Opastusta, käsitöitä ja huoltokierroksia

Kirjoitettu | 15.04.2016 | Kommentit poissa käytöstä

Seitsemän viikon harjoitteluni on päättymässä Suomen käsityö museolla. Harjoitteluni pääsisältöä on ollut Jyväskylän kakkosluokkalaisten museovierailun valmistelutehtävät ja kierroksella avustajana ja ohjaajana toimiminen. Harjoitteluni aikana lapsia on käynyt museokierroksella noin tuhat. Varsinkin valmistelevat tehtävät, kuten esitteiden tarroittaminen ja materiaalin haaliminen ovat olleet hyvin tyypillisiä tehtäviäni.

 IMG_9041

Jokainen aamuni alkaa museon huoltokierroksella, jolloin kierrän museossa ja järjestelen paikkoja. Siitä päivä jatkuu, milloin kakkosluokkalaisten vierailuilla ja milloin sitten työtilassa valmistelutehtävillä. Jokainen työviikko on ollut erilainen, mikä on pitänyt mielenkiintoa ja motivaatiota hyvin yllä.

 

Harjoitteluni aikana olen saanut myös tehdä paljon käsitöitä. Esimerkiksi 18.3 museolla oli Puutteesta bulimiaan – seminaari, jonka lopuksi oli yleisölle ilmainen kokeilutyöpaja Green Craftin kierrätyshuovasta. Olin mukana ideoimassa ja toteuttamassa malleja tähän pajaan sekä ohjaamassa sitä. Lisäksi olen päässyt painamaan kangaskasseja museokauppaan myytäväksi.

 IMG_9036

Tämä viimeinenkin viikko on täynnä toimintaa. Olen valmistellut pirtanauhoja perjantaita varten, jolloin museolla on Tavataan olohuoneessa – tapahtuma, jonka aiheena ovat tällä kertaa pirtanauhat. Minun tehtäväni on ohjata asiakkaita ilmaisessa työpajassa, jossa jokainen saa kutoa itselleen pätkän nauhaa ja sitten halutessaan tehdä siitä vaikkapa avaimenperän. Myös torstaina Taidon päivänä museolla on tapahtumaa, joten sinnekin on haettu kaupasta kahvitustarpeita ja luontosali pitää laittaa ”seminaari” kuntoon. 

 DSC_0748

Eli reilusti viimeiseen päivään asti on kunnolla hommaa mitä tehdä. Suomen käsityön museolla on ollut kyllä koko harjoitteluni ajan reilusti tekemistä. Olen saanut tehdä monipuolisesti erilaisia hommia ja mielestäni minulle on annettu sopivasti vastuuta. Olen myös saanut museotyöstä selkeämmän kuvan. Minulle oli yllätys että museolla on niin monta työntekijää, mutta nyt tiedän kuinka paljon voimavaroja esimerkiksi tapahtumien tai näyttelyiden järjestäminen vaatii. Museon näyttelytiloissa on hiljaista ja avaraa, mutta työtiloissa on iso joukko ihmisiä järjestämässä ja ylläpitämässä museon toimintaa.

 

Suomen käsityön museota suosittelen kyllä muillekin työässäoppimispaikaksi. Täällä saa paljon ohjausta ja neuvoja, ilmapiiri on ystävällinen ja rento ja kuten edellä mainitsinkin niin hommia riittää!

Ronja Kauhanen 20v,  1.vuoden tekstiili-artesaani opiskelija, Jao  

 

2 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.