Muistatteko maitopussit? – muovimatto 1960-luvun lopulta

Kirjoitettu | 27.04.2016 | 1 kommentti

Maitopusseista kudottu käyttämätön muovimatto on valmistettu 1960-luvun lopulla, Suomen käsityön museon kokoelmat. Kuva: Anneli Hemmilä-Nurmi

Kuukauden esine: maitopusseista kudottu käyttämätön muovimatto, joka on valmistettu 1960-luvun lopulla, Suomen käsityön museon kokoelmat. Kuva: Anneli Hemmilä-Nurmi

1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun vaihteessa siirryttiin yleisesti irtomaidosta teollisesti pakattuun maitoon, jolloin kauppoihin ilmestyi ennen kartonkipakkauksien käyttöä pussitettua maitoa. Maitopussien kuljettaminen ja käsittely vaati varovaisuutta niiden muljahtelevan ja hölskyvän ominaisuuden vuoksi. Maitopussit nousivat tuolloin arkielämässä lähes päivittäiseksi puheenaiheeksi ja mielipiteitä niistä löytyi puolesta ja vastaan.

 

Pussimaidosta syntyi nopeasti myös muovijätettä. Säästötalouteen tottuneet perheen emännät alkoivat leikata niistä materiaalia virkattaviin ja kudottaviin mattoihin. Ilmaista kierrätysmateriaalia saatiin runsaasti ja kätevästi. Sitä kerättiin joukolla, käännettiin ja pestiin. Pesemättömien pussien haju muistetaan monesti vielä vuosikymmenien jälkeen kuten niiden materiaalin tuntu jalan alla.

 

Muovimattoja käytettiin kosteissa tiloissa kuten saunojen eteisissä ja keittiöissä. Kovin kestävää materiaalia maitopussit eivät kuitenkaan olleet ja ajan myötä niiden käytöstä syntyi murenevan muovin roskaa niin, että useimmat matot päätyivät ennen pitkää roskalavalle.

 

Suomen käsityön museon kokoelmiin kuuluvan maitopussimaton valmisti eläkepäivinään kudonnan opettaja, joka nuoruudessaan 1920-luvulla opiskeli Wetterhoffin kotiteollisuusopistossa kudontaa. Hän teki elämäntyönsä Hämeenlinnan naisvankilan käsityön opettajana ja toimi tämän lisäksi 1930-luvulla myymälänhoitajana vankilan myymälässä, jonka ikkunasomistuksesta hänet palkittiin.

Myymälänhoitaja Hämeenlinnan vankilan myymälän edustalla 1930-luvulla.

Myymälänhoitaja Hämeenlinnan vankilan myymälän edustalla 1930-luvulla.

Eläkepäivinään 1960-luvulla opettajatar muutti Hämeestä takaisin synnyinseudulleen Keski-Suomeen. Ajan innostuksen mukaan hänkin kutoi maitopussimaton, jonka materiaali on ylijäämävarastosta saatua, käyttämättömistä maitopusseista leikattua kudetta. Valmistukseen hän käytti silloisen Keski-Suomen kotiteollisuusyhdistyksen neuvonta-aseman kangaspuita.

 

Yksityiskohta maitopussimatosta. Suomen käsityön museon kokoelmat.  Kuva: Anneli Hemmilä-Nurmi

Yksityiskohta maitopussimatosta. Suomen käsityön museon kokoelmat.
Kuva: Anneli Hemmilä-Nurmi

Pussiin pakattua maitoa myydään edelleen Suomenlahden eteläpuolella, Virossa. Voit halutessasi kommentoida aihetta omin muistoin tai kokemuksin tämän blogin yhteydessä.

Marjo Ahonen

7 henkilöä tykkää

Kommentit

Yksi kommentti kirjoitukseen “Muistatteko maitopussit? – muovimatto 1960-luvun lopulta”

  1. Anna-Maria Väätäinen
    24.05.2016 @ 09:31

    Kesämökillä Mäntyharjulla oli pitkään (ettei olisi vieläkin) saunan pukuhuoneen mattona maitopussimatto. Mahdollisesti äitini Annikki Väätäinen oli kutonut sen. Toinen ”muistoni” koskee maitopussikuteita, jotka sain kummitädiltäni joitakin vuosia sitten kauniisti leikattuna ja kerittynä. Halusin ne jotenkin mukaan omiin punontatöihini ja punoin muutama vuosi sitten teoksen, jonka silloin nimesin: ”Maitopussi kohtaa muovikassin” materiaaleina maitopussit, muovikassit ja kaapeli ja punontatekniikka on spiraalipunonta. Kuva blogissani artikkelissa Spiral Espanjassa.