Työharjoittelussa kansallispukukeskuksessa

Kirjoitettu | 06.05.2015 | Kommentit poissa käytöstä

Rakkaus käsitöihin ja Lapin lumo sai minut hakemaan opiskelemaan saamelaisalueen koulutuskeskukseen Inariin pari vuotta sitten. En ole katunut päätöstä, sillä siellä olen päässyt tekemään karvakenkiä, parkitsemaan nahkaa ja kutomaan kangaspuilla villahuivin, ihan vain muutaman esimerkin mainitakseni.

Olen kotoisin Keski-Suomesta, joten oli luonnollista hakea harjoittelupaikkaa Jyväskylästä. Tuttavani vinkkasi Suomen kansallispukukeskuksesta ja innostuin ajatuksesta, sillä itseäni kiinnostavat juuri perinteiset käsityöt. Otin yhteyttä kansallispukukonsultti Taina Kankaaseen ja onnekseni sain harjoittelupaikan ajalle 9.2.–20.3.2015

IMG_1347 muokattu

Varmasti jokaista jännittää aina, kun menee uuteen työpaikkaan, kouluun tai harjoitteluun. Itselläni jännitys katosi kuitenkin pian, sillä amanuenssit Taina Kangas ja Marja Liisa Väisänen olivat ensi hetkestä lähtien todella ystävällisiä ja mukavia.

Harjoittelu oli todella monipuolista. Pääsin pystyttämään Poppia puvuissa –näyttelyä  kansallispukukeskuksen Kuja-näyttelytilaan ja osallistumaan kansallispukuvalmistuksen peruskurssille, jossa tällä kertaa aiheena karjalaiset paidat ja erityisesti rekkopaidat. Kurssiviikonloppuna  pääsin kokeilemaan rekkopaidan kauluksen kirjontaa. Varsinainen harjoittelujakson työtäni oli sarafaanin valmistus, joka oli samalla myös näyttötyöni.

loppukeskustelu 1 muokattu

Aika kansallispukukeskuksessa oli antoisaa, opettavaista ja ennen kaikkea mukavaa. Ja lukijoille voin suositella, jos olette nyt Jyväskylässä päin, kansallispukukeskuksen Kujalla olevaa Poppia puvuissa –näyttelyä 20.2–31.5.2015 kannattaa käydä katsomassa. Näyttelyssä on kahdeksan käsityöläisen näkemys perinteen hyödyntämisestä muoti-näytöspuvuissa.

Kevät terveisin,
Riikka Helkala
Saamelaisalueen koulutuskeskus, Inari

1 henkilö tykkää

Kommentit

Comments are closed.