Asiakkaat kokoamassa Marimekkoelämää-näyttelyn nostalgia-osuutta

Kirjoitettu | 27.04.2015 | 1 kommentti

Marimekko on ilahduttanut tunnistettavilla kuoseillaan jo yli 60 vuotta. Siihen liittyy paljon muistoja ja voimakkaita tunteita. Armi Ratia halusi tehdä Marimekosta elämäntyylin, ja sitähän se omalla tavallaan onkin. Marimekko on ollut mukana katukuvassa ja ihmisten elämässä läpi erilaisten aikakausien ja elämänvaiheiden, niin pukeutumisessa, sisustuksessa kuin käsitöissäkin. Mitä Marimekko sinulle merkitsee?

Torstaina 23.4.2015 käsityön museon asiakkaat kerääntyivät muistelemaan omia Marimekko-kokemuksiaan ja samalla käynnistämään Marimekkoelämää-näyttelyn nostalgisen osion toteuttamista. Paikalle saapui yli parikymmentä innokasta muistelijaa, joille kaikille Marimekko on omalla tavallaan rakas.

image_00003 muokattu1

Asiakasraati valitsemassa näyttelyyn tulevia Marimekko-pussukoita.

Asiakasraatilaiset valitsivat Elna Leskisen ja Eila Kaikkosen yhteistyöstä syntyneiden Mari-pussukoiden kuoseista nostalgisimmat ja rakkaimmat. Valitut pussukat tulevat esille 9.5.2015 aukeavaan Marimekkoelämää-näyttelyyn. Kuosit nostattivat muistoja 50-luvulta aina 2000-luvulle asti. Marimuistot ovat yhtä monenkirjavia kuin Marimekon kuosit: jokin rakas kuosi oli tuttu lapsuuden lempivaatteista, toinen rajoja rikkoneesta häämekosta. Löytyi valmistujaispukujen kuvioita, ensimmäisen kodin verhot sekä äitiysmekon ja omien lasten yöpukujen tutut kuosit. Yöpukujen, joita ilman ei saa nukuttua. Marimekko on kulkenut mukana elämässä: vuosikymmeniä vanhat Marimekot ovat monella raatilaisella edelleen käytössä.

Marimekon kauniit kuviot houkuttelevat myös tekemään itse: moni asiakasraatilainen kertoi loihtineensa Marimekon kankaista esimerkiksi tyynyliinoja, verhoja ja vaatteita. Emäntäkoulussa oltiin tehty omat työasut Marimekosta, ja kainaloista kuluneista tasaraita-trikoista vinkattiin saavan tehtyä hyvän potkupuvun. Marimekon kankaista oli syntynyt käsityönä myös valmistujais- ja hääpukuja, sekä totta kai näyttelyyn valitut maripussukat.

image_00006 muokattu

Marimekon kuosit herättivät hurjat määrät muistoja. Niitä jaettiin asiakasraadin kesken, ja lopuksi ne kirjoitettiin ylös näyttelyä varten.

Marimekkoelämää -näyttelyssä tullaan esittelemään asiakkaiden Marimekkoon liittyviä muistoja maripussukoiden yhteydessä. Kaikki saavat jakaa oman marimuistonsa. Asiakasraatilaisten muistot käynnistävät näyttelyn muisto-osuuden ja heidän ansiostaan näyttelyyn valittujen maripussukoiden valikoima on kattava: se varmasti herättää muistoja ihmisessä kuin ihmisessä.

Suuri kiitos kaikille osallistuneille koko museon puolesta!

image_00022 2

Tervetuloa 9.5.2015- 30.8.2015 Marimekkoelämää-näyttelyyn lukemaan ja jakamaan Marimuistoja!

 

Ella Metsälä
Suomen käsityön museon kulttuurituotannon harjoittelija
Humanistinen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yksikkö

2 henkilöä tykkää

Kommentit

Yksi kommentti kirjoitukseen “Asiakkaat kokoamassa Marimekkoelämää-näyttelyn nostalgia-osuutta”

  1. Bitte Westerlund
    11.05.2015 @ 12:01

    Onko näyttelyn yhteydessä jotakin keraamikko, lähettiläänrouvasta
    Eila Munkista.
    Minulla on yksi Marimekko leninki joka on ollut hänen. ehkä 60 luvusta. Hesari haluaa tehdä jutun siitä. Kuvataan jo huomenna, enkä tiedä juuti mitään. Kuulin vaan että Armi lähetti lenikejä rouva Munkille Amerikkaan. Bitte puh 040 5247743