Näyttelyiden taustavoimat: Sari Perhonen-Pirttiniemi

Kirjoitettu | 07.02.2017 | 2 kommentti

Tällä kertaa esittelyvuorossa on tp. amanuenssin Sari Perhonen-Pirttiniemi, jonka työpanos on liittynyt olennaisesti kansallispukunäyttelyn toteuttamiseen ja Suomen kansallispukukeskuksen esinekokoelmien luettelointiin.

Sari Perhonen-Pirttiniemi esittely luettelointia Jyväskylän kunnanvaltuuston jäsen Pauliina Holmille Kutsu poliitikko -museoon päivänä marraskuussa 2016.

Sari Perhonen-Pirttiniemi esitteli luettelointia Jyväskylän kunnanvaltuuston jäsen Pauliina Holmille Kutsu poliitikko -museoon päivänä marraskuussa 2016.

Alun perin Suomen kotiteollisuusmuseoon (nykyisin Suomen käsityön museo) harjoittelijaksi tulleen Sarin juuret ovat käsi- ja taideteollisuusalalla. Kotiseutumuseon harjoitteluaikojen myötä hän päätyi töihin Suomen kansallispukukeskukseen. ”Olen välillä ollut töissä muulla alalla ja nyt niin sanotusti palannut juurilleni eli käsitöitten pariin”, Sari kertoo.

Sarin osuus Suomalainen kansallispuku –näyttelyyn on kestänyt pari viimeistä vuotta, tosin muutamassa eri pätkässä. Tutkimuksellinen luettelointi on se osuus, mikä vähiten näkyy yleisölle. Perhonen-Pirttiniemi on luetteloinut Suomen Kansallispukuneuvoston mallipukukokoelmaa, joka on osa kansallispukukeskuksen esinekokoelmia. Luetteloinnissa puvut tarkistetaan ja käydään läpi, kuvataan ja syötetään esinekokoelmissa käytettävään tietokantaan. Mallipukukokoelmassa olevat kansallispuvut luetteloidaan sekä pukukokonaisuutena, että pukukokonaisuuteen kuuluvina yksittäisinä puvun osina. Pukukokonaisuuden luettelointi tarkoittaa esimerkiksi taustatietojen syöttämistä puvun historiasta ja valmistuksesta, yksittäistä puvun osaa luetteloidessa huomio kiinnitetään materiaaleihin mittoihin, väreihin ja yksityiskohtiin, kuten nappeihin ja nyöreihin. Kaikki kuvaillaan sanallisesti tietokantaan tukemaan valokuvia. Lisäksi kokonaisuudelle ja puvun yksittäisille osille annetaan kokoelmatunnusnumero. Luetteloinnin ohessa pukujen kunto tarkistetaan ja ne puvun osat, jotka vaativat huoltoa ennen näyttelyä, siirretään konservointikeskukseen jatkotoimenpiteitä varten.

Kansallispukukokoelmaa läpikäydessä syntyy luonnollisesti laaja kuva kansallispuvuista ja niiden syntyhistoriasta, kuten alueellisista eroista ja niiden sitoutumisesta muuhun pukuhistoriaan. Sarin mielestä mielenkiintoisista kansallispuvuissa ovat taskut. Ne on koottu useista pienistä, erilaisista kangastilkuista, koristeltu mahdollisesti peilinpaloilla, helmillä, kirjailuilla. Taskujen vaihtelevat muodot, materiaalit, värit ja koot ovat hauskoja ja kiehtovia yksityiskohtia pukukokonaisuuksissa.

Sukeltaminen kansallispukuihin näin syvällisesti lisäsi valinnan tuskaa, kun pukuja valittiin näyttelyyn. Sari on kuitenkin luottavasisin mielin siitä, että näyttelyn pukurunsaus tulee ilahduttamaan kävijöitä väriloistollaan ja kauneudellaan. Hän toivookin, että tulevan näyttelyn komeat kansallispuvut kertovat näyttelyvieraille suomalaisen pukuhistorian runsaudesta ja kauneudesta. Erityisesti Sari kehottaa kävijöitä kiinnittämään huomiota pukujen kauniisiin yksityiskohtiin ja taidokkaisiin käsityötekniikoihin. Hän toivoo, että kävijät kokevat – Sari ohella – näyttelyn olevan hieno tapa juhlistaa 100-vuotiasta Suomea.

Välillä Sari irtaantui pukujen syövereistä myös näyttelyiden puolelle. Kerran YLE:n toimittaja ja kuvaajat olivat kansallispukukeskuksessa tekemässä juttua Nukke Pukunen -näyttelystä Pikku Kakkoseen. Haastattelun ja koululaisyhmien kuvaamisen lisäksi ohjelmaan piti saada vielä yleiskuvaa näyttelystä. Niinpä toimittaja ja kuvaajat keksivät, että Sari kävelisi toimittajan kanssa  näyttelyssä ympäriinsä, jotta materiaalia saataisiin kuvattua. ”Tilanne oli hieman koominen, sillä meidän piti näyttää siltä, että keskustelimme näyttelystä, vaikka todellisuudessa toimittaja ohjaili minua kävelemään ja katsomaan tiettyyn suuntaan, pysähtymään, osoittamaan vitriinissä olevia nukkeja yms. ja minä kyselin häneltä neuvoja, että osaisin tehdä liikkeet oikein. Telkkarissa se onneksi näytti kuitenkin aidolta näyttelynesittely –tilanteelta,” nauraa Sari.

Tiesitkö, että kansallispukujen kirjoon pääsee tutustumaan myös netissä? Osoitteessa www.kansallispuvut.fi voit selailla eri alueiden pukuja ja tutustua kansallispukujen erityissanastoon.

Suomen juhliessa 100-vuotista taivaltaan, valmistautuu museo Suomalainen kansallispuku –näyttelyyn, joka on osa Suomi 100 –juhlavuoden virallista ohjelmaa. Juhlavuoden kunniaksi avaamme yleisölle hiukan enemmän museolaisten työelämää ja mikäpä sen paremmin mahdollistaisi kuin henkilökunnan esittely osana Suomalainen kansallispuku –näyttelyn suunnittelua ja rakentamista. Näyttelyn toteuttaminen vaatii usean, ehkä monen mielestä yllättävänkin monen, henkilön panostuksen.

Teksti: Sari Koskinen

2 henkilöä tykkää

Kommentit

2 kommenttia kirjoitukseen “Näyttelyiden taustavoimat: Sari Perhonen-Pirttiniemi”

 1. Minna-Liisa Mäkiranta
  14.02.2017 @ 19:42

  Hei,
  voisiko näitä uusia kuvia saada mitenkään myös yleisön nähtäville joko kansallispuvut.fin tai esim. finnan kautta? Monista kansallispuvuista on todella vaikeaa löytää tietoa tai edes kunnollisia kuvia. Olisi tärkeää että puvuista kiinnostuneet voisivat tutkia puvun olemusta jo ennen ohjeiden ja materiaalien hankkimista. Lisäksi kauniit ja modernit kuvat lisäsisivät varmasti pukuihin kohdistuvaa kiinnostusta ja pukujen käyttöä. Toivoisin että Kansallispukukeskus pyrkisi olemaan paremmin näkyvillä myös verkossa, josta nykyisin suurin osa tiedonhausta tapahtuu.

  Toivottavasti pääsisin näkemään myös näyttelynne, joka on varmasti huikea.

  Terveisin,
  Minna-Liisa

 2. korhonla
  13.03.2017 @ 12:11

  Kiitos palautteesta. Olette ihan oikeassa, että me kaikki tarvitsisimme ja haluaisimme hyviä ja edustavia kansallispukukuvia nähtäville. Nämä luetteloinnin yhteydessä otetut kuvat ovat yksittäisiä ns. tunnistuskuvia ja ne eivät siten ole soveltuvia kansallispuvut.fi-sivustolle, jonne olemme yhtenäisyyden vuoksi laittaneet vain kansallispukupukukokonaisuuksien kuvia. Suomen käsityön museo ei ole tällä hetkellä vielä mukana Finnassa, mutta museo on siirtymässä piakkoin uuteen luettelointijärjestelmään. Se mahdollistaa aineistojen siirron myös Finnaan ja silloin jatkossa nämä kuvat löytyisivät myös sieltä. Kansallispuvut.fi -sivustolle lisäämme hyviä kuvia aina sitä mukaa, kun niitä saamme. Kuvien tekijän oikeudet saattavat kuitenkin olla esteenä niiden laittamiselle nettiin.

  Kansallispukukeskuksella on nettisivut, joista löydätte runsaasti tietoa kansallispuvuista. Ja toivomme lämpimästi Teidän ottavan yhteyttä kansallispukukeskukseen, kun tarvitsette mitä tahansa neuvoa kansallispukuihin liittyen. Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja kansallispukukeskuksen toimintaan!
  http://www.craftmuseum.fi/kansallispukukeskus/