Näyttelyiden taustavoimat: Sari Koskinen

Kirjoitettu | 18.04.2017 | Kommentit poissa käytöstä

Näyttelyiden lisäksi museon tapahtuu paljon muutakin ja sen kertomisesta yleisölle vastaa tiedotusta ja markkinointia hoitava amanuenssi Sari Koskinen. Hänen vastuualueenaan ovat erityisesti tapahtumista tiedottaminen, sosiaalinen media sekä matkailumarkkinointi.

Sarin työhuoneessaan Kilpisenkadulla, josta on helppo käydä kurkkaamassa toimintaa näyttelyiden puolella. Kuva: Reetta Nikkarikoski.

Sarin työhuoneessaan Kilpisenkadulla, josta on helppo käydä kurkkaamassa toimintaa näyttelyiden puolella. Kuva: Reetta Nikkarikoski.

Historian, kirjat ja käsityöt kiinnostuksen kohteikseen mainitseva Sari päätyi alkujaan taidehistorian opintoihin liittyneen harjoittelun kautta Jyväskylän taidemuseon riveihin, josta tie toi sijaistamisen kautta Suomen käsityön museoon. Ihan suoraan Sari ei eniten omaksi kokemansa tiedotuksen ja markkinoinnin tehtäviin astunut, vaan nimikkeitä hänellä on noin kymmenen vuoden museouran saatossa ollut muun muassa museonvalvoja ja -assistentti, arkisto-, näyttely- ja toimistosihteeri sekä viimeisimpänä nykyinen amanuenssi. Voisi siis todeta Sarin museossa työskentelypolun olevan vallan monisyinen!

Vaikkei tulevan Suomalainen kansallispuku -näyttelyn tapahtumien tiedottaminen ole ihan vielä ajankohtaisin asia, tulee Sarin kuitenkin olla perillä siihen liittyvistä asioista. Näkökulmat aiheen lähestymiseen tiedotuksessa on pitänyt miettiä ajoissa. Tapahtumatiedotuksen tahti voi olla hyvinkin hektistä, kun monet asiat varmistuvat vasta viime hetkellä. Tieto kuitenkin tulisi saada asiakkaille hyvissä ajoin. Käytettävät resurssit eivät ole tälläkään saralla rajattomat, on siis mietittävä tarkkaan, mihin paukkuja pistetään. Varsinkin kun valtakunnallisen museon näkyvyyden pitäisi kattaa koko Suomi, ihan etelästä aina pohjoisimpaan kolkkaan saakka. Sari kiitteleekin nykyisin somen tarjoamia edukkaita mahdollisuuksia markkinointiin ja tiedottamiseen, vaikkei printtiin ja paperiin tottunutta asiakaskuntaakaan pidä missään nimessä unohtaa!

Sarin mukaan tapahtumatiedotus on varsin monikanavaista, välillä on ryppäitä, jolloin ryvetään yhdessä tietyssä tapahtumassa kainaloita myöten kun tiedotteita ja menovinkkejä jaetaan esimerkiksi medialle, sähköisiin kalentereihin, sosiaaliseen mediaan sekä omille sidosryhmille. Sen tähden erinomainen organisointikyky ja työskentelytaito pitkällä aikajänteellä on tässä työtehtävässä rautaa, ettei mikään pääse unohtumaan tai yllättämään. Pitkät tehtävälistat jaettuna pienempiin osiin on myös Sarin mielestä hyvin pop!

Kuten niin monessa muussakin asiassa nykyisin, myös tiedotuksessa ja markkinoinnissa yhteistyö eri tahojen kanssa on kannattavaa. Esimerkiksi ryhmämatkailijoita tavoiteltaessa alueen erilaisten toimijoiden kanssa yhteistyö on ollut antoisaa, vaikka yhteisen teeman etsiminen voi välillä olla haasteellistakin.

Tulevalta kansallispukunäyttelyltä Sari itse odottaa sitä, mitä varmaan moni muukin tuleva näyttelyvierailija; nähdä runsaasti upeita pukuja ja vertailla niissä näkyviä erilaisia kädentaidon mestarinäytteitä. Sari itsekin aktiivisena käsitöiden harrastajana arvostaa kansallispukuihin liittyvää kädentaitoa ja omistautumista, kun jopa kankaat saatetaan kutoa niihin itse. Hiukan harmaina, hiljaisina ja vaatimattomina usein mielletyt suomalaiset ovat osanneet, joillekin ehkä yllättäenkin, revitellä kansallispukujen kanssa niiden värikkyyden ja koreilujen kautta. ”Vaikkei kansallispuvut aiheena niinkään innostaisi, kertovat ne kuitenkin omalta osaltaan suomalaista pukeutumisen historiaa.” Sari tuumailee.

Kuten moni muukin näyttelyiden taustavoimia esittelevä kirjoitus, myös tämä päätetään mukavaan muistoon menneiltä vuosilta museoalalla, Sarin museovalvojavuosilta Galleria Harmoniasta: ”Vaihtuvat näyttelyt tuli aina katsastamaan eräs, nyt jo edesmennyt taiteilija, joka säännöstään kritisoi näyttelyt kovin kovasanaisesti. Ensimmäisellä kerralla tämä hiukan hätkähdytti, mutta seuraavilla kerroilla osasin ottaa hänen palautteensa vastaan, kenties vastata herralle jotain takaisinkin, kenties hiukan näsäviisaastikin hänen näkövinkkelistään. Loppujen lopuksi nautimme molemmat näistä, voisi sanoa jopa väittelyhetkistämme taiteesta. Taiteen kun onkin tarkoitus herättää keskustelua.”

Suomen juhliessa 100-vuotista taivaltaan, valmistautuu museo Suomalainen kansallispuku –näyttelyyn, joka on osa Suomi 100 –juhlavuoden virallista ohjelmaa. Juhlavuoden kunniaksi avaamme yleisölle hiukan enemmän museolaisten työelämää ja mikäpä sen paremmin mahdollistaisi kuin henkilökunnan esittely osana Suomalainen kansallispuku –näyttelyn suunnittelua ja rakentamista. Näyttelyn toteuttaminen vaatii usean, ehkä monen mielestä yllättävänkin monen, henkilön panostuksen.

Teksti: Reetta Nikkarikoski

Tulevan näyttelyn tiedote löytyy täältä. Suomalainen kansallispuku -näyttelyyn tulee liittymään myös paljon tapahtumia. Niistä saa parhaiten tiedon tilaamalla museon uutiskirjeen. Tapahtumia voi seurata myös museon tapahtumakalenterista tai facebook-sivuilta.

1 henkilö tykkää

Kommentit

Comments are closed.