Pehmeetä touhua!

Kirjoitettu | 26.02.2018 | Kommentit poissa käytöstä

Huhtikuun lopussa Suomen käsityön museon valloittaa villi ja rajoja rikkova, pohjoismaisen outsider-käsityötaiteen näyttely, joka esittelee taideyleisölle käsityöperustaisia taiteen tekemisen tapoja ja uusia tekijäryhmiä. Näyttelykokonaisuuden kuraattoriparina toimivat K.H.Renlundin museon ITE-amanuenssi Elina Vuorimies ja tutkija-kuraattori Minna Haveri, jotka seuraavassa valottavat näyttelyn taustoja.

 Tanskalaisen Bifrostin taidekoulun taiteilijakaartiin kuuluva Kenneth Rasmussen virkkaa massiivisineuleteosta näyttelyyn.  Kuva: Minna Haveri

Tanskalaisen Bifrostin taidekoulun taiteilijakaartiin kuuluva Kenneth Rasmussen virkkaa massiivisineuleteosta näyttelyyn.
Kuva: Minna Haveri

 

Kun käsityö ei pysy kuosissaan

Pohjoismaissa on valtavasti käsityöosaamista, niin kovien kuin pehmeidenkin materiaalien parissa. Olemme kaikki tämän kätevyyden kulttuurin perillisiä. Käsityö yhdistetään kuitenkin useammin hyötytuotteiden valmistukseen kuin taiteelliseen ilmaisuun. Käsityötä sitoo ja ohjaa pitkä ja vahva traditio eli yhteisesti ja yhteisesti hyväksytty ja ylläpidetty käsitys siitä, miten ja mihin käsityötekniikoita tulisi käyttää.

Meitä Pehmeetä touhua -näyttelyn kuraattoreina kiehtoo eniten sellainen ilmaisu, joka rikkoo rajoja ja yllättää katsojansa. Toimimme molemmat vaihtoehto- ja marginaalitaiteen parissa, niin sanotulla outsider-taidekentällä. Outsider-taide on väljä, kansainvälinen kattokäsite, jolla viitataan itseoppineiden taiteilijoiden nykykansantaiteeseen eli Suomessa ITE-taiteeseen, erityistaidetoimintaan ja mielenterveyskuntoutujien taiteeseen. Kaikissa näissä outsider-taiteen valtavirroissa on käsityö voimakkaasti läsnä.

Punaisena lankana Pehmeetä touhua -näyttelyn teosvalinnoissamme on näyttää mitä tapahtuu, kun ilmaisu ei pysy lapasessa ja käsityö kuosissaan vaan villiintyy tekniikoiden ja materiaalien ilotteluksi. Itseilmaisun rinnalla kunnioitamme kuitenkin sitä tinkimätöntä taitoa ja uutteruutta, jota hitaat ja työläät käsityötekniikat tekijältään vaativat. Tekniikat näyttelyssä ulottuvat puuveistosta, keramiikkaan ja tekstiilikäsityöhön. Kokonaisuutena näyttely edustaa nimensä mukaisesti ”pehmeetä touhua” eli on hyvällä tavalla hullua,  heittäytyvää ja korkealle kurottavaa. Sama reippaan ennakkoluuloton asenne on ohjenuoramme myös kuratointityössä.

Kenneth Rasmussen kuraattorien Elina Vuorimiehen ja Minna Haverin kanssa.

Kenneth Rasmussen kuraattorien Elina Vuorimiehen ja Minna Haverin kanssa.

 

Nordic outsider craft -hanke

Suomen käsityön museossa huhtikuun lopussa avautuva Pehmeetä touhua -näyttely on laajemman, pohjoismaista outsider-käsityötä esittelevän hankkeemme ensimmäinen ja samalla päänäyttely. Jyväskylän jälkeen näyttely lähtee pienempänä kuratoituna kokonaisuutena kiertämään kaikki pohjoismaat, päätyen lopuksi ITE-museoon Kokkolaan.

Hankkeemme perustuu vahvaan pohjoismaiseen kumppanuusverkostoon.  Hanketta ja näyttelykiertuetta hallinnoi. K.H. Renlundin museo Kokkolassa. Suomen käsityön museon lisäksi muita pääyhteistyökumppaneita ovat norjalainen Trastad-kokoelma Borkenesissa, tanskalainen Bifrostin taidekoulu ja -studio Randersissa, ruotsalainen Inuti-säätiö Tukholmassa sekä islantilainen Safnasafnið-museo Akureyrissa. Lisäksi edunvalvoja ja verkostotoimija Kettuki  tarjoaa hankkeelle asiantuntemustaan erityistaidetoiminnan kysymyksissä.

Hankkeen kansainvälinen ulottuvuus on tarjonnut meille kuraattoriparina mahdollisuuden paitsi matkailla huikeissa maisemissa myös tutustua lukuisiin upeisiin taiteilijoihin ja korkeatasoisiin toimipaikkoihin Suomen lisäksi myös muissa pohjoismaissa. Kerta toisensa jälkeen olemme saaneet yllättyä siitä, mihin käsityöilmaisu ennakkoluulottomissa käsissä venyy. Myös tarjonnan runsaus on ylittänyt odotuksemme. Etsinnän sijasta roolimme kuraattoreina onkin rajata eteemme avautuneesta luovuuden kirjosta kiinnostava otos pohjoismaisen taideyleisön ihasteltavaksi. Viimeiset valinnat ovat nyt käsillä. Huhtikuun lopussa sitten nähdään, kuinka olemme onnistuneet.

Erla Björk Sigmundsdóttir ja Minna Haveri keskustelevat teosvalinnoista.

Erla Björk Sigmundsdóttir ja Minna Haveri keskustelevat teosvalinnoista.

Islantilaisen Erla Björk Sigmundsdóttirin taidenuket Safnasafnið-museon kokoelmasta.

Islantilaisen Erla Björk Sigmundsdóttirin taidenuket Safnasafnið-museon kokoelmasta.

Islantilaisen Ragnar Hermanssonin ilmeikkäitä puuveistoksia Safnasafnið-museon kokoelmasta.

Islantilaisen Ragnar Hermanssonin ilmeikkäitä puuveistoksia Safnasafnið-museon kokoelmasta.

 

Hankkeita ei synny ilman rahoitusta:

Nordic outsider craft -hankkeemme on saatettu alulle Pohjoismaisen kulttuurirahaston OPSTART-tuen avulla, minkä jälkeen sitä on tuettu rahaston HANDMADE-teeman puitteissa.

Kuraattorivierailuja varten olemme saaneet avustukset Suomalais-norjalaiselta kulttuurirahastolta ja Pohjoismaiselta Kulttuuripisteeltä. Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto on puolestaan tukenut näyttelyyn kuratoitavan, Kellokosken prinsessa Anna Lappalaisen taidekirjontoja esittelevän kokonaisuuden tuotantoa. Lämmin kiitos näille työtämme tukeneille tahoille!

Teksti: Minna Haveri ja Elina Vuorimies

8 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.