Kansallispukukeskuksen lahjoituksen nouto

Kirjoitettu | 25.05.2011 | Comments Off on Kansallispukukeskuksen lahjoituksen nouto

Toimin Suomen käsityön museon osastona toimivan Suomen kansallispukukeskuksen amanuenssina. Kansallispukukeskuksessa on kaksi työntekijää, minun lisäkseni kansallispukukonsultti Taina Kangas. Pääasiassa vastaan kokoelmista, näyttelyistä ja tapahtumista, mutta koska kansallispukukeskuksen työt ovat erittäin monipuolisia ja vaihtelevia, teemme Tainan kanssa kaikkia mahdollisia asioita suurimmaksi osaksi yhdessä. Taina on kuitenkin se, joka vastaa kansallispukututkimuksesta ja -koulutuksesta sekä neuvonnasta.

 

Torstaina 10.5. suuntasimme museomestarimme Juhani Hagmanin kanssa aamuvarhain pakettiauton kohti Helsinkiä. Suomen käsityön museo ja kansallispukukeskushan toimivat valtakunnallisesti, joten tällaisia eri puolille Suomea suuntautuvia reissuja tulee tehtyä usein. Sovimme yhdelle reissulle aina useampia hoidettavia asioita, joten Kannelmäkeen päästyämme minä jäin sinne ja museomestarimme jatkoi Helsinkiin hoitamaan muita asioita.

 

Kannelmäessä tapasin lahjoittajan, joka lahjoitti kansallispukukeskuksen kokoelmiin taiteilija Alli Tourin materiaalia. Tähän erittäin upeaan lahjoitukseen kuuluu Alli Tourin eri aikaisia töitä, luonnoksia ja kaikkein tärkeimpänä Tourin alkuperäisakvarellit hänen suunnittelemistaan kansallispukuaiheisista tulitikkulaatikon etiketeistä. Näitä akvarelleja on noin 30 kappaletta. Samalla haastattelin lahjoittajaa.  

 

Alli Touri valmistui koristetaiteilijaksi Ateneumista vuonna 1946. Hän maalasi 1940-luvulta lähtien kauniita ajan hengen mukaisia akvarelleja suomalaisista kansallispuvuista. Hän toimi läheisessä yhteistyössä tätinsä Tyyni Vahterin kanssa. Tyyni Vahter oli töissä Kansallismuseossa ja hän on koonnut useita kansallispukumalleja. Alli Tourin eloisat  ja herkät kansallispukukuvat ovat esiintyneet esim. Helmi Vuorelman kansallispukukuvastoissa 1950- ja 1960-luvuilla sekä turkulaisen tulitikkufirman tulitikkulaatikoiden etiketeissä 1970- ja 1980-luvuilla. Lisäksi Alli Tourin kuvia on julkaistu eri lehdissä ja hän on tehnyt töitä myös yksityishenkilöille ja eri järjestöille.

 

Lahjoitus on osa kansallispukukeskuksen ensi syksyn Kuja-näyttelyä, joka esittelee Alli Tourin kansallispukukuvia. Näyttely avautuu 16.9. Kannattaa tulla katsomaan ja ihastelemaan!

 

Tämä lahjoitus on erittäin merkittävä kansallispukukeskuksen kokoelmille ja onkin hienoa, että se saatiin talteen kokonaisuutena. Suurin osa Allli Tourin muista kansallispukuakvarelleista on teillä tietymättömillä. Jos sinulle on tietoa, missä niitä saattaisi olla, niin ota yhteyttä kansallispukukeskukseen!

 

Marja Liisa Väisänen

4 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.