Nykydokumentointia Sepän galleriassa Hankasalmella

Kirjoitettu | 23.06.2018 | 1 kommentti

Entisessä Paanalan koulussa Hankasalmella on jo 44 vuotta toiminut Sepän Galleria, jossa Harry Marttinen ja hänen tyttärensä Miina-Liina valmistavat ja myyvät savitöitä ja myös metallikoruja. Taustatukena heillä on Harryn puoliso Sirpa, joka osallistuu omalla panoksellaan yrityksen hallintoon, markkinointiin ja gallerian esittelyihin.

 

Sepän Gallerian toimijat Miina-Liina, Sirpa ja Harry Marttinen

Sepän Gallerian toimijat Miina-Liina, Sirpa ja Harry Marttinen.

 

Kevään 2018 ajan nykydokumentoinnista kiinnostuneet museokumppanit valmistelivat amanuenssi Seija Hahlin hyvässä huomassa tallennusretkeä Hankasalmelle. Tutustuttiin gallerian toimintaan saatavissa olevien aineistojen pohjalta, laadittiin kysymyksiä, harjoiteltiin äänityslaitteiden käyttöä sekä sovittiin työnjaosta haastatteluissa ja kuvauksessa.

Vihdoin kesäkuun alussa yhdeksän museokumppania saapui komean koulun pihalle valmiina toimeen. Harrylle ja Miina-Liinalle oli laadittu omat kysymykset ja heitä kumpaakin haastateltiin erikseen. Nauhalle saatiin tarinoita Harryn savenvalajan urasta. ”En ole mikään keraamikko olen savenvalaja”, hän totesi. Galleriassa on tapahtumassa sukupolvenvaihdos, josta puolestaan oltiin kiinnostuneita Miina-Liinan haastattelussa. Harryn vaimo Sirpa kertoi yrityksen toiminnasta kaikkien kolmen yhteishaastattelussa. Hän totesi, että juuri nyt odotellaan tärkeän sesongin alkua. Eri puolilla maata pidettävät keskiaikamarkkinat tuntuivat olevan tärkeitä taloudellisen tuloksen kannalta ja ne tuntuivat inspiroivan muutenkin. Niitä varten oli mm. valmistettu ajan hengen mukaiset myyntiasut.

 

Sepän Gallerian väen yhteishaastattelu

Sepän Gallerian väen yhteishaastattelu. 

 

Miina-Liinan haastattelu tehtiin myymälässä

Miina-Liinan haastattelu tehtiin myymälässä. 

 

Haastattelujen jälkeen siirryttiin työpajaan, jossa Harry ja Miina-Liina esittelivät työtapoja. Harry valmisti kulhot dreijaamalla ja muotin avulla. Miina-Liina esitteli lasitusta ja esineiden polttoa. Polttouuneja talosta löytyi useampiakin. Yrityksen alihankkijana on jo neljännesvuosisadan ollut Anja Kässi, joka työskentelee kotonaan Uuraisilla. Häntä emme tavanneet.

 

Harryn käsissä kulho syntyy dreijaamalla hämmästyttävän nopeasti

Harryn käsissä kulho syntyy dreijaamalla hämmästyttävän nopeasti. 

 

Miina-Liina esittelee lasitustyövaihetta

Miina-Liina esittelee lasitustyövaihetta.

 

Lopuksi astiat poltetaan uunissa. Eri savilaadut vaativat eri lämpötilat

Lopuksi astiat poltetaan uunissa. Eri savilaadut vaativat eri lämpötilat.

 

Myymälän puolella hyllyt notkuivat tuoppeja, mukeja, erilaisia ja erikokoisia kulhoja, amppeleita, hyönteiskarkottimia, metallikoruja ja puukkoja. Astiat on tehty pääasiassa joko punasavesta tai mustasta savesta. Useita koristi Harryn valkoinen kaksi viivaa ja aaltoviiva -koriste, jossa on vaikutteita karjalaisesta savityöstä. Kaikki näytti olevan valmista alkavaa sesonkia varten.

Notkuvista hyllyistä innostuivat myös dokumentoijat. Taisi jokaisella olla lähdössä jokin kuppi ruskeassa paperipussissa kotiin tuotavana. Yksi innostui hankkimaan komean kulhonkin, jonka Harry silmiemme alla dreijasi.

Valmiita tuotteita myymälän hyllyillä. Miina-Liinan osaamista on nettikaupan ylläpito.

Valmiita tuotteita myymälän hyllyillä. Miina-Liinan osaamista on nettikaupan ylläpito.

 

Sepän Galleriassa on säilynyt myös vanhan koulun henkeä. Seinillä on karttoja ja opetuksellisia kuvatauluja. Muitakin vanhoja esineitä, muistoja ja huomionosoituksia on esillä. Paikka on kotoisa ja herättää jokaiselle kävijälle muistoja omastakin elämästä.

Nykydokumentointiretki oli jännittävä, mielenkiintoinen ja uudenlainen kokemus useimmille meistä. Dokumentointi ei kuitenkaan ole vain mukavia kokemuksia. Edessä on vielä täyttä työtä nauhoitetun aineiston, jota on tuntikaupalla, litteroinnin, kuvien valinnan ja tallentamisen sekä mahdollisesti lisätietojen hankinnan parissa. Tulokset tallennetaan museon arkistoon. Tutustuminen käsityöläisyrityksen toimintaan tavallista syvemmältä oli monella tavalla antoisaa ja avartavaa. Kyllä kannatti ja kannattaa olla mukana.

Nykypäivän ilmiöiden tallentaminen jälkipolville on tärkeä osa museoiden tekemää työtä. Suomen käsityön museo tallentaa kokoelmiinsa nykyiseen käsityötietoon, taitoon ja osaamiseen liittyviä aiheita. Olemme tehneet pitkään yhteistyötä museologian perusopintoja suorittavien yliopisto-opiskelijoiden kanssa. Vuoden ajan olemme museokumppaneiden kanssa käyneet lävitse nykytallennuksen perusteita. Yhteisissä tapaamisissa olemme pohtineet erilaisia haastattelumuotoja, katsoneet valokuvausta käsityöllisin silmin ja tutustuneet tallennuslaitteisiin. Museokumppanien kanssa aloitetun nykytallennusyhteistyön avulla saamme erilaisia näkökulmia museotallennukseen ja toivottavasti myös museokumppaneille avautuu uusia näkökulmia käsityön eri osa-alueisiin.

Kuten museokumppanit kirjoittavat, syksyllä työskentely jatkuu.

Tutustu myös museologien tekemiin nykytallennustöihin.
http://museonayttely.fi/nykytallennus/

Teksti: Else Heikkilä, Marita Jokinen, Pirkko Rissanen
Kuvat: Seppo Elijoki, Else Heikkilä

4 henkilöä tykkää

Kommentit

Yksi kommentti kirjoitukseen “Nykydokumentointia Sepän galleriassa Hankasalmella”

  1. Leena/Mansikkaheinä
    28.06.2018 @ 05:57

    Onnittelut Else ja muut mielenkiintoisesta postauksesta! Olipa kiva lukea jutusteluanne ja katsella kuvia. Tuli taas ikävä Keski-Suomeen! Aurinkoiset terveiset Hämeestä!