Karjalaisia kansallispukuja -näyttelyssä viitteitä menneeseen ja tulevaan

Kirjoitettu | 28.06.2012 | Kommentit poissa käytöstä

Suomen kansallispukukeskuksen neuvotteluhuone muuttui silityspisteeksi keväällä pari viikkoa ennen kuin Karjalaisia kansallispukuja -näyttely avautui keväällä. Tehtävänäni oli silittää näyttelyyn tulevat kansallispuvut. Pukujen silittäminen oli tarkkaa, aikaa vievää ja mielenkiintoista. 

Silittäessäni kansallispukuja niiden yksinkertaiset, mutta samalla hyvin koristeelliset sekä oivaltavat rakenteet herättivät mielenkiintoni. Paitojen kainaloissa olevat siististi, tarkoin pistoin kiinnitetyt pikkuneliöt eli kainalolaput ja pääntien sekä hihojen poimutukset olivat sekä koristeellisia että muotoa antavia. Pohdin, onko jompikumpi näistä tekijöistä ollut valmistusajankohtanaan tärkeämpi. Kysyttyäni asiaa kansallispukukonsultti Taina Kankaalta, hän kertoi hyödyn olleen vahvasti taustalla, mutta kauniiden yksityiskohtien tekeminen ja käden jäljen näkyminen kuuluivat ajan henkeen.

Kauniiden leikkauksien lisäksi kankaat kiinnittivät silittäessä huomioni. Kuolemajärven upea ruudullinen hamekangas yhdistettynä helman raidalliseen kankaaseen on hämmästyttävä esimerkki siitä, miten mahtavasti ja modernisti voidaan yhdistää kahta kuviokuosista kangasta. Tarkastelin myös mielenkiinnolla Muolaan ja Uudenkirkon pukujen punaisen hamekankaan hienostuneen koristeellista sidospintaa. Sain kuulla, että raesidoksen näköinen pinta onkin saatu aikaan palttinasidoksisesta kankaasta vanuttamalla.

Kansallispuvut herättivät minussa paljon ajatuksia ja suunnittelullisia ideoita. Varioituina yksittäisiä vaatekappaleita voisi hyödyntää arkipukeutumisessakin. Minusta kansallispukujen kaavoitusta voisi hyödyntää myös nykysuunnittelussa, siksi oli ilo kuulla, että kansallispukukonsultti Taina Kangas on vetänyt kursseja, joissa kansanomaista kaavoitusta ja koristelua yhdistetään tähän aikaan. Lähtökohtaisesti kankaan mahdollisimman tarkkaan hyödyntämiseen pohjaava kansallispukujen kaavoitus rinnastuu mielestäni osittain moderniin ja innovatiiviseen leikkuujätteettömään zero waste -suunnitteluun. Entisajan nainen on osannut leikata arvokkaan kankaan tarkasti ja kekseliäästi – sen taidon arvo ei ole laskenut tänäkään päivänä. 

Leena Niiranen, harjoittelija

Näyttely on avoinna Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla 9.9.2012 saakka. Näyttelyssä on esillä yhdeksän pukua kansallispukukeskuksen kokoelmista. Näyttelytiedote löytyy osoitteesta http://www.craftmuseum.fi/nayttelyt/12_karjalaisia_kansallispukuja.htm

2 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.