Omin käsin -näyttelyprojekti käynnistyi

Kirjoitettu | 19.03.2014 | Kommentit poissa käytöstä

15

Tyyne-Kerttu Virkki -käsityömuseon esinekokoelmat siirtyivät vuoden 2010 lopussa Helsingistä Jyväskylään Suomen käsityön museoon ja kokoelman luettelointi saatiin hyvään alkuun vuonna 2011. Tutkimuksellisen luetteloinnin työvaihe on kuin salapoliisityötä. Esineiden tietoja täydennetään arkistojen ja kirjastojen avulla; kuvat ja mallipiirrokset käydään läpi, aikaisemmat haastattelut kartoitetaan ja uusia suunnitellaan.

Ajallisesti kokoelmat sijoittuvat pääasiassa 1900-luvun alusta nykypäivään pääpainon ollessa sota-ajassa ja sen jälkeisessä jälleenrakentamisen kaudessa. Näyttelyssä onkin tarkoitus tuoda esille Tyyne-Kerttu Virkin merkitystä suomalaisen käsityökulttuurin edistäjänä ja tallentajana.

Erityisesti 1950 ja -60 –lukujen jälleenrakennuskaudella Tyyne-Kerttu keskittyi yrittäjyyteen, käsi- ja taideteollisuusalalla vaikuttamiseen sekä ajan yleiseen asenne- ja makukasvatukseen. Elettiin suomalaisen muotoilun nousukautta ja tuolloin nousivat monet suomalaiset taiteilijanimet kansainväliseen kuuluisuuteen. Tätä kehitystä halusi Tyyne-Kerttu omalla työllään tukea tarjoamalla nuorille ja lahjakkaille suunnittelijoille työtilaisuuksia sekä taitojensa esittelykanavia.

 13

Virkki-arkistosta löytyi Vokki Oy:n ja Omin käsin –lehden aineistoa mm. nuorten suunnittelijoiden jo itsessään taideteoksina toimivia mallipiirroksia sekä valokuvia valmiista töistä. Kokoelmassa vilahtelevat uraansa aloittavien muotoilijoiden nimet kuten Helena Tynell, Terttu Tomero, Riitta Immonen, Kaj Franck tai nuori Armi Ratia (Airaksinen). Nyt esille otetut valokuvat muun muassa himmeleistä ja pimmeleistä ilahduttavat ensi vuonna tulevia näyttelykävijöitä.

 

Esineistön kartoitus, luettelointi, konservointi ja näyttelyn suunnittelu vuonna 2014

Alkuvuodesta museon kokoelmakeskuksessa järjestettiin talkoot esineistön läpikäymiseksi ja valitsemiseksi vuoden 2015 Omin käsin -näyttelyyn. Kokoelmassa esineitä on useita tuhansia, joten liikkeelle oli lähdettävä karkein ryhmittelyin. Työskentelyä varten oli järjestetty puhdasta ja vapaata pöytäpintaa kymmeniä neliöitä. Esineiden historiatiedot, Omin käsin –lehdistä löydetyt taustatiedot yhdistettynä museon henkilökunnan kokemukseen ja asiantuntemukseen eroteltiin aineistosta näyttelyyn ehdokkaat mm. suunnittelijoiden tai tallennusajankohdan mukaan.

 9

Huhtikuun aikana aloitetaan kuvakokoelman skannaus ja jatketaan esineiden luettelointia. Tekstiilien konservointi on aloitettu pukukokoelmasta. Näyttelyn käsikirjoitus muotoutuu kuluvan vuoden aikana; esineistön, arkiston, valokuvien ja näyttelytyöryhmän luovan mielikuvituksen avulla. Tärkeää muistiin perustuvaa tietoa tulemme saamaan Virkki-säätiön aktiivisilta toimijoilta. Aikalaismuistojen osuus näyttelyn kokoamisessa täydentää yksittäiset tiedot kokonaisuudeksi.

Asiakasnäkökulmaa näyttelyn suunnitteluun on saatu kulttuuriluotseille järjestetyissä tapaamisissa. Yhdessä pohdittiin Omin käsin –lehden teemoja sekä tutustuttiin museokokoelmaan. Esiin nousi mm. ajatuksia esitellä interiöörien avulla 1950-60 –lukujen muotoilua ja järjestää aikakauteen liittyvien retrohenkisiä muisteluiltoja. Tapaamisia kulttuuriluotsien kanssa jatketaan kuluvan kevään aikana.

 

Nainen kaiken takana – Tyyne-Kerttu Virkki

Elämäntyönsä käsityön ja käsityötaidon puolesta tehnyt monialavaikuttaja Tyyne-Kerttu Virkki syntyi Sakkolassa Karjalan kannaksella vuonna 1907. Varhaislapsuutensa hän joutui viettämään tuberkuloosisairaalassa. Tyyne-Kerttua kutsuttiin kotioloissa Typyksi ja hän harrasti käsitöiden lisäksi musiikkia toimien nuoruudessaan mm. kanttorin sijaisena. Tyyne-Kertusta tuli kuitenkin käsityönopettaja käytyään Helsingin käsityöopettajaseminaarin ja myöhemmin Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuusopettajaopiston. Työuransa alkuvaiheissa hän toimi ohjaajana Aunuksen työtuvilla. Noiden sotavuosien aikana 1941-1944 hän keräsi myös kokoelman karjalaista käsityöperinnettä. Hän kulki talosta toiseen vaihtaen käsityöt uuteen lakanakankaaseen, josta alueella oli puute.

 Vokki Oy:n myymälän avajaiset, Unioninkatu 15

Tyyne-Kerttu toimi 30 vuotta (1940-1970) päätoimittajana Omin käsin –lehdessä, joka aluksi julkaistiin Kotilieden liitteenä muutaman vuoden ajan. Tyyne-Kerttu omaksui yrittäjyysajattelun jo lapsuuskodissaan ja perustikin vuonna 1947 Vokki Oy –nimisen yrityksen, jossa myytiin vaatetus- ja sisustuskankaita mm. nuorilta suunnittelijoilta kotikutomoiden toteuttaessa tilauksia. Myös Tyyne-Kerttu itse suunnitteli vaatetus– ja sisustuskankaita sekä erilaisia mallistoja muun muassa saunatekstiileistä.

Omin käsin -näyttelyprojekti jatkuu monimuotoisesti kevään ja tulevan syksyn aikana. Omin käsin -näyttely on esillä museossa  23.1.–28.8.2016

Marjo Ahonen, kokoelma-amanuenssi

Seija Hahl, tutkimusamanuenssi

 

 

4 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.