Jyväskylän kaupunki » Jyväskylän Kangas » Vanhenisiko Kankaalla?

Vanhenisiko Kankaalla?

Kirjoitettu | 20.10.2015 | Kommentit poissa käytöstä

Kankaalla kaivurit kaivelee, kunnallistekniikkaa rakennellaan Rusokinkadun suunnasta ja muutakin rakentamista on jo käynnissä. Samaan aikaan suunnittelua viedään eteenpäin monen kohteen osalta ja hyvin monella tasolla; on visioita ja unelmia ja toisaalta hyvin käytännönläheistä ja yksityiskohtaistakin suunnittelua.

Kankaan vanhusasumisen yksikön suunnittelussa mennään samalla tavalla eteenpäin. Visioidaan toimintoja ja yritetään luopua olemassa olevista ajatusmalleista, ja toisaalta taloa suunnitellaan jo hyvin konkreettisella tasolla. Taloon on tulossa tehostettua palveluasumista, senioreille suunnattua vuokra-asumista sekä tavallista vuokra-asumista. Talon asukkaiden laaja ikärakenne mahdollistaa aivan uudenlaisen toimintamallin luomisen. Ikääntyneiden määrän lisääntyessä onkin oikeastaan pakko etsiä uusia toimintamalleja, joilla mahdollistetaan ikäihmisten asuminen kotona mahdollisimman pitkään. Tavoitteena on luoda Kankaalle toimintamalli, jossa talon asukkaat ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja aktivoituvat toimimaan yhdessä. Jyväskylä ei ole ikääntymisen haasteen edessä yksin ja on jo olemassa paljon toimintatapoja, joista yritetään poimia ne parhaiten meille Jyväskylään sopivat palat ja soveltaa niitä. Kankaalle on haettu ajatuksia niin muualta Suomesta kuin Hollannistakin.

Hollannin muistisairaiden kylän pääkatu

Hollannin muistisairaiden kylän pääkatu

Vierailut muualle tuovat kaivattua tuuletusta omiin ajatuksiin ja tarjoavat uusia, yllättäviäkin ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin. Hollannissa muistisairaiden kylässä lähtökohtana on, että asukkaat saavat jatkaa niiden asioiden tekemistä, joista ovat aina pitäneet, turvallisessa ympäristössä jonka tunnistavat esim. ravintolaksi tai teatteriksi. Ravintolassa työskennellessään hoitotyön ammattilaiset käyttäytyvät ja pukeutuvat kuten ravintolan tarjoilija ja kaupassa kuten kaupan myyjä. Kylä näyttää samalta kuin mikä tahansa Hollantilainen kylä. Kun muisti on huomattavasti heikentynyt, ympäristö ja hoitajien tapa toimia tukee kylän asukkaita muistamaan. Aivan yhtä pitkälle Kankaalla ei varmastikaan päästä kuin tässä kylässä, mutta keskeisimpiä toiminta-ajatuksia ainakin itse toivon näkeväni myös Kankaan vanhusasumisen yksikössä.

Hollannin muistisairaiden kylän kerhohuone musiikkia varten

Kylän kerhohuone musiikkia varten

Eniten itselläni jäi mieleen muistisairaan elämänhistorian huomioiminen hoidossa. Parhaillaan talon ja toimintojen suunnittelussa mietitään millaisilla teknologisilla ratkaisuilla asukkaiden arkea voitaisiin tehdä turvallisemmaksi ilman, että samalla luodaan turvattomuuden tunnetta tuomalla jotain vierasta iäkkäiden kotiympäristöön. Teknologia ei saa tai voi korvata aitoja ihmiskontakteja. Teknologia tuleekin nähdä enemmän mahdollistajana, auttajana ja tukijana. Lisäksi teknologiaa voidaan hyödyntää monella tavalla; Osana ikääntyneen jokapäiväistä elämä, tukemassa hoitajan työtä tai antamassa informaatiota esim. kuntoutuksen vaikuttavuudesta tai helpottamassa hoitotyön suunnittelua. Usein teknologia koetaan vieraana ja pelottavana – sen koetaan hankaloittavan arkea sen sijaan, että se antaisi meille jotain uutta. Osaltaan tähän haetaan ratkaisua kehittämällä Living Lab –toimintaa. Se mahdollistaa erilaisten teknologisten ratkaisujen, tuotteiden ja palvelumallien testaamisen ja kehittämisen aidossa ympäristössä, todellisilla käyttäjillä. Eri osapuolet (ikäihmiset ja heidän läheisensä, hoitotyön ammattilaiset ja teknologian tarjoajat) saavat mahdollisuuden uudenlaiseen vuorovaikutukseen, jonka kautta on mahdollista kehittää entistä parempia ratkaisuja.

Jyväskyläläisittäin olemme uuden äärellä ja meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus toteuttaa asioita rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Kangas on poikkeuksellinen alue sijaintinsa, mutta myös koko alueen suunnittelun osalta. Minä ja moni muu tekee parhaansa viihtyisän Kankaan eteen. Tärkein on muistaa, että isoin este on lähes aina omien korvien välissä.

Anna-Liisa Heiskala

Anna-Liisa Heiskala,
projektityöntekijä ja sosiaalityöntekijä Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluista,
kenet vanhempien ollessa töissä hoiti kotona asunut mummu, ja kuka kouluiän kynnyksellä totesi, että otettaisiinko meillekin yksi, niin olisi mummulle kaveri, kun iltauutisissa puhuttiin vanhusten kotihoidosta.

6 kävijää tykkäävät.

Keskustelu

kommentointi ei ole tällä sivulla päällä.

Kangas in English »
Ideointiprojekti Kaupungin Kangas »

RSS

tiedotteet

Joulumieltä Kankaan joulunavauksesta 2.12. klo 12-15

Tule hakemaan joulumieltä Kankaalta!   […]

Kommentit poissa käytöstä

Kankaan Arkki nousee vanhan paperitehtaan kylkeen Jyväskylään

Jykian ja YIT:n yhteishanke, seitsemänkerroksinen […]

Kommentit poissa käytöstä

Jyväskylän Kankaan kimppakaaroilla kurvaillaan kaasulla

Jyväskylän kaupunkiTiedote viestimille 10.10.2018 Jyväskylän […]

Kommentit poissa käytöstä