Kulissien takaa

Kirjoitettu | 29.06.2011 | Comments Off on Kulissien takaa

 

Me museoalan ammattilaiset tallennamme, tutkimme ja esittelemme yhteistä kulttuuriperintöämme tuleville sukupolville.

Museotoiminnan perustana ovat ammatillisesti hoidetut kokoelmat esineitä, valokuvia, kirjoja ja arkistoaineistoa. Otamme vastaan harkiten vanhaa ja nykyajasta tallennamme suunnitelmallisesti ajan ilmiöitä.

Kun esine saapuu museoon, sillä alkaa tavallaan uusi elämä kokoelmissa, vaikka yleisölle näkyviin asetetaan kerrallaan vain murto-osa esineistöstä. Ennen kuin esine päätyy näyttelyyn, kulissien takana on tapahtunut paljon. Työtä tehdään hitaasti ja huolella. Esineen matka museossa on monipolvinen ja tähtää pitkään säilyvyyteen.

Vanhoja esineitä tallennettaessa tärkeässä osassa on muistitieto, nykyajan ilmiöitä dokumentoidaan monipuolisesti – reaaliaikaisesti kuvaten, haastatellen ja havainnoiden. Pääasia on, että taustatiedot kirjataan huolellisesti ja tiedon lähteet kartoitetaan.

Kokoelmanhoitajan tehtävänä on siis koota tieto ja järjestää se käytettäväksi ja saavutettavaksi niin museoalan henkilökunnalle kuin ulkopuolisille asiakkaille.


 

Esineen matka lahjoittajalta kokoelmaan

Kun esineet luetteloidaan, tiedot kirjataan tietokoneelle tietokantaohjelmaan. Tämä tarkoittaa sitä, että esinettä koskevat kuvailu- ja taustatiedot eritellään yksityiskohtaisesti ja systemaattisesti lomakekenttiin. Tämän järjestelmän avulla voidaan myöhemmin hakea tietoa eri perustein, esimerkiksi pula-ajan käsitöitä, puhdetöitä tietyltä aikakaudelta, kalastusvälineistöä nykyvuosikymmeniltä jne.

Säilytystiloissa esineet säilytetään koneellisesti valvotuissa lämpö-, kosteus- ja valaistusolosuhteissa. Ne pakataan tarkoituksenmukaisella tavalla ja tuetaan tarvittaessa muotoonsa esim. silkkipaperilla. Vaatteet asetellaan pehmustettuihin henkareihin ja pukupusseihin, jotka on valmistettu happovapaista materiaaleista. Matot säilytetään oikea puoli päälle päin rullattuina ja valkaisemattomaan, kahteen kertaan pestyyn kankaaseen suojattuina. Liinavaatteet säilyvät laatikostoissa suorina. Jokaiseen esineeseen on merkitty juokseva luettelointinumero museon tunnuksella. Esineen sijaintipaikka merkitään tietokoneelle paikkakoodina.

Osoitteesta http://www.craftmuseum.fi/kulissientakaa/matka_1.html löytyy havainnollinen kuvaesitys esineen matkasta museossa lahjoittajalta kokoelmaan. Esimerkkinä opiskelija, joka on sopinut tapaamisen amanuenssin kanssa lahjoittaakseen liveroolipeliasunsa museolle. Larppaamista, ikään kuin imrovisaatioteatteria harrastaville on tunnusomaista rooliasujen valmistaminen käsityönä joko tuunaten tai valmistaen kokonaan. Asuja valmistetaan keskiajan puvuista scifi-hahmojen vaatetukseen. Sivusto on osa laajempaa verkkonäyttelyä, jossa esitellään museon toimintoja.

Marjo Ahonen-Kolu, amanuenssi, kokoelmat

1 henkilö tykkää

Kommentit

Comments are closed.