Käsityöretki Keski-Suomessa ja vähän Savonkin puolella

Kirjoitettu | 06.08.2013 | Kommentit poissa käytöstä

Syvälahden pajutilalta Rautalammilta voi ostaa pajutarvikkeita kotiin.

Syvälahden pajutilaltaVesannolta voi ostaa pajutarvikkeita kotiin.

 

Kesäkuisena keskiviikkona (26.6.) Keski-Suomessa ja vähän Savonkin puolella tehty päiväretki viritti aistit käsillä tekemiseen. Sysäyksenä matkan järjestämiseen toimi käsityön juhlavuosi. – Onhan kaikilla käsityöt mukana, tiedusteli matkanjohtaja, Suomen käsityön museon museolehtori Raija Manninen osanottajilta. Käsityöt sai – tai piti – ottaa mukaan linja-autoon, sillä tien päällä tehdään käsitöitä ja vaihdetaan ideoita. Harrastajalle siis täydellinen retki, jonka aikana saa tehdä käsillään, pääsee materiaaliostoksille sekä kurkistamaan käsityöläisten ja taiteilijoiden koteihin ja työtiloihin, joihin muuten ei pääsisi. Pysähdyspaikoissa kokeiltiin uusia tekniikoita. Pajutilalla valmistettiin kukkakeppi ja kuvataiteilijan kotona kokeiltiin kollaasitekniikkaa.  Aamutuimaan ensimmäinen kohde oli kukkarolle ystävällinen käsityöpuoti Kädenjälki Laukaassa. Puotia pidetään auki talkoohengessä, sen kädentaitajat ovat osittain harrastajia, osittain ammattilaisia mutta ennen kaikkea laukaalaisia. Vuosien aikana toiminnassa on ollut mukana lähes sata taitajaa. 

 

 

 

 

Kimmo Hakala esitteli Syvälahden pajutilan arboretumin eli puupuiston.

Kimmo Hakala esitteli Syvälahden pajutilan arboretumin eli puupuiston.

Paju taipui tarinoissa ja sormissa

Syvälahden Pajutilan yrittäjät Vesannolla ovat tunnettuja ammattitaidostaan punonnanharrastajien keskuudessa. Kimmo Hakala ja Hillevi Niiranen tuntevat ja taitavat aiheensa ja materiaalinsa. Paju taipui niin tarinoissa kuin sormissakin. Hillevi veti pikakurssin pajunpunonnasta, teemana kukkakeppi. Ensikertalaisetkin saivat kepin aikaiseksi. Kasvissosekeitto-lounas maistui pihamaalla – samalla sai ihmetellä piha-alueen pajurakennelmia ja –eläimiä. Kimmo perehdytti ryhmän arboretumin salaisuuksiin persoonallisella kerronnallaan. Tietämystä riitti niin varpuspöllön pesimätavoista kuin sukutilan historiasta. Entisessä navettarakennuksessa sijaitsevat tällä hetkellä pajutyönäyttely, ylisillä materiaalimyyntitilat ja tallissa työpajatilat. Onneksi pajuniput mahtuivat linja-auton tavaratilaan.

 

 

 

 

Kollaasityoskentely vauhdissa Anna Wildrosen ateljeessa.

Kollaasityoskentely vauhdissa Anna Wildrosen ateljeessa.

Tuoreita kollaasitöitä ja märkiä uimapukuja

Taiteilija Anna Wildrose oli jo etukäteen toivottanut retkeläiset tervetulleiksi kehumalla kohteensa uintimahdollisuuksia. Hikisenä kesäpäivänä uinti ja marjamehu maistuivat kukkaloiston keskellä. -Teen taidetta muitten hylkäämistä tavaroista. Joskus saan idean työhöni esineen muodoista tai käyttötarkoituksesta, toisinaan värit ja tunnetilat määräävät työn kulun, Anna Wildrose kertoo kotiateljeessaan Rautalammilla. Työpajan teemana oli kollaasi kunkin itse valitsemista materiaaleista – helmet, napit, kangastilkut, lehtileikkeet ja kasvinlehdet muotoutuivat taideteoksiksi liisterillä ja puuliimalla. Kotiinviemisiksi mukaan lähti pussillinen uutta tekniikkaa märän uimapuvun seurana. 

 

 

 

 

Sirpa Hasa esittelee batiikin historiaa upein esimerkein.

Sirpa Hasa esittelee batiikin historiaa upein esimerkein.

Batiikkia kahden koulun välissä

Batiikkitaiteilija Sirpa Hasan koti ja työtilat sijaitsevat Konnevedellä. Vastahankituissa työti-loissa, entisessä kansakoulussa, voi toteuttaa työpajoja ja ryhmäruokailuja. Yläkertaan työpajalaiset voivat majoittua värikkäisiin huoneisiin. Pihalla tulijoita tervehtivät kahvintuoksun lisäksi Sirpa perheineen, koira, pässi ja lampaat. Särkisalon koululla sai hankkia kasseja, mekkoja, kortteja, tarjottimia ja muita Sirpan batiikkituotteita. Sirpa kertoili batiikin kulttuurihistoriasta, omasta työstään, batiikinopiskelumatkoistaan Ghanaan ja Indonesiaan, sekä elämästään kahden koulun välissä. Toinen koulu toimii kotina.

Teija Koponen  ja Laura Korhonen

 Käsityöpuoti Kädenjälki, Laukaa, avoinna ma-ti 10-17, la 9-14

Käsityöyrittäjät ottavat vierailijoita vastaan vain sopimuksen mukaan:

Syvälahden Pajutila, Vesanto. Parituntisen opastetun kierroksen pääsymaksu 6 €,  p. 040 700 4931.

Taiteilija Anna Wildrose, Ruusun Galleria, Rautalampi. Ruusun galleria on kiinni kesällä 2013, vierailut kotiateljeessa sopimuksesta, p. 040 505 6176, lisätietoja www.annawildrose.nettisivu.org/

Batiikkitaiteilija Sirpa Hasa, HasaDesign, Konnevesi, puh. 050 3400 666

2 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.