Meissä kaikissa asuu pieni suunnittelija

Kirjoitettu | 21.09.2015 | Kommentit poissa käytöstä

Marimekkoelämää-näyttely sai mukavan päätöksen Suomen käsityön museossa lauantaina 29.8.2015, kun asiakkaat pääsivät viettämään päivää kuosisuunnittelijan saappaissa.

Päivän puhujana ja esiintyjänä tapasimme Hannele Äijälän, 33, joka on uransa alkutaipaleella toiminut Marimekossa piirtäjänä ja tekee nykyään uraa Kauniste Finland Oy:n suunnittelijana.

– Tekstiilisuunnittelu on hauskaa ja haasteellista – inspiraation aiheet eivät lopu milloinkaan, sillä tekstiilisuunnittelija voi inspiroitua lähes mistä tahansa. Parhaimmillaan työ on kuin leikkiä ideoilla, materiaaleilla, väreillä, muodoilla ja sommitteluilla. Tekstiilit ovat kiinnostavia, sillä ne ovat olennainen osa jokapäiväistä elämäämme, Hannele Äijälä kuvaili.

Hannele Äijälän tekstiilifilosofia lähestyy kovasti Armi Ratian Marimekkoelämää –ajatusta. Ratia halusi Marimekon olevan elämäntapa, joka auttaa löytämään onnen arjen iloista ja kauneudesta. Tätä tuotiin ilmi rajoja rikkovalla omaleimaisuudella. 

Päivää aloiteltiin luennolla, jossa Hannele kertoili kuosisuunnittelun periaatteista, onnistumisista ja sudenkuopista. Aluksi oli ihan hyvä käydä läpi, että miten niitä kankaita oikein painetaan, tehdäänkö laakapainona, rotaatiopainona vai ihan käsin – ja siihenkin on pari erilaista tapaa. Aivan uutena kankaanpainantatekniikoihin on tullut digiprintti, jonka avulla voidaan painaa oikeastaan mitä tahansa. Laakapainossa painetaan nimensä mukaisesti vaakatasossa kuviota toisensa perään, rotaatiopainossa käytetään yhtenäistä rullaa, jolla kuvio saadaan jatkumona kankaalle. Käsin voidaan painaa ihan vaikka tuputtamalla, mitä kurssilaisetkin pääsivät päivän aikana kokeilemaan.

Hannele Äijälä luennoi kuosisuunnittelun perusteista.

Hannele Äijälä luennoi kuosisuunnittelun perusteista.

Painotekniikoiden lisäksi kävimme läpi ihan sitä, miten se kuosikuvio syntyy ja mitä tärkeintä, miten se saadaan toimimaan kankaalla. Hannele kertoi, että kuvion pitää toimia jatkumona. Sen tähden kuviosta otetaan raportteja, joiden avulla jatkumo saadaan syntymään. Raportin tekemiseen kannattaakin paneutua kunnolla, sillä se määrittää pitkälti sen miltä kuvio kankaalla näyttää ja määrittää kovasti esimerkiksi kuvion liikkeen tuntua.

Hannele Äijälä esitteli suunnittelemiaan kankaita ja kertoi niiden inspiraationlähteistä sekä käytännön toteutuksesta.

Hannele Äijälä esitteli suunnittelemiaan kankaita ja kertoi niiden inspiraationlähteistä sekä käytännön toteutuksesta.

Luennon jälkeen pidettiin lyhyt ruokatauko ja jatkettiin päivää työpajan merkeissä. Kurssilaiset pääsivät soveltamaan oppimaansa käytäntöön. Tarkoituksena oli painaa kangaskassi itse suunnitellulla kuviolla töpötystekniikkaa käyttäen. Ensin suunniteltiin itse kuvio, jonka jälkeen se piirrettiin litoposteripaperille. On tärkeää käyttää paperia, joka kestää kosteutta ettei sapluuna murene kesken painamisen. Kuvio leikattiin auki litoposteriin ja kiinnitettiin sen jälkeen kassiin maalarinteipillä. Ja sitten painetaan! Värejä sai joko sekoittaa itse tai käyttää valmiita värejä, kullekin haluamansa mukaan. Ja hienoja kasseja syntyikin!

Painettavan kuosin  suunnittelu vaatii keskittymistä, kun kurssilaiset työskentelivät museon avoimessa pajassa.

Painettavan kuosin suunnittelu vaatii keskittymistä, kun kurssilaiset työskentelivät museon avoimessa pajassa.

Valmiita kasseja.

Valmiita kasseja.

Lisää kankaanpainantavinkkejä saa vaikka täältä: http://www.emotuotanto.fi/vinkkikirja.pdf

Tapahtuma oli osa Nuoret museoon –hanketta, jonka tarkoituksena on auttaa näkemään museo aktiivisena vierailukohteena, jolla on tarjottavanaan muutakin kuin näyttelyitä sekä aktivoida nuoria ja nuoria aikuisia järjestämään omia tapahtumiaan museoissa. Projektin tiimoilta järjestetään säännöllisesti Late Nights –tapahtumia sekä Low budget –työpajoja vaihtuvilla teemoilla.

 

Sari Koskinen, projektikoordinaattori

1 henkilö tykkää

Kommentit

Comments are closed.