Jyväskylän kaupunki » Jyväskylän Kangas » Kankaan demohuone helpottaa älykaupunkisovellusten käyttöönottoa

Kankaan demohuone helpottaa älykaupunkisovellusten käyttöönottoa

Kirjoitettu | 14.09.2016 | Kommentit poissa käytöstä

Mediassa puhutaan nykyään runsaasti älykaupungeista ja muista älykkääseen ympäristöön liittyvistä konsepteista, joita on usein kutsuttu esineiden Internetiksi. Hyvänä älykaupunkisovellusesimerkkinä voisi olla vaikka hissi, joka kutsutaan automaattisesti heti, kun talon pääovi avataan. Kotiympäristössä älykotilaitteet voivat kertoa niiden nykytilasta, esimerkiksi siitä, että laite on päällä, vaikka kaikki ovat lähteneet kotoa.

Vaikka aiheesta on jo puhuttu paljon sekä ammattikirjallisuudessa että joukkoviestimissä, älykaupunkiteknologian käyttöönotto on edelleen suhteellisen vähäistä. Internetiin kytketyt pyykinpesukoneet, älylukitukset ym. ovat edelleen käytössä enemmän ”nörteillä” kuin tavallisilla ihmisillä. Ongelmana on se, että monimuotoisen teknologian integrointi on vaikeaa, vaatii teknistä kykyä ja vianetsinnän osaamista. Muut käytännön haasteet liittyvät teknologian uutuuteen, minkä takia ihmisille on usein epäselvää, mitä varten sitä tulisi käyttää ja miten.

Auttaakseen sekä älykaupungin palveluiden käyttäjiä että niille sovelluksia ja palveluja tarjoavia yrityksiä 5K-hanke toteutti demohuoneen Kankaan Porttirakennukseen. Tämä demohuone on tarkoitettu tavallisille asukkaille ja muille potentiaalisille älysovellusten käyttäjille, jotka voivat nähdä ja kokeilla omakohtaisesti, miten älykaupunkisovellukset toimivat ja minkälaista hyötyä niiden käyttö voi tuoda.

demohuone

Kuvassa näkyvä demohuoneen versio keskittyy älylukitukseen liittyviin sovelluksiin. Vaikka älylukkojärjestelmä on vielä integroitava demohuoneeseen, olemassa olevat projektorit ja yksinkertainen käyttöliittymä auttavat simuloimaan sovelluksia ja niiden käyttöskenaarioita. Esimerkiksi, miten älysovellus huomaa ja kertoo sinulle lieden jääneen päälle, kun lähdet kotoasi.
Demohuoneeseen liittyvä Tiina Inkin gradututkimus selvittää, kuinka paljon demohuone auttaa havainnollistamaan Kankaan tuleville asukkaille, työntekijöille ja opiskelijoille älykaupunginsovellusten käyttöä ja pääsemään alkuun älyteknologioiden käytössä.

5K hankkeen aikana demohuone avataan ajoittain Kankaan tulevien asukkaiden ja muiden kiinnostuneiden tutustuttavaksi.

Pasi Tyrväinen

Pasi Tyrväinen
Jyväskylän yliopisto
pasi.tyrvainen[a]jyu.fi +358 405 408 646

6 kävijää tykkäävät.

Keskustelu

kommentointi ei ole tällä sivulla päällä.

Kangas in English »
Ideointiprojekti Kaupungin Kangas »

RSS

tiedotteet

Joulumieltä Kankaan joulunavauksesta 2.12. klo 12-15

Tule hakemaan joulumieltä Kankaalta!   […]

Kommentit poissa käytöstä

Kankaan Arkki nousee vanhan paperitehtaan kylkeen Jyväskylään

Jykian ja YIT:n yhteishanke, seitsemänkerroksinen […]

Kommentit poissa käytöstä

Jyväskylän Kankaan kimppakaaroilla kurvaillaan kaasulla

Jyväskylän kaupunkiTiedote viestimille 10.10.2018 Jyväskylän […]

Kommentit poissa käytöstä