Kaikki irti museovierailusta

Kirjoitettu | 16.02.2018 | Kommentit poissa käytöstä

Useat museon kynnyksen yli astuneet ovat ehtineet jo kiertää kaikki vaihtuvat näyttelyt ennen kuin huomaavat, että Suomen käsityön museosta löytyy myös perusnäyttelyitä. Pohjakerroksen perusnäyttelyissä on perinteisiä ja moderneja naisten ja miesten käsitöitä sekä suomalaisia kansallispukuja kahdessa eri näyttelyssä – Käsityössä elämän tuntu ja Komeasti juhlaan. Museossa käsityön käsite on hyvin laaja ja näyttelyissä esitellään erilaisia käsityötekniikoita ja niiden taitajia ja myös taidekäsityötä.

Jos pelkkä vitriinien katselu, laatikoiden availu ja vuosisatojen käsitöiden ihailu tuntuu liian raskaalta kokonaisuudelta juuri nyt, voit napata mukaan museon infosta äänioppaan ja astua tarinaan! Kaikki äänioppaat kertovat teemallisen kokonaisuuden museon perusnäyttelyssä Käsityössä elämän tuntu. Ja jos oikein innostut, niin voit käydä vaikka jokaisen teemareitin läpi putkeen. Äänioppaat sisältyvät museokäyntiisi, vierailit museossa sitten museokortilla, pääsymaksulla tai ilmaiskävijänä.

Teemallisia äänioppaita on suomenkielellä neljä, joista yksi on suunnattu lapsille ja on sisältää myös tekemistä. Yksi ääniopas on tarjolla englanniksi.

Voit napata äänioppaan mukaasi joko museon infosta tai alakerran perusnäyttelystä. 

Operaatio Punainen lanka, tai tuttavallisemmin Päkäpassi, on lapsille suunnattu tarinallinen tehtävärata, jossa selvitellään yhdessä museolammas Päkän kanssa missä villalankaa kasvaa. Parhaiten kierros sopii lukemaan oppineille alakoululaisille. Osa tehtävistä sopii kolmevuotiaille ja osa aikuisillekin. Takuuvarmaa on, että koko perhe nauttii museokäynnistään Päkän johdolla ja puuhastelua voi jatkaa myöhemmin museon Avoimessa Pajassa. Päkäpassin suorittaneille on luvassa jotain punaista, jonka voi lunastaa museon infosta.

Operaatio punaisessa langassa seurataan museolammas Päkän jälkiä.

Operaatio punaisessa langassa seurataan museolammas Päkän jälkiä.

Käsityöt yhdistetään usein vain naisiin, mutta äänioppaan Kyllä äijätkin osaa -polku vakuuttaa käsillä tekemisen olevan verissä miehilläkin. Taitavia naisia -teema avaa kuinka käsitöiden tekeminen, kuten kirjominen, vaatteiden teko ja jopa peseminen oli ennen oleellinen osa naiseutta ja kuinka käsitöiden kautta opittiin naisen elämästä. Nykyään naisen arvo ei onneksi ole enää käsityöosaamisesta kiinni, vaan käsityö toimii arjen rikastajana ja valittuna ammattina. Kiertokulku -ääniopas kertoo eri aikojen käsitöistä. Mitä tehtiin ja miksi, miten pula-aika vaikutti materiaaleihin ja mikä merkitys käsityöllä on teollisella ajalla.

Englannikielinen Shoemakers’s Journey joka tempaisee sinut matkustelevan kengäntekijä Santeri Mäkisen matkaan 1900-luvun alussa. Varmasti mielenkiintoinen tarina myös muuta kieltä taitaville!

Teemallisia äänioppaita on suomenkielellä neljä, joista yksi on suunnattu lapsille ja on sisältää myös tekemistä. Yksi ääniopas on tarjolla englanniksi.

Teemallisia äänioppaita on suomen kielellä neljä, joista yksi on suunnattu lapsille ja on sisältää myös tekemistä. Yksi ääniopas on tarjolla englanniksi.

Perusnäyttelyyn voi tutustua myös kuvasuunnistuksen avulla. Siinä kuvakorttien esittämiä esineitä etsitään näyttelystä ja pohditaan: mikä esine on, mitä sillä on tehty, mistä se on tehty ja onko se uusi vai vanha. Kuvakortit löytyvät perusnäyttelyn Aistitilan lokerikosta. Aistitila itsessään on jo pysähtymisen arvoinen paikka. Herkisty hetkeksi aistimaan kaikessa rauhassa kuunnellen, tunnustellen, maistaen, haistaen ja katsellen, miltä käsillä tekeminen tuntuu ja ota askel lähemmäs menneisyyden ihmistä. Mikä on kaunista, mikä rumaa, mikä tuoksuu hyvältä ja minkä jättäisit mielelläsi haistamatta toiste?

Ihan Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitsevaan Suomen käsityön museoon on helppo tulla. Se on sopivan kokoinen ja siellä viihtyy koko perhe. Haukkaa kerralla koko museo tai pilko se parempiin suupaloihin, valinta on sinun. Museo on esteetön avustettuna ja avustaja pääsee aina maksutta museoon.

Tiesitkö että voit tutustua näyttelyiden trailereihin netissä? Museon Youtube- ja Vimeo-kanavilla julkaistaan pilkahduksia Suomen käsityön museon näyttelytarjonnasta, jota voit makustella näyttelyitä kotisohvalta käsin.

 

Teksti: Sari Koskinen

1 henkilö tykkää

Kommentit

Comments are closed.