Pohjoismaisen kansallispukuseminaarin 2015 valmistelua Norjassa

Kirjoitettu | 11.03.2014 | Kommentit poissa käytöstä

Joka kolmas vuosi järjestettävä Pohjoismainen kansallispukuseminaari kerää yhteen alan huiput viidestä pohjoismaasta. Viiden päivän aikana asiantuntijaluennoilla jaetaan ja vaihdetaan tietoja eri pohjoismaiden kansan- ja kansallispuvuista. Edellisen kerran seminaari kokoontui Suomessa 2012 Vöyrillä, jolloin tapahtuman järjestäjinä toimivat Föreningen Brage, Suomen kansallispukukeskus, Pohjanmaan museo ja Helsingin suomenkielinen työväenopisto. Osallistujia oli yhteensä reilut 60.

 Tällä kertaa vetovastuu on vuorossa norjalaisilla eli Norsk institutt for bunad og folkedrakt (kuvassa heidän esitteensä). Seminaaria järjestelevä kokous, mellanmöte, kokoontuu seminaarien puolivälissä. Tänä vuonna kokoustettiin Oslossa tammikuun lopulla. Paikalla oli kaksi edustajaa Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta. Isäntämaasta oli kolme henkilöä järjestäjätahon puolesta. Suomea edustivat Bragen ja Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultit Eija Mendelin ja Taina Kangas.

 Mellanmöte pieni kuva-1

Kokouksessa päätettiin mm. seminaarin teemasta, paikasta ja ajankohdasta. Teemaksi on valittu tällä kertaa symbolit kansallispuvuissa. Aihe vaikuttaa hyvin kiinnostavalta ja inspiroivalta. Puvuissa itsessään jo löytyy symbolismia niin käyttötavoissa kuin yksityiskohdissa ja koruissakin. Teemaa käsitellään luennoilla, joita pitävät kaksi esitelmöitsijää kustakin maasta. Suomesta yksi kiinnostava teema olisi mm. Paula-tyttö ja siihen liittyvän symbolismin avaaminen.

Kansallispukukeskus tulee järjestämään alkuvuodesta 2016 suomalaisille seurantaseminaarin, jolloin voimme jakaa seminaarin antia eteenpäin maassamme. Mielenkiinnolla odotamme, mitä kaikkea symbolismia eri maiden puvuista saamme kuulla ja nähdä.  Pohjoismaisen kansallispukuseminaarin ajankohta on perinteisesti ollut elokuu. Niin nytkin eli se kokoontuu 10. – 14.8.2015. Paikkana on Valdres folkemuseum Norjan Fagernesissa.  

Taina Kangas

kansallispukukonsultti

Suomen kansallispukukeskus

Kauppakatu 25

40100 Jyväskylä

puh. (014) 266 4381

taina.kangas@jkl.fi

www.kansallispukukeskus.fi

5 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.