Näyttelyiden taustavoimat: Juhani Hagman

Kirjoitettu | 02.05.2017 | Comments Off on Näyttelyiden taustavoimat: Juhani Hagman

Eipä tulisi museon näyttelyistä kovinkaan helposti ymmärrettäviä ja visuaalisesti miellyttäviä, mikäli ei Juhani Hagman, Jussinakin tunnettu museomestarimme, olisi meille näyttelyrakenteita toteuttamassa.

Jussin käsissä syntyi myös museon henkilökunnan taukotilan pitkä penkki.

Ammattikoulusta huonekalupuusepäksi valmistunut Jussi päätyi hakemaan Suomen käsityön museon museomestarin paikkaa vuonna 1990 – työnkuva kun vaikutti niin mielenkiintoiselta. Museomestarin työnkuva on hyvin moninainen ja vaihtelee yleensä museosta toiseen. Jussin leveillä harteilla lepää paitsi näyttelyrakenteiden suunnittelu ja rakentaminen myös valaistuksen toteuttaminen näyttelyihin, hälytyslaitteiden valvonta sekä tavaran kuljetukset ja kaikenlaiset juoksevat asiat. Ei mikään ihan pieni paketti siis.

Tällä hetkellä Jussilla on meneillään hyvin kiireinen työvaihe, kun tulevan Suomalainen kansallispuku -näyttelyn rakenteet pitää saada paperilta ihan kolmiulotteisiksi, toimiviksi rakenteiksi näyttelyä varten. Palaveeratakin pitää ehtiä välillä ja hoitaa juoksevia asioita, mutta työverstaan kutsu kuuluu päivittäin, jotta valmista saadaan aikataulun puitteissa. Aikataulutus onkin Jussin mielestä yksi työnsä haasteellisimmista puolista; näyttelyn vaihdolle on yleensä varattu muutama viikko aikaa, jolloin pitää purkaa vanhan näyttelyn rakenteet ja pistää uudet pystyyn. Kaikkea ei pysty rakentamaan etukäteen valmiiksi.

Tulevaan näyttelyyn Jussi rakentaa muun muassa katsomon ja ”mökkejä” esillepanoa varten. Hän toivookin, että yleisöllä on paljon kiinnostusta tulevaa näyttelyä kohtaan.

Jussi kertoo, ettei hänen työssään ole kahta samanlaista päivää, homma on monipuolista ja kiinnostavaa. ”Maalipurkki kaatui kerran parkkipaikalle ja punainen maali levisi ympäri pihaa, jota sitten siivottiin. Ei ollut silloin ollenkaan hauskaa,” Jussi kertoo nyt jo naureskellen. Tästä tapauksesta arkistoistamme löytyi jopa kuva-aineistoa!

Vaaleanpunainen maali lähti sateen mukana leviämään ympäri pihaa. Ihmettelemässä mukana Reija Teerimäki.

Kuva liittyy museon vaihtuvan näyttelyn vuodelta 2007, Poron jäljillä. Kuva on otettu museon takapihalla, jossa vaaleanpunaista maalia sisältävä maalipurkki kaatui ja aukesi kun sitä otettiin pois museon pakettiauton tavaratilasta. Vesisateessa maali lähti valumaan kohti roskakatosta. Ihmettelemässä mukana Reija Teerimäki.

Suomen juhliessa 100-vuotista taivaltaan, valmistautuu museo Suomalainen kansallispuku –näyttelyyn, joka on osa Suomi 100 –juhlavuoden virallista ohjelmaa. Juhlavuoden kunniaksi avaamme yleisölle hiukan enemmän museolaisten työelämää ja mikäpä sen paremmin mahdollistaisi kuin henkilökunnan esittely osana Suomalainen kansallispuku –näyttelyn suunnittelua ja rakentamista. Näyttelyn toteuttaminen vaatii usean, ehkä monen mielestä yllättävänkin monen, henkilön panostuksen.

Teksti: Sari Koskinen

3 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.