Jyväskylän kaupunki » Jyväskylän Kangas » Tiedotteet

Kankaan pergamenttihallin kulttuuriviikonlopussa 13.-14.2. elokuvia, tanssia ja laulua

Kirjoitettu | 09.02.2016 | Ei kommentoitu

Pohjoismaisen elokuvan festivaali Arktisen upeeta järjestetään 17. kerran Jyväskylässä 9.-14.2.2016. Viikonloppu huipentuu erikoisnäytöksiin Jyväskylän Kankaalla. Ruamjai-kuoro säestää lauantai-iltana 13.2. filminäytöksen Valkoinen peura. Jylhät maisemat, Lapin mystiikka ja hallin täyttävä kuoromusiikki takaavat ainutkertaisen elämyksen. Sunnuntaina Ystävänpäivänä 14.2. nautitaan perinteeksi muodostunut leffabrunssi suomalaisella rikoskomedialla maustettuna.

Arktisen upeeta -festivaalin ohjelmistossa on tänä vuonna paljon ajankohtaisia elokuvia. Pohjoismaisen elokuvapalkinnon voittanut islantilainen Virgin Mountain (ohj. Dagur Kári) on sympaattinen tarina isosta miehestä ja ihmisyydestä. Myös miehen sisäiseen maailmaan pureutuva Norjan palkintoehdokas Out of Nature (ohj. Ole Giæver) nähdään festivaalilla. Avauselokuvaksi on valittu klassikko Lars von Trierin Europa. Tänä vuonna festivaali levittäytyy laajasti kaupunkiin. Näytöksiä on Keski-Suomen museolla, Rajakadun kampuksen Valjakka-salissa sekä Kankaan Pergamenttihallissa. Elokuvien katselu avaa ovia kiinnostaviin maailmoihin salin ulkopuolellakin, sillä Keski-Suomen museoon pääsee festivaalin ajan maksutta festivaalinäytöslipulla.

Lauantaina 13.2. klo 14 Kankaan pergamenttihallissa kuullaan myös kahvikonsertti, jonka järjestävät Lauluyhtye Väreä, Tanssiteatteri Kramppi ja Keski-Suomen tanssin keskus. A cappella –laulun lisäksi mukana on Tanssiteatteri Krampin ja tanssija Anne-Maarit Kinnusen tuoreista tai työn alla olevista teoksista maistiaisia. Noin tunnin kestävään konserttiin on vapaaehtoinen pääsymaksu.

 

Lisätietoja Arktisen Upeeta –festivaalista www.arktisenupeeta.net
Janniina Määttä
vastaava tuottaja / Executive Producer
Arktisen upeeta -festivaali
p. 046 566 4345

 

Lisätietoja Kankaan kulttuuriohjelmasta
Vilja Ruokolainen
kulttuurituottaja
p. 050 3118 564

1 kävijä tykkää.

Jyväskylän Kankaan alueella kehitetään digitaalisia palveluja arjen tarpeisiin

Kirjoitettu | 05.02.2016 | Ei kommentoitu

Tekesin tiedote 5.2.2016

Kangas on Jyväskylän kaupungin merkittävin aluekehityshanke, entinen paperitehdas ja tulevaisuuden älykäs 5000 asukkaan ja 2100 työpaikan kaupunginosa. Jyväskylän yliopisto ja Ericsson yhteistyökumppaneineen kehittävät ja testaavat alueen asukkaille uusia älyratkaisuja Tekesin INKA-ohjelman rahoittamassa hankkeessa.

Ericssonin yrityshankkeesta uusia palveluja nopeilla kokeilusykleillä

Ericsson osallistuu Jyväskylän Kankaan alueen älykaupunkihankkeeseen. 5K-hankkeessa kehitetään kokeilualusta täysin uusille älykaupunkisovelluksille ja -palveluille yhdistelemällä eri lähteistä kerättyä sensoridataa. Kokeiltavat palvelut perustuvat Kankaan eri toimijoilta kerättäviin tarpeisiin ja ne toteutetaan nopeissa kokeilusykleissä.

- Ericsson on uranuurtaja mobiiliteknologiassa ja ohjelmistoalustoissa, mikä mahdollistaa ratkaisuiden kehittämisen kaupunkielämän parantamiseksi ja kaupunkiympäristöjen muuntamisen älykkäiksi ja ympäristöystävälliseksi. Ericssonin yritysprojekti toteutetaan läheisessä yhteistyössä 5K-tutkimushankkeen kanssa, kertoo Ericssonin Project manager Harri Lehtomäki.

- Älykkäissä kaupungeissa liikkuu paljon eri laitteiden ja sensoreiden keräämää dataa jonka hallintaan liittyy vielä paljon ratkaisemattomia haasteita. Jyväskylässä hyödynnetään hienosti Kankaan aluetta rakentamalla sinne älykaupunkiekosysteemiä, joka tarjoaa yrityksille ja tutkimuslaitoksille erinomaisen tavan kehittää ihmisten elämää helpottavia ratkaisuja. Teollisen internetin (IoT) maailmanlaajuinen markkina kasvaa tällä hetkellä voimakkaasti ja uskon, että aidossa kaupunkiympäristössä tehtävät kokeilut auttavat näiden ratkaisujen kansainvälistymistä, summaa INKA-ohjelman päällikkö Markku Koponen.

Tutkimushankkeesta ratkaisuja arjen tilanteisiin

5K-tutkimushankkeen tavoitteena on tukea ja tutkia ekosysteemin ja sen edellyttämän alustan rakentamista, sen rajapinta-arkkitehtuuria sekä siihen liittyvien toimintatapojen ja yksityisyyttä suojaavien tekniikoiden käyttöä.

Asukkaan kannalta nämä esimerkit selittävät asiaa:
1.Lähden kotoa, kännykkä kerto: Liesi jäi päälle.
2.Lounasaikaan kännykkä kertoo: äiti ei ole käyttänyt vettä ennen puolta päivää. Pyydän kotihoitajaa poikkeamaan.
3.Töissä menee kahdeksaan: tilaan koiran ulkoiluttajan kotiin viideksi ja pitsan kahdeksaksi.
4.Iltapäivällä kännykkä kertoo: autosi lähti juuri parkkipaikalta ja etenee nelostietä etelään. Päätän sammuttaa moottorin. Vartin päästä pyydän autoa palaamaan lähimpään vapaaseen parkkiruutuun.

Näistä ensimmäinen edellyttää huoneiston sähkölukosta saatavan tiedon ja energiamittaustiedon yhdistämistä, mikä ei yleensä onnistu. Siksi on suunniteltu avoin arkkitehtuuri, johon eri järjestelmät (energia, vesi, kotiautomaatio, lukitus) voidaan yhdistää ja joiden tietojen pohjalle voidaan rakentaa palveluja. Hankkeen välietappi onkin tämän skenaarion toteuttaminen.

Esimerkit 2 ja 3 tulevat polulla vastaan myöhemmin, mutta edellyttävät ekosysteemin rakentamista. Sensori-infrastruktuuri ja palvelujärjestelmät täytyy saada toimimaan yhteen. Ekosysteemin rakentaminen on toinen keskeinen osa projektia. Alueen rakentamisaikataulun vuoksi näitä ei välttämättä saada valmiiksi projektin kuluessa.
Neljäs skenaario on sitten jo vähän futuristisempi ja tarkoitettu herättämään keskustelua laajemmin.

Hankkeiden suunniteltu kesto on 1.1.2016 – 31.5.2017.

Lisätiedot

Harri Lehtomäki
Project manager
Ericsson
harri.lehtomaki(at)ericsson.com

Pasi Tyrväinen
Professor, Director
University of Jyväskylä
pasi.tyrvainen(at)jyu.fi

Markku Koponen
INKA-ohjelman päällikkö
Tekes
markku.koponen(at)tekes.fi

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Laitelainaamon ja Kankaan prosenttikulttuurin ajankohtaisinfo to 11.2. klo 16–17 Keski-Suomen museon auditoriossa

Kirjoitettu | 28.01.2016 | Ei kommentoitu

Live Herring ry ja Jyväskylän Kangas pitävät yhteisen infotilaisuuden Arktisen Upeeta -festivaalin yleisölle ja muille kiinnostuneille to 11.2. klo 16–17 Keski-Suomen museon auditoriossa (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä). Projektikoordinaattori Soile Ollikainen Live Herring ry:stä esittelee tilaisuudessa viime vuoden lopussa käynnistyneen Keski-Suomen alueen taiteilijoille ja taiteen ja kulttuurin kentällä toimiville tahoille suunnatun Laitelainaamo-testauksen. Kankaan kulttuurituottaja Vilja Ruokolainen taas kertoo Kankaan kulttuuri- ja taidetoiminnan ajankohtaisia kuulumisia.

Live Herring ry on käynnistänyt osana Mediataide kartalle -projektia yhdessä alueellisten yhteistyökumppaneiden kanssa Laitelainaamo-toiminnan testauksen. Toiminnan kautta kokeillaan av-laitelainaustoimintaa Keski-Suomessa alueen toimijoiden olemassa olevalla laitekannalla. Testaus jatkuu ainakin ensi kesään asti. Laitelainaamon kautta lainattavissa on mm. projektoreita, mediasoittimia, valkokankaita, kaiuttimia sekä tarvittavia johtoja ja piuhoja. Laitteita Laitelainaamoon ovat lainanneet Live Herring ry:n lisäksi Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen elokuvakeskus ry ja Äkkigalleria / Anna Ruth.

Laitelainaamon lainaustoiminnan piiriin voivat testausvaiheessa hakeutua toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuneet tahot ja organisaatiot sekä niiden jäsenet. Näiden lisäksi muilla Keski-Suomen alueen taiteen ja kulttuurin kentällä toimivilla tahoilla tai taiteilijoilla on mahdollisuus esittää projektin yhteistyöryhmälle hakemus, jonka perusteella työryhmä voi myöntää Laitelainaamon käyttömahdollisuuden tapauskohtaisesti.  Lisätietoja Laitelainaamosta: www.liveherring.org/mediataide-kartalle/laitelainaamo-testaus

Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke. Alueella on käytössä prosenttiperiaate, jonka mukaisesti noin prosentti rakentamisen kustannuksista ohjataan taide- ja kulttuuritoimintaan. Alueelle toteutetaan paitsi pysyviä taideteoksia, myös monimuotoista kulttuuritoimintaa ja tapahtumia yhteistyössä alueen asukkaiden, organisaatioiden ja kulttuuritoimijoiden kanssa. Lisätietoja Kankaasta: www3.jkl.fi/blogit/kangasjyvaskyla

Tule infoon kuulemaan lisää Laitelainaamon toiminnasta ja Kankaan kulttuuriuutisista. Tervetuloa!

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Arktisen Upeeta -festivaali, Live Herring ry ja Jyväskylän Kangas. Lisätietoja Arktisen Upeeta -festivaalista: www.arktisenupeeta.net

Lisätietoja Kankaan osalta

Vilja Ruokolainen
kulttuurituottaja
Jyväskylän Kangas
puh. 050-3118564
vilja.ruokolainen(at)jkl.fi

Lisätietoja Laitelainaamon osalta

Soile Ollikainen
projektikoordinaattori
Mediataide kartalle -projekti, Live Herring ry
puh. 050-3053540
info(at)liveherring.org

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Tutustumismahdollisuus Kankaan Luovan kampuksen tiloihin 27.-28.1. klo 14-15

Kirjoitettu | 27.01.2016 | Ei kommentoitu

Ensimmäinen tutustumismahdollisuus Luovaan Kampukseen!

Jyväskylän Kankaan vanha paperitehdas antaa vuonna 2016 kodin Luovalle kampukselle, kun Jyväskylän ammattiopiston, Jyväskylän aikuisopiston sekä Humanistisen ammattikorkeakoulun organisaatioista osa muuttaa paperitehtaan siipirakennukseen.

Ensimmäisenä muuttamaan ovat ehtineet Jyväskylän koulutuskuntayhtymään kuuluvista ao-oppilaitoksista Jyväskylän ammattiopiston ja Jyväskylän aikuisopiston kädentaitajat ja luovien alojen tekijät. Käsi- ja taideteollisuusalan, kuva- ja media-alan sekä tekstiili- ja vaatetusalan opiskelijat kouluttautuvat tulevaisuuden ammatteihin monialaisessa yrittäjähenkisessä yhteisössä. Opetushenkilöstöä kampukselle muutti tammikuun alussa yhteensä noin 30 ja opiskelijoita noin 350. Perässä seuraa Suomen Humanistisen ammattikorkeakoulun TKI-yksikkö helmi-maaliskuun aikana.

Jyväskylän ammattiopisto on lupautunut avaamaan ovensa meille kaikille kahdella ohjatulla kiertokäynnillä. Ne järjestetään seuraavasti:

keskiviikko 27.1. klo 14-15
torstai 28.1. klo 14-15

Kiertokäynnit ovat ilmaisia ja avoimia kaikille, mutta niille on pakollinen ennakkoilmoittautuminen Kankaan kulttuurituottajalle osoitteeseen vilja.ruokolainen(at)jkl.fi tai puhelimitse 050 3118 564. Kiertokäynneille mahtuu rajoitettu määrä osallistujia. Ilmoittautumisia otetaan vastaan 26.1. saakka tai niin pitkään, kuin tilaa riittää! Tervetuloa siis tänään tai huomenna Kankaalle!

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Anna Ruth Jyväskylän Kankaan ensimmäisen asuinkerrostalon taiteilijaksi

Kirjoitettu | 20.01.2016 | Ei kommentoitu

Skanska Oy tiedote 20.1.2016

Kanadalainen Jyväskylässä asuva taiteilija Anna Ruth on kutsuttu toteuttamaan taideteos Jyväskylän Kankaan alueen ensimmäiseen asuinkerrostalohankkeeseen, jota rakentaa Skanska. Kyseessä on yksi tavoista, joilla Skanska osallistuu Kankaan alueen kulttuurin kehittämiseen. Kerrostalo on rakenteilla Piippurannan alueella, Kankaan sydämessä.

Kankaalla on käytössä prosenttikulttuurimalli, joka tarkoittaa sitä, että noin yksi prosentti Kankaan alueen tontinmyyntituloista sekä erityyppisen rakentamisen kustannuksista ohjataan Kankaan kulttuurin edistämiseen. Skanskan osuus kulttuurirahoituksesta nousee karkeasti arvioiden 1,5 miljoonaan euroon alueen rakentamisen aikana tulevina vuosina. ”Avaus tässä on taiteen linkittäminen ensimmäisen asuntokohteemme Jyväskylän Rainan suunnitteluun”, kertoo Kankaan alueen hankekehityspäällikkö Noora Sokero Skanskalta.

”Yhteistyössä läänintaiteilija Kirsi Pitkäsen vetämän taidetyöryhmän kanssa löytyi meidän hankkeeseemme taiteilijaksi jyväskyläläinen Anna Ruth. Hänen teoksensa aihe juontaa juurensa yhdestä Kankaan alueen teemoista. Teos tullaan toteuttamaan digiprint-tekniikalla asuinkerrostalon sisäänkäynnin yläpuolella olevaan koko talon korkuiseen porraskäytävän ikkunaan.

Kerrostalo As. Oy Jyväskylän Raina valmistuu alkuvuodesta 2017 Tourujoen, vanhan punatiilisen piipun ja paperitehtaan läheisyyteen. Rainan taideteos on tarkoitus julkistaa syksyllä 2016”, kertoo Sokero.

Anna Ruth on kanadalainen taiteilija, joka on valmistunut taiteen maisteriksi Ranskassa. Vuodesta 2005 lähtien Anna Ruth on asunut ja työskennellyt Suomessa. Hänellä on ollut lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Anna Ruth on Jyväskylän taiteilijaseuran jäsen.

Jyväskylän Kangas on hyvä esimerkki siitä miten kaupunkiympäristö uusiutuu ja kehittyy. Entinen paperitehtaan alue muuttuu vähitellen eläväksi kaupunginosaksi. Tärkeä elementti uuden identiteetin rakentumisessa on taide ja kulttuuri.

”On kunnia päästä mukaan tähän projektiin. Tämän taidehankkeen osalta vihreä teema tuntuu luontevalta, koska se on keskeinen osa ja lähtökohta useille teoksilleni. Haluan, että teos ilmentää hyvin alueen ominaispiirteitä ja asukkaat voivat tuntea teoksen omakseen”, kertoo Ruth.

”Perinteisten taidehankintojen lisäksi tilapäinen sekä esittävä taide kuten teatteri, sirkus, musiikki ja tapahtumat ylipäänsä, tulevat olemaan tärkeä osa Kankaan kulttuurikokonaisuutta. Jyväskylä on vahva kulttuurin ja osaamisen kaupunki ja näitä asioita kytketään Kankaaseen. Kankaasta tulee viihtyisä ja omaleimainen kaupunginosa, jossa kulttuurin nivominen osaksi kokonaisuutta on tärkeä tekijä”, kertoo Jyväskylän kaupungin hankejohtaja Anne Sandelin.

”Taiteen ja kulttuurin näkökulmien kytkeminen alueen kehittämiseen ja suunnitteluun on kiinnostavaa, sillä siinä tarjoutuu mahdollisuus kehittää ainutlaatuista ja omaleimaista kaupunkiympäristöä”, sanoo Skanskan Sokero.

”Prosenttikulttuurin avulla vahvistetaan Kankaan identiteettiä, omaleimaisuutta ja alueen vetovoimaa sekä lisätään asukkaiden ja toimijoiden yhteisöllisyyttä ja ylpeyttä omasta asuinalueestaan. Taiteen avulla luodaan maamerkkejä alueelle ja lisätään sen tunnistettavuutta. Taiteen avulla Kankaasta tulee kaupungin keulakuva, joka nostaa koko kaupungin imagoa ja kiinteistöjen arvoa. Lisäksi taiteen on todettu vilkastuttavan asuntokauppaa. Tämä on nähty mm. Joensuun Penttilänrannassa, jossa asuntokauppa kaksinkertaistui kohteissa, joihin toteutettiin taidetta”, toteaa Kirsi Pitkänen. Kun taide on osana rakennushanketta, taiteilija toimii tiiviisti yhteistyössä arkkitehdin ja muun suunnittelutiimin kanssa. Kankaan taidetyöryhmässä taiteilijaehdokkaista käydään keskustelua ja pohditaan sitä, kuka soveltuisi mihinkin kohteeseen parhaiten. Taiteilijavalintoja ohjaavat Kankaan teemojen lisäksi esimerkiksi arkkitehdin ja rakennuttajan toiveet.

”Tähän kohteeseen haluttiin löytää paikallinen nuori tekijä. Digiprint-tekniikka mahdollistaa lähes kaikenlaisten kuvien toteuttamisen, mutta olennaista on, että taiteilija kykenee hahmottamaan suuria kokonaisuuksia. On eri asia ripustaa taulu valmiiseen porraskäytävään kuin toteuttaa teos osana julkisivua. Integroitujen teosten kohdalla on tärkeää, että taiteilija on mukana heti hankkeen alussa”, Pitkänen jatkaa.

Jyväskylän keskustan koillispuolella sijaitseva Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Tulevaisuudessa Kangas on 2 100 työpaikan ja 5 000 asukkaan koti.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, hankekehityspäällikkö Noora Sokero, puh. 0400 976 904, noora.sokero[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Kirsi Pitkänen, puh. 050 374 7715, kirsi.p…@minedu.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2014 oli noin 835 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 179.

4 kävijää tykkäävät.

Kankaan uuden paperitehtaan vuokraustilanne muuttuu

Kirjoitettu | 13.01.2016 | Ei kommentoitu

Kankaan uuden paperitehtaan paperivaraston ja arkkaamon kaikki tilat tullaan vuokraamaan Metsä Fibre Oy:lle. Metsä Fibre ottaa tilat sellun välivarastointikäyttöön vaiheittain käynnistäen varastoinnin kesällä 2016. Tilat ovat Metsä Fibren käytössä vuoden 2017 loppuun saakka.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre Oy rakentaa biotuotetehtaan Äänekoskelle Keski-Suomeen. Se on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, 1,2 miljardia euroa. Sellun välivarastoinnin tarve liittyy Äänekosken projektiin ja osaltaan turvaa häiriöttömät sellun toimitukset Metsä Fibren asiakkaille rakennusprojektin aikana.

Uuden paperitehtaan puolelta vuokrataan tuotevarasto, arkkaamo ja muuta hallitilaa yhteensä noin 17 000 m2.  Varastoinnin edellyttämät muutostyöt aloitetaan ensi tilassa. Osapuolien välinen vuokrasopimus on allekirjoitettu.

Tilojen lisäksi Metsä Fibre ottaa tehdasraiteiston käyttöönsä ja sellun välivarastointi tulee vaikuttamaan myös alueen liikennöintiin. Näistä järjestelyistä tullaan tiedottamaan erikseen ennen sellun välivarastoinnin käynnistymistä.

Tähän liittyen kaikki nykyiset vuokralaiset tullaan irtisanomaan tuotevarastosta ja siihen liittyvien hallitilojen osalta toukokuun loppupuolella 2016 ja arkkaamon osalta elokuun 2016 loppuun mennessä. Kukin vuokralainen irtisanotaan vuokrasopimuksen mukaisesti.
 
Toimistojen sekä pituusleikkurihallin osalta vuokrasopimukset jatkuvat entisellään.
Lisätietoja antavat:

Kankaan alue/vuokralaiset  

Ulla-Maija Valtonen, ulla-maija.valtonen@jkl.fi,
puh. 050 527 6703
 
Jyväskylän kaupunki/ elinkeinoyksikkö
 
Erkki Jaala, erkki.jaala@jkl.fi, puh. 0400 857 300

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Jyväskylän Kankaan tehtaan valmistuneeseen siipeen syntyy Luova kampus

Kirjoitettu | 18.12.2015 | Ei kommentoitu

Jyväskylän Kankaan vanha paperitehdas antaa tammikuussa 2016 kodin Luovalle kampukselle, kun Jyväskylän ammattiopiston, Jyväskylän aikuisopiston ja Humanistisen ammattikorkeakoulun organisaatioista osa muuttaa paperistehtaan siipirakennukseen.

Vuonna 1947 valmistunutta siipiosaa on uudistettu oppilaitosten käyttöön joulukuusta 2014 lähtien. Skanska on pääurakoitsijana vastannut vaativasta siipiosan muutostyöstä. Työ on edennyt suunnitelmien mukaan ja tilat käyttöönotettavissa 1.1.2016. Siipiosaan on toteutettu uusina energiatehokkaina ratkaisuina kaukokylmä ja aurinkovoimala. Tilat mahdollistavat opiskelun ohessa yhteisöllistä toimintaa ja osallistumista Kankaan prosenttikulttuurin kehittämiseen.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymään kuuluvista ao-oppilaitoksista Kankaalle muuttavat Jyväskylän ammattiopiston ja Jyväskylän aikuisopiston kädentaitajat ja luovien alojen tekijät. Käsi- ja taideteollisuusalan, kuva- ja media-alan sekä tekstiili- ja vaatetusalan opiskelijat kouluttautuvat tulevaisuuden ammatteihin monialaisessa yrittäjähenkisessä yhteisössä. Opetushenkilöstöä kampukselle muuttaa yhteensä noin 30 ja opiskelijoita noin 350. Tutkintoon johtavien koulutusten lisäksi Jyväskylän aikuisopisto tarjoaa kampuksella lisä- ja henkilöstökoulutuksia. 

- Oppilaitostemme luovat alat pääsevät nykyisten erillisten toimipisteiden sijaan kaikki samoihin tiloihin, mikä luo aivan erilaiset puitteet monialaiselle yhteistyölle ja uusille ideoille ja malleille toteuttaa koulutusta, Jyväskylän aikuisopiston koulutuspäällikkö Maija Ketola toteaa.

- Uusia yhteistyömuotoja haetaan myös Jyväskylän alueen luovien alojen yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa. Kampuksen ainutlaatuiset tilat antavat tälle yhteistyölle hyvät edellytykset. Yrittäjyys on myös olennainen osa opetusta, kertoo Jyväskylän ammattiopiston koulutuspäällikkö Helena Kunnas.

Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) Jyväskylän TKI-keskus muuttaa Mataralta osaksi Luovaa kampusta. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokeskuksessa opiskelevat opintojensa puolenvälin saavuttaneet opiskelijat, ja siellä tapahtuu työelämäläheinen oppiminen. Jyväskylässä Humak kouluttaa yhteisöpedagogeja (AMK) järjestö- ja nuorisotyön ammattilaisiksi sekä kulttuurituottajia (AMK) luovan alan ja talouden osaajiksi. Henkilökunnasta kampukselle muuttaa noin 20 henkeä ja opiskelijoita noin 100.

Oppilaitosten muutto aloittaa Kankaan uuden ajan

Luova kampus on ensimmäinen vanhan paperitehtaan pysyvä vuokralainen, joka saa tulevina vuosina seurakseen monipuolisen verkoston palveluita, asukkaita ja työpaikkoja tuovia yrityksiä. Prosenttikulttuurimalli sekä energiatehokkaat, älykkäät ja turvalliset ratkaisut palvelevat alusta lähtien uusia tulokkaita. Ne edistävät Kankaalla viihtyisää, yhteisöllistä ja aktiivista arkea. Käytännössä prosenttikulttuuri tarkoittaa sitä, että noin yksi prosentti Kankaan tontinmyyntituloista sekä erityyppisen rakentamisen kustannuksista ohjataan Kankaan kulttuuritoiminnan ja taiteen edistämiseen.

- Tänä vuonna Kankaalla on tapahtunut paljon. Uuden paperitehtaan rakennuksia on purettu ja kunnallistekniikan sekä ensimmäisen uuden asuinrakennuksen toteutus on käynnistynyt ja vuosi huipentuu vanhan paperitehtaan siipiosan valmistumiseen. Uusi aika Kankaalla alkaa myös käytännössä. Mukavaa saada ammattiopiston ja Humakin väki rikastuttamaan alueen kehittämistä, toteaa projektipäällikkö Erkki Jaala Jyväskylän kaupungilta.

- Vanhan paperitehtaan siipiosan projekti alkoi varsin nopeasti, ja suunnittelu tapahtui pääosin rakentamisen ollessa käynnissä. Tilat luovutetaan vuokralaisille ajallaan, Humakin tilat jopa sovittua aikaisemmin. Hanke on toteutettu hyvässä yhteistyössä vuokralaisten, tilaajan ja rakennuttajan sekä suunnittelijoiden kesken, sanoo rakennuspäällikkö Jukka Patala Skanskasta.

Skanskan ensimmäinen asuntoprojekti alueella, As. Oy Jyväskylän Raina, valmistuu alkuvuodesta 2017 Tourujoen, vanhan punatiilisen piipun ja alueen keskusaukion läheisyyteen. 

Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Tulevaisuudessa Kangas on 2 100 työpaikan ja 5 000 asukkaan koti.

Lisätiedot:

Maija Ketola, koulutuspäällikkö, Jyväskylän aikuisopisto, puh. 040 341 5075, maija.ketola@jao.fi
Helena Kunnas, koulutuspäällikkö, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 6075, helena.kunnas@jao.fi
Jarmo Röksä, viestintäpäällikkö, Humanistinen ammattikorkeakoulu, puh. 020 7621 333, jarmo.roksa@humak.fi
Erkki Jaala, projektipäällikkö, Jyväskylän kaupunki, puh. 0400 857 300, erkki.jaala@jkl.fi
Jukka Patala, rakennuspäällikkö, Skanska Talonrakennus Oy, puh. 040 582 9501, jukka.patala@skanska.fi

5 kävijää tykkäävät.

FAQ

Kirjoitettu | 11.12.2015 | Ei kommentoitu

FAQ – Usein kysytyt kysymykset

Q: Mikä on Kangas?

A: Kangas on Jyväskylän kaupungin merkittävin aluekehityshanke, entinen paperitehdas ja tulevaisuuden älykäs kaupunginosa, jossa yhdistyvät yritystoiminta, opiskelu, asuminen ja vapaa-ajanvietto. Tällä hetkellä Kankaalla toimii jo 35 – 40 yritystä ja alkuvuodesta 2016 oppilaitokset (Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä) käynnistävät toimintojaan Kankaalla. Ensimmäiset asukkaat muuttavat Kankaalle alkuvuonna 2016. Tavoitteena on, että vuonna 2040 Kankaalla työskentelee 2 100 ihmistä ja asuu 5 000 asukasta. 

Q: Millaista rakentamista Kankaalle on tulossa?

A: Kankaalle rakennetaan monipuolista asunto- ja toimitilatarjontaa. Skanska ja YIT rakentavat ensivaiheessa kaksi vapaan rahoituksen asuntokohdetta. Kohteet sijaitsevat vanhan tehtaan piipun välittömässä läheisyydessä Piipputorilla Tourujoen rannalla. JVA rakentaa Kankaalle vuokra- ja palveluasumiskohteen. Vanhan paperitehtaan kiinteistöön rakennetaan tiloja oppilaitoksille ja yrityksille. Uusi paperitehdas puretaan uudisrakentamisen tieltä. Koska Kankaan pysäköintiratkaisut tullaan tekemään keskitettynä pysäköintinä, Jyväs-Parkki rakentaa alueelle pysäköintitalon. Tavoitteena on monipuolisen asumisen ja yritystoiminnan alue.

Q: Mitä tarkoittaa Viisas Kangas?

A: Kankaasta tulee Jyväskylään edelläkävijäkaupunginosa. Viisas Kangas tarkoittaa sitä, että suunnittelussa huomioidaan kokonaistoimivuus yksilöiden ja elinkeinoelämän kannalta. Ratkaisut toteuttavat resurssiviisauden ja kestävän kehityksen periaatteita. Resurssiviisaus ilmenee muun muassa keskitettyinä ratkaisuina pysäköinnissä, jätehuollossa sekä energia- ja kunnallistekniikassa. Myös digitaaliset palvelut ja kyberturvallisuus ovat keskeinen osa alueen suunnittelua. Alueella hyödynnetään aurinkoenergiaa sekä kaukolämpö että –kylmäratkaisuja.

Q: Miksi Jyväskylä investoi Kankaaseen?

A: Jyväskylä on kasvukeskus, joka haluaa tarjota asukkaille, yrityksille ja oppilaitoksille uusia älykkäitä asumisen- ja yrittämisen sekä elämyksellisyyden alueita. Kangas on kaupungin merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Jyväskylä tulee jatkossakin olemaan vetovoimainen kaupunki muun muassa korkeakoulujen tutkimuksen ja koulutuksen ansiosta.

Q: Miten suuri investointi on kyseessä?

A: Kokonaisinvestoinnin arvo on noin miljardi euroa vuoteen 2040 mennessä.

Q: Mitä Kankaalla on tällä hetkellä?

A: Kankaalla toimii 35 – 40 yritystä ja vanhan paperitehtaan siipiosaan on kunnostettu tilat ensimmäisille uusille toimijoille: Jyväskylän koulutuskuntayhtymälle (Luova kampus) ja Humanistiselle ammattikorkeakoululle (HUMAK). Oppilaitokset muuttavat tammi-/helmikuussa 2016 tiloihin. YIT ja Skanska käynnistävät asuinrakentamisen kohteet As. Oy Jyväskylän Albertinpihan ja As. Oy JKL Rainan heti alkuvuodesta 2016. Kohteet tulevat Kankaan Piippurantaan.

Q: Miten Kangas siirtyi kaupungin omistukseen?

A: Kankaan paperitehtaan toiminta lakkasi alkuvuonna 2010. Sappi Finland Oy myi M-real Oyj:lle Kankaan tehdaskiinteistöt 7.7.2010 takaisin omistettuaan ne noin vuoden ajan. Jyväskylän kaupunki päätti tässä yhteydessä käyttää etuosto-oikeuttaan ja alue siirtyi kaupungin hallintaan 2.11.2010. Jyväskylän kaupunki käynnisti osayleiskaavan laatimisen alueelle 7.12.2010. Osayleiskaavatyön pohjaksi järjestettiin arkkitehti-ideakilpailu v. 2011. Osayleiskaava eteni ehdotusvaiheeseen vuoden 2013 keväällä ja sai lainvoiman syksyllä 2014.

Q: Milloin Kankaalle pääsee muuttamaan?

Ensimmäiset asuinkerrostalokohteet valmistuvat vuoden 2017 aikana. YIT:n ja Skanskan kohteet ovat jo ennakkomarkkinoinnissa. Tutustu kohteisiin: www.skanska.fi/kangas ja www.yitkoti.fi/kangas

1 kävijä tykkää.

Kankaan pysäköintijärjestelyt muuttuvat

Kirjoitettu | 08.12.2015 | Ei kommentoitu

Jyväs-Parkki Oy ottaa hoitaakseen Kankaan alueellisen pysäköinnin tilapäiset järjestelyt ensi vuoden alusta alkaen. Samalla pysäköinti muuttuu maksulliseksi ja pysäköinninvalvonta alueella alkaa. Järjestelyitä muutoksen toteuttamiseksi tehdään jo. Näillä toimilla otetaan ensimmäinen askel kohti Kankaan alueen pysäköinnin yhteisjärjestelyitä.

Kankaan nykyisiä vuokralaisia tiedotetaan erikseen pysäköintijärjestelyiden muutoksesta ja sovitaan käytänteet. 

Lisätiedot:
Anu Hakala, projektipäällikkö, Kangas, Jyväskylän kaupunki p. 050-581 3683

1 kävijä tykkää.

Skanska käynnistää ensimmäisen asuinrakennusprojektin Kankaan alueella Jyväskylässä

Kirjoitettu | 27.11.2015 | Ei kommentoitu

Jyväskylän kaupunki on myynyt Kankaalta ensimmäisen asuinrakentamisen tontin Skanskalle. Samalla Skanska teki käynnistyspäätöksen ensimmäisen asuntohankkeen rakentamisesta alueelle. As. Oy Jyväskylän Rainan rakentaminen alkaa joulukuussa 2015, ja sen arvioitu valmistumisaika on alkuvuosi 2017.

As. Oy Jyväskylän Raina nousee Piippurannan asemakaava-alueelle.

Tontti sijaitsee Kankaan Piippurannan asemakaava-alueella, jonka kaava on tullut voimaan toukokuussa 2015. ”Asuntoja kohtaan on ollut mukavasti kysyntää”, kertoo hankekehityspäällikkö Noora Sokero Skanskalta. As. Oy Jyväskylän Raina nousee Kankaan sydämeen Tourujoen, vanhan punatiilisen piipun ja keskusaukion läheisyyteen. Osoite on Piipputori 1.

Rainan ilme on suunniteltu kunnioittaen vanhan tehdasmiljöön punatiilipintoja. Harjakattoiseen rakennukseen tulee 8 kerrosta ja 46 uutta kotia, joiden koot vaihtelevat 32,5 neliön yksiöistä 72 neliön kolmioihin.

”Olen erittäin iloinen tonttikaupasta. Tämä on konkreettinen askel kohti uutta upeaa ja monimuotoista Kankaan kaupunginosaa, jossa uudentyyppisellä asumisella on vahva jalansija. Nämä päätökset eivät tässä markkinatilanteessa ole itsestäänselvyyksiä, mutta luotamme tulevaisuuteen vahvasti Kankaan hankkeen kohdalla”, kommentoi Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

”Olemme innoissamme Kankaan alueen rakentamisen etenemisestä, sillä siellä näkyvät monet asiat, jotka ovat Skanskalle tärkeitä: energiatehokkuus ja ympäristöarvot, alueen kehittäminen kokonaisuutena eläväksi ja toimivaksi kaupunginosaksi sekä tiivis yhteistyö eri osapuolten kanssa”, sanoo Skanskan yksikönjohtaja Jorma Mustakangas.

Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Tulevaisuudessa Kangas on 2 100 työpaikan ja 5 000 asukkaan koti.

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki, tonttipäällikkö Ora Nuutinen, puh. 014 266 5073, ora.nuutinen[at]jkl.fi

Skanska Talonrakennus Oy, hankekehityspäällikkö Noora Sokero, p. 0400 976 904, noora.sokero[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2014 oli noin 835 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli vuoden lopussa 2 179.

3 kävijää tykkäävät.
eteenpäin »