Jyväskylän kaupunki » Jyväskylän Kangas » Valon päivänä 3.2. Jyväskylän Kankaalla taidejulkistus ja ulkoilmakonsertti

Valon päivänä 3.2. Jyväskylän Kankaalla taidejulkistus ja ulkoilmakonsertti

Kirjoitettu | 26.01.2018 | Kommentit poissa käytöstä

Valon päivänä 3.2. klo 18–20 osana Valon kaupungin ohjelmaa Kankaalla julkistetaan pysäköintitalo P-Pergamentin taideteokset valon ja musiikin siivittämänä.

 

Joulukuussa valmistuneen, 7-kerroksisen Kankaan ensimmäisen pysäköintitalon kahdelle julkisivupinnalle ulottuvan Kartastoja -nimisen taideteoksen ovat suunnitelleet taiteilijat Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen. Yli 2 000 m² kokoisen teoksen aiheena on Jyväskylän historia ja vanhat kartat. Rakennuksen julkisivut näyttäytyvät ulkoapäin päiväaikaan yksivärisinä pintoina, joita graafiset reikäkuviot rikkovat. Pimeällä seinät näkyvät läpi ja kuviot sekä taustan pylväiden ohjelmoidut valot yhdistyvät kiinnostavasti.

Sisätilojen taiteesta vastaa arkkitehti-taiteilija Kaisa Berry. Sisätilan taide tuo mittakaavaltaan suureen betonihalliin ripauksen iloa värin ja grafiikan keinoin. Kuhunkin kerrokseen suunnitellut seinälle ja lattiaan maalattavat teokset saavat inspiraationsa Jyväskylän vanhoista kartoista ja ne jatkavat julkisivutaiteen karttateemaa. Kerroksille suunnitellut omat värinsä auttavat asukkaita ja muita parkkihallin käyttäjiä orientoitumaan. Lattiapintoihin maalattavat kuviot ovat pieniä yllätyksiä suuressa kokonaisuudessa.

Julkistustilaisuuden kuullaan Suomen kokeellisen elektronisen musiikin kärkinimiin kuuluvan Ilpo Väisäsen konsertti. Mm. paljon maailmalla kiertäneestä Pan Sonicista tunnettu muusikko on säveltänyt yhden teoksen parkkitalon julkisivun valo-ohjelmoinnin mukaan. Konsertin jälkeen yleisö pääsee tutustumaan pysäköintitalon sisätilojen taiteeseen ja värisuunnitteluun.

 

OHJELMA:

klo 18           Kankaan taidekoordinaattori Kirsi Pitkänen avaa tilaisuuden ja taiteilijat kertovat teoksista

klo 18.15      Julkisivuvalaistuksen paljastus Ilpo Väisäsen sävellyksen siivittämänä

klo 18.30-19 Ilpo Väisäsen konsertti, konsertin aikana julkisivuvalojen ohjelmoinnista vastaa Jani Lappalainen

klo 19-20     Yleisöllä on mahdollisuus tutustua P-Pergamentin sisätilojen taiteeseen

 

Yleisön kulku tapahtumaan ohjataan Rusokinkadun ja Paperitehtaankadun risteyksestä. Lähimmät parkkipaikat sijaitsevat P-Pergamentissa (maksullisia) sekä Tourulantien kiinteistöissä. P-Pergamentti sijaitsee osoitteessa Paperitehtaankatu 3. Kohteen suunnittelijana on toiminut Arkkitehtipalvelu Oy ja rakennuttamisesta vastaa Jyväs-Parkki Oy. Julkisivuvalojen ohjelmoinnista vastaa Ideafix Oy. Taideteokset on toteutettu prosenttikulttuuriperiaatteella.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kangastuksia. Valon kaupungin järjestämän Valonpäivän erikoisohjelman tapahtumasivut päivittyvät osoitteeseen http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/.

 

Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen:

Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen veistävät teoksensa valolla, materiaalilla, jota molemmat käyttävät aina kohteen ehdoilla. Taiteilijaparina Hietanen ja Niemelä ovat työskennelleet yhdessä, erikseen ja rinnakkain. Molempien ura alkoi 1980- ja 1990-lukujen taitteessa, molemmat päätyivät valoon ja varjoon omilla tahoillaan.

Niemelä ja Hietanen ovat toteuttaneet julkisia taideteoksia sekä Suomessa että ulkomailla, yhdessä ja erikseen viimeisten kymmenen vuoden ajan.

Niemelä ja Hietanen ovat saaneet töistään lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Heidän teoksiaan on esitetty kansainvälisesti niin julkisissa tiloissa kuin taidemuseoissa ja näyttelyissäkin. Helena Hietasen Teknopitsi-teos oli esillä Venetsian biennaalissa 1997. Hietanen oli Ars Fennica -ehdokas 2001, hän sai kuvataiteen valtionpalkinnon 1999 ja William Thuring -säätiön pääpalkinnon 2007. Jaakko Niemelä oli kuvataiteen valtionpalkittu 2005 ja Ars Fennica -ehdokas 2010. Hietanen ja Niemelä saivat Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnon 2009.

 

Kaisa Berry:

Kaisa Berry on ympäristötaiteilija ja arkkitehti, joka työskentelee monipuolisesti tilaan liittyvän taiteen parissa. Teosten mittakaava ja ajallinen kesto vaihtelevat tilanteen mukaan hetkellisestä pysyviin teoksiin. Julkisia teoksia löytyy mm. Helsingin Arabianrannasta sekä Vantaan Kivistöstä. Arabianrantaan valmistunut työryhmän Berry-Berry-Rönkä Hiljentymisen pihan kokonaistaideteos palkittiin vuoden ympäristörakenteena 2016. Kankaan sisätilan taideaiheiden parissa Kaisa Berry työskentelee yhteistyössä graafikko Timo Berryn kanssa.

 

Yhteydenotot, kuva- ja haastattelupyynnöt:

Kirsi Pitkänen

Kankaan taidekoordinaattori

050-338 7705

kirsi.j.pitkanen@jkl.fi

1 kävijä tykkää.

Keskustelu

kommentointi ei ole tällä sivulla päällä.

Kangas in English »
Ideointiprojekti Kaupungin Kangas »

RSS

tiedotteet

Joulumieltä Kankaan joulunavauksesta 2.12. klo 12-15

Tule hakemaan joulumieltä Kankaalta!   […]

Kommentit poissa käytöstä

Kankaan Arkki nousee vanhan paperitehtaan kylkeen Jyväskylään

Jykian ja YIT:n yhteishanke, seitsemänkerroksinen […]

Kommentit poissa käytöstä

Jyväskylän Kankaan kimppakaaroilla kurvaillaan kaasulla

Jyväskylän kaupunkiTiedote viestimille 10.10.2018 Jyväskylän […]

Kommentit poissa käytöstä