Härkää sarvista eli Poronsarvi- ja nahkakoulun järjestäminen taimyrilaisittain

Kirjoitettu | 14.03.2014 | Kommentit poissa käytöstä

Suomen käsityön museossa järjestettiin 7.-8.3.2014 Poronsarvi- ja nahkakoulu.

Opettajat Vasili Batagai ja Olga Porotova tulivat kaukaa Taimyrin niemimaalta.

Opettajat Vasili Batagai ja Olga Porotova tulivat kaukaa Taimyrin niemimaalta.

”Luukoulun” järjestämiseen tarjoutui tilaisuus, kun museossa avattiin 7.3.2014 Luihin ja ytimiin -näyttely, joka on syntynyt suomalais-venäläisen taiteilijayhteistyön tuloksena. Näyttely on avoinna 4.5.2014 saakka. Opettajina koulussa toimivat Olga Porotova ja Vasili Batagai Taimyrin niemimaalta Siperiasta. Myös heidän töitään on esillä Luihin ja ytimiin -näyttelyssä. Olga työskentelee kotimaassaan taidekoulun opettajana ja Vasili Kansantaiteenkeskuksen facilitaattorina. He molemmat kuuluvat Taimyrin alkuperäiskansaan dolgaaneihin.

 

DSC_0065

Opetuskielenä koulussa oli venäjä, joten mukana oli yksi tulkki sekä kaksi venäjän kielen taitavaa taiteilijaa. Museon valtakunnallisuus näkyi osallistujissa, mukana oli alan taitajia eri puolilta Suomea yhteensä 15 henkilöä.

Ennen koulun alkua teimme kuumeisesti valmisteluja. Tilasimme materiaaleja, hankimme työvälineitä ja otimme yhteyttä opettajiin tulkkien kautta.

 

DSC_0101

Luukoulun teorialuokka järjestyi luentosaliin ja museon rakennevarastosta loihdimme luutyöverstaan. Voimakkaasti pölyävä luuntyöstö ja museon yliherkät palovaroittimet eivät ole toimiva yhdistelmä.

 

Pertti Karjalaisen teos

Pertti Karjalaisen teos nimeltä Gulag-historia.

Koulu alkoi Luihin -ja ytimiin –näyttelyyn tutustumisella, taiteilijat itse esittelivät omat teoksensa.

 

Kuva Vasili Batagai

Dolgaaneja perinteisissä asuissa. Kuva: Vasili Batagai

Sen jälkeen saimme nauttia Olgan ja Vasilin kuvakoosteista ja kertomuksista taimyrilaisten menneestä elämäntavasta, shamanismista, lintujen merkityksestä dolgaanien perinteessä ja symboliikasta.

  Mammutinluita  Kuva: Vasili Batagai

Mammutinluita. Kuva: Vasili Batagai

Lisäksi molemmissa pajoissa opettajat johdattivat meidät esityksillään syvemmälle symboliikkaan, materiaalien käsittelyyn ja käyttöön.

 DSC_0040

Poronsarvipajassa käytimme työvälineinä joustoletkulla varustettuja monitoimityökaluja sekä Vasilin mukanaan tuomia poranteriä. Materiaalina oli Vasilin tuoma taimyrilaisen villiporon sarvi.

 

DSC_0019

Suomalaisen poronsarvi (kuvassa) ei hänelle kelvannut, sisus kun oli liian höttöistä veistosten tekoon.

  DSC_0346

Jokainen luukoululainen teki hämmästyttävän hienon veistoksen poronsarvesta, oman näkemyksensä linnusta. (Laastarit olivat ennaltaehkäisyä.)  

 DSC_0198

Nahkakoulu oli museon PAJAssa. Materiaaleina käytimme suomalaista teollisesti parkittua poronnahkaa.

 

DSC_0307

Erisävyisistä nahanpaloista ompelimme lintua esittävän teoksen, jonka ompeluun käytimme Olgan opettamia saumaustekniikoita. Työhön oli mahdollisuus käyttää myös pieniä poronsarven paloja, helmiä sekä akryylivärejä.

 DSC_0494

Parasta antia viikonlopussa oli alkuperäiskansan opettajat, heidän myyttiset tarinansa sekä alan ammattilaisten verkostoituminen. Asiasta innostuneet opiskelijat jakoivat auliisti omia taitojaan ja tietämystään. Näiden ihanien ihmisten ansiosta kurssin tunnelma oli hurmoksellinen.

Kiittäen ja kumartaen organisaattori Jaana Peltola, kuvat Bella Lerch.

2 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.