Rullalaudalla maailman ääriin

Kirjoitettu | 27.03.2015 | Kommentit poissa käytöstä

Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa  on parhaillaan käynnissä (25.3-24.5.2015) puuseppä Esa Niirasen, uusimman Pauligin kädentaitajan, rullalautanäyttely Sora Skateboards.  Näyttelyssä on esillä taidokkaasti käsintehtyjä, uniikkeja rullalautoja. Samanmoisia eivät muut tee.

Esa Niiranen suhtautuu rullalautailuun yhtä intohimoisesti kuin lautojen tekemiseen. Hän on skeitannut lapsesta asti, ja ensimmäisen rullalautansa hän valmisti jo 10-vuotiaana. ”Skeittaamista mä en varmaan tule lopettamaan koskaan. Se on harrastuksena vaan niin antoisa”, puuseppä kertoo.

Esa tähyää maailmalle

Vapauden tunne ja itsensä toteuttaminen on oleellinen osa lautailua. Esa Niiranen perusti yrityksensä Uniq Designin osin juuri sen takia, että saa yrittäjänä vapaasti toteuttaa itseään. Luova työ ja käsillä tekeminen on aina ollut hänelle tärkeää, eikä palkkatyö toiselle ole tuntunut niin palkitsevalta.

Myös Niirasen reilun parin vuoden ikäinen tytär olisi jo innoissaan aloittamassa rullalautailun. Hän sai syntymäpäivälahjaksi isältään ikioman Pikkumyy-laudan. Skeittaamisen voi aloittaa periaatteessa heti, kun vain laudalla pysyy. Niiranen kertoo, ettei ole itse ennen juurikaan käyttänyt suojia, mutta tyttären hinku päästä laudan päälle innostaa isääkin käyttämään kypärää.

Niiranen on taustaltaan kilpaurheilija. Hän kuitenkin lopetti kilpaurheilun sen tiukan sääntelyn ja määräilyn takia. ”Mua rupesi vaan ottaa päähän se että valmentaja sano että mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä. Kun liikkumisesta tulee liian paljon jonkun muun ohjaamaa, niin siitä vaan katoaa se fiilis”, Niiranen kertoo.

Rullalautaillessa sääntelystä ei tarvitse huolia, vaan voi nimenomaan vapaasti toteuttaa itseään. Skeittaaminen ei ole samalla tavalla järjestäytynyttä kuin monet muut urheilulajit, ei ole määrättyjä harjoituspaikkoja tai –aikoja. Harjoitukset ovat siellä, missä on hyvä paikka ja porukka. Lautailu on luovaa puuhaa: Niirasen mukaan skeittaajat myös työllistyvät lähes poikkeuksetta luoviin ammatteihin.

Esa Niiranen: Sora Skateboards

Niiranen ennustaa työskentelynsä painottuvan jatkossa aina vain luovempaan ja taiteellisempaan työhön. Monet hänen rullalaudoistaan ovat niin kauniita, että ne ostetaan suoraan seinälle. Silloin lautaa tehdessä ei tarvitse keskittyä kestävyyteen tai jäykkyyteen, kuten skeittikäyttöön valmistettavissa laudoissa. Lauta voi olla myös tyylikäs koriste-esine, taideteos.

Lautailutaustansa ansiosta Niiranen tietää tarkalleen, millainen on hyvä lauta mihinkin käyttötarkoitukseen. Hän kehittää jatkuvasti uusia tapoja valmistaa aina vain parempia rullalautoja yhdistelemällä eri puulajeja, pinnoitteita ja vahvikkeita. Uusia ideoita pulppuaa siihen tahtiin, että niitä ei miltei kerkeä toteuttaa. Niiranen aikoo olla kaveri, joka keksi rullalaudan uudestaan – skeittilautojen Steve Jobs.

Nimetön kuva3

Kauniit ja laadukkaat laudat ovat vieneet Niirasen pitkälle, mutta puusepän suunnitelmissa häämöttää vielä maailman valloitus. ”Maailmassa on vielä paljon ihmisiä jotka ei oo vielä kuulleetkaan musta” Niiranen summaa. Unelma ei ole mahdoton, sillä kiinnostusta ainutlaatuisia lautoja kohtaan on riittänyt ulkomailla jo nyt. Varsinkin suomalaisille perinteikkäällä koivuntuohella höystetyt laudat ovat olleet suosittuja myös Suomen ulkopuolella.

Näyttelyn rullalaudoissa Niiranen on käyttänyt ominaiseen tapaansa kekseliäästi erilaisia materiaaleja. Vaikka skeittaajia ja skeittilautoja näkyy katukuvassa suhteellisen paljon, samanmoisia lautoja tulee harvemmin vastaan. Jos ja kun tulee, ei ole epäilystäkään, kuka kyseisen rullalaudan on tehnyt.

 

Ella Metsälä
Suomen käsityön museon kulttuurituotannon harjoittelija
Humanistinen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yksikkö

2 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.