Näyttelyiden taustavoimat: Taina Kangas

Kirjoitettu | 21.02.2017 | Kommentit poissa käytöstä

Esiin astuu kansallispukukonsulttimme Taina Kangas, joka on Suomen kansallispukukeskuksen toinen puolikas.

Taina Kangas pukee tottuneesti kansallispukuja mallinukkien päälle. Tässäon vuorossa Sääksmäen puvun pukeminen Paula - hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa -näyttelyyn.

Taina Kangas pukee tottuneesti kansallispukuja mallinukkien päälle. Tässäon vuorossa Sääksmäen puvun pukeminen Paula – hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa -näyttelyyn.

Taina on imeytynyt käsitöiden pariin jo kotona. Valmistuttuaan Wetterhoffilta hän jäi työskentelemään Wetterhoffin ammattiompelimoon ja hurahti kansallispukuihin. Ennen kuin huomasikaan, hän päätyi itsenäiseksi kansallispukujen valmistajaksi ja kurssiopettajaksi ja viimein kansallispukukonsultiksi Suomen kansallispukukeskukseen, joka toimii Suomen käsityön museon yhteydessä.

Mitä kansallispukukonsultti oikein tekee, kysyy varmaan moni? Tainan työnkuva on hyvin moninainen alkaen kansallispukuneuvonnasta niin henkilökohtaisesti kuin sähköpostitse ja puhelimitse, aina tiedottamiseen asti. Isona osana kansallispukukonsultin työnkuvaa ovat erilaiset koulutukset – kansallispukukurssien opettajille, pukujen valmistajille ja pukujen myyjille sekä luonnollisesti myös alalle aikoville, koska uutta verta alalle tarvitaan. Ei taida olla sellaista kysymystä kansallispuvuista, etteikö konsultiltamme siihen vastausta löytyisi. Yksi Tainan tärkeimmistä tehtävistä onkin pukututkimus sekä pukutarkistusten ja uusien pukumallien kokoamisprojektien hoitaminen. Taina toimii myös kansallispukuraadin sihteerinä.

Tainaa voi nähdä myös luennoimassa ja opastamassa kansallispuvuista erilaisissa tilaisuuksissa meillä ja Pohjoismaissa. Vuosittain häntä pääsee tapaamaan muun muassa Folklandia-risteilyllä ja Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla. Taina taitaakin olla talomme yksi liikkuvimpia työntekijöitä. Pohjoismainen kansallispukututkimuksen yhteistyö on hyvin vireää, mikä on ihan luonnollista kun huomioidaan kuinka pukuperinteissäkin lainataan helposti muilta alueilta. Kolmen vuoden välein järjestetään Pohjoismainen kansallispukuseminaari, jossa Suomen kansallispukukeskuskin on mukana. Viimeksi seminaari järjestettiin Norjan Fagernesissa ja seuraava seminaari pidetään Tanskassa.

Suomalainen kansallispuku –näyttelyssä Taina on ollut omalta osaltaan mukana suunnittelemassa kokonaisuutta aina sisällöistä toteutukseen ja oheistapahtumiin. Ja kevään mittaan tietenkin ihan näyttelyä rakentamassa. Siinä sivussa hänellä on kuitenkin työn alla myös rutkasti muita tehtäviä. Nyt kiireellisempänä mielessä on Kansallispukuraadin kokous tällä viikolla ja erityisesti siellä käsiteltävät erilaiset pukutarkistushankkeet. Tainan mielestä yksi hänen työnsä rikkauksista on uusiin ihmisiin tutustuminen, mikä toteutuu varsinkin koulutuksia järjestäessä. ”On taas hienoa huomata, miten uudet ihmiset innostuvat aiheesta ja saan jakaa tietojani eteenpäin,” Taina kuvailee.

Se mikä Tainaa erityisesti kansallispuvuissa kiehtoo, on vaihdellut uran eri vaiheiden mukaan. Uransa alkupuolella työtavat ja materiaalit olivat kiinnostavinta. Sai ommella erilaisia reikäompeleita ja kirjontoja, opetella vetopoimutuksien tekoa, säämiskän ompelua, tykkimyssyn tekoa, kansallispuvun teon perustoimintoja siis. Myöhemmässä vaiheessa, kun Taina alkoi valmistamaan mallipukuja, hän innostui enemmän työohjeista ja kaavojen sarjonnasta. Ne kun eroavat kovasti tavallisesta pukuompelusta. Samoin miesten pukujen kaavoitukset olivat jotain uutta ja haasteellista.

Nykyään Taina keskittyy mieluiten pukututkimukseen ja pukutarkistuksiin sekä uusien pukumallien kokoamisprojekteihin. Uusia pukujen kokoamisprojekteja on meneillään ainakin Johanneksen puvun, Saarijärven ja Rauman seudun pukujen kanssa.

Kun on noin syvällä kansallispukujen maailmassa, niin onko näyttelyn toteuttamisessa enää haasteita jäljellä? ”Tässä vaiheessa varmaan päällimmäisenä haasteena on näyttelyn toteutuksen aikataulukysymykset sekä yhteisohjelman kokoaminen Karjalan Liiton järjestämien Karjalaisten kesäjuhlien kanssa,” miettii Taina.

Suomen juhliessa 100-vuotista taivaltaan, valmistautuu museo Suomalainen kansallispuku –näyttelyyn, joka on osa Suomi 100 –juhlavuoden virallista ohjelmaa. Juhlavuoden kunniaksi avaamme yleisölle hiukan enemmän museolaisten työelämää ja mikäpä sen paremmin mahdollistaisi kuin henkilökunnan esittely osana Suomalainen kansallispuku –näyttelyn suunnittelua ja rakentamista. Näyttelyn toteuttaminen vaatii usean, ehkä monen mielestä yllättävänkin monen, henkilön panostuksen.

Teksti: Sari Koskinen

6 henkilöä tykkää

Kommentit

Comments are closed.