Jyväskylän kaupunki » Jyväskylän Kangas » Tiedotteet

Eloiloa Jyväskylän Designtorilta ja ravintolapäivän tapahtumasta Kankaalla 20.8.2016 klo 10–16

Kirjoitettu | 09.08.2016 | Ei kommentoitu

Elokuun huippuhetkiä Jyväskylässä tarjoaa Designtorin ja ruokatapahtuman yhdistelmä Kankaan vanhan paperitehtaan pergamenttihallissa. Jyväskylän Designtorilla esittäytyvät lukuisat muotoilijat ja taiteilijat tuotteineen, ravintolapäivän pop up –ravintolat tarjoavat kävijöille levähtämismahdollisuuden. Tapahtumassa on myös lapsille ohjelmaa, mm. ”Miks ei hirvi tanssi?”, minirevyy koko perheelle, jossa tutustutaan musiikkilajeihin eri puolilta maailmaa.

Huippusuosittua ravintolapäivää ei enää järjestetä keskitetysti samaan aikaan koko maassa, vaan tapahtuman perustajat rohkaisevat ravintoloiden pitäjiä toimimaan oman aikataulunsa mukaan. Eloiloa-tapahtuma avittaa pop-up-ravintoloiden pitäjiä tarjoamalla puitteet, ohjelmaa sekä tiedotusta. Tarjonnasta nautiskelijoille sisustetaan piknik-alue pergamenttihalliin, jossa viihtyä DJ:n säestyksellä. Ravintolapäivän myyjäksi voi ilmoittautua osoitteessa http://goo.gl/forms/9S92hv8fM9Paxxbk1.

Jyväskylän Designtori on jo kahdeksannen kerran järjestettävä yleisön suosikkitapahtuma, joka on vieraillut Kankaalla useaan kertaan. Pergamenttihallin hulppeat 2400 m2 antavat upeat puitteet toiminnalle. Designtorilla nähdään tälläkin kertaa monipuolisesti suomalaista ja paikallista muotoilua. Myyjähaku on auki osoitteessa http://goo.gl/forms/lY03vsBaDaPy2M2e2.

 

TAPAHTUMASIVU: https://www.facebook.com/events/972169606215061/?active_tab=highlights
LISÄTIETOJA: designtori.jkl@gmail.com tai vilja.ruokolainen@jkl.fi

 

1 kävijä tykkää.

Kytkeydyttiin Kankaalle – End of an Era vai sittenkin vasta alku?

Kirjoitettu | 23.06.2016 | Ei kommentoitu

Kesäinen tiistai Kankaalla. Paikalla vajaa 70 asiasta kiinnostunutta niin Jyväskylästä kuin muualtakin Suomestakin. Aiheena Kytkin-projekti.

Mikä ihmeen Kytkin? Kytkin-projektissa oli oikeastaan kyse jakamistaloudesta. Toki kaikessa aluerakentamisessa jaetaan infraa, mutta Kytkimessä tätä vietiin vähän pidemmälle. Yhteisjärjestelyiden malleja etsittiin energia-, pysäköinti-, jätehuolto-, yhteispiha-, valokuituinfra- ja väestönsuojaratkaisuihin.

Yhteisjärjestelyiden lisäksi Kytkimessä tehtiin muun muassa ICT-määrittelytyötä, kyberturvallisuusstrategia ja –toimeenpanosuunnitelma sekä lähdettiin talsimaan polulle kohti Viisasta Kangasta, jossa erilaista kehittämistyötä voitaisiin tehdä yhdessä yritysten kanssa. Kytkimen malleista työstettiin myös napakka loppuraportti.

Kytkimen mallit haluttiin loppuraportin lisäksi jakaa myös yhteisen tilaisuuden kautta resurssiviisaasti. Keskustelu tilaisuudessa oli vilkasta ja samalla päästiin myös vähän kurkkimaan Kangasta keskellä kehitystä.

Seminaari Pergamenttihallissa

Seminaari Pergamenttihallissa

Kytkin-seminaarista haettiin malleja muun muassa Kuopion Savilahteen. Kun kysyin kuopiolaisilta, jäikö Kytkin-seminaarista käteen “parastettavaa”, Niskasen Antti, hankepäällikkö vastaili, että kyllä vaan jäi ja että Kuopion Savilahteen lähtee mukana ainakin hyvää sparrausta.

”Savilahti on yhdessä tekemisen paikka ja tällainen yhteistyö valtakunnallisesti merkittävien kaupunkikehityshankkeiden kesken on hieno mahdollisuus. Tavoitteiden vieminen toteutukseen on yleisesti tunnettu haaste ja Kankaalla tätäkin puolta on onnistuneesti viety eteenpäin”, kommentoi Antti.

Tällaisessa kehitystyössä ei tietenkään jaeta vain malleja ja innovaatioita. Lisäksi jaetaan ajatuksia ja asiantuntijuutta. Siksi haluan sanoa vielä tässä isot kiitokset Kytkimen projektiryhmälle, kumppaneille ja kaikille muille projektiin osallistuneille!

Yhteinen talsinta polulla kohti Viisasta Kangasta jatkuu. Polulle mahtuu lisääkin talsijoita ja polut varmasti haarautuvat kohti tulevaisuuksia, joita vielä ei pystytä arvaamaankaan.

Kehittelemisiin,
Tanja

*Parastaa = varastaa ja parantaa

1 kävijä tykkää.

Dokumenttielokuvaharvinaisuus Kangastuksia-tapahtumassa 12.6.

Kirjoitettu | 07.06.2016 | Ei kommentoitu

Sunnuntaina 12.6. nähdään Kankaalla jo perinteeksi muodostuneessa avoimien ovien Kangastuksia-tapahtumassa dokumenttielokuvaharvinaisuus. Pergamin & Pergament (1933) on Juhani Ahon poikien perustaman, uraauurtavan kotimaisen dokumenttiyhtiö Aho & Soldanin valmistama elokuva pergamiini- ja pergamenttipaperin valmistuksesta. Alussa vieraillaan Mäntässä, sitten esitellään Jyväskylän Kankaan tehtaan toimintaa sekä tuotteita. Elokuva on aikansa kansainvälistä huipputasoa oleva, havainnollinen ja humoristinen kuvaus teollisuudesta. Se esitetään samassa Pergamenttisalissa, jossa se 83 vuotta aikaisemmin kuvattiin.

Elokuva löytyi Keski-Suomen elokuvakeskuksen avulla, ja nähdään Kankaalla digitoituna versiona myös Kansallisen audiovisuaalisen instituutin myötävaikutuksella. Samassa näytöksessä nähdään myös kaksi 16mm lyhytelokuvaa: Kummeja lahden takaa vuodelta 1958, joka kuvaa ruotsalaisen kummitoimintadelegaation kesävierailua avustuskohteisiinsa Keski-Suomessa, sekä 125-vuotias Jyväskylän vuodelta 1963. Elokuvat nähdään pergamenttihallissa kaksi kertaa, alkaen klo 13 ja klo 15. Kangastuksia-tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Lisätietoja:
Vilja Ruokolainen
kulttuurituottaja
Jyväskylän Kangas
tel. +358 50 3118 564
email vilja.ruokolainen@jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/kangas
www.facebook.com/kaupunginkangas

 

1 kävijä tykkää.

Kangastuksia: Wanha ja uusi Kangas sunnuntaina 12.6. klo 12-16

Kirjoitettu | 03.06.2016 | Ei kommentoitu

Kankaan vanhan paperitehtaan avoimien ovien tapahtuma koko perheelle tarjoaa musiikkia, nukketeatteria, paperin tekoa ja maalausta, pyöräilytaitoja, valokuvia, elokuvia, ruokaa, kahviloita, opastettuja kierroksia ja esittelyjä. Ohjelma levittäytyy Kankaan vanhan tehtaan puolen ulkotiloihin sekä porttirakennukseen, pergamenttihalliin, valkoisen talon ensimmäiseen kerrokseen, Ravintola Popinaan, auditorioon ja ruokalaan.

Wanha Kangas on esillä monin tavoin. Keski-Suomen elokuvakeskuksen ja Keski-Suomen museon kokoamia vanhoja elokuvia ja valokuvia nähdään pergamenttihallissa, samoin mininäyttely Kankaan historiasta sekä Luovan valokuvauksen keskuksen valokuviin ikuistamaa tehdasaluetta. Valkoisen talon ensimmäiseen kerrokseen pääsee kurkistamaan, ja siellä saattaa törmätä myös tehtaan henkilökuntaan 1950-60-luvuilta. Pergamenttihallin lavalla Whiptown Five –yhtye tahdittaa vuosisadan alkupuolen rytmein.

Uutta Kangasta esitellään kävelykierroksilla ja Jyväskylän Energian, YIT:n, Skanskan sekä Koti Kankaalla ry:n toiminnallisissa pisteissä. Kankaan uutta ilmettä nähdään kun työmaa-aitaan tehdyn taideteoksen paljastustilaisuus on klo 12.30. Teoksen ovat toteuttaneet taiteilija Tuomas Hallivuo ja Jyväskylän ammattiopiston kuva-artesaaniopiskelijoiden toisen vuoden ryhmä.

Kangastuksissa on paljon ohjelmaa koko perheelle. Pergamenttihallin pihalavalla esiintyvät Lastenteatteri Loihun Kämminkäiset ja sisätiloissa nähdään kaksi kertaa Teatteri Capellen nukketeatteriesitys Jänis ja Kilpikonna. Lisäksi koko tapahtuman ajan voi osallistua pergamenttihallin pihalla Seinäruusut-katutaideryhmän Äidin kasvimaan kasvattamiseen ja paperintekoon, ratsastaa ponilla tai kokeilla taitopyörärataa. Jyväskylän tanssiopiston oppilaiden esityksiä nähdään sekä pergamenttihallissa että ulkotiloissa.

Kankaan arvojen mukaisesti kierrätys ja kestävä kehitys ovat mukana monella tapaa ohjelmassa. Ympäristöystävällisyyteen kannustaa Antti Lahden ja Panu Varstalan tanssi-DJ-siivouskombo Trash Heroes. Kankaan Kierrätys -torille voi tuoda mukanaan vanhoja vaatteita ja jalkineita ja vaihtaa ne vaihtotorilla uusiin. Kankaan yhteisöllinen puutarha on avoinna, ja paikan päällä voi tutustua myös Sahinahon hunajan mehiläispesiin ja tuotteisiin.

Kankaalla sijaitsevista toimijoista CrossFit-Sali tarjoaa ilmaisia tunteja ja Luovalla Kampuksella majaansa pitävä Jyväskylän ammattiopisto tuo pihaan kuvarekan, jossa voi kuvauttaa itsensä. Kankaan naapurista Mataralta tulee vierailulle Monikulttuurikeskus Gloria ja Info Gloria, ja tapahtumassa nähdään nuorten tekemä kokopitkä elokuva Twibuke.

Tapahtuman ruokapuolesta pitävät huolta Kankaalla toimiva Ravintola Popina brunssi- ja kahvitarjoiluineen, ruokarekka Holy Crepe, Osuuskunta Inton kahvila sekä Kankaan puutarhan vohvelibaari.

Kankaalle käynti autoilijoilla on Vapaaherrantien ja Kympinkadun kautta, kevyelle liikenteelle myös Taulumäen ja Kankaankadun kautta. Vuokrajärjestelyjen ja siihen liittyvän tiheän juna- ja rekkaliikenteen takia Kankaan tehtaan uuden puolen alueen läpi ei pääse. Ilmainen non-stop-linja-autokuljetus VIP-busseilla kulkee Jyväskylän matkakeskuksen ja Kankaan välillä alkaen klo 11.30.
Lisätietoja www.jyvaskyla.fi/kangastuksia tai kulttuurituottaja Vilja Ruokolainen, vilja.ruokolainen@jkl.fi tai 050 311 8529

 

4 kävijää tykkäävät.

Metsä Fibren varastointitoiminta Kankaan uudella paperitehtaalla alkaa

Kirjoitettu | 19.05.2016 | 2 kommenttia

Metsä Fibre Oy on vuokrannut tilapäiset varastotilat 24.5.2016 alkaen vuoden 2017 loppuun asti Jyväskylän Kankaan uuden paperitehtaan tiloista Biotuotetehtaan rakentamisesta aiheutuvien syiden takia. Selluloosa siirretään rekoilla Kankaan varastoon ja toimitetaan eteenpäin sekä junalla että rekoilla.

Junakuljetusten vuoksi Vapaaherrantien, Pääskyntien/Kyyhkysentien ja Merasimen tasoristeykset ovat käytössä 3 kertaa päivässä ainakin arkipäivisin, mahdollisesti myös viikonloppuisin.  Vaihtotyöajat ovat kello 03:00-05:30, 11:00-14:00 sekä 21:00-23:30, jolloin rata on suljettuna noin 10 minuuttia kerrallaan vaihtotyöstä riippuen.

Sellukuljetuksia tulee Kankaalle päivittäin, myös viikonloppuisin, mikä tarkoittaa arviolta 12-16 rekkalastillista sellua päivittäin. Äänekoskelta tulevat rekat nousevat Tourulan rampista ylös ja ajavat Kankaan alueelle Tourulan puoleisesta portista. Lisäksi alueella liikennöivät sellua poiskuljettavat rekat.

Kuljetukset aiheuttavat muutoksia Kankaan alueen sisäisessä liikenteessä (ks. liitekartta).
 
Rataturvallisuuden ja rekkaliikenteen vuoksi Minimanin ja uuden paperitehtaan välinen liukuportti suljetaan pysyvästi. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden läpikulku Tourulan puoleisesta portista porttirakennukselle ja oppilaitoksille ei ole enää mahdollista. Vanhan paperitehtaan puolelle ja porttirakennukselle kuljetaan jatkossa vain Vapaaherrantien tai Kankaankadun kautta.

Uuden paperitehtaan puolelle jalankulkijat ja pyöräilijät kulkevat vanhan Kuusamankadun kautta. Uudessa paperitehtaassa on muun muassa CrossFit toimintaa ja eri yritysten toimistotiloja.

Metsä Fibren varastoinnista aiheutuva liikennöinti Kankaan alueella alkaa siis viikolla 21, jolloin ensimmäiset sellukuormat saapuvat varastoon Äänekoskelta. Ensimmäiset junakuljetukset lähtevät 30.5. Kankaalta.

Lisätiedot:

Kankaan alue: Ulla-Maija Valtonen, p. 050 527 6703, ulla-maija.valtonen@jkl.fi  tai Anu Hakala, p. 050 581 3683 anu.hakala@jkl.fi
VR Transpoint: Sakari Oksanen, p. 040-8631301, sakari.oksanen@vrtranspoint.fi

LIITE 
Kartta Kankaan alueen järjestelyistä 30.5. alkaen

Opaskartta Kankaan alue

Opaskartta Kankaan alue

4 kävijää tykkäävät.

Opastettu kävelykierros 17.5. ja 18.5. Kankaan paperitehtaan UPT:n alueella

Kirjoitettu | 12.05.2016 | Ei kommentoitu

Kankaan uuden paperitehtaan rakennukset väistyvät asuntorakentamisen edestä aikanaan, mutta ennen sitä Äänekoskelle biotuotetehdasta rakentava Metsä Fibre vuokraa tilat sellun välivarastointiin kesäkuun alusta alkaen. Tämän myötä säännöllinen junaliikenne Kankaalle alkaa jälleen, ja alueella oleva läpikulkuportti junanradan vieressä suljetaan. Kankaan vanhan ja uuden tehtaan välillä siirtyminen vaatii siis kesästä alkaen kiertoreitin Vapaaherrantien kautta.
Ennen portin sulkeutumista on mahdollista päästä tutustumaan lyhyillä opastetuilla kierroksilla uuden paperitehtaan paperivaraston ja arkkaamon tiloihin, jotka ovat viime vuodet olleet varastokäytössä. Noin puolen tunnin mittaiset kiertokävelyt lähtevät tiistaina 17.5. ja keskiviikkona 18.5. klo 14 porttirakennuksen edestä (Kympinkatu 3). Kierrokset ovat maksuttomia, eikä niille tarvitse ilmoittautua. Lisätietoja antaa kulttuurituottaja Vilja Ruokolainen, 050 311 8564. Tervetuloa!

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Kankaan VPT:n katolla aurinko kehrää jo sähköä paneeleihin

Kirjoitettu | 11.05.2016 | Ei kommentoitu

Jyväskylän Kankaan Vanhan paperitehtaan (VPT) siiven aurinkosähköjärjestelmä on otettu käyttöön. Toukokuussa järjestelmä on tuottanut jopa 270 kWh päivässä. Yksi aurinkoinen päivä on tuottanut sähköä määrän, joka riittäisi koko vuodeksi kahdelle kannettavalle tietokoneelle 8 tunnin päivittäiseen käyttöön.

Jyväskylän Energian ensimmäinen aurinkosähköjärjestelmä Kankaalla koostuu 152 paneelista, joista yhdessä muodostuu 65 metrin pituinen seinämä.

Paneelit on asennettu katolla neljään riviin nojamaan ilmanvaihdon konehuoneen seinään. Koko paneeliston teho on 40 kW (kilowattia) ja pinta-ala 254 neliötä.

- Meille aurinkovoimalan toteuttajille tuli iloisena yllätyksenä se, että näinkin läheltä eli Keuruulta löytyi alan vankka osaaja. Nyt sekä järjestelmän suunnittelu että asennus ovat 100-prosenttisesti keskisuomalaista työtä. Telineidenkin kotimaisuusaste nousi 90 prosenttiin, kertoo projektipäällikkö Tytti Laitinen Jyväskylän Energialta.

Järjestelmän toimittaja, keuruulainen Solartukku Oy, on vuonna 2009 perustettu yritys, joka toimittaa sekä aurinkolämpö- että -sähköjärjestelmiä pienille ja suurille kohteille.

- Kankaan katolle rakennettiin tähän mennessä suurin aurinkosähkövoimalamme. Projekti osoitti, että voimalan asennus onnistuu hyvin talvellakin – vain kovatuulisimmat säät kannattaa kiertää, naurahtaa toimitusjohtaja Jouni Järvinen Solartukusta.

Voimala kytkettiin toimintaan maaliskuussa. Aurinkosähkön osuus tulee olemaan noin viidesosa siipiosan sähkön kokonaiskulutuksesta. Syntyvä aurinkosähkö tullaan käyttämään mm. kiinteistön ilmanvaihdossa ja valaistuksessa. Voimalan omistaa Jyväskylän Energia.

Aurinkopaneelit eivät tuota päästöjä käytön aikana. Pääasialliset ympäristövaikutukset tulevat aurinkopaneelien tuotantovaiheessa.

Kiinteistö voi omien järjestelmiensä kautta seurata reaaliaikaisesti aurinkosähköjärjestelmän tuotantoa.

VPT:n aurinkosähköjärjestelmä pähkinänkuoressa

Kiinteistön omistaja: Kiinteistö Oy Jyväskylän Kankaan VPT:n siipi, c/o Education Facilities Oy

Aurinkosähköjärjestelmän toimittaja: Solartukku Oy, Keuruu

Komponentit:
Aurinkopaneelit – Solarwatt Blue 60P, valmistusmaa Saksa
Invertterit – SMA, valmistusmaa Saksa
Asennustelineet – valmistaja Purso Oy, valmistusmaa Suomi

Lisätiedot: projektipäällikkö Tytti Laitinen, Jyväskylän Energia –yhtiöt, p. 040 5000 489

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Jyväskylän Kankaan maisema-arkkitehtikilpailu käynnistyy

Kirjoitettu | 02.05.2016 | Ei kommentoitu

Jyväskylän kaupunki järjestää yhteistyössä Suomen maisema-arkkitehtiliiton ja Suomen Rakennusinsinöörien Liiton kanssa maisema-arkkitehtuurikilpailun Kankaan kaupunginosaan sijoittuvasta Kankaanpuistosta sekä Tourujoen ylittävästä uudesta kevyen liikenteen sillasta eli Kankaanrannan sillasta.

Kilpailu järjestetään kutsukilpailuna. Kilpailuun valikoitui ilmoittautumismenettelyn kautta neljä työryhmää – WSP Finland Oy, Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy, LOCI maisema-arkkitehdit Oy sekä Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy. 

Varsinainen kilpailuaika käynnistyi tänään 2.5. ja se päättyy elokuun lopussa. Suunnittelukilpailun voittajan valitsee palkintolautakunta ja kilpailun tulokset pyritään julkistamaan loka-marraskuussa 2016.

 

Lisätietoja: maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, p. 014 266 5060, mervi.vallinkoski[at]jkl.fi

4 kävijää tykkäävät.

Kankaan taide luo maamerkkejä alueelle

Kirjoitettu | 18.04.2016 | Kommentit poissa käytöstä

Taide rakennushankkeessa ei ole uusi käsite. Taide on ollut luonteva osa rakentamista ja rakennusten suunnittelua historian eri vaiheissa, josta näemme edelleenkin esimerkkejä aina antiikin Roomasta saakka. 1900-luvun hiljaiselon jälkeen asia on noussut jälleen ajankohtaiseksi ja nyt Jyväskylän Kankaalle rakentuva uusi asuinalue pilotoi prosenttiperiaatetta Keski-Suomessa. Ensimmäiselle Piippurannan asemakaava-alueelle on tilattu teoksia 11 taiteilijalta 7 kohteeseen. Tämä tarkoittaa reilun puolen miljoonan satsausta, joka vastaa noin 8 % alueen taiteen kokonaisbudjetista.

Kankaalla prosenttiperiaate on laajennettu prosenttikulttuuriksi, jolloin taidehankintojen lisäksi prosenttikulttuurin varoin toteutetaan myös alueella järjestettäviä tapahtumia. Kankaan alueen suunnittelu aloitettiin kansalaisia osallistavin menetelmin. Kyselyn ja työpajojen pohjalta muotoutuivat Kankaan teemat – sydän, jalka, vihreä ja kestävä – jotka ohjaavat myös Kankaan taiteen suunnittelua. Tärkeää Kankaan taiteelle on yhteisöllisyys, nokkeluus, toiminnallisuus ja yllättävyys. Taide voi olla myös väliaikaista. 

Kankaalla tontinmyynneistä, maankäyttömaksuista ja kiinteistöjen rakennuskustannuksista kerätty prosentti allokoidaan ensin Kankaan Palveluyhtiölle, joka samalla omistaa ja huoltaa taideteokset. Palveluyhtiö vastaa myös muista alueen palveluista, kuten jätehuollosta.

Taiteen avulla pystytään toteuttamaan jotakin sellaista, mitä pelkällä rakentamisella ei saavuteta. Taide luo maamerkkejä alueelle ja se vahvistaa kaupungin vetovoimaa, identiteettiä ja omaleimaisuutta. Julkinen taide on aina kiinnostanut paikallisten lisäksi myös alueen ulkopuolisia ja niinpä taideteokset toimivat usein kohteina, joita turistit mielellään kuvaavat ja joiden äärelle ihmiset kokoontuvat. Muun muassa Joensuun Penttilänrantaan toteutettu Anssi Kasitonnin veistos ”Maailman tuntemattomin runoilija” on saanut ympärilleen niin kirjallisuustapaamisia kuin piknik-vierailijoita. Kankaan oleskelurantaan toteutettava Tommi Toijan veistos tulee toivottavasti toimimaan samalla tavalla ihmisten kokoonkutsujana.

Taide ei ole vain visuaalinen elementti, joka lisää alueen viihtyvyyttä vaan taiteella on myös taloudellisia vaikutuksia. YIT Rakennus Oy:n aluejohtaja Erkki Nordström kertoi, että Joensuun Penttilänrannassa asuntomyynti oli kaksinkertaistunut kohteissa, joissa toteutettiin prosenttiperiaatetta. Joissakin tapauksissa rakennuttaja halusi investoida taiteeseen vielä toisenkin prosentin ja tehdä valitulta taiteilijalta lisäinvestoinnin, koska taideteoksen oli todettu lisäävän asuntomyyntiä.

Taide rakennushankkeessa saattaa joissakin tapauksissa jopa säästää rakennuskustannuksia. Näin kävi esimerkiksi Kuokkalan koulun yläasteella, jonne vuonna 1992 Tuomo Blomqvistilta tilattu moniosainen veistos säästi rakennuskustannuksia kymmeniä tuhansia markkoja.

Tampereella asuva taiteilija/arkkitehti Maija Kovari on puolestaan tutkinut taiteilijan mahdollisuuksia toteuttaa teoksia ilman lisäinvestointeja. Pilottihankkeessa taiteilija työskentelee alusta saakka muun katusuunnittelutiimin kanssa. Taiteilija ja taideasiantuntija voi hyvin olla mukana kaupunkikehityshankkeissa yhtenä asiantuntijajäsenenä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa taiteilija tulee mukaan projektiin, sitä paremmin teos saadaan integroitua osaksi muuta rakentamista ja sen kustannuksia.

Integroitu taide vaatii tiivistä yhteistyötä kohteen arkkitehdin kanssa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat Kankaalle rakentuvat ensimmäiset asuntorakentamisen kohteet: Skanskan rakennuttama As. Oy Jyväskylän Raina, jossa taiteilijaksi on valittu vuoden kulttuuripalkinnon voittanut Anna Ruth ja suunnittelusta vastaa Uki Arkkitehdit  sekä YIT:n rakennuttama As. Oy Jyväskylän Albertinpiha, taiteilijanaan Mika Natri. Albertinpihan kohteessa suunnittelusta vastaa JKMM arkkitehdit.

Kirsi Pitkänen

Kirsi Pitkänen

Kirjoittaja on Taiteen Edistämiskeskuksessa työskentelevä visuaalisten taiteiden läänintaiteilija, joka toimii tällä hetkellä myös Kankaan taideasiantuntijana.

4 kävijää tykkäävät.

Jyväskylän Kankaalle rakentuu vaikuttava taidekokonaisuus

Kirjoitettu | 18.03.2016 | Kommentit poissa käytöstä

Jyväskylän Kankaalla julkistettiin tänään Kankaan Piippurannan taiteen yleissuunnitelma ja ensimmäisiin asuinrakennuksiin toteutettavien taideteosten luonnokset. Yleissuunnitelman myötä alueelle hahmottuu ensimmäisen asemakaava-alueen taidehankintojen kokonaisuus. Suunnitelmaan sisältyy viisi uutta taidekohdetta ja kahdeksan valtakunnallisesti merkittävää taiteilijaa, joiden nimiä ei ole aiemmin julkaistu.

Virolaissyntyinen kuvanveistäjä ja Kuvataideakatemian professori Villu Jaanisoo toteuttaa taideteoksen Rusokinkadun ja Baanan risteyskohtaan, jolloin se toivottaa ihmiset tervetulleeksi alueelle. Teos toteutetaan yhdessä Jyväskylän Kaupunkirakenteen liikenne- ja viheralueen yksikön kanssa.

Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:n palvelutaloon haluttiin taidetta, joka auttaa muistihäiriöisiä vanhuksia hahmottamaan tilaa ja siellä liikkumista. Jyväskyläläinen valokuvataiteilija Maija Holma toteuttaa Arkkitehtuuritoimisto AT:n suunnittelemaan kohteeseen teoskokonaisuuden ja työryhmä Lehmusruusu & Rauhala (taiteilijat Pasi Rauhala ja Teemu Lehmusruusu) vuorovaikutteisen, modernia tekniikkaa hyödyntävän teoksen.

Jyväs-Parkki Oy:n rakennuttaman pysäköintitalon taideteoksista vastaavat työryhmä Jaakko Niemelä & Helena Hietanen ja ympäristötaiteilija Kaisa Berry. Talon on suunnitellut Arkkitehtipalvelu Oy Jyväskylä. Pysäköintitalossa voidaan toteuttaa taiteen keinoin koko julkisivupinta ja sisätilat. – Tästä massiivisesta rakennuksesta haluttiin visuaalisesti mielenkiintoinen sekä ulkoa että sisältä. Värien ja opasteiden avulla voidaan ohjata tilan käyttäjiä, kertoo visuaalisten taiteiden läänintaiteilija ja Kankaan taideasiantuntija Kirsi Pitkänen.

Väliaikaisista teoksista esimerkkinä on työmaa-aita, jonka visualisoinnin toteuttaa jyväskyläläinen taidegraafikko Tuomas Hallivuo yhteistyössä Jyväskylän ammattiopiston valokuvaajaopiskelijoiden kanssa. Myös Kankaan aukiolle on kaavailtu yleissuunnitelmassa taidetta, mutta sen toteuttajaa ei ole vielä päätetty. Jo aikaisemmin on julkaistu kuvanveistäjä Tommi Toijan Oleskelurantaan sijoitettava veistos, joka koostuu valaisinpylväästä sekä sinne kivunneesta ukosta, joka katselee kohti Kankaan tulevaisuutta. Teos sijoitetaan paikoilleen syksyllä 2016.

Taideteosten valintaa ovat ohjanneet Kankaan kärkiteemat, vihreä, jalka, sydän ja kestävä kehitys sekä eri osapuolten toiveet ja tarpeet. Myös teoksen sisällöllä on julkisessa taiteessa suuri merkitys. – Se ei saa olla pelkkää valmiiden rakennusten tai tilojen koristelua. Taiteilija pystyy omalla ammattitaidollaan korostamaan sitä, mitä rakennuttaja tai arkkitehti haluaa tuoda esiin, sanoo Pitkänen.

Koska teokset sijoittuvat suhteellisen lähelle toisiaan, niiden valinnoissa on kiinnitetty huomiota myös siihen, että alueesta tulee visuaalisesti tasapainoinen. – Tavoitteena on luoda tarpeeksi erilainen, mutta samalla yhdenmukainen kokonaisuus, Pitkänen muotoilee.

Luontoa, historiaa ja värejä asuinrakennusten taiteessa

Tilaisuudessa esiteltiin lisäksi ensimmäisiin asuinrakennuksiin toteutettavien taideteosten luonnokset. Jyväskylässä asuvan kanadalaisen Anna Ruthin teos toteutetaan Skanskan rakenteilla olevan kahdeksankerroksisen Asunto Oy Jyväskylän Rainan porraskäytävän lasipintaan koko talon korkuisena. Talon on suunnitellut Uki Arkkitehdit. – Halusin tuoda esiin alueen poikkeuksellisen hienon luonnon, laaksossa virtaavan joen ja sitä ympäröivän kasvillisuuden. Villi luonto keskellä kaupunkia, siinä on jotain hyvin koskettavaa. Myös alueen teollisuushistoria taivaaseen kurottuvine piippuineen inspiroi minua, Ruth kuvailee.

Jyväskylästä kotoisin olevan Mika Natrin lasitetuista väritiilistä koostuva taideteos muurataan YIT:n As Oy Jyväskylän Albertinpihan pääjulkisivuun. YIT aloittaa As Oy Jyväskylän Albertinpihan rakentamisen vielä maaliskuun aikana. Talon suunnittelijana on toiminut JKMM Arkkitehdit. – Teoksen lähtökohtana oli abstrakti värikuvio, jonka avulla halusin rikkoa yksivärisen tiiliseinän kaavamaisuuden, tuoda siihen positiivista jännitettä ja leikitellä rakennuksen arkkitehtonisten muotojen kanssa. Estetiikan ohella teoksessa on läsnä myös funktionaalisuus: värikkäät lasitetut tiilet merkkaavat rakennuksen pääsisäänkäynnin. Sattumanvaraiselta vaikuttava kokonaisuus on tarkan harkinnan tulosta – 15 eri väriä edustavilla 1593 tiilellä on jokaisella oma tarkkaan määritelty paikkansa, kertoo Natri.

Kankaan Piippurannan taiteen yleissuunnitelma sekä Ruthin ja Natrin teosten luonnokset esitellään perjantaina myös suurelle yleisölle klo 16 alkavassa tilaisuudessa pergamenttihallissa osana Kangas kaikin aistein -tapahtumaa.

Nyt julkistettujen taiteilijoiden ja teosluonnosten kuvia sekä yleissuunnitelman karttaa voi tiedustella Kirsi Pitkäseltä.

 

Lisätietoja:
Kirsi Pitkänen
Visuaalisten taiteiden läänintaiteilija, Kankaan taideasiantuntija
050 374 7715
kirsi.pitkanen@minedu.fi

Jyväskylän.Kankaan.Piippurannan.taiteen.yleissuunnitelma.Kirsi.Pitkänenkopio2

3 kävijää tykkäävät.
eteenpäin »