Tallentajan arkea

Kirjoitettu | 26.07.2011 | Kommentit poissa käytöstä

 Tilkusta asiaa

 Olen ollut määräaikaisena amanuenssina Suomen käsityön museossa melkein yhtäjaksoisesti puolitoista vuotta ja olen ehtinyt tuona aikana tehdä jos jonkinmoista hommaa. Päätehtävänäni on luetteloida esineitä kokoelmiin, josta voittekin lukea lisää aiemmasta kirjoituksesta.

 Olen tarkastellut, ottanut selvää, lukenut kirjoja, pähkäillyt, tehnyt salapoliisin työtä ja kysellyt muilta kanssatyöskentelijöiltä apua, jotta saan mahdollisimman tarkan ja selkeän kuvauksen ja kontekstitiedot esineestä. Kaikkea ei tarvitse onneksi syynätä yhtä tarkkaan, kun taas jotkut esineet ovat niin ihastuttavia aarteita että niitä haluaa tutkailla enemmänkin.

 

Suurin urakkani on ollut tähän mennessä, poroesineiden ja muiden tekstiiliesineiden luetteloinnin lisäksi, Wetterhoff-säätiön lahjoittamien kangaspuilla kudottujen tilkkujen luettelointi. Tilkkuja on melkoinen määrä, laatikkokaupalla.

 Tekstiilialan ammattilaisena, kankaankudontaakin opiskelleena, tunnen kankaiden loimi- ja kudelankojen sitoutumiset, eli sidokset melko hyvin, jolloin tilkkujen luetteloimisen kapsahtaminen tehtäväkseni oli melko itsestäänselvyys, vaikka sitä jo jotkut muut vähän aloittelivat.

 

Luettelointi etenee niin, että ensin skannaan tilkuista tarkat kuvat koneelle, jossa muokkaan niitä tarkemmaksi kuvankäsittelyohjelman avulla, sitten tallennan kuvat niille kuuluviin kansioihin, joista eteenpäin luettelointikorttiin. Kirjaan tilkusta muun muassa sellaiset tiedot kuin lankamateriaalin, sidoksen eli kankaan pinnan rakenteen, mahdolliset liat ja sen sellaiset jutut.

 Koneelle kirjaamisen jälkeen merkitsen kangaslapulle tekstiilitussilla esineen numeron, ompelen lapun kiinni tilkkuun ja pakkaan tilkkunipun suojapaperiin käärittynä pahvilaatikkoon, josta tilkut lähtevät eteenpäin käsiteltäväksi ja varastoitaviksi.

 Saattaa kuulostaa puuduttavalta, mutta oikeastaan se ei ole sitä. Jaksamiseen vaikuttaa (näin pintastruktuurista kiinnostuneelle) vaihtelevuus, joita ovat tilkkujen erilaiset pinnat, kirjava materiaali, väritys, eri koot ja niiden erilaiset, toisinaan mielenkiintoiset pinnat. Tosin välillä on ollut, kollegaani lainaten, ”virkeän näköisiä tilkkuja”, kun kyse oli värittömistä samankaltaisista tilkuista kasakaupalla.

 

Sirpa Varis

 

 

 

 

 

 

4 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.