Jyväskylän kaupunki » Jyväskylän Kangas » Tiedotteet

Valoa ja iloa kansalle

Kirjoitettu | 19.09.2014 | Ei kommentoitu

Jos tällä viikolla on vietetty liikkujan viikkoa, niin ensi viikolla on jälleen se aika, kun Jyväskylässä koetaan valovoimaisia elämyksiä, kirjaimellisesti. Valon kaupunki -kehittämishanke on yksi Jyväskylän näyttävimmistä jutuista ja onneksi onkin; valaistuksella luodaan niin turvallisuutta kuin viihtyisyyttäkin. Niin, ja niitä elämyksiä.

Perinteisesti myös Tourujoen yö järjestetään syksyn pimetessä ja tällä kertaa yö kurkottaa Kankaalle saakka. Valon kaupunki, Tourujoen yö ja Tanssin aika on upea kolmikko, joka ilahduttaa nyt myös meillä.  Tanssin aika -festivaali tuo Kankaalle taitavaa tanssia, valokuvanäyttelyn sekä mahdollisuuden näyttää ne omatkin tanssitaidot – ehkä hiot vielä muutamat muuvit valmiiksi näin liikkujan viikon lopuksi, ja tulet esittelemään taitosi Stage on vapaa -tilaisuuteen viikon päästä lauantaina?

Mihin valo katoaa? teos Kankaalla 27.9., koreografi Valtteri Raekallio

Mihin valo katoaa? teos Kankaalla 27.9., koreografi Valtteri Raekallio

 

Muistutettakoon myös, että linkit liikkuvat ilmaiseksi koko kaupungin alueella ensi viikon viikonloppuna 25.–27.9. kello 18–24 (linjat 1–36 ja 41–43) ja että lättähatulla pääsee jälleen kerran veloituksetta Matkakeskukselta Kankaalle klo 16:30.

Mutta nyt vielä hetkeksi tähän viikkoon: tänään sekä huomenna Pergamenttihallissa on mahdollisuus ihmetellä tankotanssia ja akrobatiaa Eccentrix -ryhmän Parasomnian myötä. Esitykset kumpanakin iltana klo 19, liput kympin.

Valoa, iloa & liikettä alkaneeseen syksyyn!

 

Miia Hyvärinen, projektikoordinaattori

 

Lisää tapahtumista:

Valon kaupunki: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2014

Tourujoen yö: http://matara.fi/tourujoen-yo/

Tanssin aika: http://www.tanssinaika.fi/

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Kankaan vanhan paperitehtaan kehittäminen Jyväskylässä sopimusvaiheessa

Kirjoitettu | 18.09.2014 | Ei kommentoitu

Jyväskylän kaupungin järjestämän Kankaan vanhan paperitehtaan tontinluovutus- ja toteutuskilpailun jatkoneuvottelut ovat edenneet sopimusvaiheeseen.

Kaupungin neuvottelukumppaneina ovat Skanska Talonrakennus Oy ja YIT Rakennus Oy. Kankaan aluetta varten perustetaan kehitysyhtiö, joka ostaa vanhan paperitehtaan kaupungilta ja ottaa siitä kehittämisvastuun. Tulevan kehitysyhtiön osakkaina ovat Skanska Talonrakennus Oy ja YIT Rakennus Oy sekä vähemmistöosakkaana Jyväs-Parkki Oy.

Skanska ja YIT toteuttavat Kankaan asuntorakentamisesta 70 prosenttia, ja loput 30 prosenttia kaupunki varaa muuhun kuin vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon.  Jyväs-Parkki Oy toteuttaa alueen pysäköintilaitokset.

Tavoitteena on saada sopimuskokonaisuus allekirjoitettua tämän vuoden loppuun mennessä. Kaupunginhallitus päättää asiasta kokouksessaan 22.9. ja kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa lokakuun aikana.

Opiskelijat ensimmäisiä tulijoita

Vanha paperitehdas kiinnostaa jo tulevia käyttäjiä. Ensimmäisenä Kankaan vanhaan paperitehtaaseen ovat siirtymässä Jyväskylän koulutuskuntayhtymän käsi- ja taideteollisuusalan ammatillinen koulutus, Humanistisen ammattikorkeakoulun TKI-yksikkö sekä Yritystehdas, joiden mukana Kankaalle tulisi noin 450 opiskelijaa ja 80 työntekijää.

Tavoitteena on saada tulijoille vanhan paperitehtaan siipiosasta vuokrattavat tilat käyttöön jo vuoden 2016 alusta. Siipiosan kehittäminen käynnistyy perustettavan kehitysyhtiön osakkaiden voimin ja siipiosan tilapäiseksi omistajaksi on suunniteltu Jyväskylän kaupungin omistamaa Education Facilities Oy:tä. Jos osapuolet hyväksyvät neuvotteluissa esitetyn etenemismallin, vanhan tehdaskiinteistön kunnostus toimitiloiksi käynnistyy kuluvan syksyn aikana. Kaupunginhallitus päättää asiasta kokouksessaan 22.9.

Uudisrakentaminen käynnistyy ensi vuonna

Kankaan ensimmäinen asemakaava, joka koskee Piippurannan aluetta, on edennyt ehdotusvaiheeseen ja tavoitteena on sen vahvistuminen alkuvuodesta 2015. Kaavan vahvistuessa kunnallistekniikan rakentaminen käynnistyy myös Kankaan alueen eteläosassa. Tavoitteena on myös ensimmäisten asuintalojen rakentamisen käynnistäminen kevään 2015 aikana, jolloin ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan alueelle vuonna 2016. 

Jyväskylän keskustan koillispuolella sijaitseva Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. 

Lisätietoja:
- hankejohtaja Anne Sandelin, p. 014 266 5051, anne.sandelin[@]jkl.fi
- projektipäällikkö Erkki Jaala, p. 014 2667578, erkki.jaala[@]jkl.fi
- http://www.jyvaskyla.fi/kangas

2 kävijää tykkäävät.

Kankaan tulipalon vauriot vähäisiä

Kirjoitettu | 16.09.2014 | Ei kommentoitu

Eilen maanantaina 15.9. Kankaan tehdasalueella roihunneen tulipalon vauriot jäävät vähäisiksi eikä palolla ole vaikutusta Kankaan toimintoihin. Uuden paperitehtaan katolta alkanut tulipalo saatiin sammutettua eilen illalla kahdenkymmenen palokunnan yksikön voimin. Palo sai alkunsa katolla suoritettavista purkutöistä ja palossa altistui savulle kolme purkutöihin osallistunutta henkilöä. Vakavilta henkilövahingoilta kuitenkin onneksi vältyttiin.

Näky katolla oli tiistaiaamuna mykistävä, mutta pahemmistakin on Kankaalla selvitty!

Palossa ei tuhoutunut suojeltua vanhaa paperitehdasta, vaan ainoastaan myöhemmin muutenkin purettavaa uudempaa rakennusta. Uuden paperitehtaan puolella olevat toimijat evakuoitiin eilen iltapäivällä, mutta toiminnot ovat voineet jatkua tänään normaalisti.

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Erkki Jaala

Jyväskylän kaupunki

erkki.jaala[at]jkl.fi

0400 857 300

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Tapahtumapolkua tallaamassa

Kirjoitettu | 11.09.2014 | Ei kommentoitu

Aurinkoa, hymyileviä kasvoja, lapsia piirtelemässä liiduilla asfalttiin, ruokaa, designia, musiikkia, taidetta, teatteria – kaikkea tätä on mahtunut Kankaan tapahtumakesään 2014. Kuluneen kesän tapahtumat ovat olleet ilahduttavan monipuolisia ja kaikki ovat onnistuneet houkuttelemaan runsaasti kävijöitä Kankaalle, yhteensä yli 20 000.

Kankaan kulttuuri- ja tapahtumatoiminnan tarkoituksena on ollut pedata Jyväskylälle uutta vilkasta tapahtumakeskittymää sekä kehittää helposti lähestyttävää kaupunkikulttuuria. Ennen kaikkea Kankaan tulisi olla kaikelle kansalle avoin erilaisin ja monipuolisin mahdollisuuksin. Kulttuurituottajana uskallan tietysti väittää, että kaupunkilaisten silmissä kulttuuri on ollut ja tulee olemaan Kankaan kaupunginosan suurin vetonaula. 

Vuosi 2015 tulee olemaan mielenkiintoinen tapahtumavuosi Kankaalla. Tapahtumiin mielletty vanhan paperitehdas (Lintuvintti, Pergamenttihalli ja piha-alue) on jonkin aikaa poissa käytöstä purku- ja rakennustyömaiden vuoksi. Purkutyö on jo käynnissä ja kunnallistekniikan rakentaminenkin aloitettu  – näiden vuoksi joillekin tapahtumille on ollut pakko sanoa ei, vaikka se vaikeaa onkin. Näin kävi esimerkiksi Teatteri Eurooppa Neljän kanssa.

Kankaalla alkava rakennusurakka poikii valmistuttuaan uusia tiloja ja mahdollisuuksia Kankaan tapahtumatoimintaan. Uusista tiloista haaveillessa tapahtumajärjestäjät voivat ideoida, miten erilaisia tapahtumia voidaan toteuttaa nyt ns. poikkeusolosuhteissa.

Ensi vuonna aktivoimme Kankaan piha-alueet maksimaaliseen hyötykäyttöön; valtaamme lastauslaiturit, nurmikentät ja kokoushuoneet, mitkä kaikki vain ovat vapaana urbaanille tapahtumatoiminnalle. Kutsumme samalla tapahtumatuottajat mukaan kehittämään Kankaan tapahtumakulttuuria entistä monipuolisemmaksi. Tilanne vaatii tietysti joustavuutta, mutta pyrimme sitä myös vastineeksi antamaan takaisinpäin. Ehdotelkaa tapahtumaideoitanne vapaasti Kankaan suuntaan – tilanteeseen sopisi sanoa:

”Vain rakennustyömaat ovat rajana!”

Ensi vuotta odottaessa on hyvä muistaa, että Kankaalla on tapahtumia vielä syyskuun loppuun saakka. Meillä on ilo olla mukana JAPA ry:n kanssa Jyväskylän kaupungin järjestämässä Kulttuurisuunnistuksessa (su 14.9. klo 12-16), Pergamenttihallissa järjestetään  eri taiteenlajeja yhdistelevä tanssi- ja akrobatiaelämys Parasomnia 19.-20.9. ja Kankaan tapahtumakausi huipentuu lauantaina 27.9. Tourujoen Yö –tapahtumaan, jossa ohjelmaa tarjoilee niin CrossFit-sali, Valon Kaupunki kuin Tanssin Aika –festivaalikin.

Vilkasta tapahtumapöhinää syksyyn ja ensi vuodelle toivoen,

Riikka & muu Kankaan väki

 

 

1 kävijä tykkää.

Pitkin, poikin Tourujokea

Kirjoitettu | 22.08.2014 | Ei kommentoitu

Kankaan suunnittelu on aktivoinut tarpeen Tourujoen alueen suunnittelulle. Se on ollut ohjelmassa kyllä muutenkin, sillä Tourujoen kehittämissuunnitelman tarve on hyväksytty kaupungin viherpolitiikassa jo vuonna 2012. Kangas ja sen kehittyminen on kuitenkin avannut uusia mahdollisuuksia myös Tourujoen virkistyskäytölle.

Kehä Vihreä

Kehä Vihreä

Tourujoki on tärkeä osanen viherpolitiikassa hyväksyttyä Kehä Vihreän -periaatetta. Kehä Vihreä on virkistysalueiden ja puistojen kokonaisuus, joka kiertää ydinkeskustaa. Visiona on, että muun muassa reitistöä kehitettäisiin siten, että Kehä Vihreällä pääsisi kulkemaan turvallisesti ja sujuvasti mahdollisimman paljon viheralueita pitkin kulkevia reittejä. Tourujoen osalta näitä reittien kehittämismahdollisuuksia pohditaan nyt käynnissä olevassa kehittämissuunnitelmassa. Projektin nettisivut löytyvät täältä: http://www.jyvaskyla.fi/kaavoitus/tourujoki

Elo-syyskuun vaihteessa järjestetään Tourujoelle asukaskävelyjä, joissa on tarkoitus yhdessä keskustellen pohtia Tourujoen arvoja sekä kehittämistarpeita. Kävelyitä järjestetään peräkkäisinä keskiviikkoina 27.8., 3.9. sekä mahdollisesti myös 10.9., mikäli innokkaita riittää. Kävelyille pääsemiseksi tulee ilmoittautua allekirjoittaneelle (etunimi.sukunimi@jkl.fi, puh. 014 – 266 5060) viimeistään ensi maanantaina 25.8.

Kävelyt järjestetään illansuussa ja ne kestävät parisen tuntia. Mukana on asiantuntijoita kaupunkirakennepalveluista, ja kuljemme Tourujoen vartta pitkin yläjuoksulta alajuoksua kohden (mukaan lukien luontopolku). Maastossa voidaan keskustella mistä tahansa aiheesta, mikä asukkaita alueessa askarruttaa, esimerkkeinä luontokysymykset, kasvillisuuden hoito, uudet virkistyskäyttötoiveet, yhteystarpeet sekä eroosionsuojauskysymykset. Esille nousee varmasti myös viimekeväinen keskustelu uomavaihtoehdoista ja itse joen kunnostusmahdollisuuksista nykyisessä uomassaan, jossa joen on nyt päätetty kulkevan.

Tourujoen kehittämisen suunnittelualue koskettaa koko Tourujoen vartta Palokkajärveltä Jyväsjärvelle. Tarvittaessa tarkastellaan reittejä kauempaakin, jotta esimerkiksi yhteystarpeet tulee huomioitua tarkoituksenmukaisen kokoiselta alueelta. Kehittämissuunnitelman pohjalta ei voida suoraan lähteä rakentamaan esimerkiksi uusia reittejä, mutta siinä listataan toimenpidetarpeet joen varren eri osa-alueille. Rakennetaanko ja raivataanko joku osa-alue joen varrelta nykyistä puistomaisemmaksi tai millä alueilla on erityisesti vieraslajien torjunta tarpeen? Voisiko Tourujoen tai Kehä Vihreän kalusteissa olla jotain hauskaa taideideaa esimerkiksi Jeppe Heinin tyyliin ? Muun muassa nämä ovat kysymyksiä, joihin kehittämissuunnitelman on tarkoitus antaa vastauksia.

Kehittämissuunnitelman luonnos valmistunee lokakuun kieppeillä, jolloin sitä esitellään asukkaille. Hyväksymisvaiheeseen – kaupunginvaltuustoon – suunnitelma pyritään saamaan vuodenvaihteen tienoilla.

Lopuksi muutamia kuvia kesäiseltä maastokäynniltämme Tourujoen varrelta. Tapaamisiin kävelyillä!

 

Mervi Vallinkoski, maisema-arkkitehti, Jyväskylän kaupunki

 

 

 

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Canvas Festival saapuu Kankaalle

Kirjoitettu | 20.08.2014 | Ei kommentoitu

Toista kertaa järjestettävä kaupunkifestivaali Canvas Festival valtaa Jyväskylän Kankaan ensi viikonloppuna, 22.-23.8.2014.

Vanhan tehdasalueen ainutlaatuisessa miljöössä pääsee viikonlopun aikana nauttimaan musiikin lisäksi elämyksistä hyvän ruuan ja juoman sekä taiteen parissa. Alueelle nousee neljä lavaa, joilla esiintyvät Euroopan kärkinimet ja tulevaisuuden lupaukset niin rap-musiikin, indie popin, rockin kuin teknonkin saralta.

Festivaalialueena toimiva Kangas sijaitsee alle kahden kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Perille asti kulkee kevyen liikenteen väylä ja festivaalialueen vierestä löytyy vartioitu pyöräparkki. Alueelle on festivaalipäivinä mahdollista päästä myös ilmaisella lättähattujunalla, joka lähtee Jyväskylän matkakeskukselta kello 19:00 ja 21:00.

Viime vuoden Canvas-tunnelmaa Kankaalla. Kuvaaja: Natanael Sinisalo.

Viime vuoden Canvas-tunnelmaa Kankaalla

 

Lisätietoja:

 Avustava tuottaja Jani Porkka, p. 050 517 0244, jani.porkka[at]canvasfestival.fi

www.canvasfestival.fi

https://www.facebook.com/events/310273215805227/

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Tiedän, mitä teet ensi sunnuntaina

Kirjoitettu | 15.08.2014 | Ei kommentoitu

Yhdessä kokkailu ja hyvästä ruoasta nauttiminen on yksi parhaimmista asioista, mitä tiedän. Yksi parhaimmista se on siksi, että siinä tehdään jotain nimenomaan yhdessä. Viikonloppukokkailu ystävien tai perheen kesken ilahduttaa jo siinä vaiheessa, kun suunnitellaan kauppalistaa. Myös työelämässä ruoka- ja kahvitunnit ovat monesti päivän helmihetkiä, ja usein ainoita mahdollisuuksia hengähtää ja turista porukalla. Ilman näitä breikkejä emme ennättäisi iloitsemaan siitä, että naapurihuoneen Mairesta on tullut mummo tai että kesäharkkari on ottanut koiran. Itse asiassa emme ehkä edes tietäisi näistä asioista mitään, mikä on surullista, sillä tällaiset tilanteet suorastaan vaativat pullaa ja yhdessäoloa. Kenties näin on ollut aikoinaan myös Kankaan tehtaalla?

Yhdessä tekemisen ja olemisen riemua on aistittavissa myös Ravintolapäivä-ilmiössä; tätä päivää varten valmistettavat tarjottavat näpräillään useimmiten yhteistyönä, enkä ole myöskään nähnyt  monen pitävän kojua yksin. Tarkemmin ajateltuna en koskaan, enkä kenenkään. Myös Ravintolapäivän herkkuja metsästävät kulinaristit liikkuvat usein porukalla, ja vaikka joukossa olisikin yksin kierteleviä syöpöttelijöitä, niin myös he kuuluvat tuona päivänä johonkin isompaan kokonaisuuteen: juuri tietyn kojun asiakkaisiin, juuri tietyllä nurmipläntillä notkuviin herkuttelijoihin tai ylipäänsä Ravintolapäivään tykästyneisiin.

Yhteisöllisyys on yksi Kankaan tärkeimmistä arvoista ja sen vahvistamiseksi teemme jatkuvasti töitä alueen kehittämisessä. Kohtaamisia lisäävien ja yhteisöllisyyttä vahvistavien tapahtumien lisäksi yhteisöllisyys nousee esiin myös Kankaan kokonaisvaltaisessa suunnittelussa. Tulevaisuuden Kankaalla muun muassa viihdytään yhteisillä pihoilla ja tehdään yhteistyötä niin alueen asukkaiden, yritysten ja oppilaitosten kesken kuin suuremmassakin mittakaavassa. Siellä huomioidaan, lainataan, ideoidaan, jaetaan, kierrätetään ja autetaan.

Food & Design -tapahtuma on hyvä esimerkki yhteisöllisestä kaupunkikulttuurista ja yhteistyöstä eri tahojen – Kankaan kehittämistiimi, Ravintolapäivä Jyväskylä sekä Jyväskylän Designtori – kesken. Yrittäjyys ja innovatiivisuus ovat yhteisöllisyyden ohella tärkeitä asioita tulevaisuuden Kankaalla, ja näiden tuloksia näemme myös ylihuomenna idearikkaiden ja taitavien muotoilijoiden designtuotteissa sekä ruokapuolella tarjottavissa herkuissa. Sekä Designtori että Ravintolapäivän ruokabasaari huokuvat jo nimiensä puolesta yhteen kokoontumisen iloa, ja siitä sunnuntaisessakin tapahtumassa on loppujen lopuksi kyse.

En tiedä, mitä teit viime kesänä, mutta tiedän, mitä teet ensi sunnuntaina. Jos mahdollista, voisit tulla Kankaalle viihtymään, pitämään omaa ruokakojua (mukaan mahtuu vielä!), herkuttelemaan, tekemään raikkaita kotimaisia designlöytöjä  ja vain nauttimaan yhdessäolosta. Jos et millään ennätä, lupaathan silti viettää päivän edes jotain yhteistä kivaa tehden?

 

Miia Hyvärinen, projektikoordinaattori

P.S. Tsekkaa tapahtuman yksityiskohtaisemmat tiedot Facebookista:

Food & Design -tapahtuma 17.8. klo 11-16

Designtori

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Kangas kutsuu Food & Design -päivään ensi sunnuntaina!

Kirjoitettu | 12.08.2014 | Ei kommentoitu

Ensi sunnuntaina 17.8. Jyväskylän Kankaalla viihdytään Food & Design -teemalla, kun Porttirakennuksen laitamille nousevat Ravintolapäivän ruokabasaari ja Jyväskylän Designtori. Tapahtuma-aika on virallisesti kello 11-16, mutta osa ruokakojuista saattaa palvella katuruokaan mieltyneitä kulinaristeja myöhempäänkin.

Ruokapuolella tarjolla on muun muassa lähiruokaa, crepejä, keksejä, sushia, intialaista, pakistanilaista, lohikeittoa, saaristolaislimppua sekä viljapossua. Designtorilta löytää niin ikään oman ravintolakojun sekä ihanuuksia joka lähtöön, yhteensä kahdenkymmenen eri myyjän tuotannosta.

Food & Design -päivä on erinomainen mahdollisuus päästä viettämään monipuolista ja mukavaa loppukesän sunnuntaita Kankaan mielenkiintoisessa miljöössä. Samalla kertaa voi nauttia Ravintolapäivän eri antimista yhteen paikkaan keskitetyssä ruokabasaarissa sekä tutustua laadukkaaseen, kotimaiseen designiin.

Tervetuloa Kankaalle sunnuntaina!

 

Lisätietoja:

Kankaan tapahtuma- ja kulttuurituottaja Riikka Polso, (014) 266 1384, riikka.polso[at]jkl.fi

Ravintolapäivä Jyväskylä, ravintolapaivajkl[at]gmail.com

Designtori, designtori.jkl[at]gmail.com

Ravintolapäivä Kankaalla – Facebook

Designtori Kankaalla – Facebook

2 kävijää tykkäävät.

Kirjosiiven synnystä

Kirjoitettu | 07.08.2014 | Ei kommentoitu

Toukokuun 2014 alussa ratkenneessa Piippurannan arkkitehtuurikilpailussa valittiin kaksi voittajaehdotusta. Toinen voittajista oli Kirjosiipi, jonka vahvuuksina tuomaristo näki laadukkaan asuntosuunnittelun ja arkkitehtuurin. Tällä kertaa Kankaan blogikynä sauhuaa Kirjosiiven suunnittelijoiden hyppysissä, jotka kertovat nyt ansiokkaan työnsä synnystä.

 

Olimme pitkin syksyä miettineet, että olisi mukava osallistua yhdessä johonkin arkkitehtuurikilpailuun. Kun kilpailu Kankaan Piippurannasta julkaistiin, innostuimme siitä heti. Suunnittelutehtävä tuntui alkuun aika laajalta, mutta uskoimme selviävämme siitä hyvin, sillä olivathan kilpailun teemat olleet kiinnostuksemme kohteina muutenkin. Yhteisöllisyys, ekologisuus, uudet energiaratkaisut ja siihen päälle vielä todella hieno alue vanhoine teollisuusrakennuksineen ja Tourujoen rantoineen. Lähtökohdat olivat siis oikein hedelmälliset ja työmme lähti käyntiin innostuksen vallassa.

Kävimme alkuun pitkän keskustelun siitä, mitä haluamme työllämme sanoa. Alueelle toivottiin vahvaa omaleimaista identiteettiä. Pohdimme paljon, mitä se mahdollisesti voisi olla. Kankaan alueella on mielestämme jo valmiina oma erityinen henki ja tätä paikan henkeä halusimme vahvistaa työllämme.  Analysoimme tarkasti alueen ja sen erityispiirteet ennen varsinaista suunnittelutyötä. Seuraavat kolme teemaa halusimme olevan työssä läsnä: teollinen historia, ympäröivä luonto ja yhteisöllisyys.

 

Kirjosiipi-suunnitelmamme perustuu pistemäisiin, pohjaltaan L-kirjaimen mallisiin yhden porrashuoneen kerrostaloihin.  Muoto syntyi tarpeesta rajata katutilaa urbaanisti säilyttäen kuitenkin yhteys Tourujoen luontoon rakennusten välistä. Suunnittelimme L-talojen toisesta siivestä, ”peukalosta” (kuten kilpailun tuomaristo sitä kuvaili) matalamman niin, että rakennus ei varjostaisi liikaa katutilaa ja tähän matalampaan osaan saimme sijoitettua muuntojoustavia, townhouse-tyyppisiä asuntoja, joiden alakertaa pystyy tarvittaessa käyttämään vaikka ateljeena, työpajana tai toimistona. Kadun puolelle suunnitelimme myös jokaiseen talon katutasoon ”korttelipajan”, johon ideoimme koko alueen kesken jaettavia yhteistiloja, kuten juhlatiloja, työpajoja tai vaikkapa Pop-up-ravintoloita. L:n malliset talot rajasivat pihojen puolelle suojaisia ja aurinkoisia pihoja, joille myös ideoimme yhteisiä toimintoja.  Yhteisöllisyyden tavoite oli siis hyvin keskeisessä osassa suunnittelutyössämme.

Muunneltava ”Peukalo”

 

Kilpailualueelle sijoittui myös suuri parkkitalo, joka toi omat haasteensa suunnitteluun. Sijoitimme parkkitalon kylkeen asuintaloja niin, että massiivinen pysäköintilaitos saatiin jäämään hieman taka-alalle ja katutilasta saatiin miellyttävämpää. Alueelle aikaisemmin tehdyssä kaavaluonnoksessa autoliikenne kulki parkkitalon viereisen korttelin läpi, mutta me rajasimme korttelirakennetta suunnitelmassamme niin, että autoliikenne kulki selkeästi kadun puolella ja kortteleiden sisäpihat rauhoitettiin autottomiksi.

Kaavaluonnoksessa koko Kankaan alueelle tyypillistä oli suorien näkymien päätteenä olevat talot kulmittain näkymää kohden. Tätä ajatusta laajensimme myös Piippurannan alueelle. Varsinkin näkymä kevyen liikenteen väylältä kaupungista päin tultaessa on tärkeä, jota halusimme korostaa. Kevyenliikenteen sujuvuuteen kiinnitimme työssämme muutenkin erityistä huomioita. Kortteleiden erilaiset pihat muodostavat yhtenäisen ketjun. Alueen voi siis läpäistä kulkemalla pihalta toiselle tai sitten ohittaa sujuvasti hyviä pyöräteitä käyttäen.

Vaikka pyrimme ehdotuksessamme luomaan alueelle nykyaikaista ja omaleimaista arkkitehtuuria, voi rakennustemme ulkonäössä nähdä myös viitteitä viime vuosisadan alun klassisesta teollisesta arkkitehtuurista. Punatiiliset julkisivut, ikkuna-aukotus, puiset karmit sekä monet pienet yksityiskohdat pyrittiin suunnittelemaan niin, että ne istuisivat mahdollisimman hyvin Kankaan vanhan paperitehtaan arvokkaaseen rakennettuun ympäristöön. Halusimme myös säilyttää uusissa rakennuksissa teollisuusarkkitehtuurille tyypillisen rouheuden.  Oman leimansa rakennusten ulkoasuun löi myös viistetyt katot, joiden suuntauksissa otimme huomioon aurinkoenergian hyödyntämisen asettamat vaatimukset.

Nautimme paljon kilpailuehdotuksen tekemisestä ja se sujui hyvässä yhteisymmärryksessä. Työn edetessä saimme hyvin pidettyä kiinni aluksi asettamistamme tavoitteista sekä suunnitteluaikataulusta - työn palautimme jo viikkoa ennen kilpailuajan päättymistä. Tätä vanhemmat kollegat toimistollamme hieman ihmettelivät; yleensä kilpailuehdotukset kun on palautettu viimeisenä mahdollisena hetkenä muutaman unettoman yön jälkeen. Olimme todella tyytyväisiä Kirjosiipi-ehdotukseemme ja jäimme mielenkiinnolla odottamaan tuloksia. Voittoa emme uskaltaneet nuorina, suhteellisen kokemattomina suunnittelijoina oikeastaan edes toivoa, mutta sen verran tosissamme olimme kuitenkin mukana, että asetimme tavoitteeksi kunniamaininnan saamisen.

Sijoituttuamme sitten kilpailussa jaetulle voittosijalle olimme hieman hämmentyneitä, mutta hyvin iloisia. Olimme tyytyväisiä ja onnellisia etenkin siitä, että itsellemme hyvin selkeät ajatukset ja ideat olivat auenneet myös kilpailun tuomaristolle ja että he arvostivat yhteisöllisyyteen, erilaisiin asumisratkaisuihin ja paikan hengen vahvistamiseen tähtääviä ratkaisujamme. Toivomme, että myös alueen varsinaisessa toteutuksessa pystytään alueesta luomaan kirjava, suvaitsevainen, yhteisöllinen, luonnonläheinen ja mukava paikka asua.

 

Sampo Ojala ja Sasu Alasentie, Uki Arkkitehdit Oy

1 kävijä tykkää.

Rimakauhua ja rakkautta

Kirjoitettu | 29.07.2014 | Ei kommentoitu

Kankaan kehittämishankkeessa jos jossain on rima korkealla. On sen seitsemän kunnianhimoista tavoitetta. Onkohan niitä peräti liikaa? Mutta mitäs se sellainen kehittäminen olisi, jossa jo liikkeelle lähdössä todettaisiin:

”Äh, liian vaikeaa, ei jaksa, ei kykene”.

Tavoitteiden takana on monta asiaa ja näkökulmaa. Ja kyllä vain – jostain on varmasti matkan varrella raaskittava myös luopua.

Kaiken takana on halu tehdä viihtyisä alue, jossa voi elää onnellista ja resurssiviisasta elämää modernissa ympäristössä. Toisaalta taustalla on myös halu erottua maailman muista aluekehityshankkeista. Miksi joku haluaisi perustaa yrityksensä juuri Kankaalle tai tuoda toimipisteensä juuri Jyväskylään? Kilpailu on kovaa, mutta siihen meillä on hyvät lähtökohdat. Onhan Suomi kokonaisuudessaan vakaa ja kaunis maa, jossa on tilaa hengittää. Näitä hyviä lähtökohtia kun ryyditetään meille sopivilla mausteilla, on jo hyvät eväät kansainvälisen tason houkuttelevuuteen.

Tavoitteita kohti me Kankaan tiimissä teemme töitä toisiamme kannustaen ja yhteen hiileen puhaltaen, yhdessä muiden olennaisten tahojen kanssa. Voisipa sanoa, että työtä tehdään intohimoisesti. Ilman intohimoa monesta ajatuksesta oltaisiin voitu luopua jo ensi metreillä.

Miksi tehdä alueellinen valokuituverkko, kun operaattorit tuovat kuitenkin kuitunsa alueelle? Miksi tehdä pysäköintitaloja ja avata pysäköinnin hinnoittelua, kun ennenkin on pysäköinti toiminut? Miksi rakentaa alueellinen väestönsuoja, kun muuallakin on väestönsuojat joka talossa? Miksi perustaa alueellinen palveluyhtiö, kun muuallakaan ei ole?

Yhtenä hyvänä esimerkkinä asiasta, jonka suhteen on jouduttu tekemään suunnanmuutoksia, on jätehuolto. Kankaalle haaveiltiin ja kaavailtiin maanalaista imputkikeräystä Tampereen Vuoreksen ja Helsingin uusien kohteiden malliin. Asiasta teetettiin esiselvitys ja sitä analysoitiin monelta kantilta. Pakko oli kuitenkin todeta, että Kankaan kokoisella alueella järjestelmä tulisi aivan liian kalliiksi, niin investointina kuin käytössäkin. Vaikka suuntaa on nyt lähdetty hakemaan uusiksi, maan alla pysytään edelleen. Alueelle tulee syväkeräyssäiliöihin perustuva jätehuolto. Tavoitteena on edelleen käytön kätevyys, kierrätykseen kannustaminen sekä jätehuoltoliikenteen minimointi ja näiden kautta turvallisen ja viihtyisän kaupunginosan luominen.

Kankaan kehittämisessä on paljon kysymyksiä ja kyseenalaistettavaa. Eteenpäin ajaa kuitenkin vimmainen halu tehdä asioita fiksummin. Isossa maailmassa puhutaan paljon Smart Citystä. Tulisiko Kankaasta siis peräti viisas?

 

Tanja Oksa, projektipäällikkö

3 kävijää tykkäävät.
eteenpäin »