Pukupussit mallia ”Hemuli”

Kirjoitettu | 26.07.2011 | Kommentit poissa käytöstä

 Ennaltaehkäisevään konservointiin kuuluu museokokoelmista huolehtiminen esimerkiksi siten, että yksittäisillä esineillä on mahdollisimman hyvä olla museon säilytystiloissa, joissa esineet joutuvat viettämään koko loppuelämänsä, siis useita kymmeniä ja toivottavasti kai satojakin vuosia…

 Säilytystilojen olosuhteista pyritään huolehtimaan parhaalla mahdollisella tavalla niin, että ilmasto-olosuhteet ovat vakiot (pimeätä, viileätä ja sopivan kosteata) ja esineillä on erilaisia tuki- ja suojarakenteita, jotka on tehty kullekin esineelle juuri sopiviksi. Kun kyseessä ovat sellaiset erityisrakenteiset esineet kuin Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmaan kuuluvat Marita Vennon suunnittelemat juhlapuvut, joudutaan metreittäin suojakangasta ompelemaan suuntaan jos toiseenkin ja niin syntyy kolme hemulia.

 

 Kuvissa yksi Karajan-kokoelman puvuista ja Pilvihelmat, kangaskerrosten runsautta puvun sisällä.
Tekstiilitaiteilija Marita Vento suunnitteli suppean kokoelman juhlapukuja, joissa hän käytti suomalaisia kansallispukukankaita. Puvut kuuluvat Karajan Millenium 2000 –kokoelmaan, jonka Vento suunnitteli ja valmisti vuonna 1999 päättötyökseen Salfordin yliopistoon. Samana vuonna kokoelma esiteltiin Lontoossa nuorten suunnittelijoiden muotinäytöksessä. Puvut olivat esillä Suomen käsityön museon Ateljeepuku-näyttelyssä 2008 ja yksi puku on esillä museossa Suomen kansallispukukeskuksen perusnäyttelyssä.

 Juhlapukujen pukupussit suunnitteli ja valmisti Konservointikeskuksessa harjoittelijana ollut vaatetusompelun  opiskelija Leena Niiranen. Suojapussin tuli olla niin korkea jalaaja, että kokopitkä, monikerroksinen hame voidaan sulkea sen sisään litistämättä ja taittelematta. Pukupussin katto on vahvistettu jäykäksi ja puku voidaan turvallisesti myös kuljettaa ripustettuna pussin sisällä.

 
Kuvissa pukupussista on valmistettu paperikaava, jota sovitetaan puvun päälle sekä Hemulit viittä vaille valmiina, puuttuu vain nepparit, joilla pussit suljetaan.

Kuva Anne Vesanto

 

 

4 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.