Jyväskylän kaupunki » Jyväskylän Kangas » Prosenttikulttuuria Kankaalle

Prosenttikulttuuria Kankaalle

Kirjoitettu | 08.01.2015 | 9 kommentti

Prosenttikulttuurin tiedotustilaisuudessa 8.1.2015 nähtiin Teatterikoneen valloittavat Fränkit

Jyväskylän Kankaalla on koettu ja tehty monenlaista kulttuuri- ja taidetoimintaa viimeiset vuodet. Nyt kulttuurin saralla ollaan ottamassa uusi suuri harppaus prosenttikulttuurin ja ensimmäisen taidehankinnan muodossa.

– Kulttuurilla on ollut merkittävä rooli Kankaan kehittämisessä ja vahvana se tulee myös pysymään. Prosenttikulttuurin myötä kulttuurin ja taiteen merkitys syvenee entisestään ja on enemmänkin kudottu sisään Kankaaseen, eikä niin, että se olisi jokin erillinen osio, toteaa Jyväskylän kaupungin hankejohtaja Anne Sandelin.

Prosenttikulttuurin osalta Kankaalla käytetään uudenlaista ja omaleimaista mallia, jossa  %-periaatteella kerätään rahaa taiteeseen, kulttuuriin ja tapahtumiin pitkällä aikajaksolla. Kankaalla %-kulttuuri on kuvioissa koko rakentamisvaiheeen ajan.

– Käytännössä prosenttikulttuuri tarkoittaa sitä, että noin yksi prosentti Kankaan tontinmyyntituloista sekä erityyppisen rakentamisen kustannuksista ohjataan Kankaan kulttuuriin. Seuraavan viidentoista vuoden aikana tämä tarkoittaa yli viiden miljoonan euron kokonaissummaa  – ja se on valtava panostus, iloitsee Jyväskylän kaupungin kulttuurijohtaja Mari Aholainen.

Yhdessä tekemistä

Kankaalle suunniteltu %-kulttuurimalli mahdollistaa ennenäkemättömän osallistumisen, jossa asukkaat ovat tekemisen ytimessä. Perinteisten taidehankintojen lisäksi tilapäinen sekä esittävä taide, kuten vaikkapa teatteri, sirkus, musiikki ja elokuvat, ovat tärkeä osa suurta Kankaan %-kulttuurikokonaisuutta. Kankaan taide ja kulttuuri on ilahduttavaa, nokkelaa ja yhdessä tekemistä. Uusi malli vahvistaa jo olemassa olevaa Kankaan identiteettiä: yhteisöllisyyttä ja tulevien asukkaiden ja toimijoiden keskuudessa ylpeyttä omasta alueestaan.

– Kankaalla haluamme tehdä asioita uudella tavalla. Niinpä prosenttikulttuuriakaan ei ajatella ainoastaan alueella näkyvänä taiteena, vaan kulttuuri jatkaa erittäin monipuolisena ja monitahoisena kokonaisuutena, jossa yhdessä tekemisellä on suuri merkitys, selventää Sandelin.

Vanhan paperitehtaan kunnostustyöt ovat jo käynnissä ja asuinrakentuminen alkaa tulevana keväänä. Rakennustyömaat asettavat omat rajoituksensa kulttuuritoiminnalle etenkin alkuvaiheessa, mutta yhdessä ideoiden ja toteuttaen moni asia on mahdollinen myös rakennusmyllerryksen keskellä.

Ensimmäinen taidehankinta

Kankaan ensimmäinen taidehankinta saadaan valtakunnallisen läpimurtonsa tehneeltä Tommi Toijalta, joka on tunnettu muun muassa Helsingin Juhlaviikkoja varten kauppatorille pystytetystä Bad Bad Boy -teoksestaan. Toijan teoksia on ollut esillä myös kansainvälisesti aina Pohjoismaista Eurooppaan sekä Pekingin kansainväliseen taidebiennaaliin.

– Toijan teoksissa on rohkeutta ja asennetta, mutta myös inhimillisyyttä ja huumoria, jolloin teokset ovat helposti lähestyttäviä ja niihin on helppo samaistua. Juuri näitä asioita Kankaalle on toivottu ja näistä myös suunnittelutyö on lähtenyt liikkeelle, kertoo Taiteen edistämiskeskuksen visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Kirsi Pitkänen.

Ensimmäinen taidehankinta rahoitetaan yhteistyössä Jyväskylän kaupungin sekä Ympäristötaiteen säätiön kanssa. Taiteen edistämiskeskus tarjoaa omalla työpanoksellaan asiantuntija-apua ja läänintaiteilija toimii hankinnassa taideasiantuntijan roolissa. Tämä työ luo pohjaa myös mahdolliselle taidekoordinaattorin palkkaamiselle jatkossa.

Prosenttikulttuurin käyttöönotto on merkittävä ja historiallinen päänavaus Jyväskylässä. Se edistää paikallisten taiteilijoiden työllistymistä ja lisää taiteen saavutettavuutta. Julkisen taiteen lisääntyminen parantaa myös viihtyvyyttä, kohentaa alueen imagoa ja lisää yhteisöllisyyttä sekä nostaa kiinteistöjen ja koko asuinalueen arvoa.

– Mitä enemmän taiteilijat työllistyvät luontevasti osana kaupunkikuvan kehittämistä ja siihen liittyviä hankkeita, sitä elinvoimaisemmasta kaupunkikuvasta saamme nauttia. Taiteen ja kulttuurin ansiosta Kangas tulee nousemaan koko Jyväskylän keulakuvaksi, kiteyttää Pitkänen.

Kankaan prosenttikulttuuriperiaatteella toteutetuista teoksista löytyy tarkemmat esittelyt Kankaan alueportaalista.

Tiedotustilaisuudessa olleet esitykset (Sandelin, Aholainen & Pitkänen) löytyvät SlideSharesta osoitteesta: http://www.slideshare.net/KaupunginKangas/kankaan-prosenttikulttuuri-080115

Mari Aholaisen blogikirjoitus Kankaanpalasia -blogissamme: Miljoonia Kankaalle ja kulttuurille.


Kangas on Jyväskylän kaupungin merkittävin aluekehityshanke. Entinen paperitehdas Jyväskylän keskustan kupeessa on muuttumassa asumisen, työpaikkojen, opiskelun ja vapaa-ajan keskukseksi, jossa kulttuurilla on suuri rooli. Vuonna 2040 alueella on 5000 kotia ja 2100 työpaikkaa.

Lisätietoja:

Hankejohtaja Anne Sandelin, Jyväskylän kaupunki, anne.sandelin[at]jkl.fi, p. 014 266 5051
Kulttuurijohtaja Mari Aholainen, Jyväskylän kaupunki, mari.aholainen[at]jkl.fi, p. 014 266 4040
Taiteen edistämiskeskuksen visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Kirsi Pitkänen, kirsi.pitkanen[at]minedu.fi, p. 0295 330 838

 

 

4 kävijää tykkäävät.

Keskustelu

9 kommenttia kirjoitukseen “Prosenttikulttuuria Kankaalle”

 1. Seppo Uuranmäki
  11.01.2015 @ 01:46

  -Hieno juttu! Pitkään väännetty prosenttiperiaate loksahtaa tässä eteenpäin!

  -Tuleeko alueen tarjoama taideympäristö olemaan historiallisesti merkittävä; jos, niin millä tavoin?

  -Ymmärretäänkö taiteilijoiden paikallistuntemuksen hyödyntäminen tulevaisuuden perspektiivissä?

  -Millä tavoilla hanke edistää paikallisten kuvataiteilijoiden toimeentuloa?

  -Onko rakentumisen suunnitelmissa huomioitu yhteistyö paikallisen taiteilijaseuran kanssa?

 2. Miia Hyvärinen
  19.01.2015 @ 15:07

  Hei Seppo! Kysymyksiisi osaa ehkä parhaiten vastata juuri kulttuuri- ja taidepuolen ihmiset, eli tämänkin tiedotteen lopussa mainitut Mari Aholainen ja Kirsi Pitkänen. Voit ottaa heihin suoraan yhteyttä, yhteystiedot löydät tiedotteen lopusta.

 3. Mikko Auerniitty
  19.01.2015 @ 22:03

  Moro Seppo ja Miia! Hyviä kysymyksiä sinulla Seppo. Olisi varmaankin kaikkien kannalta hyvä, jos Mari ja Kirsi voisivat vastata ko.kysymyksiin tällä palstalla. Tulisi kenties keskustelua tai ainakin kaikki kiinnostuneet saisivat lukea vastaukset kysymättä erikseen heiltä!

 4. Miia Hyvärinen
  21.01.2015 @ 16:08

  Moi Mikko ja Seppo! Välitän toiveen Marille ja Kirsille 🙂

 5. Mari Aholainen
  21.01.2015 @ 19:26

  Hei
  Hyvä että viestijä oli valppaana ja muistutti että tännekin vastauksia. Kiitos Miia!
  Kankaan alue rakentuu osissa, pala kerrallaan ja aikaikkunaa riittää. Viisitoista vuotta on yksi aikajana ja pisimmät suunnitelmat rakentamiselle ovat vuoteen 2040. Kankaan alueella on pitkä historia ja taide tulee olemaan tästä eteenpäin yhä merkittävämpi osa sitä. Sitä miten tulevat polvet tulevat Kankaan taideympäristöä arvioimaan ja sen historiallista merkittävyyttä on kysymys johon ei ole vielä vastausta. Jokainen ihminen ja taho jättää jälkeensä oman aikansa kuvan ja käsityksen maailmasta. Kankaan alueen rakentumisen aika on pitkä, vuosikymmeniä, joten ehkä yksi merkittävä asia tulee olemaan kerroksellisuus myös taiteessa ja kuinka se muuttuu vuosien saatossa. Alueen taiteilijat, myös kuvataiteilijat ovat Kankaalla jo tehneet proggiksia ja tämä jatkuu. Eli työmahdollisuuksia tulee. Jyväskylän Taiteilijaseura on iso toimija taidekentässämme joten se on mukana jatkossakin.

 6. Kirsi Pitkänen
  22.01.2015 @ 17:21

  Hei,

  Hienoa, että tämä merkittävä satsaus herättää keskustelua. Vastatakseni Sepon lähettämiin kysymyksiin, sanoisin että Kankaan alueen tarjoama taideympäristö tulee olemaan historiallisesti merkittävä jo siitä näkökulmasta, että siellä on käytössä prosenttikulttuurin malli. Näin laajasti ja sitoutuneesti prosenttiperiaatetta ei ole aikaisemmin Keski-Suomessa toteutettu. Taiteilijoiden paikallistuntemusta on jo hyödynnetty esimerkiksi Kankaan valokuvanäyttelyn yhteydessä, joka oli esillä viime vuonna mm. Keski-Suomen museolla ja näyttelyn pohjalta ilmestyi julkaisu. Myös tulevaisuudessa paikallistuntemusta tullaan hyödyntämään eri tavoin, koska Kankaan alue paitsi katsoo tulevaisuuteen, arvostaa myös historiaansa ja alueellisuutta.

  Kankaan prosenttikulttuurin malli tulee edistämään kaikkien taiteilijoiden toimeentuloa ja väitän, että se jättää jälkensä myös tuleviin rakennushankkeisiin ja sitä kautta koko ammattikenttään. Yhteistyö paikallisen taiteilijaseuran kanssa on huomioitu monin tavoin. Edustan työni kautta koko Keski-Suomen kuvataidekenttää ja olen myös taiteilijaseuran hallituksen jäsen. Tätä kautta informaatio alueen suunnitelmista tulee jatkossakin kulkemaan suoraan alueen taiteilijoille.

 7. Martti Kapanen
  29.01.2015 @ 17:48

  Kommentti Kirsi P:n kommenttiin

  En tiedä, mihin valokuvanäyttelyyn ja julkaisuun viittaat, mutta ainakin Luovan valokuvauksen keskus on tehnyt alueella laajamittaista luovaa dokumentointia valokuvan keinoin. Ensimmäiset tulokset olivat näkyvillä viiden valokuvataiteilijan voimin Alvar Aalto-museolla ja galleria Ratamolla. Tuloksista julkaistiin myös kirja.
  Näyttelyn ja kirjan kulut kustansi kokonaisuudessaan ja yksin Luovan valokuvauksen keskus ry. Kustannukset olivat viisinumeroiset.

  Tuosta Keski-Suomen museon näyttelystä en ole tietoinen.

 8. Mikko Auerniitty
  31.01.2015 @ 16:16

  Kylillä puhutaan, että JKL taiteilijaseuran jäseniltä on tiedusteltu halukkuutta ilmoittautua Kankaan alueen taiteilijapankkiin. Voisiko tämän tiedustelun jakaa myös vaikka tällä blogi-sivulla, että myös järjestöön kuulumattomat ammattitaiteilijat saisivat tietoa projektin edistymisestä?

 9. Kirsi Pitkänen
  06.02.2015 @ 14:27

  Hei,

  Taiteen edistämiskeskuksen Keski-Suomen aluetoimipiste järjestää avoimen tiedotustilaisuuden kaikille ammattitaiteilijoille torstaina 19.2. klo 14-16 Jyväskylän taidemuseon Holvissa (osoite Kauppakatu 23).

  Tilaisuudessa kerrotaan Kankaan prosenttikulttuurin toimintamallista ja siellä voi esittää tarkentavia kysymyksiä aiheeseen liittyen. Lisätietoa tulee myös mm. taiteilijapankista. Toivoisin keskustelun jatkuvan siellä. Lämpimästi tervetuloa!

Kangas in English »
Ideointiprojekti Kaupungin Kangas »

RSS

tiedotteet

Joulumieltä Kankaan joulunavauksesta 2.12. klo 12-15

Tule hakemaan joulumieltä Kankaalta!   […]

Comments Off on Joulumieltä Kankaan joulunavauksesta 2.12. klo 12-15

Kankaan Arkki nousee vanhan paperitehtaan kylkeen Jyväskylään

Jykian ja YIT:n yhteishanke, seitsemänkerroksinen […]

Comments Off on Kankaan Arkki nousee vanhan paperitehtaan kylkeen Jyväskylään

Jyväskylän Kankaan kimppakaaroilla kurvaillaan kaasulla

Jyväskylän kaupunkiTiedote viestimille 10.10.2018 Jyväskylän […]

Comments Off on Jyväskylän Kankaan kimppakaaroilla kurvaillaan kaasulla