Voimisteleva Kekkonen ja jättikangaspallo – Pehmeetä touhua!

Kirjoitettu | 14.05.2018 | Kommentit poissa käytöstä

Luovuus ja itseilmaisun vapaus kukoistavat Suomen käsityön museon vuoden 2018 päänäyttelyssä Pehmeetä touhua – Nordic outsider craft, esimerkiksi tähän tapaan:

Kenneth Rasmunssen virkkaa lähikaupan muovipussit värikkääksi metsäksi. Taiteilijan omakuva on virkattu monikätinen hahmo, jonka ahkerat kädet kurottuvat ylöspäin.

Matti Rauhaniemi antaa ajatuksille muodon vääntämällä ne rautalanka-aforismeiksi vaikka näin: ’Ole oma itsesi. Ole monsteri. Ole optimisti’

Seppo Laatunen on veistänyt puusta Jorma Uotisen ja Aira Samulinin tanssin pyörteissä. Lisäksi saman taiteilijan veistämät Kauniiden ja rohkeiden Taylor ja Ridge tuntuvat hakevan katsekontaktia toisiinsa näyttelytilan yli.

Pehmeetä touhua esittelee käsityöperustaista taidetta. Outsider-taide viittaa taiteen marginaaleihin, kuten ITE-taiteilijoihin ja erityistä tukea tarvitseviin taiteilijoihin. Näyttelyssä on mukana 37 taiteilijan töitä viidestä eri Pohjoismaasta. Näyttelyn kuraattoreina toimineet taiteen tutkija Minna Haveri ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies kertovat, että Pehmeetä touhua viittaa intohimoon, joka näyttelyn taiteilijoilla on tekemiseensä. Heidän työskentelytapansa eivät välttämättä ole kaikkein tutuimmasta päästä, voisikin sanoa, että homma on lähtenyt hyvällä tavalla hieman lapasesta. Pehmeetä touhua -nimi viittaa myös siihen, että kysymyksessä on käsityöperusteinen taide. Lisäksi näyttely haluaa muistuttaa katsojiaan pehmeistä arvoista – taide kuuluu kaikille!

Näyttely esittelee laajan skaalan erilaisia käsityötekniikoita, rohkeita ideoita ja niiden luovia toteutuksia. Jos haluaisi nimetä jonkin teoksia yhdistävän tekijän, se voisi olla monimuotoisuus tai käsityöperustaisen taiteen ideoiden, materiaalien ja tekniikoiden kirjo. Wikisanakirjan mukaan kirjo tarkoittaa mm. ilmenemismuotoja, moninaisuutta, vaihtelevuutta, moniväristä, kirjavaa. Pehmeetä touhua -näyttelyssä kaikki edellä mainitut kirjon määritelmät täyttyvät.

Myös kirjonta pohjautuu sanaan kirjo. Monissa teoksissa on käytetty kirjontatekniikkaa. Mirjami Raution värikkäissä kirjontatöissä innoittajina ovat olleet pohjoinen Lapin luonto ruskaretkineen ja toisaalta aurinkoinen Tunisia, jonne tehdyiltä matkoilta taiteilija on tuonut tuliaisina hehkuvan värisiä villasilkkilankoja.

Magnus Östling on puolestaan tehnyt 60 kanavatyön sarjan, jotka esittävät Ruotsin eri paikkakuntia. Pikkutarkkoihin postikorttia muistuttaviin kanavatöihin on poimittu usein jokin paikkakunnan maamerkki tai asia, josta se on tunnettu, esimerkkinä vaikka Saab -tehtaastaan tunnettu Trollhättan. Teokseen liittyy myös video, jossa Magnus kertoo postikorttisarjastaan. Lisää kanavatyöpostikortteja on luvassa.

 

Mirjami Raution kirjontatöissä kukkii Lapin luonto Tunisiasta tuotujen villasilkkilankojen väreissä.

Mirjami Raution kirjontatöissä kukkii Lapin luonto Tunisiasta tuotujen villasilkkilankojen väreissä.

 

 

Magnus Östlingin kanavatyö-sarjan Gävle. Kaupunki on tunnettu kovaonnisesta olkipukistaan.

Magnus Östlingin kanavatyö-sarjan Gävle. Kaupunki on tunnettu kovaonnisesta olkipukistaan.

 

Kun kyseessä on Pohjoismaista käsityötaidetta esittelevä näyttely, luonnollisesti myös puu materiaalina ja puunveistotekniikka näkyy monissa teoksissa. Lauri Mäkäräisen voimistelevat presidentit Kekkonen ja Halonen on vuoltu kekseliäästi puun luontaisia muotoja hyödyntäen. Islantilainen Ragnar Hermannsson on niin ikään veistänyt puu-ukkoja ja -akkoja. Ragnarin luomat hahmot on viimeistelty maalaamalla niille yksilölliset piirteet kirkkailla väreillä.

Monet Pehmeetä touhua – Nordic Outsider Craft -näyttelyn teoksista herättävät halun tunnustella teosten materiaaleja ja tutkia tarkemmin miten ne on tehty. Jos näyttelyesineisiin saisi koskea, niin haluaisin halata Eivor Bennetin sympaattista jättikangaspalloa. Pallo kätkee sisäänsä paljon erilaista tekstiilimateriaalia, kangastilkkuja, lankaa ja neuletta ja samalla myös paljon käsityötä. Pallon työstäminen on alkanut kenties pienestä lankakerästä, kunnes se on kasvanut ja muotoutunut tekijänsä käsissä lopulliseen muotoonsa. Se on kirjava kangasmuna, kaikkien tilkkujen äiti. Pehmeetä touhua -näyttely jättää kävijälle pitkäksi aikaa hyvän mielen.

 

Eivor Bennetin suuri kankaasta, neuleesta ja langasta koostuva pallo painaa lähemmäs 50 kiloa.

Eivor Bennetin suuri kankaasta, neuleesta ja langasta koostuva pallo painaa lähemmäs 50 kiloa.

 

Pehmeetä touhua – Nordic Outsider Craft esillä Suomen käsityön museossa 2.12.2018 asti.

Teksti ja kuvat Liisa Horppila-Jämsä, yksi Suomen käsityön museon museokumppaneista eli Mukuista.

1 henkilö tykkää

Kommentit

Comments are closed.