Amanuenssi käytännön oppijana kansainvälisessä työvaihdossa.

Kirjoitettu | 12.03.2015 | Kommentit poissa käytöstä

Tässä blogissa aion jakaa tulevan kevään aikana kertyviä kokemuksiani tyorupeamasta Yor-kissa Pohjois-Englannissa. Aloitin vast´ikään työt Yorkshiren museossa Jyväskylän kaupungin kansainväliseen työvaihdon ohjelmassa. Olen toinen onnekas kahdesta tänä vuonna valitusta, jotka saivat mahdollisuuden lähteä oman alansa työssä oppijaksi ja verkostoitujaksi maailmalle. Vaihdon aikana on tarkoitus kertoa kotikaupungista ja työpaikasta vastaanottavassa museossa sekä oppia työssä uutta ja soveltaa sitä kotiin paluun jälkeen oman työn kehittämiseen. Työssä oppimisen tavoitteita asetettiin jo ennen matkaan lähtöä. Kotikaupungissa työtehtäväni ja vastuuni sijoittuvat kulissien taakse ja ovat kokoelmanhoidollisia ja –hallinnollisia, joten niihin kohdistuvat myös oppimistavoitteeni.

Aloitan Linnamuseosta:

YorkCastleMuseum

Museorakennus on 1700-luvulta peräisin oleva vankila. Itse asiassa rakennuksia ja vankiloita on kaksi, toiseen joutuivat ylivelkaantuneet, toiseen naisvangit. Ensimmäisen työpäivän opastuksella minulle kerrottiin karmivia tarinoita hirttotuomioista ja kummituksista.

Museokäyttöön rakennukset otettiin 1930-luvulla ja 1970-luvulla niiden välille rakennettiin yhdyskäytävä, jossa sijaitsee nykyinen pääsisäänkäynti. Tuosta ovesta kuljen aamuisin ja kirjaudun sisään kulloisenkin ovivahdin ystävällisen vastaanoton myötä. Ensimmäisiä oppimiani asioita on maan tapana vallitseva huomaavainen käytös ja sanottakoon small talkista mitä hyvänsä, koodisto johtaa kohteliaisuuteen. Ei todellakaan hassumpaa!

pääsisäänkäynti

Tähän aikaan vuodesta sää tuntuu vaihtelevan päivällä +5 asteesta reiluun kymmeneen. Säästä puhutaan koko ajan, koska vaihtelua on paljon. Narsissit kukkivat kuitenkin jo aurinkoisesti, koska maa ei ole jäässä.

kuva (4)

Linnamuseon rakennukset muodostavat kehän ja niiden keskelle jää aukio. Aukion reunalla sijaitsee myös sen vanhin osa Cliffornin torni.

Torni

Aamuisin siis kuljen tämän komistuksen ohi. Tornin historiasta loytyy runsaasti lisätietoa kollegan matkablogista muutaman vuoden takaa.

Yorshiren museo on iso kokonaisuus: neljä osastoa, joilla kullakin on omat mittavat kokoel-mansa. Yhteensä niiden suuruus on arvioitu 1,5 miljoonaksi.

Linnamuseossa esitellään kulttuurihistoriallisia kokoelmia. Museon toiminnan perusti yksityinen keräilijän tohtori Kirk. Nykyinen perusnäyttely kertoo viktoriaanisen ajan kauppakadusta elämyksellisesti. Se avattiin suuren suosion saavuttaneena ja päivitettynä yleisölle uudelleen 2012.

Vuorovaikutteisessa verkkonäyttelyssä kaupungin keskiaikaiseen katukaavaan muurien sisäpuolelle on rakennettu kiintoisa reitti kuljettavaksi. Kannattaa olla tarkkana, sillä reitiltä löytyy rasteja melkoisesti ja aikaa saa vierähtämään mu-kavan tovin sen parissa. Suosittelen!

Tämänkertaiseksi lopuksi vielä kuvia nykyisestä keskustasta, jota ei voi olla päivästä toiseen ihailematta. Kuinka paljon suunnittelun ja käden taitoa onkaan tarvittu kaiken tuon aikaan saamiseksi!

blogiin1on
blogiin6
blogiin2on
blogiin7on

Seuraavassa postauksessa peruskorjauksen loppumetreillä kiiruhtavasta taidemuseosta, mittavasta vapaaehtoistyöstä museon resurssina, jaan lisää kaupunkitunnelmia ym. Jokainen päivä tuo uutta ja mielenkiintoista!

Terkuin, Marjo

20 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.