Jyväskylän kaupunki » Jyväskylän Kangas » Tiedotteet

Pitkin, poikin Tourujokea

Kirjoitettu | 22.08.2014 | Ei kommentoitu

Kankaan suunnittelu on aktivoinut tarpeen Tourujoen alueen suunnittelulle. Se on ollut ohjelmassa kyllä muutenkin, sillä Tourujoen kehittämissuunnitelman tarve on hyväksytty kaupungin viherpolitiikassa jo vuonna 2012. Kangas ja sen kehittyminen on kuitenkin avannut uusia mahdollisuuksia myös Tourujoen virkistyskäytölle.

Kehä Vihreä

Kehä Vihreä

Tourujoki on tärkeä osanen viherpolitiikassa hyväksyttyä Kehä Vihreän -periaatetta. Kehä Vihreä on virkistysalueiden ja puistojen kokonaisuus, joka kiertää ydinkeskustaa. Visiona on, että muun muassa reitistöä kehitettäisiin siten, että Kehä Vihreällä pääsisi kulkemaan turvallisesti ja sujuvasti mahdollisimman paljon viheralueita pitkin kulkevia reittejä. Tourujoen osalta näitä reittien kehittämismahdollisuuksia pohditaan nyt käynnissä olevassa kehittämissuunnitelmassa. Projektin nettisivut löytyvät täältä: http://www.jyvaskyla.fi/kaavoitus/tourujoki

Elo-syyskuun vaihteessa järjestetään Tourujoelle asukaskävelyjä, joissa on tarkoitus yhdessä keskustellen pohtia Tourujoen arvoja sekä kehittämistarpeita. Kävelyitä järjestetään peräkkäisinä keskiviikkoina 27.8., 3.9. sekä mahdollisesti myös 10.9., mikäli innokkaita riittää. Kävelyille pääsemiseksi tulee ilmoittautua allekirjoittaneelle (etunimi.sukunimi@jkl.fi, puh. 014 – 266 5060) viimeistään ensi maanantaina 25.8.

Kävelyt järjestetään illansuussa ja ne kestävät parisen tuntia. Mukana on asiantuntijoita kaupunkirakennepalveluista, ja kuljemme Tourujoen vartta pitkin yläjuoksulta alajuoksua kohden (mukaan lukien luontopolku). Maastossa voidaan keskustella mistä tahansa aiheesta, mikä asukkaita alueessa askarruttaa, esimerkkeinä luontokysymykset, kasvillisuuden hoito, uudet virkistyskäyttötoiveet, yhteystarpeet sekä eroosionsuojauskysymykset. Esille nousee varmasti myös viimekeväinen keskustelu uomavaihtoehdoista ja itse joen kunnostusmahdollisuuksista nykyisessä uomassaan, jossa joen on nyt päätetty kulkevan.

Tourujoen kehittämisen suunnittelualue koskettaa koko Tourujoen vartta Palokkajärveltä Jyväsjärvelle. Tarvittaessa tarkastellaan reittejä kauempaakin, jotta esimerkiksi yhteystarpeet tulee huomioitua tarkoituksenmukaisen kokoiselta alueelta. Kehittämissuunnitelman pohjalta ei voida suoraan lähteä rakentamaan esimerkiksi uusia reittejä, mutta siinä listataan toimenpidetarpeet joen varren eri osa-alueille. Rakennetaanko ja raivataanko joku osa-alue joen varrelta nykyistä puistomaisemmaksi tai millä alueilla on erityisesti vieraslajien torjunta tarpeen? Voisiko Tourujoen tai Kehä Vihreän kalusteissa olla jotain hauskaa taideideaa esimerkiksi Jeppe Heinin tyyliin ? Muun muassa nämä ovat kysymyksiä, joihin kehittämissuunnitelman on tarkoitus antaa vastauksia.

Kehittämissuunnitelman luonnos valmistunee lokakuun kieppeillä, jolloin sitä esitellään asukkaille. Hyväksymisvaiheeseen – kaupunginvaltuustoon – suunnitelma pyritään saamaan vuodenvaihteen tienoilla.

Lopuksi muutamia kuvia kesäiseltä maastokäynniltämme Tourujoen varrelta. Tapaamisiin kävelyillä!

 

Mervi Vallinkoski, maisema-arkkitehti, Jyväskylän kaupunki

 

 

 

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Canvas Festival saapuu Kankaalle

Kirjoitettu | 20.08.2014 | Ei kommentoitu

Toista kertaa järjestettävä kaupunkifestivaali Canvas Festival valtaa Jyväskylän Kankaan ensi viikonloppuna, 22.-23.8.2014.

Vanhan tehdasalueen ainutlaatuisessa miljöössä pääsee viikonlopun aikana nauttimaan musiikin lisäksi elämyksistä hyvän ruuan ja juoman sekä taiteen parissa. Alueelle nousee neljä lavaa, joilla esiintyvät Euroopan kärkinimet ja tulevaisuuden lupaukset niin rap-musiikin, indie popin, rockin kuin teknonkin saralta.

Festivaalialueena toimiva Kangas sijaitsee alle kahden kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Perille asti kulkee kevyen liikenteen väylä ja festivaalialueen vierestä löytyy vartioitu pyöräparkki. Alueelle on festivaalipäivinä mahdollista päästä myös ilmaisella lättähattujunalla, joka lähtee Jyväskylän matkakeskukselta kello 19:00 ja 21:00.

Viime vuoden Canvas-tunnelmaa Kankaalla. Kuvaaja: Natanael Sinisalo.

Viime vuoden Canvas-tunnelmaa Kankaalla

 

Lisätietoja:

 Avustava tuottaja Jani Porkka, p. 050 517 0244, jani.porkka[at]canvasfestival.fi

www.canvasfestival.fi

https://www.facebook.com/events/310273215805227/

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Tiedän, mitä teet ensi sunnuntaina

Kirjoitettu | 15.08.2014 | Ei kommentoitu

Yhdessä kokkailu ja hyvästä ruoasta nauttiminen on yksi parhaimmista asioista, mitä tiedän. Yksi parhaimmista se on siksi, että siinä tehdään jotain nimenomaan yhdessä. Viikonloppukokkailu ystävien tai perheen kesken ilahduttaa jo siinä vaiheessa, kun suunnitellaan kauppalistaa. Myös työelämässä ruoka- ja kahvitunnit ovat monesti päivän helmihetkiä, ja usein ainoita mahdollisuuksia hengähtää ja turista porukalla. Ilman näitä breikkejä emme ennättäisi iloitsemaan siitä, että naapurihuoneen Mairesta on tullut mummo tai että kesäharkkari on ottanut koiran. Itse asiassa emme ehkä edes tietäisi näistä asioista mitään, mikä on surullista, sillä tällaiset tilanteet suorastaan vaativat pullaa ja yhdessäoloa. Kenties näin on ollut aikoinaan myös Kankaan tehtaalla?

Yhdessä tekemisen ja olemisen riemua on aistittavissa myös Ravintolapäivä-ilmiössä; tätä päivää varten valmistettavat tarjottavat näpräillään useimmiten yhteistyönä, enkä ole myöskään nähnyt  monen pitävän kojua yksin. Tarkemmin ajateltuna en koskaan, enkä kenenkään. Myös Ravintolapäivän herkkuja metsästävät kulinaristit liikkuvat usein porukalla, ja vaikka joukossa olisikin yksin kierteleviä syöpöttelijöitä, niin myös he kuuluvat tuona päivänä johonkin isompaan kokonaisuuteen: juuri tietyn kojun asiakkaisiin, juuri tietyllä nurmipläntillä notkuviin herkuttelijoihin tai ylipäänsä Ravintolapäivään tykästyneisiin.

Yhteisöllisyys on yksi Kankaan tärkeimmistä arvoista ja sen vahvistamiseksi teemme jatkuvasti töitä alueen kehittämisessä. Kohtaamisia lisäävien ja yhteisöllisyyttä vahvistavien tapahtumien lisäksi yhteisöllisyys nousee esiin myös Kankaan kokonaisvaltaisessa suunnittelussa. Tulevaisuuden Kankaalla muun muassa viihdytään yhteisillä pihoilla ja tehdään yhteistyötä niin alueen asukkaiden, yritysten ja oppilaitosten kesken kuin suuremmassakin mittakaavassa. Siellä huomioidaan, lainataan, ideoidaan, jaetaan, kierrätetään ja autetaan.

Food & Design -tapahtuma on hyvä esimerkki yhteisöllisestä kaupunkikulttuurista ja yhteistyöstä eri tahojen – Kankaan kehittämistiimi, Ravintolapäivä Jyväskylä sekä Jyväskylän Designtori – kesken. Yrittäjyys ja innovatiivisuus ovat yhteisöllisyyden ohella tärkeitä asioita tulevaisuuden Kankaalla, ja näiden tuloksia näemme myös ylihuomenna idearikkaiden ja taitavien muotoilijoiden designtuotteissa sekä ruokapuolella tarjottavissa herkuissa. Sekä Designtori että Ravintolapäivän ruokabasaari huokuvat jo nimiensä puolesta yhteen kokoontumisen iloa, ja siitä sunnuntaisessakin tapahtumassa on loppujen lopuksi kyse.

En tiedä, mitä teit viime kesänä, mutta tiedän, mitä teet ensi sunnuntaina. Jos mahdollista, voisit tulla Kankaalle viihtymään, pitämään omaa ruokakojua (mukaan mahtuu vielä!), herkuttelemaan, tekemään raikkaita kotimaisia designlöytöjä  ja vain nauttimaan yhdessäolosta. Jos et millään ennätä, lupaathan silti viettää päivän edes jotain yhteistä kivaa tehden?

 

Miia Hyvärinen, projektikoordinaattori

P.S. Tsekkaa tapahtuman yksityiskohtaisemmat tiedot Facebookista:

Food & Design -tapahtuma 17.8. klo 11-16

Designtori

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Kangas kutsuu Food & Design -päivään ensi sunnuntaina!

Kirjoitettu | 12.08.2014 | Ei kommentoitu

Ensi sunnuntaina 17.8. Jyväskylän Kankaalla viihdytään Food & Design -teemalla, kun Porttirakennuksen laitamille nousevat Ravintolapäivän ruokabasaari ja Jyväskylän Designtori. Tapahtuma-aika on virallisesti kello 11-16, mutta osa ruokakojuista saattaa palvella katuruokaan mieltyneitä kulinaristeja myöhempäänkin.

Ruokapuolella tarjolla on muun muassa lähiruokaa, crepejä, keksejä, sushia, intialaista, pakistanilaista, lohikeittoa, saaristolaislimppua sekä viljapossua. Designtorilta löytää niin ikään oman ravintolakojun sekä ihanuuksia joka lähtöön, yhteensä kahdenkymmenen eri myyjän tuotannosta.

Food & Design -päivä on erinomainen mahdollisuus päästä viettämään monipuolista ja mukavaa loppukesän sunnuntaita Kankaan mielenkiintoisessa miljöössä. Samalla kertaa voi nauttia Ravintolapäivän eri antimista yhteen paikkaan keskitetyssä ruokabasaarissa sekä tutustua laadukkaaseen, kotimaiseen designiin.

Tervetuloa Kankaalle sunnuntaina!

 

Lisätietoja:

Kankaan tapahtuma- ja kulttuurituottaja Riikka Polso, (014) 266 1384, riikka.polso[at]jkl.fi

Ravintolapäivä Jyväskylä, ravintolapaivajkl[at]gmail.com

Designtori, designtori.jkl[at]gmail.com

Ravintolapäivä Kankaalla – Facebook

Designtori Kankaalla – Facebook

2 kävijää tykkäävät.

Kirjosiiven synnystä

Kirjoitettu | 07.08.2014 | Ei kommentoitu

Toukokuun 2014 alussa ratkenneessa Piippurannan arkkitehtuurikilpailussa valittiin kaksi voittajaehdotusta. Toinen voittajista oli Kirjosiipi, jonka vahvuuksina tuomaristo näki laadukkaan asuntosuunnittelun ja arkkitehtuurin. Tällä kertaa Kankaan blogikynä sauhuaa Kirjosiiven suunnittelijoiden hyppysissä, jotka kertovat nyt ansiokkaan työnsä synnystä.

 

Olimme pitkin syksyä miettineet, että olisi mukava osallistua yhdessä johonkin arkkitehtuurikilpailuun. Kun kilpailu Kankaan Piippurannasta julkaistiin, innostuimme siitä heti. Suunnittelutehtävä tuntui alkuun aika laajalta, mutta uskoimme selviävämme siitä hyvin, sillä olivathan kilpailun teemat olleet kiinnostuksemme kohteina muutenkin. Yhteisöllisyys, ekologisuus, uudet energiaratkaisut ja siihen päälle vielä todella hieno alue vanhoine teollisuusrakennuksineen ja Tourujoen rantoineen. Lähtökohdat olivat siis oikein hedelmälliset ja työmme lähti käyntiin innostuksen vallassa.

Kävimme alkuun pitkän keskustelun siitä, mitä haluamme työllämme sanoa. Alueelle toivottiin vahvaa omaleimaista identiteettiä. Pohdimme paljon, mitä se mahdollisesti voisi olla. Kankaan alueella on mielestämme jo valmiina oma erityinen henki ja tätä paikan henkeä halusimme vahvistaa työllämme.  Analysoimme tarkasti alueen ja sen erityispiirteet ennen varsinaista suunnittelutyötä. Seuraavat kolme teemaa halusimme olevan työssä läsnä: teollinen historia, ympäröivä luonto ja yhteisöllisyys.

 

Kirjosiipi-suunnitelmamme perustuu pistemäisiin, pohjaltaan L-kirjaimen mallisiin yhden porrashuoneen kerrostaloihin.  Muoto syntyi tarpeesta rajata katutilaa urbaanisti säilyttäen kuitenkin yhteys Tourujoen luontoon rakennusten välistä. Suunnittelimme L-talojen toisesta siivestä, ”peukalosta” (kuten kilpailun tuomaristo sitä kuvaili) matalamman niin, että rakennus ei varjostaisi liikaa katutilaa ja tähän matalampaan osaan saimme sijoitettua muuntojoustavia, townhouse-tyyppisiä asuntoja, joiden alakertaa pystyy tarvittaessa käyttämään vaikka ateljeena, työpajana tai toimistona. Kadun puolelle suunnitelimme myös jokaiseen talon katutasoon ”korttelipajan”, johon ideoimme koko alueen kesken jaettavia yhteistiloja, kuten juhlatiloja, työpajoja tai vaikkapa Pop-up-ravintoloita. L:n malliset talot rajasivat pihojen puolelle suojaisia ja aurinkoisia pihoja, joille myös ideoimme yhteisiä toimintoja.  Yhteisöllisyyden tavoite oli siis hyvin keskeisessä osassa suunnittelutyössämme.

Muunneltava ”Peukalo”

 

Kilpailualueelle sijoittui myös suuri parkkitalo, joka toi omat haasteensa suunnitteluun. Sijoitimme parkkitalon kylkeen asuintaloja niin, että massiivinen pysäköintilaitos saatiin jäämään hieman taka-alalle ja katutilasta saatiin miellyttävämpää. Alueelle aikaisemmin tehdyssä kaavaluonnoksessa autoliikenne kulki parkkitalon viereisen korttelin läpi, mutta me rajasimme korttelirakennetta suunnitelmassamme niin, että autoliikenne kulki selkeästi kadun puolella ja kortteleiden sisäpihat rauhoitettiin autottomiksi.

Kaavaluonnoksessa koko Kankaan alueelle tyypillistä oli suorien näkymien päätteenä olevat talot kulmittain näkymää kohden. Tätä ajatusta laajensimme myös Piippurannan alueelle. Varsinkin näkymä kevyen liikenteen väylältä kaupungista päin tultaessa on tärkeä, jota halusimme korostaa. Kevyenliikenteen sujuvuuteen kiinnitimme työssämme muutenkin erityistä huomioita. Kortteleiden erilaiset pihat muodostavat yhtenäisen ketjun. Alueen voi siis läpäistä kulkemalla pihalta toiselle tai sitten ohittaa sujuvasti hyviä pyöräteitä käyttäen.

Vaikka pyrimme ehdotuksessamme luomaan alueelle nykyaikaista ja omaleimaista arkkitehtuuria, voi rakennustemme ulkonäössä nähdä myös viitteitä viime vuosisadan alun klassisesta teollisesta arkkitehtuurista. Punatiiliset julkisivut, ikkuna-aukotus, puiset karmit sekä monet pienet yksityiskohdat pyrittiin suunnittelemaan niin, että ne istuisivat mahdollisimman hyvin Kankaan vanhan paperitehtaan arvokkaaseen rakennettuun ympäristöön. Halusimme myös säilyttää uusissa rakennuksissa teollisuusarkkitehtuurille tyypillisen rouheuden.  Oman leimansa rakennusten ulkoasuun löi myös viistetyt katot, joiden suuntauksissa otimme huomioon aurinkoenergian hyödyntämisen asettamat vaatimukset.

Nautimme paljon kilpailuehdotuksen tekemisestä ja se sujui hyvässä yhteisymmärryksessä. Työn edetessä saimme hyvin pidettyä kiinni aluksi asettamistamme tavoitteista sekä suunnitteluaikataulusta - työn palautimme jo viikkoa ennen kilpailuajan päättymistä. Tätä vanhemmat kollegat toimistollamme hieman ihmettelivät; yleensä kilpailuehdotukset kun on palautettu viimeisenä mahdollisena hetkenä muutaman unettoman yön jälkeen. Olimme todella tyytyväisiä Kirjosiipi-ehdotukseemme ja jäimme mielenkiinnolla odottamaan tuloksia. Voittoa emme uskaltaneet nuorina, suhteellisen kokemattomina suunnittelijoina oikeastaan edes toivoa, mutta sen verran tosissamme olimme kuitenkin mukana, että asetimme tavoitteeksi kunniamaininnan saamisen.

Sijoituttuamme sitten kilpailussa jaetulle voittosijalle olimme hieman hämmentyneitä, mutta hyvin iloisia. Olimme tyytyväisiä ja onnellisia etenkin siitä, että itsellemme hyvin selkeät ajatukset ja ideat olivat auenneet myös kilpailun tuomaristolle ja että he arvostivat yhteisöllisyyteen, erilaisiin asumisratkaisuihin ja paikan hengen vahvistamiseen tähtääviä ratkaisujamme. Toivomme, että myös alueen varsinaisessa toteutuksessa pystytään alueesta luomaan kirjava, suvaitsevainen, yhteisöllinen, luonnonläheinen ja mukava paikka asua.

 

Sampo Ojala ja Sasu Alasentie, Uki Arkkitehdit Oy

1 kävijä tykkää.

Rimakauhua ja rakkautta

Kirjoitettu | 29.07.2014 | Ei kommentoitu

Kankaan kehittämishankkeessa jos jossain on rima korkealla. On sen seitsemän kunnianhimoista tavoitetta. Onkohan niitä peräti liikaa? Mutta mitäs se sellainen kehittäminen olisi, jossa jo liikkeelle lähdössä todettaisiin:

”Äh, liian vaikeaa, ei jaksa, ei kykene”.

Tavoitteiden takana on monta asiaa ja näkökulmaa. Ja kyllä vain – jostain on varmasti matkan varrella raaskittava myös luopua.

Kaiken takana on halu tehdä viihtyisä alue, jossa voi elää onnellista ja resurssiviisasta elämää modernissa ympäristössä. Toisaalta taustalla on myös halu erottua maailman muista aluekehityshankkeista. Miksi joku haluaisi perustaa yrityksensä juuri Kankaalle tai tuoda toimipisteensä juuri Jyväskylään? Kilpailu on kovaa, mutta siihen meillä on hyvät lähtökohdat. Onhan Suomi kokonaisuudessaan vakaa ja kaunis maa, jossa on tilaa hengittää. Näitä hyviä lähtökohtia kun ryyditetään meille sopivilla mausteilla, on jo hyvät eväät kansainvälisen tason houkuttelevuuteen.

Tavoitteita kohti me Kankaan tiimissä teemme töitä toisiamme kannustaen ja yhteen hiileen puhaltaen, yhdessä muiden olennaisten tahojen kanssa. Voisipa sanoa, että työtä tehdään intohimoisesti. Ilman intohimoa monesta ajatuksesta oltaisiin voitu luopua jo ensi metreillä.

Miksi tehdä alueellinen valokuituverkko, kun operaattorit tuovat kuitenkin kuitunsa alueelle? Miksi tehdä pysäköintitaloja ja avata pysäköinnin hinnoittelua, kun ennenkin on pysäköinti toiminut? Miksi rakentaa alueellinen väestönsuoja, kun muuallakin on väestönsuojat joka talossa? Miksi perustaa alueellinen palveluyhtiö, kun muuallakaan ei ole?

Yhtenä hyvänä esimerkkinä asiasta, jonka suhteen on jouduttu tekemään suunnanmuutoksia, on jätehuolto. Kankaalle haaveiltiin ja kaavailtiin maanalaista imputkikeräystä Tampereen Vuoreksen ja Helsingin uusien kohteiden malliin. Asiasta teetettiin esiselvitys ja sitä analysoitiin monelta kantilta. Pakko oli kuitenkin todeta, että Kankaan kokoisella alueella järjestelmä tulisi aivan liian kalliiksi, niin investointina kuin käytössäkin. Vaikka suuntaa on nyt lähdetty hakemaan uusiksi, maan alla pysytään edelleen. Alueelle tulee syväkeräyssäiliöihin perustuva jätehuolto. Tavoitteena on edelleen käytön kätevyys, kierrätykseen kannustaminen sekä jätehuoltoliikenteen minimointi ja näiden kautta turvallisen ja viihtyisän kaupunginosan luominen.

Kankaan kehittämisessä on paljon kysymyksiä ja kyseenalaistettavaa. Eteenpäin ajaa kuitenkin vimmainen halu tehdä asioita fiksummin. Isossa maailmassa puhutaan paljon Smart Citystä. Tulisiko Kankaasta siis peräti viisas?

 

Tanja Oksa, projektipäällikkö

3 kävijää tykkäävät.

Kolme kierrosta käyty, kolme jäljellä

Kirjoitettu | 17.07.2014 | Ei kommentoitu

Kulttuurillisia Kangasta kiertäen -kävelykierroksia Kankaalla on ehditty tähän mennessä järjestää jo kolme kertaa. Yleisöä on riittänyt, säällä kuin säällä. Ensimmäiselle kierrokselle saapui yli viisikymmentä Kankaasta kiinnostunutta ja eilenkin paikalla oli kolmisenkymmentä kiertäjää.

Kierrokset alkavat Valkoisen talon pihasta, Kankaan puutarhan kupeesta

Puutarhalla kukoistaa!

Kangasta kiertäen -idea sai alkunsa vitsistä, kun mietin itselleni hauskaa kesätekemistä hiljaiseen heinäkuuhun. Alun perin kaavailin, että kierrokset tehtäisiin tehtaan työmiesten ja -naisten rooleissa. Jätin kuitenkin näyttelyhommat suosiolla Kankaalla kesäteatteria pyörittävän Teatteri Eurooppa Neljän harteille ja sittemmin kierrosten sisältö kulminoitui Kankaan monipuoliseen kulttuurielämään. Kulttuurin sivussa tulee tietysti myös kerrottua historiallisia faktoja ja tehdaslegendoja, joita olen kuullut muun muassa tehtaan entisiltä työntekijöiltä.

Kierrokset ovat sujuneet oppaan näkökulmasta leppoisasti kurkkupastillien voimin. Viime kierroksella (16.7.) mukana olivat myös Kankaan puutarhan, Kankaan citymehiläisistä vastaavan Tmi Jorma Sahinahon sekä UudenPolvenMuseon asiantuntijat. Ihmeteltävää Kankaalla riittää, ja osallistujat ovat olleet kiinnostuneita myös Kankaan tulevaisuudesta: mitä rakennuksia puretaan, mitä säästetään ja millaista toimintaa vanhaan paperitehtaaseen suunnitellaan.

Kankaalta kerättyä hunajaa maistattamassa mehiläistarhuri Jorma Sahinaho.

 

Pergamenttihallissa sijaitsevasta UudenPolvenMuseosta kertomassa taiteilija Virpi Lehto.

Opastettuja kierroksia järjestetään vielä 23.7., 30.7. ja 6.8. Aloitamme kierrokset Valkoisen talon pihalta ja päätämme ne katutaidegalleriaan tehtaan uudelle puolelle.

Tervetuloa mukaan!

- Riikka 

Kangasta kiertäen Facebookissa

Kierroksilta voi myös twiitata – nippelitietoa, kuvia ja yleistä tunnelmaa – hashtagilla #kangastakiertäen.

1 kävijä tykkää.

Kankaan Food & Design -päivä 17.8. – tule mukaan!

Kirjoitettu | 08.07.2014 | Ei kommentoitu

Jyväskylän Kangas, Ravintolapäivä Jyväskylä sekä Jyväskylän Designtori järjestävät Kankaalla yhteisen tapahtuman seuraavan Ravintolapäivän aikaan sunnuntaina 17.8. Tapahtuma-aika on klo 11-16.

Paikalle odotetaan runsaasti ravintoloitsijoita, designmyyjiä sekä tietysti herkuttelusta, designista ja Kankaan rouheasta miljööstä kiinnostuneita kävijöitä. Lisäksi tapahtuman yhteyteen toivotaan musiikkia ja muuta viihdykettä, joten kaikki esiintymispaikkaa kaipaavat ja viihdytystaitoja omaavat voivat myös ilmoittautua mukaan riemukkaan päivän toteuttamiseen.

Ravintolakojujen pitäjille on tarjolla useita ilmaisia paikkoja Porttirakennuksen läheisyydestä. Katospaikat on varattu ruokailijoille, joten säästä riippuen ravintoloitsijoita kehotetaan ottamaan mukaan omat katokset. Sähköpaikkoja on muutama, ja myös pöytiä löytyy tarvitseville. Tavoitteena on saada aikaiseksi useamman kojun ruokabasaari, jossa samalla alueella pääsee nauttimaan yhdestä jos toisestakin herkusta.

-       Sekä ravintoloitsijoita että herkkusuita ajatellen on fiksua, että kojuja on useampia lähekkäin – näin pääsee maistelemaan erilaisia makuja ja saa niin makeaa kuin suolaistakin apetta tarvitsematta välttämättä kulkea pitkin poikin kaupunkia, toteaa Ravintolapäivä Jyväskylän Facebook -sivuston ylläpitäjä Sami Tanttu.

Täydellä vatsalla ja iloisella mielellä on myös mukava poiketa ihastelemaan suomalaisen designin uusimpia tuulahduksia Porttirakennuksen valtaavalla Designtorilla.

-       Keväällä järjestimme menestyksekkäästi ensimmäisen Jyväskylän Designtorin Toivolan Vanhalla Pihalla Yläkaupungin Yön aikaan. Seuraava tori oli tarkoitus järjestää vasta joulun aikaan, mutta tilaisuus yhdistää ruoka ja design oli aivan liian herkullinen, iloitsevat Designtorin Aino Saalamo ja Elina Sekki.

Ravintolakojun pitäjäksi Kankaan ruokabasaariin haluavat voivat ilmoittautua 31.7. mennessä osoitteeseen riikka.polso[at]jkl.fi. Samassa yhteydessä pyydetään ilmoittamaan mahdollinen pöydäntarve. Myös esiintymisestä kiinnostuneet voivat ilmoittautua samaan osoitteeseen.

Myyjähaku Jyväskylän Designtorille on käynnissä ja jatkuu 20.7. saakka. Tarkemmat hakuohjeet saa laittamalla viestiä osoitteeseen designtori.jkl[at]gmail.com.

Lisätietoja:

Kankaan tapahtuma- ja kulttuurituottaja Riikka Polso, (014) 266 1384, riikka.polso[at]jkl.fi

Ravintolapäivä Jyväskylä, ravintolapaivajkl[at]gmail.com

Designtori, designtori.jkl[at]gmail.com

Ravintolapäivä Kankaalla – Facebook

Designtori Kankaalla – Facebook

4 kävijää tykkäävät.

Raitarenkaiset ratsut

Kirjoitettu | 04.07.2014 | Kommentit poissa käytöstä

Vietimme Kankaalla pari päivää sitten joulua. Joku kyllä sanoi, että nyt olisi keskikesä, mutta kuka näistä selvän ottaa, kun samanmoisia kelejä on tässä pidelty niin joulu- kuin kesäkuussa.

Olemme kuitenkin aika varmoja joulusta, koska meillä kävi vierailulla jokin joulupukin tapainen. Porojen ollessa kesälomilla lahjakööri pörhälsi paikalle Sovatekin autolla ja jätti paikalle kolme isoa pakettia. Kuinka sattuikaan: meitä töissä ahertavia on tällä hetkellä paikalla kolme, siis tasan yhtä monta kuin lahjojakin. Tarkkoja ja taitavia nuo Sovatekin tontut!

Pakettien sisältö se vasta iloinen yllätys olikin: kolme fillaria! Olemme toivoneet Kangas-pyöriä jo pitkään, ja vihdoin toiveemme toteutui. Kankaalla välimatkat ovat pitkiä ja lisäksi osa porukastamme työskentelee aivan kaupungin keskustassa, joten menopelien tarve on suuri.

 

Alun riemunkiljahduksien jälkeen halusimme luonnollisesti saada uudet ratsumme mahdollisimman pian kangasmaisiksi, mikä aika usein tarkoittaa meillä päin reipasta ja iloista kirkkaanvihreää. Maalikaupassa arvelimme kahden spraymaalipurkin riittävän, vaikkei meillä oikeasti tietenkään ollut mitään käsitystä maalin riittoisuudesta. Luotimme silti vaistoihimme -  ja ihan vähän myös ystäväämme Googleen – ostimme purkit Power Greeniä, käärimme hihat ja ryhdyimme hommiin.

 

Puoli tuntia purkkeja ravisteltuamme ne eivät edelleenkään suostuneet toimimaan. Kädet kramppasivat, oli kylmä (niin kuin joulun aikaan nyt yleensä tuppaa olemaan), pyörät makoilivat Kankaan mailla hyljättyinä raatoina ja viluissamme pohdimme jo uutta, raivoisan upeaa katutaideseinää, jonka olisi saanut näppärästi viskaamalla typerät maalipullot Porttirakennuksen kylkeen. Maltoimme silti hengitellä syvään, laskea kymmeneen(tuhanteen), ja rauhoituttuamme kysyimme apua Twitteristä, isäukoilta ja lopulta itse maalikaupasta.

Jaa, siellä on se pikkuriikkinen osa suuttimen alla, joka pitää vain ottaa pois” , ohjeistettiin kaupasta.

Selvä pyy. Graffittimummotkin olisivat kyllä tämän jo varmasti tienneet, mutta mistäpä me nyt sellaista. No, pääasia, että pääsimme lopultakin työn touhuun!

 

Kuten tarkkasilmäisimmät pyöriensyynääjät ovat jo Facebookiin lataamastamme kuvasta huomanneet, maalaustaitomme eivät ole mitään a-luokkaa. Mutta emmehän me pyöränmaalajia olekaan, vaan kolme innokasta kankaalaista, jotka vain opettelivat taas jotain uutta, aivan kuten joka päivä. Mitä sitten, että renkaista tuli raidalliset tai pintaan valumajälkiä tai että näytimme itse urakan lopuksi vihreäpilkullisilta dalmatialaisilta. Ihan oikeasti – jos emme oivalla omin avuin spraymaalin toimintalogiikkaa, kuinka olisimme kyenneet irroittamaan pyöristä renkaat?

Fillareidemme fiksailu on edelleen kesken. Yksi pyöristä saa kaverikseen kukkia, kahdelle muulle on varattuna jotain muuta kivaa. Myös viimeistelyä on luvassa, joten kolmas purkki maalia taitaa olla sittenkin paikallaan. Hienot nämä vihreät vauhtihirmut ovat meistä kuitenkin jo nyt ja näillä peleillä poljemme todellakin rinta rottingilla. Saattaapa niitä joskus päästä testaamaan Kankaan vierailijatkin.

 

Bongaa meidät ja ihanat Kangasfillarit, moikkaa ja me moikkaamme takaisin. Aika varmasti hymyilläänkin!

 

Pyöräilyiloa jouluun, loppukesään ja ihan kaikkiin päiviin toivoo,

melkein maalausmestarit Miia, Riikka & Marika

 

PS. Niin nämä kuin mitkä tahansa muutkin fillarit saa meillä Kankaalla jättää ikkunan eteen, koska me sanomme aina #kylläpyörille!

Ole ensimmäinen, joka tykkää.

Pommit ja tennarit

Kirjoitettu | 23.06.2014 | Kommentit poissa käytöstä

Kiintiömiehen elämä Kankaan projektiryhmän jäsenenä ei sammaloidu. Selväksi on tullut, että loistava naisporukka pärjää kyllä ilman kiintiömiestä, mutta aika paljon heidän arjestaan minusta kyllä jäisi puuttumaan.

Alkuvuodesta projektiryhmässä minulle selvisi, että miehen kesäiseen katu-uskottavuuteen kuuluvat tennarit. Merkistä, väristä ja muista yksityiskohdista ei saa tinkiä. Niinpä minäkin Converset maaliskuisen työreissun päätteeksi Helsingistä ostin. Pitkä päivä ja pätkivä muisti jätti tennarit junanvaihdossa Tampereella hattuhyllylle, josta ne kulkeutuivat VR:n löytötavaratoimistoon takaisin Helsinkiin. Siinä meni kiintiömiehen kesäinen katu-uskottavuus.

Aikanaan tuli kesäkuu ja pelastus kiintiömiehen arkeen. Kankaan pommit! Palavereja, joissa vihreisiin maastopukuihin ja sinisiin virka-asuihin pukeutuneet miehet ottivat hetkeksi tilan ja hommat haltuunsa. Viimeinkin Kankaalla pyöri vain miehiä.

Takana oli projektiryhmän ilmiömäisten naisten johtamismetodit: sitouttaminen, pyynnöt, kehoitukset ja tiimityö. Kaikki se, jolla kiintiömiehen arkisesta osaamisesta nyhdettiin kaikki irti ja vähän ylikin. Nyt peli selveni: poliisi otti operaatiovastuun ja puolustuslaitos toimintavastuun. Tuli selkeitä virka-apupyyntöjä, termeinä käytettiin joko käskyä tai määräystä. Ei siis ihme, että minäkin parhaani mukaan pyrin miesjoukon jaloissa pyörimään.

Viikkoa ennen juhannusta tilanne vyöryi päälle. Venäläisen laivueen DB3 pommikoneen 29.12.1939 Kankaalle pudottamasta lastista kukaties kaksi pommia oli jäänyt räjähtämättä. Ammattimiehet siirtyivät puheista tekoihin. Puolustuslaitokselta tuli toimintasuunnitelmaa, päiväaikatauluja ja minuuttiaikataulutettuja tilanneohjeita. Kaikkeen varauduttiin, sivullisia ei kaivattu ja tiedottamisessakin oli selkeää määrätietoisuutta. Kiintiömiehen arjessa oli poikkeuksellinen turvallisuuden tunne, vaikka liikuttiinkin vaarallisten ja räjähdysherkkien asioiden parissa.

Tiiviitä työntäyteisiä päiviä ja treenattuja miehiä määrätietoinen katse silmissään. Edettiin pala palalta, tela-alustainen panssaroitu kaivinkone iski Kankaan maaperään, UPEX laitteisto havainnoi kaivualueita. Päivät päättyivät kysymykseen heteka – pommi – rautaromua? Viikko päättyi juhannukseen ja tietoon, ettei löytynyt sen paremmin hetekaa kuin pommiakaan. Miehet virkapuvuissaan päättivät operaation, purkivat  komentokeskuksen, raijasivat niin miehet kuin koneetkin jonnekin mistä olivat ne tuoneetkin. Pettymys ja helpotus samanaikaisesti, kuten majuri Tatu Pulkkinen lehdistölle totesi.

Kiintiömies kulkee turvallisella Kankaalla. Projektiorganisaation naisten oiva toiminta on tuonut VR:n löytötavaratoimiston hyllystä Converset jalkaani. Katu-uskottavuudestani voidaan olla monta mieltä, enkä kiintiömiehenä sitä ainakaan ylivoimaisen Kankaan naisporukan taholta ota testattavaksi. Kesä jatkuu turvallisesti ja Kangas kehittyy.

 

Erkki Jaala, projektipäällikkö

5 kävijää tykkäävät.
eteenpäin »