Tapahtumista avauksia näyttelyihin ja tilaa kokeiluille

Kirjoitettu | 18.01.2018 | Comments Off on Tapahtumista avauksia näyttelyihin ja tilaa kokeiluille

Suomen käsityön museon vuotta tahdittavat vaihtuvien näyttelyiden lisäksi runsas tapahtumakalenteri. Tapahtumilla haluamme tukea ja syventää näyttelykokemusta, herättää pohdintaa ja esitellä jotain uutta käsityön laajasta maailmasta ja antaa mahdollisuuksia upottaa omat kädet tekniikoiden ja materiaalien loputtomiin mahdollisuuksiin.

Memento Kaija Poijula

Kuvataiteilija Kaija Poijula esittelee hiillostetuja kangaspuitaan Memento-näyttelyn taiteilijatapaamisessa 16.1.

Museon tapahtumat ovat osa museon yleisötyötä, jonka tavoitteena on tutustuttaa kävijöitä eri keinoin käsityö- ja museoalaan ja innostaa ihmisiä museokävijöiksi. Yleisötyöllä voidaan notkeasti osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tarttua ajankohtaisiin aiheisiin sekä edistää käsityöalan ja museoiden näkyvyyttä rohkeilla ulostuloilla. Yleisötyö on ennen kaikkea osallisuuden mahdollistamista niin museon sisällä kuin ulkopuolellakin.

Museon tapahtumatuotannossa huomioidaan vuodenkierron tapahtumat, lähiympäristön muutokset ja tietenkin käsityöalassa tapahtuvat muutokset. Museo pyrkii olemaan tiukasti ajassaan mukana ja liittää käsityökulttuurin osaksi elämän arkea ja juhlaa.

Osa tapahtumistamme toistuvat vuosittain ja kausittain, osa on aivan uniikkeja ja räätälöity juuri sen hetken näyttelyitä tai käsityötrendejä silmällä pitäen. Vuonna 2018 museon näyttelyiden teema on käsityö taiteena ja sen kaikuja voi kuulla myös vuoden tapahtumissa, kuten taiteilijatapaamisissa 16.1. ja 17.3., jolloin annetaan Memento -näyttelyn taiteilijoille Ulla Pohjolalle ja Kaija Poijulalle tilaisuus avata taiteellista työskentelyään. Myös työpajoissa otetaan käsityöläiset ja käsityötä ja taidetta yhdistelevät tekijät etualalle: Ystävänpäivän pajassa 14.2. tehdään huoneentauluja korutaiteilija Melitina Balabinin johdolla ja Low budget -pajassa 1.3. marssitetaan feministiset, radikaalit pistot näkyviin kuvataiteilija Sirpa Variksen ohjaamana. Myös tulevan Pehmeetä touhua -kesänäyttelyn yhteyteen rakennetaan omaa ohjelmaa, jossa annetaan hulvattomalle käsityöhulluttelulle vapaat kädet, eikä oteta itseä niin vakavasti. Kaikilla tapahtumilla halutaan yhtä aikaa nostaa perinnettä esiin ja silti pitää käsityö tuoreena ja hengittävänä.

Low budget -pajoissa pääsee kokeilemaan eri tekniikoita.

Low budget -pajoissa pääsee kokeilemaan eri tekniikoita.

Vuosittain ja kausittain toistuvia tapahtumia on myös melkein jokaiselle kuukaudelle vuodessa. Kouluvuoden aikana, keväällä ja syksyllä, tarjoamme joka kuukauden ensimmäinen torstai mahdollisuuden kokeilla jotain uutta tekniikkaa tai materiaalia matalan kynnyksen Low budget -pajoissa. Pajoissa ohjaajina toimivat Gradian käsi- ja kotiteollisuusalan artesaaniopiskelijat. Nuoret museoon -projektista alkunsa saaneissa pajoissa pyritään antamaan kaikille mahdollisuus luoda käsillään jotain ja saada näin onnistumisen tunteita. Jokaisessa meissä asuu luovuus!

avoin paja käsityön museo

Pajoja suunnataan eri ikäisille. Niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin löytyy sopivaa tekemistä.

Vuosittain juhlitaan myös museon syntymäpäiviä kesäkuun 15. päivän tienoolla, kansallispuvun syntymäpäiviä elokuun alussa ja kansallispuvun juhlapäivää syys-lokakuussa sekä Käsityöläisten joulutori joulukuun toisena viikonloppuna. Taidon päivä huhtikuussa on ollut erityisen lähellä museon sydäntä nyt ja menneinä vuosina. Aiemmin Taidon päivänä julkistettiin Vuoden käsityöläinen, mutta nyt tästä tavasta on luovuttu. Tänä vuonna tilaa annetaan kirjailuille Taidon päivän työpajassa, jossa tartutaan kirjailuun, Taito-liiton valitsemaan vuoden käsityötekniikkaan. Kirjaillaan-pajassa 14.4. ohjaajana toimii Pistot-näyttelyyn 2018 valittu käsi- ja taideteollisuusopettaja Elina Helminen.

Museon tapahtumia järjestetään yhdessä monen eri yhteistyökumppanin kanssa ympäri Suomen. Tärkeinä kumppaneina tietenkin käsityöläiset ja käsityöalan opiskelijat sekä luonnollisesti Taito-liitto. Tämän tyyppinen verkostoituminen on luonnollinen jatke museon erityisalalle ja isossa roolissa myös museon muussa toiminnassa. Lisäksi monet museon tapahtumista linkittyvät Jyväskylän kaupungin isompiin tapahtumakokonaisuuksiin, kuten Valon kaupunkiin tai Joulunavaukseen. Yhteistyössä on tapahtumatuotannossakin voimaa.

Käsityöläisten joulutori

Käsityöläisten joulutori vetää vuosittain tuhansia kävijöitä.

Teksti: Sari Koskinen

1 henkilö tykkää

Kommentit

Comments are closed.