Makea valinta: Kakkutaiteilija Emma Iivanainen

Kirjoitettu | 12.04.2013 | Kommentit poissa käytöstä

Kuva: Raija Kolehmainen

 

 

 

 

 

 

Vuosittain Taidon päivän 14.4. tienoilla Suomen käsityön museo julkistaa Vuoden käsityöläisen. Valinnalla halutaan nostaa esille perinteisestä ajattelusta poikkeavia ammattikäsityöläisiä ja herättää keskustelua siitä, mitä kaikkea käsityö onkaan. Sata vuotta sitten käsityöläisyys oli paljon laajempi käsitys kuin nyt, esimerkiksi parturit ja sokerileipurit laskettiin käsityöläisiin.

Valinta on aina valinta
Tuo otsikko kuulostaa Matti Nykäsen lauseelta. Mutta joku valitaan ja joku jää valitsematta.
Museotyön kannalta onkin haastavaa löytää joka vuosi uusi näkökulma tai käsityönala, joka nostetaan esille. Sopivan alan ja ehdokkaan löytämiseen tarvitaan monia henkilöitä ja museon ulkopuolisia kontakteja, jotta ajankohtainen ilmiö huomataan. On kuunneltava hiljaisia signaaleja.
Tänäkään vuonna valintaprosessi ei ollut mutkaton, koska on otettava huomioon myös muut käsityökentän toimijat, esimerkiksi keitä Taito Group nostaa esille. Valinta oli menossa ihan toisaalle, kun ilmeni että samaa alaa nostetaan esille muutoinkin.
Lopullisen sysäyksen kakkujen suuntaan antoi museolla kulttuurituottaja harjoittelijana ollut unkarilainen Bella Lerch. Hän vinkkasi, että kakut voisi olla tämän vuoden juttu.

Vaikuttamista vai mielivaltaa
Museon valinnat voivat tuntua myös mielivallalta. Valinnalle on oltava perustelut museon sisällä, käsityökentälle ja yleisölle. Tähän mennessä museo on valinnut viisi vuoden käsityöläistä ja valinnoista on tullut paheksuvaakin palautetta. Valintoja tehdään kieli keskellä suuta. Tänä vuonna niitä tehtiin vesi kielellä, koska odotettiin Emma Iivanaisen kakkuja maisteltavaksi.

Syötävän hyvää
Valinnassa on myös otettava huomioon, miten valitun käsityöläisen kädenjälki esitellään vuoden ajan museon perusnäyttelyn vitriinissä. Ihan mitä tahansa sinne ei voi laittaa, jotteivät muut esillä olevat kokoelmaesineet tuhoudu. Museokokoelmia suojellaan tuhoutumiselta ennaltaehkäisemällä erilaisia riskitekijöitä. Esineitä voivat vahingoittaa mm. vääränlainen kosteus, lämpötila, valaistus kuin myös väärä käsittelytapa tai tuhohyönteiset.

Vitriinissä esillä olevat Emman kakut ovat sisältä styroksia ja ulkokuoreltaan syötäviä. Kakkujen kuorrutukset ja taidokkaat kukkakoristeet ovat sokerimassaa. Tuhohyönteisten varalta meidän oli laitettava ansat näkyville vitriiniin, jotta voimme heti yllättää luvatta kakkuja syömään tulleet tuhohyönteiset. Lentäviä hyönteisiä varten ansoja ripustetaan katosta, lattianra-jassa sijaitsevat sokerin ja tärkkelyspitoisten materiaalien houkuttelemat muurahais- ja sokeritoukka-ansat. Yleensä museoon tulevat esineet pakastetaan tuhoeläinten torjumiseksi.

Nyt on käsityön juhlavuosi ja juhlissa tarvitaan aina kakkuja, joten yhteistyö Emman kanssa jatkuu. Odotettavissa on käsityön juhlavuodelle oma nimikkokakku. Käykää ihailemassa museon perusnäyttelyssä taidokkaita kakkuja sekä Painted By Cakes –blogissa

Lisätietoja:
Kakkutaitelija Emma Iivanaisesta

http://www.käsityöelämässä.fi/kakkutaiteilija-emma-iivanainen-on-suomen-kasityon-museon-valitsema-vuoden-kasityolainen-2013/

Suomen käsityön museon valitsemista käsityöläisistä:
http://www.craftmuseum.fi/esitteet/vuoden_kasityolainen.htm

 

Raija Manninen, museolehtori

6 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.