Kansallispukuvalmistuksen peruskurssi

Kirjoitettu | 08.02.2015 | Kommentit poissa käytöstä

rekko 1
Suomen kansallispukukeskus järjestää kansallispukujen valmistuksesta koulutusta. Kansallispukujen valmistuksen peruskurssi on kurssikokonaisuus, joka on tarkoitettu kansallispukukurssien opettajille, opettajiksi aikoville sekä kansallispukujen valmistajille ja valmistajiksi aikoville.

Kurssi toteutetaan kahden päivän mittaisina jaksoina perjantai- ja lauantaipäivisin. Jokaisella kurssikerralla perehdytään yhteen vaatekappaleeseen tai puvunosaan teorialuentojen ja käytännön harjoitusten avulla. Kurssikokonaisuudesta vastaa Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas. Jokaisella kerralla on luennoimassa myös vierailevia kansallispukuasiantuntijoita. Käytännön harjoituksien avulla syvennetään käsin ompelun taitoja. Kurssipaikkana ovat Suomen käsityön museon tilat.

Kurssi alkoi elokuussa 2014 ja silloin aiheena olivat länsisuomalaiset kansan- ja kansallispukujen naisten paidat sekä suomen- että ruotsinkielisten alueiden paidat. Ensimmäisellä kerralla käytiin läpi eri alueiden paitojen ominaispiirteitä ja käytännön harjoituksina tutustuttiin paitojen materiaaleihin, saumarakenteisiin, päärmeisiin, vetopoimituksiin ja nirkkoihin. Vierailevana luennoitsijana oli kansallispukukonsultti Eija Mendelin Bragen pukutoimistosta ja käytännön harjoituksista vastasi Taina Kangas.

rekon nurja puoliToisella kurssikerralla aiheena olivat karjalaiset paidat ja erityisesti rekkopaidat. Luennoitsijana oli tutkija Leena Holst, joka kertoi karjalaisista naisten paidoista Kansallismuseon kokoelmien pohjalta. Taina Kangas puolestaan kertoi karjalaisten kansallispukujen paitojen kaavoituksista ja rakenteista. Käytännön harjoituksista; rekkopaidan rekon ja kauluksen kirjonnasta vastasi kansallispukuvalmistaja Soja Murto-Hartikainen.

Kursseille on ollut paljon tulijoita ja niitä järjestetäänkin kaksi rinnakkaista kurssia. Opiskelijoita on kummassakin ryhmässä neljätoista. Seuraavaksi tutustutaan tykkimyssyihin ja nii-den käyttöön, rakenteeseen ja valmistukseen. Silloin kurssipaikkana on Bragen toimitilat Helsingissä.

Lisätietoja: Taina Kangas

3 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.