppupuolella valmistuneesta punatiilisestä tehtaan siipiosasta tulee Kankaan sykkivä sydän. Vanhan paperitehtaan siipiosaan muuttaa opiskelijoita vuoden 2016 alussa, jolloin Koulutuskuntayhtymän ja Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijat aloittavat työskentelynsä Kankaalla. Vain viiden vuoden kuluttua siitä, kun paperinvalmistus Kankaalla loppui, Jyväskylän merkittävimmän aluekehityshankkeen ”sydän” eli vanha paperitehdas saa ensimmäiset uudet toimijat.

Alueen rakentaminen on muutenkin etenemässä vauhdikkaasti, sillä ensimmäisen asemakaava-alueen, Piippurannan, kunnallistekniset työt etenevät. Myös ensimmäinen Skanskan asuntokohde on ennakkomarkkinoinnissa. Asunto-osakeyhtiö Jyväskylän Raina nousee Kankaan sydämeen Piippurantaan, joka sijaitsee Tourujoen, vanhan punatiilisen piipun ja keskusaukion läheisyydessä. Harjakattoiseen rakennukseen tulee 8 kerrosta ja 46 uutta kotia. Tavoitteena on aloittaa rakennustyöt talvella 2016, jolloin asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa keväällä 2017.

Vanhan paperitehtaan siipiosan rakennuttajana toimii Education Facilities Oy ja pääurakoitsijana Skanska Talonrakennus Oy. Vanhan paperitehtaan viimeistelysiipi siirtyi Jyväskylän kaupungin omistaman Education Facilitiesin omistukseen kesäkuussa 2015.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Esko Eriksson Education Facilities, p. 0500 641 621, esko.eriksson[at]jkl.fi
yksikönjohtaja Jorma Mustakangas, Skanska Talonrakennus Oy, p. 0400 672 617, jorma.mustakangas[at]skanska.fi
projektipäällikkö Erkki Jaala, p. 014 266 7578, erkki.jaala[at]jkl.fi

2 kävijää tykkäävät.

Jyväskylän Kankaalle Suomen ensimmäinen älykaupungin kyberturvallisuusstrategia ja toimeenpanosuunnitelma

Kirjoitettu | 24.09.2015 | Ei kommentoitu

Jyväskylän Kankaalle on laadittu Suomen ensimmäinen uuden kaupunginosan kyberturvallisuusstrategia ja toimeenpanosuunnitelma. Kankaan kyberturvallisuuden visiona on, että Kankaan turvallisuusratkaisut ovat tasapainossa teknologisen kehityksen ja vuorovaikutuksen lisääntymisen myötä syntyvien turvallisuusuhkien kanssa. Strategiassa olennaista on jatkuva työ, jossa huomioidaan kyberturvallisuuden varmistaminen koko alueen elinkaaren ajan.  Strategian laadinnasta vastasi jyväskyläläinen Relator Oy.
 
Älykäs kaupunginosa, Jyväskylän Kangas, koostuu tulevaisuudessa kasvavasta määrästä tietoverkkoihin kytkettyjä laitteita ja järjestelmiä ja niiden kehitys on äärimmäisen nopeaa. Älykäs kaupunki ei ole missään vaiheessa valmis, vaan se on ajan myötä kehittyvä järjestelmien kokonaisuus. Kyberturvallisuuden näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että turvallisuuden mahdollistaminen rakennusaikana on erittäin tärkeää, mutta painopiste kyberturvallisuuden varmistamisessa on jatkuvassa työssä ja strategian päivittämisessä koko alueen elinkaaren ajan.
 
Kankaan kyberturvallisuusstrategian määrittely tehtiin kesän 2015 aikana. Kyberturvallisuusstrategia laadittiin Viisaan Kankaan visiosta käsin. Visiona on, että Kankaalla asumisen ja elämisen arki on hyvää, sujuvaa ja turvallista viihtyisässä ympäristössä. Kangas on resurssiviisas ja työpaikkaympäristönä houkutteleva. Kyberturvallisuusstrategiassa huomioitiin myös Kankaan avoin, älykäs ja kokeileva kulttuuri. 
 
Teknologiset ratkaisut haastavat kyberturvallisuutta
 
Kankaan kyberturvallisuusstrategia perustuu kolmeen kulmakiveen, joita ovat hallintamalli, sopimuksellinen velvoittaminen ja riskeihin perustuvat toimintasuunnitelmat. Kulmakivien on tarkoitus ohjata toimenpiteitä, joilla visio kyberturvallisesta Kankaasta voidaan saavuttaa.
 
Älykäs kaupunki, Kangas, tulee sisältämään paljon teknologiaa, mikä laajentaa niin sanottua hyökkäyspinta-alaa. Kyberuhat eivät rajoitu ainoastaan hyökkäyksiin vaan älykäs kaupunki ja sen ICT-ratkaisut ovat entistä riippuvaisempia sähköstä ja tietoliikenneyhteyksistä. Riskeihin perustuvassa toimintasuunnitelmassa arvioidaan kyberuhkia, varaudutaan kustannustehokkaasti uhkiin, kehitetään alueen kybersietoisuutta ja tehdään jatkuvaa valvontaa ja arviointia. Vastaavaa strategiatyötä ja toimeenpanosuunnitelmaa ei ole laadittu aikaisemmin koskemaan kokonaista kaupunginosaa.
 
Strategia sisältää lisäksi kannanottoja kyberturvallisuuden toteuttamiseen. Kannanotot koskevat erityisesti infrastruktuurin turvaamista, kuten valokuitupohjaista alueverkkoa, kiinteistöautomaatiota ja kaapelointia, WLAN-verkkoja, mobiiliverkkoja ja Kankaan alueportaalia. Asukkaiden ja yritysten kokonaisturvallisuuteen, asumiseen ja palveluihin sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyen on myös annettu suosituksia.
 
-     Turvallisuusasioita tulee käsitellä kokonaisuutena. Kun rakennetaan uutta aluetta, on hyvä, että turvallisuus ja sen osana kyberturvallisuus huomioidaan kokonaisvaltaisesti. Älykkäät kaupungit ovat tulevaisuudessa entistä haavoittuvampia, joten on hienoa, että Jyväskylässä ollaan oltu edelläkävijöitä tässä asiassa, kommentoi Riku Nykänen, tietoturvakonsultti Relator Oy:stä.
 

Laaja yhteistyö strategiatyön taustalla
 
Kyberturvallisuusstrategia tehtiin Jyväskylän kaupungin toimeksiantona. Strategian taustalla on laaja yhteistyö eri toimijoiden kesken. Strategiatyössä olivat mukana: Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu, Viestintävirasto, Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy, Tekes ja Jyväskylän Energia Oy. Strategian koostamisesta ja laadinnasta vastasi Relator Oy.
 
-     Älykkään kaupungin rakentaminen ei ole mahdollista ilman kyberturvallisuuden huomioimista. Hienointa on ollut tehdä työtä yritysten ja oppilaitosten kanssa. Näin meidän ymmärrys ja osaaminen kyberturvallisuudesta on taas lisääntynyt täällä Jyväskylässä, kommentoi hankejohtaja Anne Sandelin Jyväskylän kaupungilta.
 
Viestintävirasto antoi strategiaryhmälle tietoa muun muassa kyberuhkakuvista ja yksityisyyden-suojasta.
 
-     Hienoa, että kyberturvallisuusasiat on otettu osaksi alueen suunnittelu- ja rakentamisvaihetta. Tässä vaiheessa kyberturvallisuuden huomioiminen on vielä edullista, mutta kun näitä asioita ryhtyy jälkikäteen tekemään, tulee siitä todella kallista. On myös luontevaa, että Jyväskylä on ottanut suunnannäyttäjän roolin, koska kaupungilla on maine kyberturvallisuuden edelläkävijäkaupunkina Suomessa, kommentoi Jarkko Saarimäki turvallisuussääntelyryhmän päällikkö Viestintävirastosta.
 
Tulevaisuudessa Viisas Kangas on kokonaisturvallinen, uusi Jyväskylän keskustan laajentumisalue, jossa kyberturvallisuusstrategiat elävät ja kehittyvät arjessa. Kangas tarjoaa vetovoimaista toimin-taympäristöä yrityksille, jotka kehittävät kyberturvallisia ratkaisuja sekä yrityksille, jotka tarvitsevat kyberturvallisia ratkaisuja liiketoiminnassaan.
 
Tutustu koko kyberturvallisuusstrategiaan verkossa:
www.jyvaskyla.fi/kangas
 
Lisätiedot:
Riku Nykänen, tietoturvakonsultti, Relator Oy, p. 050 384 3733
Anne Sandelin, hankejohtaja, Jyväskylän kaupunki, p. 040 581 9958
Jarkko Saarimäki, turvallisuussääntelyryhmän päällikkö, Viestintävirasto, p. 040 836 0397

 

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Drive in -elokuvanäytökset tulevat Kankaalle

Kirjoitettu | 14.09.2015 | Ei kommentoitu

DRIVE IN -ELOKUVANÄYTÖKSET JYVÄSKYLÄSSÄ

Kankaalla päästään kokeilemaan Jyväskylässä harvinaista herkkua, drive in -elokuvia lauantaina 3.10. Katsomona toimii Kankaan portin parkkialue, ja elokuva heijastetaan Minimanin seinään. Mukaan näytöksiin ja aitoon drive in -tunnelmaan pääsee autolla, pyörällä tai vaikkapa kävellen; autottomille varataan eturivistä penkkipaikkoja. Elokuvina näytetään ikisuosikki Leningrad Cowboys Go America sekä Suomen Oscar-ehdokas Miekkailija. Drive in -tapahtuman järjestävät yhteistyössä Keski-Suomen elokuvakeskus, Valon kaupunki sekä Jyväskylän Kangas. Elokuvat ovat myös osa Tourujoen yön tapahtumia.

LA 3.10. klo 20.00–00.30
Kankaan tehtaan porttirakennuksen parkkialueella (Kympinkatu 3)

klo 20.00 Leningrad Cowboys Go America (1989) | 1h 18 min | S
klo 22.30 Miekkailija (2015) | 1h 39 min | K7

Varaa paikkasi etukäteen osoitteessa www.ksek.fi. Varaamalla paikan etukäteen varmistat sisäänpääsyn. Varatut liput on lunastettava portilta puolta tuntia ennen kunkin näytöksen alkua. Lipunmyynti alkaa tuntia ennen kunkin näytöksen alkua Kankaan portilla.

Liput 15 euroa/auto ja 8 euroa/henkilö. Pyörillä ja kävellen tuleville on varattu eturivin katsomopaikat ulkosalla.

 

LENINGRAD COWBOYS GO AMERICA (1989)| 1h 18 min | S

Aki Kaurismäen ohjaama road movie -helmi on tarina kaukana Siperian tundralla asustavasta Leningrad Cowboys-yhtyeestä, joka sinnikkäästi yrittää saada itselleen levytyssopimusta. Bisnesmaailma on raaka, mutta huhujen mukaan kaukana Amerikassa saattaisi piillä hyvät apajat musiikkibisnekselle.

Piikkitukat pakkaavat kimpsunsa ja suuntaavat Atlantin taakse.

Ensiksi on kuitenkin paikallinen kieli eli englanti opiskeltava perin juurin.

 

MIEKKAILIJA (2015)| 1h 39 min | K7

Suomen Oscar-ehdokkaaksi valittu Klaus Härön ohjaama Miekkailija on tarina nuoresta tuntemattomasta miehestä, Endelistä, joka saapuu Haapsaluun 1950-luvun alussa. Hän on jättänyt taakseen Leningradin valtion urheiluyliopiston pakoillakseen Neuvostoliiton salaista poliisia.

Haapsalussa hän saa viran opettajana ja alkaa vetää lapsille urheilukerhoa.

“Miekkailija on universaali tarina ihmisen matkasta toisten ihmisten yhteyteen”, ohjaaja Klaus Härö tiivistää. Tarina käsittelee myös äärimmäisen ajankohtaista eurooppalaista teemaa: pienen maan ihmisten selviytymistä miehittäjävallan alla. Se kertoo ihmisten tarpeesta yrittää säilyttää vapautensa ylivoimaistakin vastustajaa vastaan.

 

Lisätietoja näytöksistä:

Keski-Suomen elokuvakeskus
Kaisu Tapaninen, toiminnanjohtaja
p. 044 550 2582
kaisu.tapaninen(at)ksek.fi
www.ksek.fi

3 kävijää tykkäävät.

Jyväskylän Kankaan ensimmäinen asuintalo markkinoille

Kirjoitettu | 04.09.2015 | 2 kommenttia

Skanska Talonrakennus Oy
4.9.2015

Jyväskylän Kankaan ensimmäinen asuintalo markkinoille

Jyväskylän tärkein aluekehityshanke Kangas etenee, kun ensimmäisten uusien kotien ennakkomarkkinointi käynnistyy. As. Oy Jyväskylän Raina nousee Kankaan sydämeen Piippurantaan Tourujoen, vanhan punatiilisen piipun ja keskusaukion läheisyyteen. Osoite on Piipputori 1.

Rainan ilme mukailee vanhan tehdasmiljöön punatiilipintoja. Harjakattoiseen rakennukseen tulee 8 kerrosta ja 46 uutta kotia, joiden koot vaihtelevat 32,5 neliön yksiöistä 72 neliön kolmioihin.

”Tavoitteemme on aloittaa rakennustyöt talvella 2016, jolloin asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa keväällä 2017. On innostava olla mukana kutomassa Kankaan uutta tarinaa, jossa perinteikäs teollisuusympäristö muuttuu viihtyisäksi uudeksi kaupunginosaksi. Nyt markkinointiin tuleva Raina on Kankaan suuren kokonaisuuden aloituspala”, sanoo Kankaan alueen hankekehityspäällikkö Noora Sokero Skanskalta.

Asumisen lisäksi Kankaalle tulee muun muassa toimitiloja sekä tiloja oppilaitosten käyttöön. Parhaillaan on työn alla vanhan paperitehtaan siipiosan tilojen muuttaminen Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ja Humanistisen ammattikorkeakoulun (HUMAK) käyttöön. Vanhan paperitehtaan kiinteistöllä palveluineen ja työpaikkoineen on keskeinen rooli alueen kokonaisuuden muodostumisessa.

”Kankaasta tulee omaleimainen ja viihtyisä kaupunginosa, jossa kulttuurin nivominen osaksi kokonaisuutta on tärkeä identiteettitekijä. Kankaalla hyödynnetään kaupunkisuunnittelun parhaita ideoita ja yhteisvoimin kehitetään uudenlaisten kiinnostavaa ja elävää kaupunkia. Jyväskylä on vahva kulttuurin ja osaamisen kaupunki ja näitä asioita kytketään Kankaaseen”, sanoo Jyväskylän kaupungin hankejohtaja Anne Sandelin

”Monissa Suomen kaupungeissa on jo tuotu taidetta kaupunkisuunnitteluun ja uusien alueiden identiteetin osaksi. Meillä Jyväskylässä on ajatusta viety pidemmälle, ja puhummekin prosenttikulttuurista. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että noin yksi prosentti tonttien myyntituloista ja rakentamisen kustannuksista käytetään kulttuurihankkeisiin. Perinteisten taidehankintojen lisäksi tilapäinen sekä esittävä taide kuten teatteri, sirkus, musiikki ja tapahtumat ylipäänsä, tulevat olemaan tärkeä osa Kankaan kulttuurikokonaisuutta”, kertoo Sandelin.

”Skanskan osuus kulttuurirahoituksesta nousee karkeasti arvioiden 1,5 miljoonaan euroon alueen rakentamisen aikana tulevina vuosina. Parhaillaan suunnitellaan sitä, miten kulttuuri ja taide linkitetään ensimmäisen asuntohankkeemme Jyväskylän Rainan toteutukseen”, kertoo Skanskan Noora Sokero.

”Kankaan suunnittelussa ovat vahvasti mukana myös kestävän elämäntavan mahdollistavat ratkaisut”, Sokero lisää.

Kangas on toinen kahdesta alueesta Suomessa, joissa kokeillaan alun perin brittiläistä One Planet Living -konseptia. One Planet Living -malli tarkoittaa kymmenen ekologisuuteen ja hyvinvointiin tähtäävän periaatteen noudattamista niin kaavoituksessa, rakentamisessa kuin alueen palvelujen suunnittelussa. Tavoitteena on muun muassa vähentää hiilidioksidipäästöjä, suosia lähiruokaa ja paikallisia raaka-aineita sekä säilyttää luonnon monimuotoisuutta.

”Kankaan suunnitelmissa tämä näkyy siten, että luodaan mahdollisuuksia pyöräilylle ja kävelylle. Rakennuksista tehdään energiatehokkaita, ja tutkimme myös mahdollisuutta hyödyntää aurinkoenergiaa. Jätehuolto hoidetaan keskitetysti, jolloin voidaan vähentää jäteautojen liikennettä alueella”, kuvailee Skanskan projektipäällikkö Seppo Koponen.

Jyväskylän keskustan koillispuolella sijaitseva Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke. Kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Alueen ensimmäisen uudisrakennusvaiheen asemakaavoituksen ja toteutuksen pohjaksi haettiin korkeatasoisia ratkaisuja arkkitehtuurikilpailulla vuonna 2013. Kun Kangas valmistuu, siellä on 2 100 työpaikkaa ja 5 000 asukasta.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, hankekehityspäällikkö Noora Sokero, puh. 0400 976 904, noora.sokero[at]skanska.fi
 
Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Jyväskylän kaupunki, hankejohtaja Anne Sandelin, puh. 014 266 5051, anne.sandelin[at]jkl.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2014 oli noin 835 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 179.

www.skanska.fi/raina

www.twitter.com/skanskafinland

www.facebook.com/skanskafinland

www.skanska.fi/blogit

 

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Jyväskylän ensimmäinen kaukojäähdytyskohde Kankaalle keväällä 2016

Kirjoitettu | 02.09.2015 | Ei kommentoitu

Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän Energia ovat solmineet sopimuksen kaukojäädytystekniikan toimittamisesta Jyväskylän Kankaalle Vanhan paperitehtaan siipiosaan keväällä 2016. Kaukojäähdytys on ympäristöystävällinen ja hinnaltaan kilpailukykyinen vaihtoehto perinteisille jäähdytysmenetelmille. Kaukojäähdytys on yksi konkreettinen askel, jolla toteutetaan resurssiviisaita ratkaisuja Jyväskylän Kankaalla. Kysymyksessä on Jyväskylän Energian ensimmäinen jäähdytysenergiasopimus.

Kaukojäähdytyksen toimintaperiaate on verrattavissa kaukolämmön toimintatapaan; kaukojäähdytyksessä asiakkaalta siirretään ylimääräinen lämpö energiayrityksen kaukojäähdytysveteen. Kaukojäähdytyksessä jäähdytetään vettä keskitetyssä tuotantolaitoksessa ja viedään käyttökohteisiin putkistoa pitkin käytettäväksi ilmastoinnin jäähdytykseen.

Kankaalla kaukojäähdytys aloitetaan siirrettävin laittein kompressoritekniikalla. Jäähdytettävän pinta-alan kasvaessa siirrytään absorptiotekniikkaan, jonka käyttöenergiana hyödynnetään kaukolämpöä.

-      Rakennuskohtaiseen jäähdytykseen verrattuna kaukojäähdytys on ympäristöystävällisempi vaihtoehto – hinnaltaan kilpailukykyinen, vaivaton ja luotettava jäähdytysenergian lähde. Kun jäähdytysenergia tuotetaan keskitetysti rakennuskohtaisen energiatuotannon sijaan, päästään suurempiin yksikkökokoihin, jolloin energiaa voidaan tuottaa kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti, toteaa energiapäällikkö Petri Flyktman Jyväskylän Energialta.
 
Rakennusten kaukojäähdytys tuo monia hyötyjä. Esimerkiksi jäähdytyskoneiden aiheuttama ilma- ja runkoäänet ja tärinä vältetään ja jäähdytyskoneille tarvittavat tilat vapautuvat muuhun käyttöön. Julkisivua rumentavia lauhdutusyksiköitä ei tarvita, ja lisäksi jäähdytyskoneiden huoltamisen ja kunnossapidon vaiva jää pois.
 
Laatua asumiseen kestävän kehityksen ehdoin
 
Jyväskylän Kankaasta rakennetaan keskustan laajenemisaluetta, jossa asutaan, työskennellään ja viihdytään. Asukkaille ja työntekijöille kaukokylmäratkaisu tarkoittaa laatua asumiseen ja työskentelyyn. Keskitetty kaukokylmä sopii hyvin tiiviiseen urbaaniin kaupunkirakenteeseen.
 
-      Kankaalla haluamme olla kehityksen kärjessä ja toteuttaa uusia resurssiviisaita energiaratkaisuja. Keskitetty kaukokylmä sopii hyvin kaupunkirakenteeseen ja edistää kestävää kehitystä ja elinkaariajattelua. Lisäksi asukkaat haluavat nykyään hyvää asumisen ja elämisen laatua. Viilennys on tulevaisuudessa yhtä tavallinen ja haluttu ominaisuus asunnoissa kuin se on tällä hetkellä autoissa. Keskitetyllä ratkaisulla valmistaudumme tarjoamaan laadukkaita asuntoja ja toimitiloja, kertoo projektipäällikkö Erkki Jaala Jyväskylän kaupungilta.
 
Lisätiedot:
energiapäällikkö Petri Flyktman, Jyväskylän Energia -yhtiöt, p. 0500 640 700
Kankaan projektipäällikkö Erkki Jaala, Jyväskylän kaupunki, p. 0400 857 300
 
Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Tulevaisuudessa Kangas on 2100 työpaikan ja 5000 asukkaan koti.

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Jyväskylän Kangasta valokuvaamaan huippuohjaajien opastuksella

Kirjoitettu | 01.09.2015 | Ei kommentoitu

Sunnuntaina 13.9. Jyväskylän Kangas järjestää yhteistyössä Luovan valokuvauksen keskuksen kanssa vanhan paperitehtaan alueella kaksi valokuvaustyöpajaa. Valokuvataiteilija Rune Snellman vetää neulanreikäkameratyöpajaa, jossa kuvataan Kangasta ulkoapäin perinteisellä neulanreikätekniikalla. Esa Ylijaasko johdattaa erityisesti nuorille suunnatun valokuvatyöpajan Kankaan sisätiloihin. Molemmissa koko päivän kestävissä työpajoissa siirrytään Galleria Ratamon tiloihin käsittelemään ja kehittämään kuvia.

Valokuvatyöpajat ovat osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa, jossa erityisteemana tänä vuonna on teollisuuden ja tekniikan perintö. Kankaalla järjestetään päiviin liittyen torstaista perjantaihin 10.-11.9. myös mininäyttely, jossa nähdään esineitä ja esittelyä Kankaan alueen menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna Kankaan porttirakennuksessa molempina päivinä klo 10-18.

Keski-Suomessa innostutaan kulttuuriympäristöstä Kankaan lisäksi mm. Keski-Suomen museolla, Jämsänkosken paperitehtaalla, Keitele-museossa Äänekoskella, Petäjäveden radio- ja puhelinmuseossa sekä Suomen tietojenkäsittelymuseossa Agorassa. Lisätietoja kaikista näistä löytyy Keski-Suomen museon sivuilta.

 

 

Innostu kulttuuriympäristöstäsi!
Tapahtumat Kankaan tehtaan alueella

 

to-pe 10.-11.9. klo 10-18 Näyttely Kankaan alueen menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta, Porttirakennus, Kympinkatu 3.

 

su 13.9. valokuvatyöpajat Kankaalla ja Galleria Ratamolla
Yhteistyössä Jyväskylän Kangas ja Luovan valokuvauksen keskus

Valokuvaustyöpaja nuorille, vetäjänä Esa Ylijaasko

Koko päivän kestävässä työpajassa kuvataan Kankaan tehtaan salaisia sopukoita, käsitellään kuvia ja saadaan niistä palautetta. Kuvausvälineiksi sopivat digikamerat ja kännyköiden kamerat, ja ne tulee olla osallistujilla itsellään. Työpaja alkaa klo 11 Kankaan porttirakennukselta (os. Kympinkatu 3), ja siirtyy Kankaan kuvausten jälkeen Galleria Ratamolle, jossa kuvia voi käydä läpi, käsitellä ja saada omista kuvista palautetta. Työpaja loppuu viimeistään klo 18. Mukaan voi ottaa myös oman kannettavan tietokoneen kuvien käsittelyä varten. Työpaja soveltuu yli 15-vuotiaille nuorille, ja osallistuja otetaan korkeintaan 10. Esa Ylijaasko on Keminmaalla syntynyt, Istanbulissa asuva valokuvaaja, jonka ajankohtainen kuvausprojekti liittyy Syyrian sisällissodan ja sen uhrien dokumentointiin.

Pakollinen ennakkoilmoittautuminen 7.9. mennessä osoitteeseen vilja.ruokolainen@jkl.fi tai 050 3118 564. Työpaja on osallistujille ilmainen.

 

Neulanreikäkamerakuvaus, vetäjänä Rune Snellman

Koko päivän kestävässä työpajassa kuvataan Kankaan aluetta ulkoapäin sekä kehitetään otetut kuvat. Kuvausvälineenä toimii neulanreikäkamera, yksinkertaisen nerokas väline mustavalkokuvien ottamiseen. Neulanreikäkamerat tarjotaan työpajan puolesta, mutta osallistujat voivat tuoda myös omansa. Työpaja alkaa klo 11 Kankaan porttirakennukselta (os. Kympinkatu 3), ja siirtyy Kankaan kuvausten jälkeen Galleria Ratamolle, jossa kuvat kehitetään ja skannataan. Työpaja loppuu viimeistään klo 18. Osallistuja otetaan korkeintaan 10. Valokuvataiteilija R. C. Snellman on tehnyt neulanreikäkuvausta vuodesta 1992, opettaa ja kuvaa myös itse.

Pakollinen ennakkoilmoittautuminen 7.9. mennessä osoitteeseen vilja.ruokolainen@jkl.fi tai 050 3118 564. Työpaja on osallistujille ilmainen.

2 kävijää tykkäävät.
eteenpäin »