Jyväskylän kaupunki » Jyväskylän Kangas » Tiedotteet

Jyväskylän Kankaan uuden paperitehtaan vuokrasopimukset päättyvät 31.12.2017

Kirjoitettu | 27.04.2017 | Ei kommentoitu

Jyväskylän Kankaan uuden paperitehtaan tilojen kaikki vuokrasopimukset tullaan irtisanomaan 31.12.2017 mennessä suunnitellun mukaisesti.

Kankaan rakentuminen on edistynyt hyvin. Suunnittelu ja kunnallistekniikan rakentamisen seuraava vaihe on käynnistynyt, samoin Kankaan sydänkortteleiden asemakaavoitus. Alueelle tulee työpaikkarakentamista 40 000 ja asumista 55 000 kerrosalaneliömetriä.

Kankaan tehdaskiinteistöistä jäljellä olevan uuden paperitehtaan purku on tarkoitus aloittaa heti alkuvuodesta 2018 tutkimuksilla ja tekniikan purkamisella. Varsinaiseen purkutyöhön päästään näiden jälkeen. Kunnallistekniikan rakentaminen aloitetaan purkutöiden valmistuttua.

Lisätietoja:
Kankaan kiinteistömanageri Ulla-Maija Valtonen, p. 050 5276 703, ulla-maija.valtonen[at]jkl.fi
Jyväskylän kaupungin projektipäällikkö Ora Nuutinen, p. 014 2665 073, ora.nuutinen[at]jkl.fi

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Kankaan ilmaiskonsertissa 11.6. Eva & Manu, Toistuvat Yllätykset ja Kengurumeininki

Kirjoitettu | 04.04.2017 | Ei kommentoitu

Jyväskylän Kankaan avoimet ovet, Kangastuksia-tapahtuma, järjestetään kesällä 2017 suuren ilmaiskonsertin muodossa. Kaikille avoimessa sunnuntaikonsertissa esiintyvät Kengurumeininki, Toistuvat Yllätykset sekä Eva ja Manu. Alueella on tarjolla pop-up-ravintoloita ja yhteistyökumppanien infopisteitä. Konsertti järjestetään sunnuntaina 11.6. klo 13–17. Ovet alueelle aukeavat klo 12.

Kengurumeininki on hauskuuttanut lapsia ja heidän vanhempiaan jo yli 3500 keikalla ympäri Suomea. Jyväskylään yhtye tulee neljän hengen kokoonpanolla ja kutsuu yleisön pomppimaan, laulamaan ja tanssimaan kenguruiden lisäksi vaikkapa Kapteeni Koukun ja Intiaanipäällikkö Heiluvan Hampaan kanssa.

Toistuvat Yllätykset on energinen ja positiivinen hiphop-show, jonka tarjoilevat kaksi seremoniamestaria, kaksi DJ:tä sekä joukko tuottajia, taiteilijoita ja tanssijoita. Viime vuonna esikoisalbuminsa Vinkit ja tyylit julkaissut kokoonpano valloittaa esiintymislavoja ympäri Suomen. “Ehdottomasti Suomen tämän hetken taianomaisin, älykkäin, humoristisin, ja sympaattisin hiphop-ryhmä sekä epäilemättä myös -show”, toteaa Soundi-lehti.

Eva & Manu on jyväskyläläislähtöisen Eva Louhivuoren ja ranskalaisen Emmanuel “Manu” Laudicin folk-pop-yhtye. Kangastuksia-konsertti on yksi taiteilijoiden harvoista kesän keikoista: he ovat keskittyneet tekemään uutta, myöhemmin tänä vuonna julkaistavaa musiikkia.

Konsertti järjestetään Kankaan porttirakennuksen viereisillä piha-alueilla (osoite Kympinkatu 3). Alue aukeaa klo 12. Yksi Kankaan parkkipaikoista on 11.6. pois käytöstä, mutta alueella on muita sekä maksullisia että parkkikiekolla toimivia parkkipaikkoja.

 

Lisätiedot ja esiintyjien kuvat:

Kulttuurituottaja Vilja Ruokolainen, vilja.ruokolainen@jkl.fi, 050 311 8564

2 kävijää tykkäävät.

Kankaan Taitopäivillä 10.-12.4. avataan ovet Luovalle kampukselle

Kirjoitettu | 20.03.2017 | Ei kommentoitu

Pääsiäisen alla 10.–12.4. Jyväskylän Kankaalla toimiva Luova kampus avaa ovensa ja tarjoaa monenlaista nähtävää ja tehtävää kaikille avoimissa ilmaistapahtumissa. Luova kampus on toiminut tammikuusta 2016 lähtien Kankaan vanhan paperitehtaan kunnostetussa siipiosassa. Humanistisen ammattikorkeakoulun Jyväskylän TKI-yksikkö sekä Jyväskylän aikuisopiston ja Jyväskylän ammattiopiston kädentaitajat ja luovien alojen tekijät muodostavat noin 500 opiskelijan ja yli 50 henkilökunnan jäsenen yhteisön Kankaalle.

Taitopäivillä voi nähdä opiskelijat työn touhussa, seurata näyttelyiden rakentumista ja opetusta sekä työnäytöksiä. Näyttelyt tuovat esiin vaatetusalan, valokuvan, median sekä käsi- ja taideteollisuusalan taitajien työnäytteitä. Työpajassa voi itse mm. ideoida kierrätysfarkuille uutta elämää. Kahtena päivänä vierailijat voivat myös osallistua luovuustutkimukseen: Teatterikoneen luovuustutkijat Taito ja Luova Kangas toteuttavat osallistavaa tutkimusta ympäri kampusta ja auttavat kävijöitä löytämään omat luovuusvoimansa.

Keskiviikkona 12.4. Luova kampus pitää ovet auki iltaan asti ja tarjoaa myös musiikkia ja pop-up-kahvilan. Vierailijat voivat haastaa itsensä elämänmittaiseen oppimiseen taiteilija Rebekah Rousin luennolla ”The Longest Lecture Marathon – the multidisciplinary nature of interdisciplinary research”. Esitys on englanninkielinen. Rousi työskentelee myös tutkijatohtorina Jyväskylän yliopistossa ja on esittänyt hillittömän hauskaa teossarjaansa ”Pisin luentomaraton” useissa Euroopan maissa.

Ilmaistapahtuma järjestetään Kankaalla Luovan kampuksen siivessä, käyntiosoite Kympinkatu 3 B. Maksullisia parkkipaikkoja löytyy Kankaan porttirakennuksen ympäristöstä, mistä on ohjaus tapahtumapaikalle.

 

Lisätietoja antavat:
Koulutuspäällikkö Maija Ketola, Jyväskylän aikuisopisto, maija.ketola@jao.fi, 040 341 5075 (tavoitettavissa 27.3. eteenpäin)
Koulutuspäällikkö Helena Kunnas, Jyväskylän ammattiopisto, helena.kunnas@jao.fi, 040 341 6075
Kulttuurituottaja Vilja Ruokolainen, Kankaan Palvelu Oy, vilja.ruokolainen@jkl.fi, 050 311 8564

Taitopäivien ohjelma:

Maanantai 10.4.
klo 10–15 avoimet ovet Jyväskylän ammattiopiston ja Jyväskylän aikuisopiston tiloissa

 

Tiistai 11.4.
klo 10–16 avoimet ovet Jyväskylän ammattiopiston ja Jyväskylän aikuisopiston tiloissa: näyttelyjä ja esittelyjä luovilta aloilta
klo 13–16 tuotemyynti pop-up-myymälässä
läsnä luovuustutkijat Taito ja Luova Kangas

 

Keskiviikko 12.4.
klo 14–18 avoimet ovet Luovalla kampuksella

näyttelyjä ja esittelyjä luovilta aloilta

työnäytöksiä, mm. taonta ja koristeveisto

työpajassa kierrätysfarkuille uusi elämä

tuotemyyntiä ja pop-up-kahvila

musiikkiesityksiä Jyväskylän ammattiopiston opiskelijoilta

läsnä luovuustutkijat Taito ja Luova Kangas

klo 15–18 HUMAKin tiloissa esitys sarjasta The Longest Lecture Marathon – the multidisciplinary nature of interdisciplinary research, taiteilija-tutkija Rebekah Rousi. Esitys on englanninkielinen.

 

Kankaan alue, Kympinkatu 3 B

Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia

 

www.jyvaskyla.fi/kangastuksia

www.facebook.com/luova.kampus

puh. 050 311 8564

 

yhteistyössä:
Humanistinen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattiopisto, Jyväskylän aikuisopisto, Kankaan Palvelu Oy

1 kävijä tykkää.

Tiedote: Jyväskylän Kankaalle Peabin Business Garden toimistokortteli

Kirjoitettu | 20.02.2017 | Ei kommentoitu

Jyväskylän kaupunki ja Peab Oy ovat solmineet aiesopimuksen Business Gardenin toteuttamisesta Jyväskylän Kankaalle. Sopimuksen tavoitteena on valmistella ja luoda mahdollisuudet toteuttaa moderni toimistorakennuskokonaisuus Kankaan sydänkortteleihin, jotka muodostuvat Vanhan paperitehtaan ympärille.

Peab käynnistää suunnittelun toimistorakentamiskokonaisuudesta, jossa on tavoitteena yhdistää työn ja arjen tarpeet sekä henkilöstön kokonaisvaltainen hyvinvointi. Toimistorakentamisen ala on 15 000 kem2. Kokonaisuuden lisäksi sopimukseen sisältyy 5 000 kem2 opiskelija-, vuokra- tai tavallista rakentamista hybridirakenteena. Yhtiön tavoitteena on toteuttaa Kankaalle Business Garden –konsepti niin, että sen ensimmäisen vaiheen toiminta käynnistyisi vuoden 2018-2019 aikana.

”Olemme hyvin innostuneita konseptimme mukaisen Business Garden –hankkeen toteuttamisesta alueelle. Konseptimme tarjoaa ihanteelliset puitteet uuden ajan työympäristölle, jossa ihmisten hyvinvointi, tilojen muuntojoustavuus ja tehokkuus ovat avaintekijöitä. Kankaalla toimii jo nyt 35 – 40 yritystä ja valmistuessaan se tulee olemaan merkittävä työssäkäyntialue. Uusilla toimitiloilla pystymme vahvistamaan alueen työpaikkatarpeita merkittävästi. Konseptimme istuu suunniteltuun kokonaisuuteen loistavasti”, toteaa aluejohtaja Juha-Pekka Eskola Peabilta.

Kankaan uusi työpaikkarakentaminen sijoittuu Kankaan sydämeen, ja käynnistää samalla juuri ratkenneen arkkitehtikilpailun voittajatyö ”Kankaan kaupunkipuutarhat ” pohjalta yhden keskeisen korttelin asemakaavan suunnittelun.  Kaupungin tavoitteena on saada Kankaalle vähintään 2101 uutta työpaikkaa vuoteen 2040 mennessä. 

”Kankaan kumppanuushanke Peabin kanssa on merkittävä elinkeinopoliittinen hanke koko kaupungille. Kasvavat yrityksemme ovat jo kyselleet sijoittumismahdollisuuksia Kankaalle viime vuosina ja nyt pääsemme vastaamaan siihen. Hanke täydentää hyvin vauhdikkaasti käynnistynyttä asuntorakentamista Kankaalla ja luo pohjaa myös lähipalvelujen vahvistumiselle”, iloitsee hankejohtaja Anne Sandelin Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksiköstä.

Jyväskylän Kankaan rakentaminen etenee kokonaisuudessaan nopeasti tällä hetkellä. Vuoden 2017 loppuun mennessä alueella on uudistuotantoa valmiina ja käynnissä 12 – 15 kohdetta. Vuoden 2019 loppuun mennessä alueella arvioidaan asuvan noin 600 asukasta ja työskentelevän 600 henkilöä. Business Gardenissa Viisaan Kankaan ajatukset muun muassa resurssiviisaudesta ja erilaisten älyratkaisujen hyödyntämisestä otetaan käyttöön mahdollisuuksien mukaan.

Lisätietoja:

Anne Sandelin, hankejohtaja, Elinkeinoyksikkö, Jyväskylän kaupunki
P. +358 40 581 9958, anne.sandelin@jkl.fi

Ora Nuutinen, projektipäällikkö, Kangas, Jyväskylän kaupunki
p. +358 40 195 5534, ora.nuutinen@jkl.fi

Juha-Pekka Eskola, aluejohtaja, Peab Oy
puh. +358 40 038 1953, juha-pekka.eskola@peab.fi

Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Tulevaisuudessa Kangas on 2 101 työpaikan ja 5 000 asukkaan koti.

jyvaskyla.fi/kangas

Peab-konserni on yksi Pohjoismaiden suurimmista rakennusyhtiöistä. Se työllistää Pohjoismaissa 14 000 henkeä, joista Suomessa noin 750 henkilöä. Konsernin toiminta on jakautunut neljään liiketoiminta-alueeseen; rakentaminen, kiinteistökehitys, infrarakentaminen sekä teollisuus. Peab-konsernin liikevaihto on 4.9 miljardia euroa. Konsernin osake noteerataan Tukholman pörssissä.

http://www.peab.fi/

Liitteinä esitykset Kangas Business Garden suunnittelualueesta ja Kankaan kokonaistilanteesta:
kangas-business-garden-suunnittelualue
Kankaan tilanne 20.2. esitys
Kankaan tilanne 20.2. esitys jatkoa

 

2 kävijää tykkäävät.

Jyväskylän Kankaan sydänkortteleiden arkkitehtuurikilpailu on ratkennut

Kirjoitettu | 10.02.2017 | Ei kommentoitu

Suomalais-tanskalainen arkkitehtitoimisto Schauman & Nordgren Architects Oy / ApS voitti Kankaan sydänkortteleiden yleisen arkkitehtuurikilpailun työllään ”Kankaan kaupunkipuutarhat”.

Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän Kankaan kehitys Oy, jonka osakkaita ovat Skanska Talonrakennus Oy, YIT Rakennus Oy ja Jyväs-Parkki Oy, julkaisivat kilpailun tuloksen Jyväskylässä 10.2.2017. Kilpailuun jätettiin kaikkiaan 25 hyväksyttyä ehdotusta.

Arkkitehtuurikilpailun tavoitteena oli löytää Kankaan entisen paperitehdasalueen sydänkortteleiden itäosan uudisrakennusvaiheen asemakaavoituksen ja toteutuksen pohjaksi korkeatasoinen viihtyisän työpaikka-, asuin- ja opiskelualueen kaavarunkosuunnitelma. Suunnitelman tuli ottaa huomioon maakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen teollisuusympäristö ja muodostaa kaupunkikuvallisesti laadukas keskusta Kankaan alueelle.

Arkkitehtuuriltaan suunnitelman tuli olla ajallisesti kestävä ja sisältää hybridirakentamista eli toimintojen sekoittamista sekä kortteli- että rakennustasolla. Suunnitelman tuli osaltaan tukea ja toteuttaa Jyväskylän strategisia linjauksia.

Kilpailun tulos vastasi järjestäjien odotuksia, ja voittajatyö on yksi kilpailun vaikuttavimmista ehdotuksista. Sopivasti ärsyttävä, omaleimaisen kiinnostava rakennusten arkkitehtuuri maustaa tasapainoisen harkittua kaupunkirakennetta ja luo kiinnostavan sekä kehittämiskelpoisen lähtökohdan jatkosuunnittelulle.

Monipuolinen Kangas keskustan kupeeseen

Kankaan alueen kehittäminen monipuoliseksi asumisen, työpaikkojen, palvelujen ja virkistyksen alueeksi on lähivuosien merkittävin kaupunkikehityshanke Jyväskylän keskusta-alueella. Kankaalle sijoittuu noin 5000 asukasta ja 2101 työpaikkaa vuoteen 2040 mennessä.

Kankaan alueen rakentaminen on lähtenyt hyvin käyntiin, ja ensimmäiset asukkaat ovat muuttaneet alueelle tammikuussa 2017. Tänä vuonna alueella on arvioitu olevan käynnissä kaikkiaan jopa kolmetoista rakennustyömaata.

 
Lisätietoja:
- palkintolautakunnan puheenjohtaja, toimialajohtaja Erja Saarivaara, p. 014 266 5071, erja.saarivaara@jkl.fi, Jyväskylän kaupunki
- palkintolautakunnan jäsen, kaupunginarkkitehti Leila Strömberg, p. 014 266 5055, leila.stromberg@jkl.fi, Jyväskylän kaupunki 
- palkintolautakunnan jäsen, kaavakehitysjohtaja, kaava-arkkitehti Hille Kaukonen, p. 040 178 7528, hille.kaukonen@skanska.fi, Skanska Talonrakennus Oy
- voittosuunnitelman kuvat: http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kangas/KANKAAN_KAUPUNKIPUUTARHAT.zip

7 kävijää tykkäävät.

Kankaan Talvitupareissa 18.2. juhlistetaan Kankaan ensimmäisiä asukkaita, leikkipuiston avajaisia sekä prosenttitaideteosta

Kirjoitettu | 07.02.2017 | Ei kommentoitu

Lauantaina 18.2. klo 13–19 järjestettävissä Kankaan Talvitupareissa pääsee leikkimään uuden uutukaisessa leikkipuistossa, seuraamaan jäänveistoa Suomen ykkösnimiin kuuluvan Antti Kuosan tekemänä ja kurkkaamaan Rainan ja Albertinpihan esittelyasuntoihin. Lastenteatteri Loihun talvipeikot Jolvi, Elvi ja Toni kiertävät tapahtuma-alueella ja keksivät lasten kanssa hetkessä syntyviä seikkailuja. Koko perheelle suunnatussa talvitapahtumassa esittäytyy myös Taiteilijat kulttuurin lähipalvelujen tuottajana -projekti.

 

Juhla-alue on Kankaan ensimmäisen valmistuneen kerrostalon, As Oy Jyväskylän Rainan pihapiirissä. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja sinne käynti tapahtuu Kympinkadulta ja Kankaankadulta, pergamenttihallin pihan kautta. Kankaan Porttirakennuksen (Kympinkatu 3) viereinen parkkipaikka on ilmainen tapahtuman ajan. Rusokinkadulta ja Ailakinkadulta ei ole kulkua rakennustyömaiden takia.

 

Kankaan Talvitupareissa julkistetaan Asunto oy Jyväskylän Albertinpihan taideteos

 

Kun ilta pimenee, julkistetaan valoshow’n avulla Rakennusyhtiö YIT:n huhtikuussa valmistuvan Asunto Oy Jyväskylän Albertinpihan julkisivun taideteos, jonka on suunnitellut taiteilija Mika Natri. Teos on järjestyksessä toinen Kankaan alueelle prosenttikulttuuriperiaatteen kautta valmistunut teos. Ensimmäinen teos julkistettiin joulukuussa 2016 As oy Jyväskylän Rainan julkisivussa.

 

”Suomen kesä on ihana, valoisa ja värikäs. Haluan teoksellani tuoda sitä samaa energiaa, iloa ja väriä ihmisten mieliin myös pimeämpinä aikoina ja toivon että ihmiset sitä teoksestani löytävät. Toivon myös että talon asukkaat tuntevat uutta kotiaan kohtaan suurempaa yhteyttä kun rakennus on omanlaisensa, yksilö”, kertoo taiteilija Mika Natri, joka saapuu Jyväskylään julkistamista varten. Myös Natrin teokselle antama nimi julkistetaan Talvitupareissa.

 

Rakennusliike YIT on mukana Kankaan alueen kehittämisessä, ja Albertinpihan esittelyasuntoon pääsee tutustumaan lauantain juhlassa. Talvitupareiden kävijät voivat myös osallistua lahjakortin arvontaan arvaamalla kuinka monta lasitettua tiiltä taideteoksesta löytyy. ”Taide ja kulttuuri luovat alueelle yhteisöllisyyttä ja viihtyisyyttä. Taide on osa alueen ja talojen vahvaa ja omaleimaista identiteettiä ja vaikuttaa sitä kautta myös asukkaisiin. Taide koskettaa asukkaiden lisäksi alueen vierailijoita ja ilahduttaa siten suurta määrää ihmisiä”, toteaa YIT:n rakennuttajapäällikkö Katriina Silvan.

 

Tarkat ohjelmatiedot:

www.jyvaskyla.fi/kangastuksia

 

Lisätiedot:

Kulttuurituottaja Vilja Ruokolainen, puh. 050 311 8564, vilja.ruokolainen@jkl.fi

YIT, Rakennuttajapäällikkö Katriina Silvan, puh. 0400 356 757, katriina.silvan@yit.fi

YIT, Aluejohtaja Mikko Räty, puh. 0400 837 402, mikko.raty@yit.fi

 

5 kävijää tykkäävät.

Kankaan asukkaat älypalvelujen kokeilukäyttäjiksi

Kirjoitettu | 20.01.2017 | Ei kommentoitu

Jyväskylän yliopiston 5K-hankkeen tarkoituksena on kehittää Kankaalle vapaaehtoisten asukkaiden käyttämä, kyberturvallinen kokeilualusta älykaupunkipalveluille. Ideana on kerätä, analysoida ja yhdistellä dataa huoneistoista (esim. sähkö-, lämpö-, vesimittarit, kulunvalvonta ja etähallinta) sekä edelleen kehittää turvallisia ja hyödyllisiä tapoja yhdistää tietoa eri laitteista.

Osana 5K-hanketta toteutetussa demohuoneessa Kankaan porttirakennuksessa on jo muutamaan otteeseen päästy esittelemään ja kokeilemaan älypalveluja virtuaalisen demon kautta. Itse pääsin hyödyntämään demohuonetta laadullisen gradu-tutkimukseni puitteissa. Gradussa tutkin, mitkä tekijät motivoivat erityyppisiä käyttäjiä osallistumaan älypalvelujen kokeiluihin (eksperimentointiin) Kankaan älykaupunkialueen demohuoneessa. Tarkoituksena oli kartoittaa, miten Kankaalle kytköksissä olevat tutkimushenkilöt omaksuvat uusinta teknologiaa, kuinka kiinnostuneita he ovat osallistumaan kokeiluihin ja miten heidän suhtautumisensa uuteen teknologiaan vaikuttaa heidän motivaatiotekijöihinsä. Suunnitelmissa on saada kerättyä Kankaalle eksperimentointiyhteisö eli joukko ihmisiä, jotka olisivat kiinnostuneita kokeilemaan uutta teknologiaa ja erilaisia älypalveluja niin demohuoneessa kuin asunnoissaan. Älypalvelujen kokeiluilla halutaan lisätä yhteisöllisyyttä ja yhteiskehittämistä, jakaa tietoutta nykyteknologian eri mahdollisuuksista sekä saada ihmisiä omaksumaan uutta teknologiaa entistä paremmin.

Ennen tutkimushaastatteluja gradu-tutkimukseen valituille henkilöille esiteltiin skenaario, jossa älypalvelu osaa ilmoittaa asukkaan puhelimeen, tyhjään asuntoon päälle jääneestä liedestä. Älypalvelu antaa asukkaalle mahdollisuuden kytkeä lieden pois päältä etänä puhelimensa kautta. Tutkimushenkilöt saivat itse kokeilla älypalvelun toimivuutta antamalla sähköpostiosoitteensa demosovellukselle. Kun virtuaalinen liesi oli päällä, kuvitteellisen asunnon ulko-ovi lukossa eikä asunnossa liikettä, älypalvelu reagoi tilanteeseen lähettämällä kuvassa näkyvän varoitusviestin tutkimushenkilön sähköpostiosoitteeseen. Varoitusviestissä olevaa linkkiä painamalla liesi kytkeytyi pois päältä. Kyseisen demon tarkoituksena oli toimia tutkimushenkilöille havainnollistavana esimerkkinä älykaupunkialueelle soveltuvasta älypalvelusta ja sen kokeilutilanteesta.

inki_kuva

Gradussani käytin älypalvelujen kokeilusta eksperimentointi-sanaa. Eksperimentoinnilla tarkoitetaan kokeilullista kehittämistä, jossa erityisesti kasvuhakuiset teknologiayritykset osallistavat loppukäyttäjiä kokeilemaan kehitysvaiheessa olevia palvelujaan ja antamaan niistä palautetta. Eksperimentoinnin avulla yritykset voivat tunnistaa loppukäyttäjien todelliset tarpeet, mikä johtaa uusien palveluiden paremmin menestymiseen. Nykypäivänä erilaisille älypalveluja suunnitteleville yrityksille tarjotaan mahdollisuus toteuttaa eksperimentointia älykaupunkialueella, erilaisissa testiympäristöissä. Älykaupunkialueella eksperimentointi tuottaa hyötyä palveluja kehittävien yritysten lisäksi myös älykaupunkialueelle ja sen kaupunkilaisille, juuri heidän tarpeisiinsa perustuvien uusien älypalvelujen käytön myötä. Osallistuminen innovaatioprosesseihin myös auttaa käyttäjiä pysymään mukana nykyteknologian kehityksessä.

Kangas kun koettiin kokonaisuudessaan kaikkien tutkimushenkilöiden keskuudessa mielenkiintoisena ja merkittävänä alueena.

Gradututkimukseeni osallistui nimenomaan Kankaan alueella vaikuttavia opiskelijoita, työntekijöitä ja mahdollisia tulevia asukkaita. Tutkimus osoitti, että Kankaan alueen merkityksellisyys, älypalvelujen eksperimentoinnin viihdyttävyys sekä uteliaisuus älypalveluja ja eksperimentointia kohtaan motivoivat kaikista eniten tutkimushenkilöitä osallistumaan älypalvelujen eksperimentointiin. Tutkimushenkilöiden joukosta nousi esille neljä erilaista uuden teknologian omaksumistyyppiä: teknologiaintoilija, hyötykäyttäjä, teknologiakonservatiivi ja teknologiakriittinen. Suurin osa henkilöistä oli hyötykäyttäjiä. Vaikka joukossa oli myös teknologiakonservatiiveja ja teknologiakriittisiä, suurin osa tutkimushenkilöistä suhtautui älypalvelujen eksperimentointiin positiivisella ja innokkaalla asenteella, mikä oli hienoa huomata. Tähän tuntui vaikuttavan osaltaan Kankaan merkityksellisyys. Kangas kun koettiin kokonaisuudessaan kaikkien tutkimushenkilöiden keskuudessa mielenkiintoisena ja merkittävänä alueena. Erityisesti mahdollisille tuleville asukkaille oli tärkeää päästä seuraamaan tulevan asuinalueensa kehitystä eksperimentoinnin kautta. Moni koki haluavansa antaa oman panoksensa Kankaalle niin sanotusti osana yhteisöä, jota ei vielä täysin konkreettisesti olekaan olemassa.

Nyt tammi-helmikuun vaihteessa 2017 ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan Kankaan Piippurantaan, Skanskan As. Oy Jyväskylän Rainaan. Uusille asukkaille tullaan esittelemään 5K-hanketta sekä demohuone, jossa he saavat kokeilla kehitysvaiheessa olevaa älypalvelua. On mielenkiintoista nähdä, miten juuri nämä uudet asukkaat kotiutuvat Kankaalle ja miten he aktivoituvat keskenään. Voisiko eksperimentointiyhteisö muodostua näistä Rainalaisista? Olemme kevään aikana yhteyksissä Kankaan uusiin asukkaisiin ja tarjoamme mahdollisuutta osallistua älylaitteiden koekäyttöön heidän omissa asunnoissaan.

Lisätietoja:
Tiina Inki
5K-projekti
Jyväskylän yliopisto
tiina.m.inki[at]jyu.fi

6 kävijää tykkäävät.

Kankaan sydänkortteleiden arkkitehtuurikilpailun töitä voi nyt äänestää ja kommentoida

Kirjoitettu | 22.12.2016 | Kommentit poissa käytöstä

Kankaan sydänkortteleiden yleinen arkkitehtuurikilpailu päättyi 1.12.2016. Kilpailuaika oli 1.9.-1.12.2016. Kilpailuehdotuksia tuli 26 kpl, joista yksi työ hylättiin. Yleisen arkkitehtuurikilpailun järjestäjä on Jyväskylän kaupunki yhteistyössä Kankaan kehitysyhtiön kanssa, jonka osakkaina ovat Skanska Oy, YIT Rakennus Oy ja Jyväs-Parkki Oy.

Kilpailutyöt löytyvät täältä.

Kilpailutöiden äänestys ja kommentointiaikaa on tiistaihin 10.1.2017 saakka, eli nyt kannattaa antaa ääniä. Äänestystoiminnossa oli valitettavasti alkuun häiriöitä. Nyt äänestys ja kommentointi toimivat.

6 kävijää tykkäävät.

Taiteilijat kulttuurin lähipalvelujen tuottajina –hanke alkaa Jyväskylän Kankaalla

Kirjoitettu | 19.12.2016 | Kommentit poissa käytöstä

Kankaalla tutkitaan ja kehitetään mahdollisuuksia tuottaa kulttuuria lähellä kaupunkilaisia vuoden 2017 aikana toteutettavassa hankkeessa ”Taiteilijat kulttuurin lähipalvelujen tuottajina”. Neljästä eri alojen taiteilijasta koostuva taiteilijaryhmä työskentelee Kankaan erilaisten yhteisöjen parissa, jotka tulevat osallistumaan eri tavoin kulttuuritoimintoihin. Tavoitteena on lisätä alueen kulttuuripitoisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä vahvistaa Kankaan alueelle muodostuvaa identiteettiä.

Taiteilijoina hankkeessa toimivat Terhi Kuokkanen (tanssitaide), Marianne Tiitinen (muotoilu/käsityötaide), Tuukka Toijanniemi (mediataide) ja Aaro Vuotila (teatteritaide). Hankkeessa toimii Kuopiossa työskentelevä yhteisötaiteen asiantuntija Anniina Aunola, joka ohjaa prosessia ja jakaa osaamistaan osallistuville taiteilijoille.

Hankkeessa tehtävä kulttuuri- ja taidetoiminta perustuu yhteiseen tekemiseen, ”jaettuun tekijyyteen”, jossa yhteisön tai yleisön osallistuminen taideteoksen prosessiin on tärkeää. Vuodenvaihteen molemmin puolin otetaan mukaan erilaisia Kankaalla toimivia tahoja, joiden kanssa taiteilijat lähtevät tekemään taiteeseen ja kulttuuriin pohjaavia projekteja. Toiminnan teemana on ”juhlat” – Kankaalla juhlistetaankin vuonna 2017 mitä moninaisimpia asioita tupaantuliaisista nimipäiviin ja peruskiven muurauksesta leikkipuiston avajaisiin. Juhlat yhdistävät asukkaita, kävijöitä, työntekijöitä ja opiskelijoita tekemään yhdessä.

”Kankaalla on avautunut ainutlaatuinen tilaisuus päästä kehittämään uutta asuinaluetta ja yhteisöä kulttuuritoiminnan keinoin. Tällä tavalla voidaan kehittää hyvää ja innostavaa arkea, oivalluksia ja osallistumista alusta pitäen asukkaille sekä alueella työskenteleville ja vieraileville ihmisille. Tätä kautta eri taide- ja kulttuuripalvelut ovat osa alueella asuvien ihmisten ja toimivien yritysten arkea myös tulevaisuudessa”, kertoo toiminnanjohtaja Mari Hautala Keski-Suomen Tanssin Keskuksesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa hanketta toteuttaa Keski-Suomen Tanssin Keskus, ja kumppaneina toimivat Kankaan Palvelu Oy, Materia ry, Live Herring ry, Kankaan asukasyhdistys ry ja Teatterikone.

Kangas on Jyväskylän kaupungin merkittävin aluekehityshanke, entinen paperitehdas ja tulevaisuuden älykäs kaupunginosa, jossa asutaan, työskennellään, opiskellaan ja viihdytään. Kankaan suunnittelussa ja toteutuksessa vanhojen kaavojen tilalle vaihtuvat uudet oivallukset ja viisaat ratkaisut, alueen mielenkiintoista historiaa unohtamatta. Vuonna 2040 Kankaalla kaavaillaan asuvan 5000 ja työskentelevän noin 2101 ihmistä.

 

Projektista antavat lisätietoja Kankaan kulttuurituottaja Vilja Ruokolainen sekä hankkeen vastaava tuottaja Mari Hautala.

 

 

Vilja Ruokolainen

kulttuurituottaja

Kankaan Palvelu Oy

tel. +358 50 3118 564

email vilja.ruokolainen@jkl.fi

www.jyvaskyla.fi/kangas

www.facebook.com/kaupunginkangas

 

Mari Hautala

toiminnanjohtaja

Keski-Suomen Tanssin Keskus

Piippukatu 7 a 2

40100 Jyväskylä

p. 044-3992234

mari.hautala@tanssinkeskus.fi

www.tanssinkeskus.fi

www.tanssinaika.fi

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Jyväskylän Designtori Kankaan pergamenttihallissa 17.12.2016 klo 10–16

Kirjoitettu | 15.12.2016 | Kommentit poissa käytöstä

Joulun suuri Jyväskylän Designtori Kankaan pergamenttihallissa 17.12.2016 klo 10–16

 

Kankaan pergamenttihallin syyskauden päättää Jyväskylän Designtori. Tarjolla on 42 muotoilun ammattilaisen ja taiteilijan myyntipistettä ja 7 ravintolaa restaurant-loungessa. Ohjelmaa tarjoavat DJ:t sekä demo Tanssiteatteri Krampin vuoden 2017 teoksesta ”Kaikuja” klo 11.

 

Jyväskylän designtori on jo yhdeksännen kerran järjestettävä yleisön suosikkitapahtuma, joka on vieraillut Kankaalla useaan kertaan. Pergamenttihallin hulppeat 2400 m2 antavat upeat puitteet toiminnalle. Designtorilla nähdään tälläkin kertaa monipuolisesti suomalaista ja paikallista muotoilua. Pergamenttihalli sijaitsee Kankaan vanhalla paperitehtaalla osoitteessa Kympinkatu 3 B. Kankaan alueella on lauantaina ilmainen tapahtumapysäköinti.

 

TAPAHTUMASIVU: https://www.facebook.com/jkldesigntori/
LISÄTIETOJA: designtori.jkl@gmail.com tai vilja.ruokolainen@jkl.fi

Ole ensimmäinen, joka tykkää.
eteenpäin »