Museotyön arkea: Tarja Maksimainen

Kirjoitettu | 03.07.2018 | Kommentit poissa käytöstä

Kevään korvalla Jyväskylän museot saivat pitkään kaivatun lisäavun kaupungin kolmen museon, Suomen käsityön museo, Jyväskylän taidemuseon ja Keski-Suomen museon, markkinointiin. Remmiin asteli Tarja Maksimainen, joka toimii kolmen museon markkinointi- ja viestintävastaavana.

Tarjaa voi siis lähestyä kaikessa museoiden näkyvyyttä, yhteismarkkinointia ja yritysyhteistyötä koskevissa asioissa. Tarja tekee tiivistä yhteistyötä niin museoiden tiedottajien ja viestintätiimien kanssa sekä luonnollisesti muun muassa Visit Jyväskylän kanssa. Kaiken tämän tarkoituksena on tuoda kaupungin museot lähemmäksi asiakkaita.

Mutta mitenpä päätyi Tarja museoon töihin? Markkinoinnin alalta Tarjalla on jo taustalla niin koulutus kuin pitkä työkokemuskin.

- Alun perin päädyin opiskelemaan markkinointia sen ihmisläheisyyden vuoksi – markkinoinnin perustahan on hyvin pitkälle ihmisten ymmärtämisessä ja toisaalta heihin vaikuttamisessa. Toisinaan olen myöskin päässyt yhdistämään työhöni kuvataideharrastustani, sillä olen aiemmin tehnyt paljon myös graafista suunnittelua ja erityisesti lehtimainoksia.

Tarja on aiemmin työskennellyt hyvin erilaisilla toimialoilla, eikä hänellä ollut museomaailman kokemusta kuin asiakkaana.

- Harrastusteni kautta ala tuntui kuitenkin ennemmin läheiseltä kuin pelottavalta. Myöskin museoiden yhteiskunnallinen merkitys sekä kyky tarjota ihmisille elämyksiä tekivät työpaikasta entistä kiinnostavamman.

Museoissa on tällä hetkellä pinnalla isoja murrosvaiheita. Strategioita kehitetään, Keski-Suomen museo on remontissa ja kaikkien museoiden verkkosivuja ollaan uudistamassa. Tarja tuli siis mukaan mitä oivallisemmalla hetkellä, kun museot pohtivat kohderyhmiään ja kehittävät markkinointia brändistrategioidensa mukaan.

- Lisäksi työn alla on esimerkiksi kesäkampanja, jolla pyrimme tuomaan näkyville museoiden ja paikallisten yritysten yhteisiä teemoja. Hyvin monenlaisia juttuja on siis työn alla eivätkä päivät juuri muistuta toisiaan, Tarja kuvailee tämän hetkisiä työstössä olevia asioita.

Tarja pitää mielenkiintoisimpana työssään sitä, että hän pääsee vaikuttamaan laajasti museoiden markkinoinnin ja viestinnän kehittämiseen, jossa hän pääsee käyttämään omaa ammattitaitoaan ja pohtimaan syvällisesti kehityskohteita, jolloin kehitystyötä pystytään tekemään pitkäjänteisesti.

- Itseäni kiehtoo erityisesti museoiden kyky herättää ajatuksia ja tunteita, minkä voimaa ei voi väheksyä. Minulle on myöskin tärkeää kannattaa niitä arvoja, joita markkinoin, mikä tässä tapauksessa ehdottomasti toteutuu. Työssä on mahdollista olla niin luova kuin analyyttinenkin.

Se, että Tarja koordinoi markkinointia ja viestintää yhdessä kolmen museon kanssa luo tietenkin myös haasteita, sillä kolme museota erillismuseoineen pitää sisällään hurjan määrän sisäistettävää tietoa.

- Laaja-alaisuus ei ehkä olisi niin haastavaa, ellei ala itsessään olisi jo melko haastava – museot ovat täynnä oman alansa asiantuntijoita, joiden tietoja ei voi odottaa omaksuvansa. Onneksi olen saanut paljon apua ja ympäriltä löytyy paljon ihmisiä, joilta kysyä. Laajuus vaikuttaa kuitenkin niin, ettei kaikesta voi mitenkään olla aina täysin perillä, joten ihan kontrollifriikki ei voi olla.

Tarja on selvinnyt haasteista ennenkin työurallaan, huumori on hyvä pitää mukana haasteissakin.

- Työskentelin aiemmin maatalouskoneita myyvässä yrityksessä ja tämän johdosta osallistuin Hollannissa järjestettävään uuden traktorimallin lanseeraustilaisuuteen. En ollut aiemmin ajanut traktoria, joten ajelin sellaisella ensimmäistä kertaa keskellä hollantilaista maaseutua. Eihän se nyt ihan täsmälleen samanlaista ollut kuin autolla ajaminen, joten ajoin melkein päin yhtä niistä harvoista aidoista, joita keskeltä maaseutua löytyi. Onneksi opastajani tajusi tarttua rattiin ajoissa ja sai traktorin viime hetkellä käännettyä.

Tarja odottaa tulevalta vuodelta herättäviä näyttelyelämyksiä niin itselleen kuin asiakkaille:

- Toivon kovasti, että saamme jo tänä vuonna tuotua yhä useamman tietoisuuteen sen, mitä kaikkea Jyväskylän museoilla onkaan tarjota!

 

Teksti: Sari Koskinen

Be the first to like.

Kommentit

Comments are closed.