Käsityöllä hyvää itselle ja toisille

Kirjoitettu | 30.06.2016 | Comments Off on Käsityöllä hyvää itselle ja toisille

Keskikesän kokoelmanosto on Unicef-nukke Kaukolan naisen kansallispuvussa.

Keskikesän kokoelmanosto on Unicef-nukke Kaukolan naisen kansallispuvussa.

Suomen käsityön museon kokoelman Kaukolan naisen kansallispukuun puettu nukke on valmistettu Joutsassa Mummelien käsityöpiirissä vuonna 2010. Nukkeen on ommeltu Unicefin logo ja pukuun merkintä t:mi Soja MurtoMummelit-ryhmä kokoontuu noin kerran kuussa jonkun jäsenen kotiin tekemään käsitöitä ja vaihtamaan kuulumisia. Ryhmässä on kymmenenkunta mummelia, joiden ikä vaihtelee 50-75 vuoden välillä. Yksi ryhmäläinen ehdotti keväällä 2010 ideaa nuken valmistamisesta ja muut innostuivat aiheesta. Mummelit valmistivat yhteensä 70 nukkea saman vuoden aikana. Nuket myytiin Joutsassa Hankaan kesätorilla ja Joutsan käsityökeskuksessa sekä Anu Pylsyn Joutsan myymälässä. Nuket otettiin vastaan lämpimän ihastuneina ja innostuneina. Nuken valmistus on osa Unicef-nukkekampanjaa.

Kampanjassa tehdään valmista kaavaa käyttäen tyttö- tai poikanukke Anna tai Toivo ja sille yksilöllinen ulkonä-kö. Kuvan Toivo-nukke kuuluu Suomen käsityön museon  kokoelmaan.

Kampanjassa tehdään valmista kaavaa käyttäen tyttö- tai poikanukke Anna tai Toivo ja sille yksilöllinen ulkonä-kö. Kuvan Toivo-nukke kuuluu Suomen käsityön museon kokoelmaan.

UNICEFin nukkekampanjan idea on yksinkertainen: tehdään mielikuvitusta käyttäen rä-synukke, ”maailman lapsi”, joka edustaa vapaasti valittua kansallisuutta. Valmis nukke tarjotaan yleisölle adoptoitavaksi, joka tapahtuu maksamalla nukesta vähintään 20 euroa. Maksu menee maailmanlaajuiseen rokotuskampanjaan, jonka puitteissa hankitaan elintärkeitä rokotuksia lapsille. Jokainen nukke saa henkilökortin, jonka tekijä täyttää nuken henkilötiedoilla ja omilla yhteystiedoillaan. Nuket ovat näin rekisteröityjä toisin kuin monet maailman oikeista lapsista. Mukana olevan postikortin uusi perhe lähettää nuken tekijälle, jotta tämä saisi tietää, mistä nukke on löytänyt kodin. Nukkekampanjan idea on lähtöisin Italiasta ja nukkeja on tehty seitsemässä Euroopan maassa. Suomessa nukkekampanja lähti käyntiin Oulusta tämän ollessa UNICEF-kaupunki vuonna 2002.

Kaukolan kansallispukuun puettu Unicef-nukke oli esillä Lämmöllä-näyttelyssä Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 22.12.2010 – 6.2.2011. Näyttely sai ideansa Suomen käsityön museon Sukkapiirin sukista. Sukkapiirissä valmistettiin vapaaehtoisvoimin ja yhdessä neuloen villasukkia pitkäaikaissairaanhoidon asiakkaille. Näyttelyllä museo haluaa nostaa esille ja tukea käsityötä hyväntekeväisyyden muotona. Museon Näytönpaikkaan koottiin ikkunanäyttely käsitöistä, joita erilaiset järjestöt, yhdistykset ja porukat valmistivat ja lahjoittivat suuria määriä niin kotimaisiin kuin ulkomaisiin avustuskohteisiin. Lämmöllä-näyttelystä tehtiin myös verkkonäyttely.

Unicefin nukkepaja pidettiin Suomen käsityön museossa keväällä 2006. Kuvassa kurssin ohjaajan Heli Tapani-nen ompelee nukelle vaatteita.

Unicefin nukkepaja pidettiin Suomen käsityön museossa keväällä 2006. Kuvassa kurssin ohjaaja Heli Tapaninen ompelee nukelle vaatteita.

Suomen käsityön museollakin on yhteisöllisesti valmistettu Unicef-nukkeja. Maaliskuussa 2006 järjestettiin aiheesta kurssi 12 aikuiselle ja ohjaajana toimi artesaani Heli Tapaninen. Kukin osallistuja saattoi käyttää omaa mielikuvitustaan ja toteuttaa mieleisensä nuken ha-luamaltaan maapallon kolkalta. Kurssilaiset saivat tuoda omia kankaita mukanaan, mutta materiaaleja oli myös paikanpäällä.

Keskeneräinen Unicef-nukke.

Keskeneräinen Unicef-nukke.

Nuken valmistusta.

Nuken valmistusta.

Tekijät lahjoittivat kurssin päätteeksi valmistamansa nuken Unicefille, joka antoi nuken edelleen adoptoitavaksi kampanjan käytännön mukaisesti.

Anna on irlantilainen ja Heli Tapanisen 101. Unicef-nukke.

Anna on irlantilainen ja Heli Tapanisen 101. Unicef-nukke.

Heli Tapaninen innostui lahjoittamaan osaamistaan hyvään tarkoitukseen enemmänkin ja on ahkeroinut toistasataa nukkea Unicefille maailman lasten hyväksi. Jokainen nukke saa oman ilmeen ja on uniikki yksilö. Niitä asuu ympäri maailmaa, ja suomalaisnukkeja on muuttanut ulkomaille tuliaisina. Joitakin nukkeja valmistetaan oman maansa kansallispukuun puettuina esimerkiksi, kun se lähetetään avustusjärjestön kummilapselle.

Jyväskyläläisen Heli Tapanisen innostus Unicef-nukkien tekoon alkoi huhtikuussa 2004. Hän kertoo aina halunneensa auttaa ja käsityö on hänen mukaansa hyvä keino, koska ”villasukilla on vaikea keinotella”. Vartalot nukkeihin hän tekee pieninä sarjoina ja kasvot hän kirjoo ennen ompelua ja täyttämistä. Etnisyys on keskeistä Tapanisen nukeille. Hän etsii medioista ja kirjastosta tietoja eri kansallisuuksista, pukeutumistavoista sekä nimistä. Nuken nimi on hänellä tiedossa jo kankaita leikatessa.

Anna ja Toivo nykyisessä kodissaan.

Anna ja Toivo nykyisessä kodissaan.

Anna ja Toivo asuvat Suomen käsityön museon perusnäyttelyssä Käsityössä elämän tuntu.

Nukeissa käytettävät materiaalit Tapaninen kertoo saaneensa lahjoituksina tai löytäneensä ne kaappien kätköistä. Ostaa on tarvinnut vain ihokankaita ja vanua. Vaatteet nukeille syntyvät virkaten, neuloen tai ommellen. Nuken vaatteiden on oltava helppoja pukea ja turvallisia käytössä, koska nukke kuitenkin on lapsen lelu. Jokainen nukke on yksilöllinen ja ainutlaatuinen. Vaatteet sekä hiusten ja silmien väri ovat tarkkaan mietittyjä. Nukeilla on sielu ja ne ovat rakkaudella tehtyjä. Palkitsevinta nukentekijälle on adoptiokortin mukana saapuva tieto nuken uudesta kodista. Usein tietojen mukana on muitakin terveisiä. Heli Tapaninen on valmistanut nukkeja yli sata ja ne edustavat 44 eri kansalaisuutta. Nukkeja voi adoptoida mm. Unicefin paikallisryhmiltä eri puolilta Suomea.

Lisää Unicef-nukkeja tullaan näkemään Suomen käsityön museossa ensi vuonna 2017 Suomen 100-vuotisjuhlavuoden Kansallispuku–näyttelyn yhteydessä toukokuulta alkaen aina saman vuoden joulukuulle. Jyväskylän Unicef-nukkekurssilaiset innostuivat tekemään nukkeja, joiden vaatetuksen osana käytetään aitoja kansallispukukankaita. Nämä nuket tulevat esille museon ikkunanäyttelyyn, josta niitä voi käydä varaamassa itselleen. Tarkempia tietoja Unicef-nukkenäyttelystä on tulossa vuoden 2017 alkupuolella Suomen käsityön museon ja Suomen kansallispukukeskuksen kotisivuille.

kerran vielä Kaukola

Marjo Ahonen

7 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.