Museotyön arkea: Anne Vesanto

Kirjoitettu | 03.10.2017 | Kommentit poissa käytöstä

Suomen käsityön museon yhteydessä toimii Konservointikeskus, jonka toimintaan kuuluu paitsi tekstiilien konservointi myös asiakaskyselyihin vastaaminen. Melko usealla meistä on kaappimme kätköissä perinnöksi saatuja, käsintehtyjä tekstiilejä ja ryijyjä, joiden hoito-ohjeet on vuosien aikana joko hävinneet tai unohtuneet. Uusien neuvojen saamiseksi yhteyden voi ottaa Konservointikeskukseen, jossa kyselyysi saattaa vastata johtava konservaattori Anne Vesanto.

Anne vastaa Konservointikeskuksen toiminnasta ja toimintavalmiudesta, hoitaa yhteyksiä asiakkaisiin ja huolehtii tekstiilikonservointitilauksista. Pääasiallisesti Annen työpäivä kuluu nykyään toimistopöydän ääressä, erilaisten lausuntojen ja konsultointien, neuvonnan ja ennaltaehkäisevän konservoinnin parissa, mutta hän tekee edelleen tarpeen mukaan myös tekstiilikonservointityötä.

Joskus työvälineenä on neulan ja langan sijaan pienenpieni sivellin ja tippa vehnätärkkiä. Kuva: Maria Peni.

Joskus työvälineenä on neulan ja langan sijaan pienenpieni sivellin ja tippa vehnätärkkiä. Kuva: Maria Peni.

Konservointikeskus tekee työtä niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin, joten asiakaskontakti voi löytyä mistä päin Suomen tahansa. Anne käy luennoimassa ja kouluttamassa museologiaan, tekstiilikonservointiin ja ennaltaehkäisevään konservointiin liittyen eri puolilla Suomea. ”Konservointikeskuksella on myös kansainväliset konservointialan verkostot”, Anne kuvailee, mikä on tärkeää erityisalalla toimiessa.

Konservointikeskuksella on meneillään normaali hyörinä, mikä tarkoittaa useaa yhtäaikaista projektia.

”Konservointikeskuksessa on meneillään normaali hyörinä. Konservoitavina on tällä nimenomaisella hetkellä kaksi suuritöistä asiakastilausta, joiden tekemiseen kuluu muutama sata työtuntia kumpaiseenkin”, Anne kuvailee Konservointikeskuksen tämän hetkistä työtilannetta. ”Konservoinnin kustannusarvioita kirjoitetaan parhaillaan kolmesta ryijystä ja yhdestä täkänästä, joiden omistajat ovat eri puolilta Suomea. Lisäksi Suomen käsityön museossa esillä olevan suuren kansallispukunäyttelyn ja siihen liittyvien oheisohjelmien jälkihoitoakin on meneillään, sillä Konservointikeskuksessa huolletaan nyt puhtaaksi Suomen kansallispukukeskuksen järjestämissä pukunäytöksissä olleita pukuja ja niiden osia”, hän jatkaa. Konservointikeskuksen sivuille on koottu ohjeita arvotekstiilien huoltoon kysytyimpien kysymysten pohjalta.

Konservoinnissa työhön erikoistutaan ja syvennytään mahdollisimman pitkälle ja syvälle. Tämä tekee konservoinnista alana paitsi mielenkiintoista myös haastavaa. Jyväskylässä tämä osaaminen on linkitetty osaksi museoalaa, mutta konservaattoreita toimii myös yksityisyrittäjinä. ”Esineelliseen kulttuuriperintöön ja sen säilyttämiseen liittyen konservaattoreilla on historiallista perspektiiviä huikeimmillaan muutamien tuhansien vuosien taa”, Anne kuvailee konservaattorien osaamista. Konservaattorin työ ei rajoitu vain esineiden käsittelyyn, vaan sisältää laajasti myös ennaltaehkäisevää konservointia ja esineen tulevaisuuden pohtimista: ”Olemme koko ajan tekemisissä ympäristöolosuhteiden ja niiden vaikutuksien hallinnan kanssa, joten käsiteltävät asiat liittyvät rakennus- ja säilytysmateriaaleihin, sisäilmasto-olosuhteisiin, valoon sekä esineiden käsittelyyn niiden eri elämänvaiheissa.” Ammattitaidon ylläpitäminen edellyttääkin konservointialan kansainvälisen tutkimuksen seuraamista.

Erityisimmäksi Annen mieleen tältä vuodelta nousee Ylivieskan kirkkopalosta selviytynyt kasukka vuodelta 1683. Tuhopolton jäljiltä hiiltynyt, hopealangoin kirjottu samettinen messukasukka sai lisävaurioita sammutusvesistä. ”Tämän yli 300 vuotta vanhan supersankarin konservointi tehdään Konservointikeskuksessa”, Anne kertoo.

Suomen juhliessa 100-vuotista taivaltaan, museossa on esillä Suomalainen kansallispuku -näyttely, joka on osa Suomi 100 –juhlavuoden virallista ohjelmaa. Juhlavuoden kunniaksi avaamme yleisölle hiukan enemmän museolaisten työelämää.

Teksti: Sari Koskinen

4 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.