Buenos dias!

Kirjoitettu | 17.10.2012 | 1 kommentti

Madrid maanantaina 15.10.2012 (23:05)

Tänään aloitin museolla työt jo ennen klo 9. Täällä on museoväelläkin oudot työskentelyajat. Joillakin aloilla työt alkavat kahdeksan maissa, iltapäivällä on jopa 2,5 h pakollinen lounas ja työt jatkuvat ilta seitsemään, jopa kahdeksaan. Suomen kunnallinen virka- ja työehtosopimus alkaa vaikuttaa melko hienolta. Vieläkään en ole saanut selville, kuinka paljon työntekijöitä museossa on, mutta ainakin vartijoita ja näyttelyjen valvojia tunnistan näöltä jo kymmenkunta. Museon johtajan tapasin aamulla. Hän vaikutti tosi mukavalta ja osasi itse asiassa todella hyvin englantia. Samoin tutustuin museon pätevän oloiseen ja englannintaitoiseen varajohtajaan, jonka eräs työnkuvista on konservointi. Näyttelytilassa on käynyt pyörähtämässä pari muutakin museon rouvaa, mutta poskisuudelmista huolimatta minulla ei ole aavistustakaan, keitä he olivat.

Aloitin siis hommat heti aamusta ja museossa oli jo paikalla Madridin instituutista Venla ja pian paikalle saapui Suomen suurlähetystöstä myös Karoliina. Museon puolesta apunamme oli miellyttävä (ja vahva kantoihminen), jonka nimi ei valjennut kenellekään. Välillä paikalla kävi paikallinen museomestari nostamassa raskaimpia pakaaseja sekä Madridin instituutista Luisa.

Tehokas tiimimme purki näyttelyesineitä kuljetuspakkauksista koko päivän ja siirsi ne näyttelysaleihin pöydille odottamaan ripustamista. Myös kaikki vaatteet ja asusteet saimme viritettyä torsojen päälle suoristumaan. Tosin todennäköisesti osa niistä pitää silittää, jotta ovat näyttelykunnossa. Kaiken kaikkiaan meidän museomme ja Hämeen taidetoimikunnan väki olivat tehneet huolellista työtä Sibeliustalossa. Kaikki esineet saapuivat asianmukaisessa kunnossa Espanjaan. Huomenna museolle saapuu Hämeen taidetoimikunnasta Anna, jonka kanssa päätämme näyttelykokonaisuuden sijoittumisesta eri tiloihin ja teosten ripustuksesta. Huomisen aikana näyttely pitäisi saada hahmolleen ja keskiviikkona viimeistellä. Viimeistelyyn kuuluu myös valaistuksen suunnittelu ja toteutus. Siihen touhuun paikalle tulee museon puolesta henkilö nimeltä Paco.

Työmaalta

Päivän aikana kävi ilmi, että ennakkotiedoista poiketen näyttelyä voisi ripustaa vaikka aamuun saakka. Museon vartijat ovat paikalla 24/7. Hiukan heitä kuulemma jännitti pimeä museo ja oudot suomalaiset esineet. Varsinkin ruumisarkuista he halusivat varmuuden, että ne ovat tyhjiä. Illalla seitsemän maissa alkoi päivä tuntua jo valmiilta eikä päähän tullut enää yhtään rakentavaa ajatusta saati ideaa.

Käväisimme Luisan kanssa vielä pikaoluella hotellini lähellä. Luisakin asuu perheineen jossain ihan siinä samoilla nurkilla. Luisalta sain tietää hotellini kaupunginosasta mielenkiintoisia asioita. Se on tunnettu kirjallisuudesta ja teattereista. Tunnetuimpia alueella asuneista kirjailijoista on Miguel de Cervantes, joka asusteli täällä 1500- ja 1600-lukujen taitteessa. Kaikki toki tietävät hänen tunnetuimman teoksensa nimeltä Don Quiote. En tosin tunne ketään, joka olisi sen oikeasti lukenut. Luisan suosituksesta käväisin vielä illemmalla läheisessä baarissa, joka on ollut Hemingwayn kantapaikka Madridissa. Siellä oli jännä, jotenkin muinaisuuteen pysähtynyt tunnelma. Paikka oli täynnä paikallisten asukkaiden ja turistienkin puheensorinaa ja vanhoilla miestarjoilijoilla oli yllään valkoiset pikkutakit ja mustat rusetit. Viereisessä pöydässä pari tätiä joi viiniä ja he vaikuttivat istuneen siinä pöydässä jo Hemingwayn aikoihin. Söin iltapalakseni älyttömän hyvää juustoa, oliiveja, patonkia ja paikallista olutta. Niillä pärjää hyvin seuraavaan aamuun.

Mikko

3 henkilöä tykkää

Kommentit

Yksi kommentti kirjoitukseen “Buenos dias!”

  1. LauraJ
    17.10.2012 @ 13:58

    Mahtavalta vaikuttaa Mikko! ps. Olen lukenut kyseisen teoksen.