”KUTOKAA ITSE KANKAANNE” – Juhlamekot 1940-luvulta

Kirjoitettu | 22.03.2016 | Kommentit poissa käytöstä

Suomen käsityön museossa aloitetaan kokoelmien esittely nyt myös blogissa. Tähän ns. kuukauden esineeseen liittyy tavalla tai toisella linkki ajankohtaisuuteen, ja keskiössä oleva kuva tai vaikkapa video jaetaan samalla Instagramissa. Toivomme, että tarinat virittävät lukijan omiin muistoihin tai mielikuviin aiheesta. Kannustamme ystävällisesti kyseistä asiaa koskevaan kommentointiin ja yhteisen tiedon lisäämiseen.
BlogikuvaMekot_PL2372_pien

Vuonna 2010 museolle lahjoitettiin kaksi pellavapukua. Ne ovat samanlaiset ja valmistettu Päijät-Hämeessä vuonna 1948, jolloin elettiin sodan jälkeistä pula-aikaa. Pellavat kasvatettiin itse tilan pelloilla ja kehräytettiin kehräämössä aivinalangoiksi. Hienoa aivinapellavaa käytettiin juhlavaatteiden valmistukseen, karkeammasta rohdinpellavasta valmistettiin arkiset tekstiilit.

Mekkoja käyttivät nuoret sisarukset. He kutoivat yhdessä molemmille pukukankaat paikallisen maamiesseuran neuvojan ohjauksessa. Toiseen kudottiin punainen, toiseen sininen koristeraidoitus. Punavalkoista mekkoa käytettiin ylioppilasjuhlaleninkinä.
yo_kuva_rajattu_ilman_reunoja
Pukukankaan raidallisessa mallissa on kuviokudesidos. Mekossa on puseromainen yläosa, lyhyet hihat ja matala paitakaulus. Kaavat oli tilattu Omin käsin -lehden Sorja-kaavapalvelusta ja ompelutyö kyläompelijalta.

Kankaan malli on julkaistu Omin käsin –lehdessä 1/1944

Kankaan malli on julkaistu Omin käsin –lehdessä 1/1944

Lehden mallissa koristeraidat on kudottu vuoroin sinisellä ja punaisella villalangalla. Mallin oli suunnitellut Ester Perheentupa, joka toimi kudonnanopettajana Fredrika Wetterhoffin oppilaitoksessa.

Perheentupa julkaisi
 mallejaan 
lehdissä kuten Omin käsin, Kotiliesi ja Emäntälehdessä sekä kirjoissa Kutokaa itse kankaanne (1928), Kutokaa kuviollisia kankaita (1932) ja Kotikankurin sidosopas (1944). Hän antoi lukijoille neuvoja ja opasti kutojia, jotka halusivat valmistaa kauniita käyttö- ja juhlakankaita itselleen ja koteihinsa, vaikka vielä oli pulaa materiaaleista.

Mekot ovat esillä Suomen käsityön museon vaihtuvassa näyttelyssä Omin käsin – uuteen onnelliseen elämään 28.8.2016 saakka. Näyttely esittelee Suomen käsityön museolle vuonna 2010 Tyyne-Kerttu Virkki –säätiöltä lahjoitettua Virkki-käsityömuseon kokoelmaa ja Omin käsin  -lehden välityksellä suomalaisen käsityön, käsiteollisuuden ja muotoilun kehitystä 1940–1970-luvuilla.

Marjo Ahonen

amanuenssi

5 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.